Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Älä ole jankuttaja, myöhästelijä tai vaadi palvelua. Lue vinkit vanhempainiltaan.

Näinä viikkoina vanhemmat kokoontuvat päiväkotien ja koulujen vanhempainiltoihin.

Meidän Perhe kokosi vanhempien kokemuksia ja vinkkejä. Tee näin, mutta älä näin! Entä mihin varautua?

Siis näin!

Kysy, se ei ole noloa. Kysy, vaikka se tuntuisi tyhmältä. Jos sinä et ymmärrä, joku muukaan todennäköisesti ei. Suurin osa vanhemmista on kiusallisen hiljaa, ja yleensä on mukavaa kun joku puhuu ja kysyy. Älä silti ole yli-innokas ja täytä ilmatilaa kysymyksilläsi (katso kohta ei näin).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kas, tuohan on... Kysele ja yritä muistaa, kuka on kenenkin vanhempi. Yritä jutella ainakin lapsen parhaiden kavereiden vanhempien kanssa. Tunteminen auttaa, kun päiväkoti-ikäisille sovitaan leikkitreffejä tai synttärijuhlia. Se auttaa myös, kun lapsille tulee kärhämää. Tiedät, kenelle soitat kun joku kamppaa lapsesi – tai lapsesi kamppaa jonkun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Missäs teidän Pentti käy. Koulun vanhempainillassa kysy muilta vanhemmilta, missä iltapäiväkerhossa heidän lapsensa käy ja missä päin he asuvat. Kas, pianhan voi löytyä lapselle kotimatkakaveri tai vanhempia, joiden kanssa jakaa kyytivuoroja vaikka harrastuksiin.

Kyllä kehtaat. Kysy muilta vanhemmilta, voitteko vaihtaa yhteystietoja. On kaikille ihanaa ja helpottavaa, kun joku on asiassa aloitteellinen.

Tai jospa lista. Vanhemmat voivat myös kerätä listan yhteystiedoista. Myös sähköpostilista toimii ja helpottaa yhteydenpitoa ja luokkakaverien oppimista.

Voi kiitos. Sano kiitos opettajalle tai päiväkodin henkilökunnalle. Nyt on hyvä tilaisuus.

Buukkaa jälkipuinti. Illan jälkeen on hauska jutella vielä hetki tutun vanhemman kanssa.

Mutta ei näin

Mutta kun meidän Kivi-Kaisla. Älä kysy yhteisessä keskustelussa asioita, jotka koskevat vain omaa lastasi. Puolen tunnin tinkaus ja jaarittelu siitä, minkälaista maitoa ruokailussa on tarjolla, voiko keittiö tilata muuta tai saako tuoda omat maidot, on toisten ajan hukkaa.

Pikkuasiasta pitkästi. Päiväkodin vanhempainillassa esimerkiksi nimikoinnin nyansseista ei tarvitse puhua kolmea varttia. Pidä puheesi lyhyinä.

Ei, et ole asiakas. Omalle lapselle ei voi vaatia paljon erityishuomiota ja erityistä kohtelua, luokassa on kaksikymmentä lasta ja opettaja. Kas, sama pätee vanhempainillassa – siellä on myös muita.

Hus, kielteisyys. Henkilökohtaisten ristiriitojen puiminen ei kuulu vanhempainiltaan. Älä ole lähtökohtaisesti kielteinen. Koulu on nykyään ihan kiva paikka.

Irti kännykästä. Ei, et halua olla se hengästynyt myöhästelijävanhempi, joka näprää kännykkäänsä kiireisenä ja hädin tuskin kuuntelee. Keskity nyt hetki.

Ei uusintoja. Etkä halua olla se hengästynyt myöhästelijävanhempi, joka tulee puoli tuntia myöhässä ja käyttää lopun ajan kysyäkseen sitä, mikä on jo puhuttu.

Varaudu tähän

Enhän mä mahdu. Päiväkodin vanhempainillassa varaudu änkeytymään lapsesi minikokoiseen tuoliin, minipöydän ääreen ja jopa piirtämään tai laulamaan tai osallistumaan johonkin muuhun aikuiselämälle vieraaseen puuhaan. Kyllä se siitä.

Matka muistoihin. Koulun vanhempainillassa joudut ehkä istumaan lapsesi pulpettiin, mikä heittää tunnelmat omiin kouluvuosiin. Eikä, täällä taas!  Miten voi olla, että luokkahuone on muuttunut näin vähän? Älä silti luule, että koulussa on kaikki samanlaista kuin silloin, kun itse olit koululainen. Nythän olet jo se vanhempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla