Aloita totuttelu kiinteisiin ruokiin kasviksilla ja hedelmillä. Kuva: iStockphoto.
Aloita totuttelu kiinteisiin ruokiin kasviksilla ja hedelmillä. Kuva: iStockphoto.

Vauva tarvitsee kiinteää ruokaa viimeistään puolivuotiaana. Tässä ohjeet ja reseptit sujuvaan aloitukseen.

Suomessa vauva aloittaa kiinteät ruuat aikaisintaan neljän kuukauden ja viimeistään kuuden kuukauden iässä. Lisäruuat aloitetaan kunkin vauvan yksilöllisen tarpeen mukaan. Imetys tai korvike on lapsen pääasiallinen ravinnonlähde yhden vuoden ikään saakka. Lisäruoka on siis nimensä mukaisesti lisäruokaa.

Kaikki lapset tarvitsevat kiinteää lisäruokaa puolen vuoden iästä lähtien. Silloin vauva on motorisesti valmis syömään kiinteää ruokaa, ja uudet ruoka-aineet turvaavat vauvan kasvavan energian, proteiinin ja raudan saannin.

Jos vauva aloittaa kiinteät ruuat soseilla, voit esimerkiksi tarjota hänelle aluksi aina lounasaikaan 1–2 lusikallista kasvissosetta. Soseuta kypsä kasvis, kuten porkkana, bataatti tai kesäkurpitsa hienoksi ja lypsä lusikkaan mukaan tilkka äidinmaitoa. Soseen voi tehdä myös vesi- tai äidinmaidonkorviketilkkaan. Melko pian voit antaa hänelle iltapäivällä hedelmä- ja marjasoseita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sormiruokailullakin voi aloittaa

Jos lapsi syö soseita, ruuan karkeutta voi alkaa lisätä kahdeksan kuukauden iästä alkaen vähitellen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauva voi aloittaa kiinteät ruuat myös suoraan sormiruokaillen, kun hänellä on siihen tarvittavat valmiudet. Puuroa ja sosettakin voi syödä itse: vauva voi harjoitella lusikkaa ja dippailua vaikkapa maissinaksulla. 

Uusia ruoka-aineita voi tarjota vauvalle monipuolisesti alusta alkaen. Viljavalmisteet, kana, kala, liha ja kananmuna sopivat viiden kuukauden iästä eteenpäin. Palkokasvit sopivat vauvalle puolivuotiaasta alkaen. Kymmenen kuukauden iässä vauva voi jo maistella hapanmaitovalmisteita, kuten viiliä. 

Vaikka lapsi siirtyy lisäruokiin, imetystä suositellaan jatkettavaksi vähintään, kunnes vauva täyttää vuoden ja senkin jälkeen niin kauan, kun äiti ja lapsi haluavat.

Muista, että ruoka voi aluksi tuntua vauvan suussa oudolta. Anna hänelle aikaa totutella uuteen makumaailmaan.  

Parsakaali-porkkanasose (alkaen 4 kk)

  • 1 peruna
  • 2 parsakaalia
  • 2 porkkanaa
  • noin 2,5 dl vettä

Pese, kuori ja paloittele peruna ja porkkanat. Huuhtele parsakaalit ja irrota niistä kukkanuput. Keitä peruna- ja porkkanalohkoja ja parsakaalin varsia kattilassa 10–15 minuuttia.

Lisää parsakaalin kukinnot ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Valuta kasvikset ja soseuta ne monitoimikoneella. Löysennä sosetta keitinvedellä, äidinmaidolla tai äidinmaidonkorvikkeella.

Vinkki: Samalla ohjeella voi tehdä sosetta muistakin kasviksista. Pelkän perunasoseen rakenne kärsii pakastuksesta, mutta perunaa voi hyvin pakastaa muiden kasvisten joukossa.

Maissisose (alkaen 4 kk)

  • 200 g pakastemaissia
  • noin 1 dl vettä

Kiehauta vesi ja lisää maissit. Anna kiehua kannen alla noin 5 minuuttia. Älä valuta vettä pois, vaan soseuta maissit ja vesitilkka monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.

Ruusunmarja-banaanikiisseli (alkaen 4 kk)

  • 2 dl vettä
  • 1,5 rkl Maizena-maissitärkkelystä
  • 2 dl ruusunmarjasosetta
  • puolikas banaani

Sekoita kattilassa kylmä vesi ja maissitärkkelys. Kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 5 minuuttia. Sekoita välillä ja jäähdytä kiisselipohja. Lisää ruusunmarjasose ja kuutioitu tai soseutettu banaani.

Vinkki: Korvaa ruusunmarja mustikka-, vadelma- tai omenasoseella.

Tomaattinen jauhelihakastike (alkaen 5 kk)

  • 2,5 dl suolatonta tomaattimurskaa (tuoreet tomaatit kaltattuina tai soseutettuina ajavat saman asian)
  • 1 dl vettä
  • 150 g paistijauhelihaa
  • 1 tl oreganoa

Sekoita ainekset kattilassa tasaiseksi seokseksi, ja anna sen kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Tarkista, että jauheliha on kypsää. Tarjoa kastike keitetyn spagetin tai perunan kanssa.

Luumu-kaurapuuro (alkaen 5 kk)

  • 100 g kuivattuja luumuja
  • 5 dl vettä
  • 1,5 dl kaurahiutaleita

Huuhtele luumut ja anna niiden liota puurovedessä muutaman tunnin ajan. Sekoita joukkoon hiutaleet. Anna puuron kiehua noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Soseuta puuro tarvittaessa.

Vinkki: Luumu auttaa, jos vauvalla on maha kovana.

Oranssi broileri-kasvissose (alkaen 5 kk)

  • 1 porkkana
  • 1 peruna
  • 1/3 kesäkurpitsaa
  • noin 75 g maustamatonta broilerinfileetä
  • 1 dl keitinlientä, äidinmaitoa tai korviketta

Pese, kuori ja paloittele kasvikset. Kiehauta noin 3 dl vettä kattilassa. Lisää ensimmäisenä porkkana- ja perunakuutiot ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää seuraavaksi broilerinfilee suikaleina ja kesäkurpitsa. Anna kiehua vielä 10 minuuttia, kunnes ainekset ovat kypsiä.

Kaada keitinliemi talteen. Soseuta ruoka ja lisää keitinlientä tai maitoa sen verran, että saat soseesta sopivan pehmeää. 

Porkkanahummus (alkaen 6 kk)

  • 2 porkkanaa
  • ½ pientä valkosipulinkynttä
  • 1 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
  • 1 tl sitruunamehua
  • 1 tl seesaminsiemenöljyä

Kuori porkkanat ja leikkaa pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Keitä porkkanoita vedessä noin 15 minuuttia, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä.

Mittaa kulhoon porkkanat, valkosipuli, öljyt sekä sitruunamehu. Soseuta sauvasekoittimella. Tarjoa vauvalle dipattavaksi vaikkapa maissinaksujen tai suolattoman leivän kanssa. 

Kuva vaihdettu 24.11.2017. Juttua päivitetty 15.11.2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla