Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Jos kärsii finneistä, pitääkö ihon rasvaamista välttää? Asiantuntija vastaa kysymyksiin.

Näppylät ja mustapäät ovat teini-iän riesa. Miten finnejä hoidetaan, ja voiko niiden syntymistä ehkäistä? Ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppi vastaa kysymyksiin.

1. Miksi toisilla on finnejä ja toisilla ei?

Taipumus akneen periytyy vanhemmiltamme, ja osalla ihmisistä on perinnöllinen taipumus saada aknea muita herkemmin.

2. Vaikuttaako esimerkiksi stressi? Entä tupakointi?

Stressi todennäköisesti pahentaa aknea, samoin tupakointi. Molemmista on myös tieteellistä näyttöä.

3. Miten näppyläistä ihoa pitäisi hoitaa?

Akneihon hoitotapa riippuu aknen vaikeusasteesta. Lievään akneen saadaan apua jo ihon pesuista ja kevyistä kosmetiikkapuolen akneihonhoitotuotteista. Myös aurinko voi auttaa lievään akneen.

Jos akne vaikeutuu tai edellä mainitut hoidot eivät auta, kannattaa hakeutua herkästi lääkärin vastaanotolle. Lieväkin akne voi jättää arpia, joten finnitauti tulisi hoitaa aina aktiivisesti

4. Pitääkö ihon rasvaamista välttää?

Ihoa voi rasvata, mutta kannattaa käyttää kevyitä emulsiovoiteita ja maitomaisia lotioneita, koska hyvin rasvainen voide voi joskus pahentaa aknea.

5. Voiko akneiho olla atooppinen ja kuiva? Miten sellaista ihoa hoidetaan?

Akneiho voi olla myös kuiva ja atooppista ihottumaa esiintyy yhdessä aknen kanssa. Tuolloin aknealueilla kannattaa käyttää kevyitä perusvoiteita.

Jos iho kutisee perusvoiteiden käytöstä huolimatta, myös hydrokortisonivoiteiden ja limuusivoiteiden (pimekrolimuusi ja takrolimuusi) käyttö voi olla tarpeen.

6. Pahentaako näppylöiden puristelu aknetaipumusta?

Yleensä aknenäppylöiden puristelusta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Mustapäiden poisto kevyesti komedoraudalla tai sormin on kuitenkin sallittua, mutta tuolloin kannattaa huolehtia hyvästä hygieniasta.

7. Koska kannattaa kääntyä lääkärin puoleen?

Heti, jos akne ei pysy kurissa kotihoidoin ja apteekin itsehoitotuotteiden avulla. Akne on arpeuttava ja merkittävästi elämänlaatua heikentävä sairaus, joka tulisi hoitaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kuntoon.

8. Miten finnejä voidaan hoitaa lääkkeillä?

Usein käytetään suun kautta pitkiä 3 kk:n kestäviä tetrasykliiniryhmän antibioottikuureja yhdistettynä paikallishoitoon, kuten adapaleenigeeliin, bentsoyyliperoksidiin tai niiden yhdistelmään.

Pelkkä antibiootti ei yleensä riitä, vaan myös paikallishoito on tarpeen. Paikallishoitoa tulisi myös jatkaa antibioottikuurin loputtua estämään aknen uusiutumista. Naiset hyötyvät myös e-pillerien käytöstä.

Vaikeampiasteiseen tai vaikeahoitoiseen akneen käytetään suun kautta otettavaa isotretinoiinikuuria, jota saa määrätä ainoastaan ihotautien erikoislääkäri. Se on tehokkain aknelääkitys, mutta siihen liittyy jonkin verran muita hoitoja enemmän haittavaikutuksia. Toisaalta se on ainoa hoito, joka voi hoitaa aknen pysyvämmin.

9. Paraneeko akne itsestään, ja missä iässä?

Akne on naisilla yleensä pahimmillaan 17-vuotiaana ja miehillä 19-vuotiaana. Yleensä akne rauhoittuu 30 ikävuoteen mennessä, mutta monilla jää lievempää aknea myös aikuisiälle. Aikuisiän akne on yleisempää naisilla.

