Näyttääkö olkkarissa tältä? Ammattijärjestäjä neuvoo, mikä auttaa.

Tuttu tunne: tekee mieli henkäistä Onpas täällä taas roinaa! Kulttuurintutkija, kolmen lapsen äiti ja ammattijärjestäjä Ilana Aalto kertoo, miksi ei kannata – ja antaa kuusi muuta vinkkiä.

1. Älä puhu lasten tavaroista roinana. Jos osoitat lapselle, että hänen tavaransa ovat arvottomia, lapsi ei opi pitämään niistä huolta. Opeta sen sijaan, että omistaminen tuo mukanaan vastuun huolehtia tavaroista.

2. Kun raivaat, tee vähän kerrallaan. Osa raivausfilosofioista painottaa, että koko koti on karsittava kerralla. Se on kuitenkin usein arjessa mahdotonta. On parempi aloittaa pienin askelin kuin jättää kaikki tekemättä. Jo 15 minuuttia päivässä riittää siihen, että pääset alkuun.

3. Varaa oma säilytyspaikka niillekin tavaroille, jotka ovat yleensä lattialla. On ehkä turha haaveilla, että kotona olisi koko ajan siistiä ja lattioilla ei koskaan olisi leluja. Järjestä silti niin, että leluillekin on säilytystila, jonne ne on helppo tarvittaessa siivota – vaikka näin ei tapahtuisikaan joka ilta. Myös lapsen kepeille, karkkipapereille ja muille aarteille hyvä olla luvallinen paikka.

4. Kaiken ei tarvitse olla esillä yhtä aikaa. Entä jos leluista osa olisikin varastossa? Tämä voi myös olla kevyempi tapa aloittaa karsiminen silloin, kun tavarasta luopuminen pysyvästi tuntuu vaikealta.

5. Hillitse kotiin tulevaa tavaramäärää. Mikään karsimisprojekti ei auta, jos tavaran sisääntulo jatkuu. Suursiivouksen tuloskaan ei säily kauaa, jos tavaraa on liian paljon. Kerro toiveesta myös läheisille.

6. Älä säilytä velvollisuudesta. Onko lähipiirissäsi innokas ostelija, joka tuo tullessaan kaikenlaista? Pyytämättä ja yllätyksenä tulleet tarpeettomat lahjat voi vähin äänin kierrättää eteenpäin. Fiksu lahjan ostaja kysyy itsekin, mikä voisi ilahduttaa.

7. Älä yritä hallita koko kotia. Ruuhkavuosina voi olla viisasta valita kotoa yksi kohta, jonka saat pidettyä siistinä. Raivaa vaikka yksi hylly kylpyhuoneesta juuri sellaiseksi kuin haluat.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Hyödynnä jämälangat tupsuiksi, niistä syntyy sadetta! Kuva: Anna Huovinen

Sympaattinen pilvimobile ilahduttaa pientä pötköttäjää. Hyödynnä jämälangat tupsuiksi ja tee niistä nätti räntäsade pilven alle.

Tarvitset:

 • Harmaata askarteluhuopaa
 • palan pinkkiä fleeceä tai muuta kangasta
 • (kangasliimaa)
 • kaksi nappia
 • eri värisiä villalankoja
 • neulan

Tee näin:

 1. Leikkaa ohuesta askarteluhuovasta kaksi samanlaista pilven muotoista palaa.
 2. Leikkaa pinkistä kankaasta pyöreät palat poskia varten. Voit käyttää apuna esimerkiksi pullonkorkkia. Kiinnitä posket pilveen kiinni kangasliimalla tai ompelemalla.
 3. Ompele mustalla villalangalla pilvelle hymysuu ja kiinnitä nappisilmät.
 4. Asettele pilven palat vastakkain ja ompele ne yhteen tikkipiston. Jätä aukko täyttämistä varten.
 5. Täytä pilvi sopivan pulleaksi vanulla ja ompele täyttöaukko kiinni.
 6. Pilven alapuolelle syntyy sadetta itse tehdyistä villatupsuista tai pienistä huopapalloista. Jos tupsujentekotaidot ovat ruosteessa, katso mallia Kodin Kuvalehden havainnollisesta videosta.
 7. Kun olet tehnyt tarpeeksi tupsuja, pujota niitä haluamasi määrä tupsuja villalankaan. Muista tehdä solmu ennen tupsun pujotusta. Tee 3-5 tupsulankaa.
 8. Kiinnitä tupsulangat pilven alaosaan. Kiinnitä vielä lopuksi lanka pilven ripustusta varten.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun kurahousukausi käy hermoille, ota kuppi kahvia, kynä käteen ja väritä.

Värittäminen on parasta mindfulnessia, eikö?

Tulosta Jaxuhali-värityskuva alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

PDF iconjaxuhali_printattava_a4.pdf

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.