Miten todennäkoistä on, että giardia tarttuisi koiranpennuista lapsiin tai meihin aikuisiin?

Kysymys

"Kahdella nelikuisella koiranpennullamme on todennäköisesti giardia-tartunta.

Olen lukenut, että sitä esiintyy myös ihmisillä ja voi olla mahdollista, että se tarttuisi koirista ihmisiin. Meillä on 3- ja 4-vuotiaat lapset, jotka ovat koirien kanssa tekemisissä päivittäin, vaikka koirat pääasiassa asustavatkin ulkona.

Miten todennäkoistä on, että giardia tarttuisi pennuista lapsiin (tai meihin aikuisiin) ja miten se ihmiseltä tutkitaan? Kannattaako toimenpiteisiin ryhtyä, jos ihmisillä ei ole oireita?

Koirille on aloitettu oireenmukainen hoito eläinlääkärin ohjeiden mukaan."

Lastenlääkäri vastaa

"Giardian aiheuttaa siimaeläimiin kuuluva alkueläin, joka elää ohutsuolen alkuosan limakalvoon kiinnittyneenä.

Suomessa giardia on lapsilla melko harvinainen. Giardiaa löytyy maassamme noin 350–420 tapausta vuodessa (laboratoriodiagnostiikalla).

Giardia tarttuu useimmiten joko vesi- tai ruokaperäisesti, mutta se voi tarttua myös eläimestä (useimmiten luonnonvaraisesta) tai lapsesta toiseen.

Giardia tarttuu ulosteesta kystina ruuan ja juoman välityksellä tai suoraan kosketustartuntana.

Giardian taudinkuva vaihtelee oireettomasta akuuttiin rajuun vatsatautiin. Oireet alkavat yleensä 1–3 viikon kuluttua tartunnasta. Oireita ovat ylävatsakivut, huonovointisuus (oksettava olo), vatsan turvotus, ilmavaivat, laihtuminen ja ripuli. Uloste voi olla runsasta, pahanhajuista, vaaleaa ja kelluvaa.

Diagnoosi perustuu kystien osoittamiseen. Tämä tehdään ulostenäytteestä. Kunnollinen diagnostiikka vaatii, että näytteitä otetaan useita 2–4 vuorokauden välein.

Oireettomia tutkitaan hyvin harvoin. Jos tartunta todetaan perheen yhdellä lapsella, silloin toinenkin kannattaisi tutkia (vaikka hän olisi oireeton).

Giardiaan on lääkehoito, joka annetaan, jos tauti todetaan."

Kysymykseen vastasi LT, lastentautien ja lastenkardiologian erikoislääkäri Talvikki Boldt Diacor terveyspalveluista.

Askarruttaako sinua jokin lapsen terveyteen liittyvä asia? Lähetä kysymyksesi osoitteeseen meidanperhe@sanoma.com. Kirjoita aihekenttään Lastenlääkäri.

Lue lisää

Lapsen hörökorvien leikkaus – millainen operaatio?

Lapsella valkoinen patti olkapään lähellä – mikä avuksi?

Lapsen molluskat – mikä avuksi?