Jos kaaos ahdistaa aina, tutkiskele sisimpääsi. Oletko pohjimmiltasi siisti ja säntillinen ihminen, etkä yksinkertaisesti voi hyvin sekaisessa kodissa?  Kuva: iStockphoto.
Jos kaaos ahdistaa aina, tutkiskele sisimpääsi. Oletko pohjimmiltasi siisti ja säntillinen ihminen, etkä yksinkertaisesti voi hyvin sekaisessa kodissa? Kuva: iStockphoto.

5 neuvoa, joilla siivouksen saa sujumaan mahdollisimman helposti.

1. Tee täsmäiskuja

Jos koti on kokonaisuudessaan lamauttava katastrofi, valitse kerralla vain yksi sopivan pieni kohde, kuten kenkähylly tai maustekaappi. Järjestä se täydellisesti.

Voit myös esimerkiksi pestä peilit tai raivata ikkunalaudat. Ihaile sen jälkeen kättesi työtä ja unohda vähäksi aikaa kaikki muu. Jos energiaa riittää, ajatusta voi laajentaa voimien mukaan astetta isompiin kohteisiin: kylppäriin, parvekkeeseen, kirjahyllyyn.

2. Satsaa sisääntuloon

”Siivoa naulakko, ei sitä pyydä hän, mut sen lukea voit silmistä ystävän”, lauloi jo J. Karjalainen muinoin Mustien lasien aikaan. Kotiin on itsekin kiva tulla, kun eteiseen mahtuu. Ensivaikutelma pelastaa paljon, vaikka olkkariin ei sitten enää mahtuisikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Laatikoi

Jos liika pikkutavara on ongelma, etkä ihan just nyt heti ehdi feng shuin hengessä ryhtyä erottelemaan olennaista epäolennaisesta, hanki käytännöllisiä ja ennen kaikkea esteettisiä säilytysratkaisuja. Raivaa pinnoilla ja tasoilla lojuva rompe kauniin värisiin laatikoihin ja pinoa laatikot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Jaa työt

Pala kerrallaan -taktiikalla voi saada yhdelläkin kertaa jo paljon aikaan, jos kotitaloudessa asustaa useampi henkilö. Pahimmat pöly- ja rojupesäkkeet arvalla jakoon, ja kukin pääsee askaroimaan oman kohteensa pariin. Ottakaa aikaa: joskus jo tunti riittää ihmeisiin.

5. Ole oma itsesi siivoojanakin

Jos kaaos ahdistaa aina, tutkiskele sisimpääsi. Oletko pohjimmiltasi siisti ja säntillinen ihminen, etkä yksinkertaisesti voi hyvin sekaisessa kodissa? Jos näin on, järjestä säännölliselle siivoukselle aikaa kalenteriin, valjasta koko perhe hommiin tai osta apua ulkoa.

Vai viihdytkö sittenkin kodissa, jossa elämän jäljet näkyvät? Jos, niin miksi epäjärjestys oikeastaan ahdistaa? Et kai vain anna menneiden sukupolvien emäntien haamujen piruilla olkapäälläsi? Apinan raivo -tyyppi taas sietää sotkua ongelmitta pitkäänkin, kunnes päässä napsahtaa ja koti myllätään vuorokaudessa uuteen uskoon.
 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla