Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Älä ole jankuttaja, myöhästelijä tai vaadi palvelua. Lue vinkit vanhempainiltaan.

Näinä viikkoina vanhemmat kokoontuvat päiväkotien ja koulujen vanhempainiltoihin.

Meidän Perhe kokosi vanhempien kokemuksia ja vinkkejä. Tee näin, mutta älä näin! Entä mihin varautua?

Siis näin!

Kysy, se ei ole noloa. Kysy, vaikka se tuntuisi tyhmältä. Jos sinä et ymmärrä, joku muukaan todennäköisesti ei. Suurin osa vanhemmista on kiusallisen hiljaa, ja yleensä on mukavaa kun joku puhuu ja kysyy. Älä silti ole yli-innokas ja täytä ilmatilaa kysymyksilläsi (katso kohta ei näin).

Kas, tuohan on... Kysele ja yritä muistaa, kuka on kenenkin vanhempi. Yritä jutella ainakin lapsen parhaiden kavereiden vanhempien kanssa. Tunteminen auttaa, kun päiväkoti-ikäisille sovitaan leikkitreffejä tai synttärijuhlia. Se auttaa myös, kun lapsille tulee kärhämää. Tiedät, kenelle soitat kun joku kamppaa lapsesi – tai lapsesi kamppaa jonkun.

Missäs teidän Pentti käy. Koulun vanhempainillassa kysy muilta vanhemmilta, missä iltapäiväkerhossa heidän lapsensa käy ja missä päin he asuvat. Kas, pianhan voi löytyä lapselle kotimatkakaveri tai vanhempia, joiden kanssa jakaa kyytivuoroja vaikka harrastuksiin.

Kyllä kehtaat. Kysy muilta vanhemmilta, voitteko vaihtaa yhteystietoja. On kaikille ihanaa ja helpottavaa, kun joku on asiassa aloitteellinen.

Tai jospa lista. Vanhemmat voivat myös kerätä listan yhteystiedoista. Myös sähköpostilista toimii ja helpottaa yhteydenpitoa ja luokkakaverien oppimista.

Voi kiitos. Sano kiitos opettajalle tai päiväkodin henkilökunnalle. Nyt on hyvä tilaisuus.

Buukkaa jälkipuinti. Illan jälkeen on hauska jutella vielä hetki tutun vanhemman kanssa.

Mutta ei näin

Mutta kun meidän Kivi-Kaisla. Älä kysy yhteisessä keskustelussa asioita, jotka koskevat vain omaa lastasi. Puolen tunnin tinkaus ja jaarittelu siitä, minkälaista maitoa ruokailussa on tarjolla, voiko keittiö tilata muuta tai saako tuoda omat maidot, on toisten ajan hukkaa.

Pikkuasiasta pitkästi. Päiväkodin vanhempainillassa esimerkiksi nimikoinnin nyansseista ei tarvitse puhua kolmea varttia. Pidä puheesi lyhyinä.

Ei, et ole asiakas. Omalle lapselle ei voi vaatia paljon erityishuomiota ja erityistä kohtelua, luokassa on kaksikymmentä lasta ja opettaja. Kas, sama pätee vanhempainillassa – siellä on myös muita.

Hus, kielteisyys. Henkilökohtaisten ristiriitojen puiminen ei kuulu vanhempainiltaan. Älä ole lähtökohtaisesti kielteinen. Koulu on nykyään ihan kiva paikka.

Irti kännykästä. Ei, et halua olla se hengästynyt myöhästelijävanhempi, joka näprää kännykkäänsä kiireisenä ja hädin tuskin kuuntelee. Keskity nyt hetki.

Ei uusintoja. Etkä halua olla se hengästynyt myöhästelijävanhempi, joka tulee puoli tuntia myöhässä ja käyttää lopun ajan kysyäkseen sitä, mikä on jo puhuttu.

Varaudu tähän

Enhän mä mahdu. Päiväkodin vanhempainillassa varaudu änkeytymään lapsesi minikokoiseen tuoliin, minipöydän ääreen ja jopa piirtämään tai laulamaan tai osallistumaan johonkin muuhun aikuiselämälle vieraaseen puuhaan. Kyllä se siitä.

