Umppu lahjoitti paljon tavaraa Hope ry:lle ja Karjalaan. Kun tavarat lähtivät, tuli vapautuneempi ja parempi olo. Kuva: Juha Salminen
Umppu lahjoitti paljon tavaraa Hope ry:lle ja Karjalaan. Kun tavarat lähtivät, tuli vapautuneempi ja parempi olo. Kuva: Juha Salminen

Bloggaaja Ulla-Riitta Koskinen möi osan raivaamistaan tavaroista kirpputorilla ja nettosi yli tuhat euroa.

Kaikki alkoi vaatekaapeista. Tai ehkä sittenkin lomamatkasta Maltalle.

– Viime syksynä olin Maltalla suomalaisen ystäväni kotona. Hän oli järjestellyt koko kodin Konmari-metodin mukaan. Varsinkin lasten vaatekaapin järjestys oli minusta suoranainen ihme. Kaikki vaatteet olivat siististi omilla paikoillaan, lapsiperheessä! Innostuin valtavasti, Umppu Koskinen kertoo.

Umpulla oli 15 samanlaista mustaa paitaa sekä bilemekkoja ajalta ennen lapsia.

Omassa kodissa Tampereella näytti aivan toiselta. Vilin ja Vivianin vaatekaapit pursuivat sopivia ja pieneksi jääneitä vaatteita. Juuson vaatekaappi oli täynnä farkkuja, ja Umpulla oli 15 samanlaista mustaa paitaa sekä bilemekkoja ajalta ennen lapsia.

Soveltaen paras

Umppu osti Konmari-kirjan ja päätti käydä läpi koko kodin sen oppien mukaan, alkaen vaatteista. Tosin kaikkia hän ei järjestänyt kerralla, vaikka ohjeen mukaan olisi pitänyt. Koko perheen vaatteet eivät olisi ikinä tulleet järjestetyiksi, jos ne olisi laitettu kerralla yhteen huoneeseen.

”Ajattelin suomalaisittain, tarvitsenko tavaraa vielä.”

– En ollut metodin kanssa aivan oikeaoppinen vaan sovelsin silloin, kun jokin ei tuntunut hyvältä. Minusta tuntui vieraalta miettiä, tuottavatko tavarat iloa tai kiittää niitä palveluksesta. Ajattelin ennemmin suomalaisittain, tarvitsenko tavaraa vielä.

Montaa asiaa ei oikeasti tarvinnut. Esimerkiksi Juuso 150:tä paria sukkia. Umppu vei tavaraa keräyksiin ja myi Facebook-kirpputorilla. Rahaa kertyi yli tuhat euroa, sillä kiertoon lähti hyväkuntoisia merkkivaatteita, astioita ja huonekalujakin.

– Päätin, että lasten tavaroita en karsi kovalla kädellä. Meillä asuu kolme lasta, ja se saa näkyä.

Lapset mukaan

Vili oli mukana tavaroidensa karsimisessa. Hän sai pitää rahat, jotka niiden kirpparimyynnistä tuli.

– Ostin rahoilla uuden Playstation-pelin. Osa rahoista vietiin äidin kanssa pankkiin, Vili sanoo.

Nykyään Umpun konmaritus alkaa kaupassa. Ennen jokaista hankintaa hän miettii, tarvitseeko tavaraa todella. Shoppailuun ei enää ole intoa.

”Olen saanut uudet arvot: määrän tilalle laatua, ei enemmän mutta eettisempää.”

– Hoidan koko perheen vaatehankinnat, joten ei ole tarvinnut riidellä. Olen saanut uudet arvot: määrän tilalle laatua, ei enemmän mutta eettisempää.

”Järjestely oli mahdotonta, koska tavaraa oli liikaa”

”Siivoamme lähes koko ajan. Siivottavaa on silti aiempaa vähemmän, kun kierrätykseen on lähtenyt ainakin 12 Ikea-kassillista tavaraa ja 30 paria kenkiä. Lapset auttavat siivoamalla omia jälkiään. Välillä Vilin oli vaikea luopua pienestä muovitavarasta, mutta kirppistienestit houkuttelivat.

Toteutunut toive on se, että kaikelle on vihdoin oma paikkansa. Ennen yritin turhaan järjestellä tavaroita. Nyt vasta tajuan, että se oli mahdotonta, koska tavaraa oli liikaa.”

Ulla-Riitta Koskinen eli Umppu, 33, Juuso Koskinen, 32, sekä Vili, 8, Vivian, 1,5, ja marraskuussa syntynyt Vikke-vauva asuvat Tampereella. Ulla-Riitta on on kauneusalan yrittäjä ja pitää Primelife by Umppu -blogia. Juuso on asiakaspäällikkö.

