Aloita totuttelu kiinteisiin ruokiin kasvis- tai hedelmäsoseista. Kuva: iStockphoto.
Aloita totuttelu kiinteisiin ruokiin kasvis- tai hedelmäsoseista. Kuva: iStockphoto.

Vinkkejä kiinteän ruoan aloitukseen ja ruokaohjeita.

  • Suomessa suositellaan vauvan saavan ravinnokseen vain äidinmaitoa kuuden kuukauden ikään asti. Aikaisintaan muuta ravintoa voi kokeilla neljän kuukauden ikäiselle. Lisäruoat aloitetaan kunkin vauvan yksilöllisen tarpeen mukaan.
  • Kaikki lapset tarvitsevat kiinteää lisäruokaa puolen vuoden iästä lähtien. Silloin vauva on motorisesti valmis syömään kiinteää ruokaa, ja uudet ruoka-aineet turvaavat vauvan kasvavan energian, proteiinin ja raudan saannin.
  • Voit tarjota vauvalle aluksi esimerkiksi aina lounasaikaan 1–2 lusikallista kasvissosetta. Melko pian voit antaa hänelle iltapäivällä hedelmä- ja marjasoseita.
  • Aloita totuttelu kiinteisiin ruokiin kasvis- tai hedelmäsoseista. Soseuta kypsä peruna tai porkkana erittäin hienoksi ja lypsä lusikkaan mukaan tilkka äidinmaitoa. Soseen voi tehdä myös vesi- tai äidinmaidonkorviketilkkaan.
  • Sopiva ruoka-aineisiin tutustumistahti on yksi uusi ruoka-aine viikkoa kohden. Tarkoitus on siirtyä kohtuullisen nopeasti ruoka-aineryhmästä toiseen, jotta myös liha tai vilja tulisi pian mukaan vauvan ruokavalioon. Kun ruoka-aineet annetaan yksitellen, voidaan helpommin havaita, jos ne aiheuttavat allergiaa tai eivät muuten sovi vauvalle.
  • Ruoka voi aluksi tuntua vauvan suussa oudolta. Anna aikaa totutella uuteen makumaailmaan.
  • Kahdeksan kuukauden iästä alkaen voit vähitellen lisätä vauvan ruoan karkeutta vähentämällä soseuttamista. Alle 1-vuotiaalle riittää 1–1,5 rkl lihaa ateriaa kohti.
  • Kymmenen kuukauden iässä vauva voi jo maistella hapanmaitovalmisteita, kuten viiliä ja hiukan myös perheen ruokia. Vuoden ikäisenä vauva voi syödä tavallista vähäsuolaista kotiruokaa.
  • Vaikka lapsi siirtyy lisäruokiin, imetystä suositellaan jatkettavaksi vähintään, kunnes vauva täyttää vuoden ja senkin jälkeen niin kauan, kun äiti ja lapsi haluavat.

Parsakaali-porkkanasose 4–6 kk

 1 peruna
 2 parsakaalia
 2 porkkanaa
 noin 2,5 dl vettä

Pese, kuori ja paloittele peruna ja porkkanat. Huuhtele parsakaalit ja irrota niistä kukkanuput. Keitä peruna- ja porkkanalohkoja ja parsakaalin varsia kattilassa 10–15 minuuttia.

Lisää parsakaalin kukinnot ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Valuta kasvikset ja soseuta ne monitoimikoneella. Löysennä sosetta keitinvedellä, äidinmaidolla tai äidinmaidonkorvikkeella.

Vinkki: Samalla ohjeella voi tehdä sosetta muistakin kasviksista. Pelkän perunasoseen rakenne kärsii pakastuksesta, mutta perunaa voi hyvin pakastaa muiden kasvisten joukossa.

Maissisose 4–6 kk

200 g pakastemaissia
noin 1 dl vettä

Kiehauta vesi ja lisää maissit. Anna kiehua kannen alla noin 5 minuuttia. Älä valuta vettä pois, vaan soseuta maissit ja vesitilkka monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.

Ruusunmarja-banaanikiisseli 4–6 kk

2 dl vettä
1,5 rkl Maizena-maissitärkkelystä
2 dl ruusunmarjasosetta
puolikas banaani

Sekoita kattilassa kylmä vesi ja maissitärkkelys. Kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 5 minuuttia. Sekoita välillä ja jäähdytä kiisselipohja. Lisää ruusunmarjasose ja kuutioitu tai soseutettu banaani.

Vinkki: Korvaa ruusunmarja mustikka-, vadelma- tai omenasoseella.

Tomaattinen jauhelihakastike 5–8 kk

2,5 dl suolatonta tomaattimurskaa (tuoreet tomaatit kaltattuina tai soseutettuina ajavat saman asian)
1 dl vettä
150 g paistijauhelihaa
1 tl oreganoa

Sekoita ainekset kattilassa tasaiseksi seokseksi, ja anna sen kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Tarkista, että jauheliha on kypsää. Tarjoa kastike keitetyn spagetin tai perunan kanssa.

Luumu-kaurapuuro 5–8 kk

100 g kuivattuja luumuja
5 dl vettä
1,5 dl kaurahiutaleita

Huuhtele luumut ja anna niiden liota puurovedessä muutaman tunnin ajan. Sekoita joukkoon hiutaleet. Anna puuron kiehua noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Soseuta puuro tarvittaessa.

Vinkki: Luumu auttaa, jos vauvalla on maha kovana.

Oranssi broileri-kasvissose 5–8 kk

1 porkkana
1 peruna
1/3 kesäkurpitsaa
noin 75 g maustamatonta broilerinfileetä
1 dl keitinlientä, äidinmaitoa tai korviketta

Pese, kuori ja paloittele kasvikset. Kiehauta noin 3 dl vettä kattilassa. Lisää ensimmäisenä porkkana- ja perunakuutiot ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää seuraavaksi broilerinfilee suikaleina ja kesäkurpitsa. Anna kiehua vielä 10 minuuttia, kunnes ainekset ovat kypsiä.

Kaada keitinliemi talteen. Soseuta ruoka ja lisää keitinlientä tai maitoa sen verran, että saat soseesta sopivan pehmeää. 

Kuva vaihdettu 24.11.2017

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.