Vuoden terveydenhoitaja Katriina Silvasti neuvoo nykyvanhempia: Luottakaa terveeseen järkeen.

Vuoden Terveydenhoitajaksi 2015 valittu Katriina Silvasti tietää, millaisten haasteiden kanssa lapsiperheet painivat juuri nyt.

Kokenut perhetyön ammattilainen antaa lukijoillemme vinkit, joilla haasteista selviää.

1.    Hakeudu muiden vanhempien seuraan

Monet lapsiperheet elävät kovien paineiden alla. Työn tai opiskelujen perässä joudutaan ehkä muuttamaan pitkienkin matkojen päähän tutuista turvaverkoista.

Pikkulasten kanssa kotiin jäävä vanhempi voi tuntea itsensä yksinäiseksi ja neuvottomaksi uudessa ympäristössä: Kenen puoleen voin kääntyä? Onko minulla omaa – tai perheellä yhteistä – aikaa? Mitä, jos en jaksakaan?

Useilla paikkakunnilla on äitilapsi-kerhoja tai muita tapaamispaikkoja, joissa muihin vanhempiin voi tutustua ja löytää vertaistukea.

Kysy näistä paikoista neuvolassasi. Kysy neuvolasta rohkeasti myös apua, jos omat voimat ovat vähissä.

2.    Luota omaan järkeesi

Maailma on täynnä vaihtuvia kasvatustrendejä sekä lasten ravitsemukseen tai vaikka rokottamiseen liittyviä ohjeita. Monissa on paljon hyvää ja opittavaa vanhemmille.

Kaikkiin villityksiin ei kannata kuitenkaan lähteä mukaan. Myös hyvää tarkoittavat isovanhemmat voivat antaa neuvoja, jotka eivät välttämättä toimi enää tässä ajassa.

Ole tarkkana, mistä haet tietoa. Opettele suodattamaan ja kyseenalaistamaan saamasi ohjeet. Luota terveeseen järkeen ja itseesi vanhempana. Olet oman perheesi ja teidän elämänne paras asiantuntija.

3.    Muista arkirytmin tärkeys

Tietokoneeseen juuttuneet vanhemmat saattavat joskus unohtaa, että lasten perustarpeet eivät ole hävinneet minnekään. Lapset tarvitsevat edelleen säännöllisen arkirytmin, riittävästi unta, ruokaa ja liikuntaa. 

Erityisesti ulkoleikit ovat lapsille tärkeitä. Vie lapsi pulkkamäkeen ja leikkipuistoon. Siellä peuhatessa hän oppii taitoja, joita tietotekniikka ei voi korvata: käyttämään käsiään ja jalkojaan, sosiaalisista taidoista puhumattakaan.

Vuoden 2015 Terveydenhoitajaksi valittu Katriina Silvasti on työskennellyt Kuopion kaupungin Puijonlaakson lastenneuvolassa 25 vuotta.

Lue lisää

Pipsa Hurmerinta: "Onneksi en kasvata tyttöä"

3 tärkeintä asiaa lasten kasvatuksessa – palkittu äiti kertoo 

"Miten pysytte järjissänne, kun olette lapsen kanssa kotona?"

Vierailija

"Vanhempi, luota itseesi – olet perheesi elämän paras asiantuntija"

Mitä hyötyä noista vinkeistä, varsinkaan kakkoskohdasta, oli vanhemmuutensa hukanneille nykyvanhemmille? Lisäksi kohdat 1 ja 3 jokainen tietää, mutta ei sitä, miten ne saisi toimimaan käytännössä, kun oma kiinnostus niihin on tasan nolla. Mutta kiva kun asiantuntija neuvoo nyt kuitenkin. Auttaapahan taas montaakin lasta. Not.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.