Jos koko perhe sairastaa, koeta lohduttautua sillä, että aikuisella vatsatauti menee yleensä nopeasti ohi.  Kuva: iStockphoto
Jos koko perhe sairastaa, koeta lohduttautua sillä, että aikuisella vatsatauti menee yleensä nopeasti ohi. Kuva: iStockphoto

Vatsataudin torjuminen on lähes mahdotonta. Parasta hoitoa on juoda riittävästi.

Iik, oksennustautia päiväkodissa ja koulussa. Kuinka vältämme taudin?

Suurin osa lasten vatsataudeista on virusten aiheuttamia ja todella tarttuvia. Niiden torjuminen on lähes mahdotonta. Pienessä määrässä oksennusta on miljardeja viruksia, ja tartuntaan riittää 10–100. Tarttuvuus on suurinta paikoissa, joissa on paljon lapsia, kuten kouluissa ja päiväkodeissa.

Vatsataudin tavallisin aiheuttaja on norovirus, joka tarttuu helposti ihmisestä toiseen käsien välityksellä tai pisaratartuntana­. Viruksia voi olla myös vedessä, ruoassa tai ovenkahvoissa.

Tauti itää puolesta vuorokaudesta kahteen vuorokautta. Lapsi voi saada tartunnan oireettomalta tarhakaverilta, jolle tauti on vasta tulossa. Kaikille tauti ei tartunnasta huolimatta tule.

Voit yrittää ehkäistä vatsatautia huolehtimalla sekä omasta että lasten hyvästä käsihygieniasta. Peskää kädet vedellä ja saippualla aina wc-käynnin jälkeen sekä ennen ruoanlaittoa ja ruokailua.

Miten hoidan pientä vatsatautipotilasta?

Tärkeintä on, että huolehdit lapsen nestetasapainosta ja annat hänelle mehua, maitoa tai muuta juomaa, jota hän suostuu ottamaan. Jos tautiin liittyy ripulia, laktoosin imeytyminen heikkenee. Anna lapselle silloin muutakin kuin maitoa. Voit antaa lapselle myös limsaa, jos hän juo sitä mieluummin kuin muita juomia.

Mahatautipotilaan elimistö kuivuu sitä nopeammin, mitä pienemmästä lapsesta on kyse. Jos oksentelu on rajua, pieni lapsi voi alkaa kärsiä nestehukasta jo vuorokaudessa.

Jos tauti kestää useita päiviä, anna lapselle lisäksi apteekista saatavaa ripulijuomaa, esimerkiksi Floridralia.

Ei ole väliä, vaikkei lapsi syö, kunhan hän juo. Jos mikään ei pysy sisällä, ja lapsi on väsynyt ja vaisu, käytä lapsi lääkärissä. Seuraa­ lapsen painoa: jos paino laskee, vie hänet herkemmin lääkärin arvioitavaksi.

Kun oksentelu on loppunut, pidä lapsi kotona yhdestä kahteen oireetonta päivää ennen päiväkotiin tai kouluun menoa.

Lapsi sairastaa. Miten ­pysyn terveenä?

Tartunnan välttäminen on hankalaa. Jos lapsi oksentaa lattialle, voit saada tartunnan jo huoneen läpi kävelemisestä. Kaikkien perheenjäsenten, sekä sairaiden että terveiden, kannattaa pestä ahkerasti käsiä, ja jokaisella on hyvä olla oma käsipyyhe.

Heitä tahriintuneet vaatteet ja lakanat heti pyykkikoneeseen ja pese ne vähintään 60 asteessa. Puhdista likaantuneet pinnat, ovenkahvat, hanat ja wc-pönttö klooripitoisella puhdistusaineella. Jos mahdollista, terveiden voi olla viisasta käyttää eri vessaa.

Jos olet sairastanut lähiaikoina norovirustaudin, saatat säästyä sairastumiselta. Immuniteetti kestää joitakin kuukausia.

Jos koko perhe sairastaa, koeta lohduttautua sillä, että aikuisella vatsatauti menee yleensä nopeasti ohi. Pikkulapsilla tauti voi kestää neljästä viiteenkin päivään. Helpota siivousta varaamalla jokaiselle oksentelijalle oma astia. Pyydä naapuria käymään kaupassa tai tilaa syötävät ja juotavat netin kautta.

Juttua varten on haastateltu lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renkoa.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.