Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Älä ole jankuttaja, myöhästelijä tai vaadi palvelua. Lue vinkit vanhempainiltaan.

Näinä viikkoina vanhemmat kokoontuvat päiväkotien ja koulujen vanhempainiltoihin.

Meidän Perhe kokosi vanhempien kokemuksia ja vinkkejä. Tee näin, mutta älä näin! Entä mihin varautua?

Siis näin!

Kysy, se ei ole noloa. Kysy, vaikka se tuntuisi tyhmältä. Jos sinä et ymmärrä, joku muukaan todennäköisesti ei. Suurin osa vanhemmista on kiusallisen hiljaa, ja yleensä on mukavaa kun joku puhuu ja kysyy. Älä silti ole yli-innokas ja täytä ilmatilaa kysymyksilläsi (katso kohta ei näin).

Kas, tuohan on... Kysele ja yritä muistaa, kuka on kenenkin vanhempi. Yritä jutella ainakin lapsen parhaiden kavereiden vanhempien kanssa. Tunteminen auttaa, kun päiväkoti-ikäisille sovitaan leikkitreffejä tai synttärijuhlia. Se auttaa myös, kun lapsille tulee kärhämää. Tiedät, kenelle soitat kun joku kamppaa lapsesi – tai lapsesi kamppaa jonkun.

Missäs teidän Pentti käy. Koulun vanhempainillassa kysy muilta vanhemmilta, missä iltapäiväkerhossa heidän lapsensa käy ja missä päin he asuvat. Kas, pianhan voi löytyä lapselle kotimatkakaveri tai vanhempia, joiden kanssa jakaa kyytivuoroja vaikka harrastuksiin.

Kyllä kehtaat. Kysy muilta vanhemmilta, voitteko vaihtaa yhteystietoja. On kaikille ihanaa ja helpottavaa, kun joku on asiassa aloitteellinen.

Tai jospa lista. Vanhemmat voivat myös kerätä listan yhteystiedoista. Myös sähköpostilista toimii ja helpottaa yhteydenpitoa ja luokkakaverien oppimista.

Voi kiitos. Sano kiitos opettajalle tai päiväkodin henkilökunnalle. Nyt on hyvä tilaisuus.

Buukkaa jälkipuinti. Illan jälkeen on hauska jutella vielä hetki tutun vanhemman kanssa.

Mutta ei näin

Mutta kun meidän Kivi-Kaisla. Älä kysy yhteisessä keskustelussa asioita, jotka koskevat vain omaa lastasi. Puolen tunnin tinkaus ja jaarittelu siitä, minkälaista maitoa ruokailussa on tarjolla, voiko keittiö tilata muuta tai saako tuoda omat maidot, on toisten ajan hukkaa.

Pikkuasiasta pitkästi. Päiväkodin vanhempainillassa esimerkiksi nimikoinnin nyansseista ei tarvitse puhua kolmea varttia. Pidä puheesi lyhyinä.

Ei, et ole asiakas. Omalle lapselle ei voi vaatia paljon erityishuomiota ja erityistä kohtelua, luokassa on kaksikymmentä lasta ja opettaja. Kas, sama pätee vanhempainillassa – siellä on myös muita.

Hus, kielteisyys. Henkilökohtaisten ristiriitojen puiminen ei kuulu vanhempainiltaan. Älä ole lähtökohtaisesti kielteinen. Koulu on nykyään ihan kiva paikka.

Irti kännykästä. Ei, et halua olla se hengästynyt myöhästelijävanhempi, joka näprää kännykkäänsä kiireisenä ja hädin tuskin kuuntelee. Keskity nyt hetki.

Ei uusintoja. Etkä halua olla se hengästynyt myöhästelijävanhempi, joka tulee puoli tuntia myöhässä ja käyttää lopun ajan kysyäkseen sitä, mikä on jo puhuttu.

Varaudu tähän

Enhän mä mahdu. Päiväkodin vanhempainillassa varaudu änkeytymään lapsesi minikokoiseen tuoliin, minipöydän ääreen ja jopa piirtämään tai laulamaan tai osallistumaan johonkin muuhun aikuiselämälle vieraaseen puuhaan. Kyllä se siitä.

Matka muistoihin. Koulun vanhempainillassa joudut ehkä istumaan lapsesi pulpettiin, mikä heittää tunnelmat omiin kouluvuosiin. Eikä, täällä taas!  Miten voi olla, että luokkahuone on muuttunut näin vähän? Älä silti luule, että koulussa on kaikki samanlaista kuin silloin, kun itse olit koululainen. Nythän olet jo se vanhempi.

Suomalaislapsi saa tuhkarokkorokotteen yleensä 12 kuukauden iässä. Tarvittaessa sitä voidaan aikaistaa.

Tuhkarokon leviäminen jatkuu Euroopassa. Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että jo noin 14 000 eurooppalaista on sairastunut tuhkarokkoon runsaan vuoden aikana. Tartuntoja on ollut vuonna 2017 erityisen paljon Romaniassa, Italiassa ja Saksassa, mutta myös esimerkiksi Ranskassa, Kreikassa ja Belgiassa. Tauti on levinnyt myös Ruotsissa.

Suomalaisvauvat saavat tuhkarokkorokotteen yleensä 12 kuukauden iässä annettavassa MPR-rokotteessa. Uskaltaako vielä rokottamattoman lapsen kanssa matkustaa esimerkiksi Italiaan tai Kreikkaan?

Vastaus riippuu siitä, kuinka pienestä vauvasta on kyse, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo. Nohynek työskentelee THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikössä.

Tautiriskin kannalta alle puolivuotiaan kanssa matkustaminen voi olla jopa turvallisempaa kuin isomman vauvan kanssa.