10. Voiko näppylöiden syntymistä ehkäistä jotenkin? Esimerkiksi välttämällä joitakin ruoka-aineita kuten suklaata?

Tärkein ehkäisymuoto on hyvä aknen lääkehoito paikallisilla voiteilla ja geeleillä ja tarvittaessa suun kautta otettavilla lääkärin määräämillä lääkkeillä.

Ruokavaliolla voi olla pientä merkitystä. Lähinnä lihottava, sokerinen ruokavalio voi pahentaa aknea, mutta myös maitotuotteiden runsaalla käytöllä voi olla aknea pahentavaa vaikutusta.

Kalaöljyvalmisteilla on epälty olevan edullisia vaikutuksia akneen.  Ruokavalion merkitys akneen on kuitenkin pienempi kuin yleisesti ajatellaan.

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppi, Etelä-Karjalan keskussairaala / Terveystalo Lappeenranta

Soitimme Yliopiston almanakkatoimistoon ja selvitimme.

Halloweenia on vietetty Suomessa vuodesta 1950 lähtien. Kuitenkin tämä kaikkien vanhempien rakastama (köh, köh) karkkien ja kepposten juhla aiheuttaa joka vuosi saman sekaannuksen: koska halloweenia olisi oikeasti tarkoitus juhlia?

Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen kertoo, että virallisesti halloweenin ajankohdasta ei ole tehty päätöksiä. Päivää ei ole myöskään esitetty almanakkaan kirjattavaksi juhlapäiväksi vaikkapa vapun tapaan.

– Ulkomailla halloweenia vietetään usein pyhäinpäivän aattona, eli 31. lokakuuta. Jos virallista päivää haluaa hakea, niin se olisi silloin tuo, Palviainen toteaa. 

Halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Suomessa pyhäinpäivän vietto vaihtelee kalenterivuosittain. Esimerkiksi tänä vuonna pyhäinpäivä osuu marraskuun ensimmäiselle lauantaille. Palviaisen mukaan meillä halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Mitä tästä voimme päätellä? Että tilaisuuksia halloweenin vietolle on yhtä monta, kuin halloweeniin sopivia pukujakin. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nappaa muksu kainaloon ja houkuttele katsomaan leffa, joka kolahti äitiin tai isään viime vuosituhannella. Nämä elokuvat toimivat yhä.

Valitsimme viisi hittileffaa 90-luvulta, jotka kelpaa katsoa nykylastenkin kanssa. Aloita vaikka kolmosesta, joka sopii perheen pienemmillekin. Kaikki leffat löytyvät Netflixistä.

1. Teinin kanssa: Clueless (1995)

Vieläkö muistatte Alicia Silverstonen, hetken 90-luvun kirkkaimpana teini-idolina säihkyneen näyttelijä- ja mallitähden? Silverstone jatkaa näyttelijänuraansa edelleen, mutta siitä huolimatta hänet muistetaan yhä parhaiten elokuvasta Clueless. Leffa oli 90-luvulla ilmiö jo varhaisteinien keskuudessa.

Clueless kertoo high schoolin suosituimmasta tytöstä Cherylistä, jonka pinnallinen elämä täyttyy shoppailusta, Nokia-kännykkään lörpöttelystä ja pojista. Kun kouluun tulee uusi ja vähän outo tyttö, keksii Cheryl muovata hänestä suositun, hänellä kun sitä näkemystä asiaan riittää.

Clueless on pinnalta aika tavallinen, hiukan höpsö teinileffa, mutta alta paljastuu ajan hengelle virnuilevaa satiiria. Sivuosissa nähdään nuoret Brittany Murphy ja Paul Rudd – sekä viimeistä huutoa oleva Nokia 232 -kännykkä.

2. Varhaisteinin kanssa: My Girl – Tyttöni mun (1991)

Yksin kotona -leffoista maineeseen ponkaissut lapsitähti Macaulay Culkin teki 90-luvulla koko perheen elokuvia liukuhihnalta. Yksi rakastetuimmista oli varhaisteini-ikää kolkuttelevista ystävyksistä kertova My Girl – Tyttöni mun.

Elokuvassa Culkin näyttelee kaikelle mahdolliselle allergista poikaa, jonka ainoa ystävä on yksinhuoltajaisänsä kanssa asuva tomera Vada-tyttö. He ovat kuin paita ja peppu, mutta pari he eivät ole. Vai olisivatko ehkä sittenkin? My Girl – Tyttöni mun vie katsojan suorinta tietä elämän kevääseen: on ihastumista, taianomainen ensisuudelma, murrosiän ihmeelliset oireet, vaikea vanhempisuhde ja traaginen kuolema.

3. Koko perheen naurutakuu: Mrs. Doubtfire (1994)

Muutama vuosi sitten kuollut näyttelijä Robin Williams jätti jälkeensä valtavan leffaperinnön, josta voi kaivella sopivaa katseltavaa kaikenlaisiin tilanteisiin ja mielentiloihin.  

Varsinkin 90-luvulla Williams teki hyvin menestyneitä koko perheen elokuvia, joiden parhaimmistoa edustaa Mrs. Doubtfire. Se on komedia isästä, joka näkee avioeron vuoksi lapsiaan vain harvoin. Mies päättää tavalla tai toisella päästä takaisin lastensa elämään. Niinpä hän pestautuu vaimonsa kotiapulaiseksi – herttaiseksi  täti-ihmiseksi naamioituneena, totta kai.

Mrs. Doubtfire käsittelee avioeroa ja sukupuolirooleja fiksusti ja lämmöllä – ja on kaiken lisäksi vielä hillittömän hauska!

4. Nostalgista fantasiaa: Jumanji (1995)

Kaipaatko aikaa, jolloin seikkailuelokuvat eivät olleet vielä pelkkää aivot turruttavaa tietokoneanimaatiotykitystä? Siinä tapauksessa Jumanji on sinun elokuvasi.

Fantasiaseikkailu kertoo salaperäisestä Jumanji-lautapelistä, jonka pelaamisessa on omat riskinsä. Elokuvan alussa nuori Alan-poika tulee imaistuksi pelin sisään ja jää sen vangiksi. Vuosikymmeniä myöhemmin peliä pelaavat sisarukset vapauttavat vahingossa aikuiseksi varttuneen Alanin (Robin Williams), mutta pääsevät samalla irti toinen toistaan hirmuisemmat viidakon pedot.

Jumanjissa on mukana jo jonkin verran tietokoneella tehtyjä tehosteita, mutta ne eivät ole varastaneet vielä koko show'ta. Pääosassa on ennen kaikkea jännittävä seikkailu. Williamsin rinnalla näyttelee nuori Hillary Duff.

5. Nyyhkyiltaan: Free Willy – Pelastakaa Willy (1993)

Yksi tunnetuimmista ihmisen ja eläimen ystävyydestä kertovista elokuvista on Free Willy – Pelastakaa Willy. Elokuva kertoo ongelmanuoresta Jessestä, joka jotuu sovittamaan graffitiharrastuksellaan yhteiskunnalle aiheuttamansa mielipahan yhdyskuntapalveluna vesipuistossa. Kaikkien yllätykseksi hankala poika ystävystyy tuittuilevan Willy-miekkavalaan kanssa. Jesse päättää tehdä kaikkensa vapauttaakseen ihmisten vangitseman Willyn.

Todellisuudessa Willyä esittänyt Keiko-valas koki masentavamman kohtalon, vaikka pääsikin maistamaan vapautta vuosien vesipuistoelämän jälkeen. Elokuvan suosion myötä paineet Keikon vapauttamiseksi kasvoivat. Ongelmana tosin oli, että pari vuosikymmentä vankeudessa elänyt valas oli jo ehtinyt unohtaa luontaiset vaistonsa ja saalistustaitonsa. Vuonna 1998 alkaneessa projektissa Keikoa valmisteltiin kuitenkin uuteen elämään vapaana valaana, ja lopulta se todella vapautettiin. Vuonna 2003 Keiko ajautui Norjan rannikolle kuolleena. Se oli kärsinyt aliravitsemuksesta ja ilmeisesti menehtynyt keuhkokuumeeseen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.