Matka muistoihin. Koulun vanhempainillassa joudut ehkä istumaan lapsesi pulpettiin, mikä heittää tunnelmat omiin kouluvuosiin. Eikä, täällä taas!  Miten voi olla, että luokkahuone on muuttunut näin vähän? Älä silti luule, että koulussa on kaikki samanlaista kuin silloin, kun itse olit koululainen. Nythän olet jo se vanhempi.

Telttailu metsässä on lapselle mahtava seikkailu. Näillä ohjeilla koko perheen retki onnistuu.

Kirpeä syyssää ei haittaa, kun varusteet on valittu oikein. Valitse patikkareitti nuorimman kulkijan jaksamisen mukaan, jotta kaikille jäisi reissusta mukavat muistot. Jälkikasvua on turha yrittää houkutella metsään toistamiseen, jos heidän mielestään retki oli rämpimistä ikävässä maastossa itku silmässä.

1. Pakkaa oikein

Useimmiten aloittelijat pakkaavat liikaa tavaraa. Maisemat eivät jaksa kiinnostaa, jos kaikki energia hupenee ylipakattua reppua raahatessa. Ota mukaan vain ne asiat, joita oikeasti uskot tarvitsevasi. Pakkaa mukaan vaihtovaatteet kastumisen varalta ja muista, että pimeän tullen on aina kylmä.

2. Kerrospukeudu

Satsaamalla siihen, mitä puet päälle, voit pienentää vaihtovaatteiden kuormaa. Ihoa vasten tuleva vaatekerros on tärkeä, sillä se siirtää kosteutta ja pitää sinut lämpimänä. Kuorikerroksen taas olisi hyvä pitää kosteus ulkopuolella. Valitse ihoa vasten esimerkiksi merinovillaa. Kantorepussa tai -rinkassa matkustava vauva pärjää syyskelissä toppahaalarissa, joka toimii hyvin myös makuupussina päiväuniaikaan.

3. Uudelleen suljettavat muovipussit = paras ystäväsi

Pakkaa kaikki tavarat suljettaviin Minigrip-pusseihin. Jos sataa, reppu putoaa lampeen tai maitotetra menee rikki patikoinnin aikana, koko repun sisältö tulitikkuja myöten ei tuhoudu käyttökelvottomaksi. Lisäksi vaatteet on helppo pakata pusseissa ilmatiiviisti pieneen tilaan.

4. Varaudu kunnon eväillä

Ulkona ruoka maistuu. Pakkaa matkaevääksi keksejä ja pähkinöitä. Kauppojen valmiit smoothie- ja puuropussit ovat käteviä välipaloja. Grillimakkarapaketti pysyy viileänä, kun pakkaat sen jäähdytetyn vesipullon kanssa samaan pussiin. Vesi tietysti juodaan taukopaikalla.

Retkieväitä kannattaa maistattaa ensin kotioloissa. Etenkin retkeilykaupoissa myytävät veteen sekoitettavat pussiruuat saattavat olla lapsesta aluksi epäilyttäviä – ja kotimatka tyhjällä mahalla yhtä tuskaa.

5. Yksi kuppi per nenä riittää

Unohda kertakäyttöastiat ja muu hienostelu! Retkellä kaikki ruokailu tapahtuu kuupasta, josta juodaan kahvit ja maidot sekä syödään retkikeittimellä tai nuotiolla valmistetut mössöt ja makkarat. Muista, että kaikki, mitä viette luontoon, tulee myös mukananne takaisin. Yhden puukon ja parin mukin huuhtominen on huomattavasti helpompaa kuin roskasäkin roudaaminen.

6. Muista otsalamppu

Syksyllä hämärä hiipii leiripaikalle jo alkuillasta, ja kesäyössäkin on kurja suoriutua unisen lapsen puskapissattamisesta pelkän kuun valossa. Majoita retken pituus aina niin, että leiri on pystytetty ennen pimeää. Varaa myös lapsille omat valot – heistä on hauska tutkia kantoja ja koloja omilla lampuilla.

7. Panosta makuualustoihin

Teltan ja makuupussien lisäksi yöpymismukavuuteen vaikuttavat kunnolliset makuualustat. Lasten (ja itsesi) takia sijoita ilmatäytteiseen alustaan, joka on paksumpi ja mukavampi kuin perinteiset solumuovilärpäkkeet. Teltassa nukkuminen on lapsista muutenkin vähän epämukavaa, eikä kannata ottaa sitä riskiä, että kivi patjan alla pilaa koko porukan unet.