Justiinat

Konmarittaminen muutti Umppu Koskisen arvomaailman: ”Määrän tilalle laatua”

Itse olen harrastanut tätä Konmarittamista ennenkuin tuo nimi keksittiin. Olen jo 17 vuoden ajan joka kevät ja syksy siivonnut kaapit ja muut säilöt turhista tavaroista ja pienistä ja käyttämättömistä vaatteista. Ihmettelen​ vain tätä nykyistä hössötystä asiasta. Eikö äitit ennen tätä osanneet kaappejaan siivota?
Lue kommentti
Vierailija

Konmarittaminen muutti Umppu Koskisen arvomaailman: ”Määrän tilalle laatua”

Vierailija kirjoitti: Kun sitä rahaa on niin paljon, ettei tiedä, mihin laittaisi. Tällaiset jutut saavat pelkästään vihaiseksi. Vanhoja juhlavaatteita Karjalan köyhille, voi ei. Joillakin ne kaapit on täynnä pestyjä margariini- ja jugurttipurkkeja sekä vanhoja leipäpusseja. Kun "ei sitä koskaan tiedä, milloin satoa tulee niin, että joutuu ostamaan toisenkin pakastimen". Tai mitä ikinä onkaan. Kaappien ja lopulta asunnon täyttäminen turhalla materiaalilla ei ole ainoastaan varakkaiden...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tuttinauha syntyy puolessa tunnissa kieputellen tai solmien. 

Tutin paras kaveri on luotettava tuttinauha, joka pitää huolta, ettei turvaväline pääse katoamaan. Tuttinauha on helppo tehdä pehmeästä trikookuteesta. Yksi nauha syntyy nopsasti alle puolessa tunnissa.

Nauhan voi askarrella monella tavalla: omanlainen nauha syntyy letittäen, kieputellen tai kivannäköisillä makrameesolmuilla, joiden ohjeen löydät alla olevalta videolta. Silikonisia, vauvalle turvallisia tuttirenkaita sekä klipsejä löytyy askarteluliikkeistä ja kangaskaupoista.

Muistatko tämän tyylin alakoulusta? Kieputeltava tuttinauha syntyy, kun kierrät kahta eriväristä trikookudetta, taitat ne puolivälistä vastakkain ja annat kiertyä nyöriksi yhteen.
Muistatko tämän tyylin alakoulusta? Kieputeltava tuttinauha syntyy, kun kierrät kahta eriväristä trikookudetta, taitat ne puolivälistä vastakkain ja annat kiertyä nyöriksi yhteen.

Ja vaikka tyyli on vapaa, muista tämä: turvallinen tuttinauha on korkeintaan 22 senttiä pitkä, ettei se yllä kiertymään lapsen kaulan ympärille, ja vähintään 6 milliä leveä, ettei se mene herkästi solmuun.

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hieno naamio kelpaa vaikka lahjaksi kaverisynttäreille.

Mitä tarvitset?

 • mustia, keltaisia ja punaisia hamahelmiä 
 • suorakaiteen tai neliön muotoisen hamahelmialustan, johon mahtuu vaakasuunnassa ainakin 28 hamahelmeä ja pystysuunnassa 15 hamahelmeä
 • leivinpaperia
 • kuminauhaa
 • silitysrauta
 • painoksi esim. painava kirja.

Tee näin

 1. Katso mallia joko tulostamalla tarkempi malli alustan viereen jutun lopusta tai katsomalla alla olevista kuvista. Jos tulostat pdf-tiedoston, muista tallentaa se ensin työpöydälle ja tulosta vasta sitten. 2. Asettele hamahelmet ohjekuvien mukaisesti hamahelmialustalle. Voit aloittaa ensin helpommasta eli yksivärisestä Batman-naamarista. Kokoa helmiä alhaalta ylöspäin. Vinkki! Jos hamahelmi karkaa väärään paikkaan, sen saa nostettua kätevästi grillitikun avulla pois. 
 3. Kun naamari on valmis, nosta työ varovasti alustan kanssa silityslaudan päälle. Ole varovainen, sillä helmet liikkuvat tässä vaiheessa vielä helposti. Aseta työn päälle leivinpaperiarkki ja laita silitysrauta kuumenemaan. Suositeltu lämpötila on silitysraudan puuvilla-asetus eli melkein maksimilämpötila. Jos silitysraudassa on höyryominaisuus, katsothan ettei silitysraudassasi ole vettä eikä höyryasetus ole päällä.
 4. Kun silitysrauta on lämmennyt oikeaan lämpötilaan, silitä helmet kiinni toisiinsa leivinpaperin läpi pienillä pyörivillä liikkeillä. Sopivan silitysajan huomaat vasta kokeilemalla. Voit nostaa raudan välillä pois ja jatkaa uudestaan. Työ alkaa olla valmis, kun alat nähdä leivinpaperin läpi ja helmet alkavat tarttua ja sulaa hieman toisiinsa kiinni. Varo koskemasta työhön, se on kuuma!
 5. Kun kaikki helmet näyttävät olevan kiinni toisissaan, käännä varovasti kuuma työ leivinpaperin kanssa pöydälle nurin päin ja asettele päälle painava kirja. Näin työ ei käperry väärään suuntaan. Anna jäähtyä kirjan alla 5–10 minuuttia. 
 6. Kun naamari on jäähtynyt, nosta kirja ja irrota työ varovasti leivinpaperista. Voit halutessasi hieman taivuttaa naamaria sisäänpäin, niin sitä on mukavampi käyttää.
 7. Leikkaa kuminauhasta naamariin sopivanpituiset nauhat ja solmi kiinni silmien yläpuolille jätettyihin reikiin.

Vinkki! Jos jätät naamareista pois 6 ylintä kerrosta, saat naamarin ilman korvia. Voit myös kokeilla rakentaa erimuotoisia korvia itse.

Tarkat kaavat löydät täältä:

PDF iconhamahelminaamarit-tulostettava-kaava.pdf


 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.