Vuoden terveydenhoitaja Katriina Silvasti neuvoo nykyvanhempia: Luottakaa terveeseen järkeen.

Vuoden Terveydenhoitajaksi 2015 valittu Katriina Silvasti tietää, millaisten haasteiden kanssa lapsiperheet painivat juuri nyt.

Kokenut perhetyön ammattilainen antaa lukijoillemme vinkit, joilla haasteista selviää.

1.    Hakeudu muiden vanhempien seuraan

Monet lapsiperheet elävät kovien paineiden alla. Työn tai opiskelujen perässä joudutaan ehkä muuttamaan pitkienkin matkojen päähän tutuista turvaverkoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pikkulasten kanssa kotiin jäävä vanhempi voi tuntea itsensä yksinäiseksi ja neuvottomaksi uudessa ympäristössä: Kenen puoleen voin kääntyä? Onko minulla omaa – tai perheellä yhteistä – aikaa? Mitä, jos en jaksakaan?

Useilla paikkakunnilla on äitilapsi-kerhoja tai muita tapaamispaikkoja, joissa muihin vanhempiin voi tutustua ja löytää vertaistukea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy näistä paikoista neuvolassasi. Kysy neuvolasta rohkeasti myös apua, jos omat voimat ovat vähissä.

2.    Luota omaan järkeesi

Maailma on täynnä vaihtuvia kasvatustrendejä sekä lasten ravitsemukseen tai vaikka rokottamiseen liittyviä ohjeita. Monissa on paljon hyvää ja opittavaa vanhemmille.

Kaikkiin villityksiin ei kannata kuitenkaan lähteä mukaan. Myös hyvää tarkoittavat isovanhemmat voivat antaa neuvoja, jotka eivät välttämättä toimi enää tässä ajassa.

Ole tarkkana, mistä haet tietoa. Opettele suodattamaan ja kyseenalaistamaan saamasi ohjeet. Luota terveeseen järkeen ja itseesi vanhempana. Olet oman perheesi ja teidän elämänne paras asiantuntija.

3.    Muista arkirytmin tärkeys

Tietokoneeseen juuttuneet vanhemmat saattavat joskus unohtaa, että lasten perustarpeet eivät ole hävinneet minnekään. Lapset tarvitsevat edelleen säännöllisen arkirytmin, riittävästi unta, ruokaa ja liikuntaa. 

Erityisesti ulkoleikit ovat lapsille tärkeitä. Vie lapsi pulkkamäkeen ja leikkipuistoon. Siellä peuhatessa hän oppii taitoja, joita tietotekniikka ei voi korvata: käyttämään käsiään ja jalkojaan, sosiaalisista taidoista puhumattakaan.

Vuoden 2015 Terveydenhoitajaksi valittu Katriina Silvasti on työskennellyt Kuopion kaupungin Puijonlaakson lastenneuvolassa 25 vuotta.

Lue lisää

Pipsa Hurmerinta: "Onneksi en kasvata tyttöä"

3 tärkeintä asiaa lasten kasvatuksessa – palkittu äiti kertoo 

"Miten pysytte järjissänne, kun olette lapsen kanssa kotona?"

Vierailija

Mitä hyötyä noista vinkeistä, varsinkaan kakkoskohdasta, oli vanhemmuutensa hukanneille nykyvanhemmille? Lisäksi kohdat 1 ja 3 jokainen tietää, mutta ei sitä, miten ne saisi toimimaan käytännössä, kun oma kiinnostus niihin on tasan nolla. Mutta kiva kun asiantuntija neuvoo nyt kuitenkin. Auttaapahan taas montaakin lasta. Not.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla