Pikkulapsiin vanhempineen suhtaudutaan Suomessa nurjasti - totta vai tarua?

Kesällä ihmeteltiin tapausta, jossa tavaratalon vartija oli käskenyt imettävää äitiä siirtymään wc:n puolelle. Viime viikolla huomiota herätti helsinkiläisen lounasravintolan ratkaisu kieltää osa tiloistaan vauvoilta. Meidän Perhe kysyi Vauva.fi:n Aihe vapaan keskustelijoilta, syrjitäänkö julkisilla paikoilla liikkuvia pikkulapsiperheitä Suomessa.

Keskustelussa oltiin yleisesti sitä mieltä, että Suomi on hyvä maa saada ja kasvattaa lapsia. Vartijan toimintaa pidettiin pienenä ylilyöntinä, ravintolan ratkaisua ymmärrettävänä. Joku jopa tuumi, että Suomessa lapsiperheiden asiat ovat niin hyvällä tolalla, ettei mistään olisi syytä valittaa.

Lapsiperheitä ei vieroksuta

Ei ole ylitsepääsemättömän hankalaa selittää lapselleen ravintolassa, että tuo osa ei ole lasten paikka.

Imetys kauppakeskuksessa on ihan ok, mutta ravintolan pöydässä se ei enää ole hyväksyttävää. Imetys on tehtävä erittäin hienovaraisesti huivin alla.”

En ole kokenut mitään syrjintää, vaikka olen matkustanut vauvan kanssa lentokoneessa ja imettänyt julkisilla alueilla. Muiden mielipiteet asiasta eivät ole syrjintää.”

En ole kokenut syrjintää sen takia, että olen äiti.”

Kyllä vieroksutaan

Toisenlaisiakin mielipiteitä vastaajilla oli.

Ihmettelen suuresti, miten jotkut vaativat lapsivapaita ravintoloita ja lomalentoja jne. Kukaan ei ikinä kehtaisi sanoa ääneen, että jonkin muun ikäiset ihmiset kuin lapset ovat ikänsä puolesta häiriöksi. Tässä mielessä koen, että Suomessa on lapsivihamielistä asennetta: lapsista puhutaan kuin he eivät olisi saman kunnioituksen arvoisia kuin muun ikäiset ihmiset.”

Lapsen kanssa liikkuessa syötän lapselle pilttiä ja juon itse kahvia. Lapsi sanoo välillä taa taa ja toisinaan paa paa. Ihan hirveää terrorisointia varmasti.”

Espanjassa ihmetytti, kun vauva alkoi itkeä, niin heti kanssamatkustajat koettivat auttaa vauvan rauhoittamisessa. Suomessa vain mulkoiltaisiin pahasti. Jos joku jotain sanoisi, niin korkeintaan jotain loukkaavaa vanhemmalle.”

Jos enemmistö ei kykene traumatisoitumatta suhtautumaan julki-imettämiseen, niin voisihan noita perhehuoneita rakentaa isoimpiin kauppakeskittymiin.”

Eräs keskustelija koki, että syrjintää todella on, mutta se on toisenlaista – paljon vakavampaa – kuin julkisuudessa olleista tapauksista voisi päätellä.

Suomessa syrjitään pienten lasten vanhempia järjestelmällisesti. Naisia syrjitään jo ennen lapsia roikottamalla heitä pätkätöissä ja sen jälkeen on erittäin vaikea päästä enää uuteen työhön, kun lapset ovat ihan pieniä. Tästä syrjinnästä ei puhuta, se on tabu. Joten puhutaan nyt vaikka siitä, missä saa imettää ja missä ei. Ei jää energiaa puhua siitä, mikä oikeasti on ongelma.”

Mitä mieltä sinä olet? Vieroksutaanko Suomessa lapsiperheitä? Miksi ja miten / miksi ei? Ota kantaa!

Vierailija

Vieroksutaanko Suomessa lapsiperheitä? Aihe vapaa -palsta kuumeni

Todellakin vieroksutaan. Kaupassa ei saisi käydä, ei kirjastossa, perheet ovat kaikkien mielestä häiriöksi. Ei ymmärretä lainkaan lapsen normaalia käytöstä(esim. uhma kuuluu kasvuun), ja verrataan lapsia koiriin.. Enemmistöllä kansalaisista on lapsettomia, joten lapsiperheiden taloudellisia etujakin kadehditaan. Ei ymmärretä, että lapset maksavat heidänkin eläkkeensä ja hoitonsa vanhuuspäivien koittaessa verojen muodossa. Varsinkin nuoret miehet saattavat käyttäytyä avoimesti vihamielisesti...
Lue kommentti
Vierailija

Vieroksutaanko Suomessa lapsiperheitä? Aihe vapaa -palsta kuumeni

Syrjitään ihan sukulaiset isovanhemmat ym..meitä ei pyydetty koskaan esim.mummolan juhliin ym..koska meillä oli neljä lasta ,pitää varata enemmän ,tulee kalliiksi,metelöivät,sotkevat jne..suosittuja mummoloissa on ne yhden ja kahden lapsen perheet.Kahvilassa,vaatekaupoissa,yleisissä tapahtumisissa ihmiset hermostuvat jos lapsi itkee tai puhuu.kahviloissa lapsille ei ole kuin pinnatuolit,nuoria inhotaan myös.Koulujen joulujuhlissakin katsotaan jos lapsi alkaa itkeen ,kaikki kääntyvät ssss....
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.