– Ihan pienellä vauvalla on vielä paljon vasta-aineita äidiltä, ja hän on aika hyvässä suojassa. Erityisesti näin on silloin, jos vauva saa pelkkää rintamaitoa, Nohynek sanoo.

– Äidiltä ennen syntymää saadut vasta-aineet hiipuvat vähitellen, ja tosi alhaisella tasolla ne alkavat olla puolen vuoden iässä. Vasta siitä eteenpäin vauva alkaa vähitellen itse muodostaa vasta-aineita kohtaamiansa taudinaiheuttajia ja rokotteita vastaan.

Isommilla vauvoilla isompi tautiriski

Pienellä vauvalla tuhkarokkoa suuremmat riskit liittyvät hinkuyskään ja RSV-infektioon sekä eksoottisempiin tauteihin kuten malariaan, joita vastaan Suomessa syntyneellä äidillä ei yleensä ole vasta-aineita.

Isommilla vauvoilla ja rokottamattomilla taaperoilla voi olla matkoilla suurempi riski sairastua tarttuviin tauteihin, koska he tutustuvat ympäristöön jo itse. Ripulit, hengitystieinfektiot ja muut virukset tarttuvat herkästi, kun lapsi syö muutakin ravintoa kuin rintamaitoa ja lisäksi ryömii tai konttaa ja poimii maasta kaikkea suuhunsa.

MPR-rokotteen voi ottaa aikaisintaan puolen vuoden iässä.

Tuhkarokko tarttuu herkästi. Tartunnan voi saada ilmateitse, pisara- tai kosketustartuntana.

Nohynek arvioi, että Euroopan tuhkarokkoalueille matkustamista kannattaa vakavasti harkita, jos lapsi ei ole vielä saanut MPR-rokotetta. Lomakohteissa tartuntariskiin vaikuttaa sekin, mistä maista muut turistit ovat ja onko heitä tai heidän lapsiaan rokotettu vai ei. Riski voi olla myös lentokentillä ja väentungoksissa kuten suosituissa turistinähtävyyksissä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Disneylandissa levisi muutama vuosi sitten tuhkarokkoepidemia. 

Jos perhe ehdottomasti haluaa matkustaa alueelle, jolla tiedetään olevan tuhkarokkoepidemia, MPR-rokotteen antamista vauvalle voidaan aikaistaa. MPR-rokote voidaan antaa aikaisintaan puolen vuoden iässä. Varmempi suoja saadaan kuitenkin, jos rokotteen saa hieman myöhemmin, noin 9-11 kuukauden iässä.

Rokotesuoja alkaa tehota noin kahden viikon kuluttua rokotuksesta. Aikaistetun rokoteannoksen jälkeen tarvitaan vielä kansallisen rokoteohjelman mukaiset tehosteet 12 kuukauden ja 6 vuoden iässä.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila haluaisi palauttaa subjektiivisen oikeuden varhaiskasvatukseen. 

Päivähoito-oikeuden rajaaminen työttömien lapsilta vaikeuttaa vanhempien mahdollisuuksia ottaa vastaan tarjottua työtä, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sanoo.

Suunniteltu työttömyysturvan aktiivimalli tekee yhtälöstä entistä vaikeamman: aktiivimallissa työtön menettää osan työttömyysetuudesta, ellei hän ole kolmen kuukauden aikana 18 tuntia töissä riittävällä palkalla, viikon verran työvoimapalveluissa tai tienaa yrittäjänä 241 euroa.

Helsingin Sanomat kertoo jutussaan maanantaina, että keskustelu aktiivimallin toteutustavoista jatkuu vilkkaana. Mallia vastustavaan kansalaisaloitteeseen on kertynyt yli 115 000 allekirjoitusta.

Kurttilan mukaan aktiivimallista päätettäessä ei ole huomioitu lasten varhaiskasvatuksen järjestämistä.

– Nykyisin äkillisestä työllistymisestä johtuen kunnalla on kaksi viikkoa aikaa varhaiskasvatuspaikan järjestämiseen hakemuksen jättöpäivästä laskien. Aktiivimallin voimassa ollessa tämä kahden viikon odotusaika on liian pitkä, Kurttila arvioi.

”Pieniä lapsia ei voi jättää yksin kotiin vanhemman lähtiessä töihin. Tämän ei pitäisi olla kenellekään epäselvää.”

Lapsiasiavaltuutetulla on kaksi ratkaisuvaihtoehtoa: subjektiivinen oikeus päivähoitoon on palautettava kaikille, tai alle kouluikäisten lasten vanhemmat on rajattava kokonaan pois työttömyysturvan aktiivimallista.

– Pieniä lapsia ei voi jättää yksin kotiin vanhemman lähtiessä töihin. Tämän ei pitäisi olla kenellekään epäselvää. Jos yhteiskunta ei pysty järjestämään tarvittavia varhaiskasvatuspalveluita joustavasti, silloin työttömiä vanhempia ei voi rangaista aktiivimallin mukaisesti lapsen hoitamisesta kotona, Kurttila pohtii.

Kurttila on aiemminkin puhunut varhaiskasvatuksen puolesta ja päivähoito-oikeuden rajausta vastaan. Hän on huomauttanut, että kukaan ei hyväksyisi sitä, että lapsilla olisi perhetaustansa perusteella erilainen oikeus käydä koulua.

– Rajaus päivähoito-oikeuteen tarkoittaa käytännössä samaa. Kuitenkin tiedetään, että ne lapset, joiden perheissä on esimerkiksi työttömyyttä tai vähäosaisuutta, hyötyvät varhaiskasvatuksesta eniten.

Keskustele alle: Onko lapsesi oikeutta päivähoitopaikkaan rajattu oman työttömyytesi takia? Miten se on vaikuttanut työnhakuusi?