8. Huolehdi hygieniasta

Mukana kannettavaa vettä ei tuhlata käsien pesuun. Pakkaa mukaan käsidesi sekä kunnon tukko kosteuspyyhkeitä, joilla voit puhdistaa sekä kädet, naamat että peput tarvittaessa.

9. Jätä lelut kotiin

Jätä rinkasta pois lelut sekä varsinkin pelikoneet. Lapset ymmärtävät kohtalaisen mukavasti, että keskellä metsää ei ole wifiä – etenkin jos maltat jättää myös oman kännykkäsi reppuun. Kaikenikäiset lapset löytävät tekemistä luonnosta, kunhan he saavat ensin hetken marista, ettei täällä ole mitään tekemistä.

10. Varaa aikaa

Aikuisten retkeä varten on kohtalaisen helppoa laskea, kuinka pitkä matka päivän aikana taittuu tai kauanko leiriytymiseen menee aikaa. Pienten lasten kanssa aika kannattaa tuplata. Metsäpolun varrelta löytyy kiinnostavaa tutkittavaa tai pissalle pitää päästä hieman useammin, mikä metsässä on sekin oma operaationsa. Kiire ei kuulu rentouttavalle retkelle, joten valitse mieluummin lyhyempi reitti ja väljempi aikataulu.

+ Harjoittele telttailua

Jos aiotte yöpyä teltassa, sitä kannattaa harjoitella lasten kanssa etukäteen vaikkapa omalla pihalla tai olohuoneessa. Teltassa nukkuminen on vähän jännää, joten konseptiin kannattaa tutustua lähellä omaa sänkyä. Yöllä kaikki äänet kuulostavat telttakankaan läpi aivan erilaisilta kuin päivällä, eikä metsässä ole koskaan täysin hiljaista. Herkimmille lapsille saattaa olla hyvä idea ottaa mukaan kuulosuojaimet yöunien turvaamiseksi.

Aikuisten kannattaa treenata teltan pystytystä niin, että se tulee selkärangasta. Siinä vaiheessa, kun sadekuuro on kastellut koko porukan ja ilta alkaa hämärtyä, et halua enää tuhlata sekuntiakaan tappelemalla tukivaarnojen ja telttaköysien kanssa.

Puolet suomalaisista ei pese käsiään tarpeeksi hyvin flunssakautena. Kannattaisi, sillä käsienpesu on tehokkain keino ehkäistä tartuntoja.

Vain joka viides suomalainen pesee kätensä niistämisen jälkeen. Loput 80 prosenttia siis levittävät käsissään flunssapöpöjä eteenpäin.

Luvut käyvät ilmi lääkäriasema Mehiläisen ja IROResearchin kyselytutkimuksesta. Sen mukaan yli puolet suomalaisista ei kiinnitä flunssakaudella riittävästi huomiota käsihygieniaan. Kannattaisi, sillä flunssien leviäminen aiheuttaa paljon riesaa. Pikkulapset saattavat sairastaa jopa kymmenen flunssaa vuodessa.

Kädet pitäisi pestä huolellisesti aina niistämisen ja vessassa käymisen jälkeen sekä ennen ruokailua.

Muistisääntö: Tuiki tuiki tähtönen

Mikä tahansa nopea huljautus ei riitä. Kunnolliseen käsienpesuun kuluu noin 20 sekuntia aikaa. Laula samalla kierros Aakkoslaulua, niin tiedät pesseesi tarpeeksi pitkään. Joululaulukaudella voit laulaa samalla sävelellä Tuiki tuiki tähtösen.

Tässä vielä tarkemmat ohjeet:

  1. Huuhtele kädet.
  2. Saippui kunnolla nestesaippualla.
  3. Hiero saippuaa sormien väleihin ja sormenpäihin, jotta myös kynsien aluset puhdistuvat. Muista myös kädenselät ja ranteet.
  4. Huuhtele huolellisesti. Jos olet tehnyt kaiken kunnolla, olet Aakkoslaulussa jo loppuvärssyissä.
  5. Kuivaa kädet puhtaaseen pyyhkeeseen.