Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Mikä on pojille paras kevätjuhla-asu? Vauvan ja Meidän Perheen lukijat kertovat.

Eikö pojille ole muuta juhlavaatetta kuin ruutupaita ja farkut, kyseli pienten tyttöjen äiti Vauva.fi:n Aihe vapaa -palstalla.

"Tässä on jo muutamat kevätjuhlat käyty ja poikkeuksetta iso osa pojista on tuollaisissa tamineissa. Tytöillä (tai aikuisilla) tuollainen asu olisi arkistakin arkisempi."

Meidän Perhe teki aiheesta kyselyn nettisivuillaan ja Facebookissa.

Kyselyn tulos on selkeä: vastaajista yli kolme neljäsosaa on sitä mieltä, että pojat voivat hyvin pukeutua koulun tai päiväkodin päättäjäisiin farkkuihin ja ruutupaitaan. Loput pukevat poikansa kevätjuhliin juhlavammin.

Tärkeintä on siisteys

Farkkujen puolestapuhujat tähdentävät, että asun pitää olla siisti ja ehjä. Likaiset, reikäiset ja kuluneet farkut eivät ole juhliin sopivat.

"Kyllä siistit farkut menee kevätjuhlissa oikein hyvin yhdistettynä siistiin paitaan."

"Meillä pojalla on ollut tummat farkut ja joku vaalea pieniruudullinen paita. Mielestäni ihan sopivan juhlava."

"Ruutupaidat on ihania pikkupojilla! Nyt on vielä kivoja värejäkin tarjolla, ei aina sitä tummansinistä ja vihreää. Koulun ja päiväkodin kevätjuhliin sopii vallan mainiosti (siistit) farkut ja ruutupaita, farkkujakin saa nyt monissa väreissä."

Jotain juhlavampaa päälle

Hyvin harva juhlavamman asun kannattaja pukee poikansa suoriin housuihin tai puvuntakkiin. Liian tyylikkässä asussa lapsi erottuu liikaa porukasta, he toteavat.

"Koulun juhliin laitan pojalleni vain vaaleat chinot ja kauluksellisen lyhyt hihaisen paidan. Olen todennut, ettei nykyaikana pukeuduta enää erityisemmin ja näissäkin vaatteissa poikani on yksi parhaiten pukeutuneista."

"Tummat suorat housut on tietty asia erikseen mutta voihan nekin korvata sammareilla joita voi sitten käyttää muuallakin. Mutta ei farkkuja..."

"Itselläni ei tulisi mieleenkään edes ilman ohjeistusta pukea lasta juhlaan arkivaatteisiin, sitä varten on olemassa joko ihan suorat housut tai sitten siistimmät kangashousut tilaisuudesta riippuen."

Asu on vapaa

Pieni osa vastaajista antaa pojan itse valita päättäjäisasunsa. Tai sitten asuvalinnan sanelee joku muu kuin vanhempi tai lapsi.

"Menköön vaikka alasti, jos siltä tuntuu. Mitä väliä?"

"Viime vuonna halus poika laittaa uuden hämähäkkimiespuvun. Kunhan on hauskaa! Heidän juhla se on."

"Meidän lapsi menee pyjamassa. Liittyy esitykseen."

Myös juhlan pitopaikka vaikuttaa pukeutumiseen.

"Meidän lasten koulussa kevätjuhla alkaa klo 8 koulun puistossa ohjeella istuinalustat mukaan."

"Meidän lapsen tarhan kevätjuhla oli metsäkirkossa. Olisko sinnekin pitänyt laittaa puku päälle?"

Vierailija

Voiko poika laittaa kevätjuhliin farkut ja ruutupaidan?

"kouluun laitan lapselleni päälle chinot etc "... ha! eli sinun lapsesi ei itse valitse vaatteitaan, ei omaa omaa tyylitajua, minun kaksospoikani jotka kulkevat AINA jalkapallojoukkueensa verkkareissa, pistävät "juhlavat" vaatteet = farkut & kauluspaidan tai pikee paidan ja kokevat olevansa hyvintkin siististi pukeutuneita. Hiukset on leikattu trendikkäästi ja isot valkoiset hampaat hymyilevät, missä ongelma, Chinoihin pukeutunut mamman muru ja äiti saavat katsella minun tulevia adoniksia...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.