Suurin osa vauva.fin lukijoista kuluttaa ruokakauppaan alle tuhat euroa kuukaudessa.

Puolet vauva.fin verkkokyselyyn vastanneista kuluttaa ruokaan, pesuaineisiin, papereihin ja lasten vaippoihin 300–600 euroa, kolmasosa 600–1000 euroa kuukaudessa.

Puolet kyselyn vastaajista sanoo, että perheen ruokalasku on viimeisen vuoden aikana kasvanut. Yleisimmät syyt tähän ovat perheenlisäys, ruoan hinnan kallistuminen ja perheen muuttuneet ruokatottumukset.

Poikamme syntyi helmikuussa joten nyt menee rahaa myös vaippoihin ja vauvan ruokiin. Pyykinpesuainetta kuluu myös enemmän, kun pojan vaatteet täytyy vaihtaa puhtaisiin ainakin kerran jos ei kaksikin päivässä.

Saimme kuudennen lapsemme ja imetys ei onnistunut. Nyt siis ostamme enemmän kun korvikkeet ja soseet on tulleet lisäksi kauppalistalle.

Ostan nykyään luomua ja lapset kasvaneet eli syövät enemmän.

Neljäkymmentä prosenttia vastaajista kertoo, että ruokalasku on vuoden aikana pysynyt samana, kymmenellä prosentilla se on pienentynyt.

Olen jäänyt yksinhuoltajaksi ja rahaa vain ei ole.

Olemme alkaneet käymään vain kerran viikossa ruokakaupassa tarkan ostoslistan kanssa, ennen ostettiin joka päivä kassillinen ruokaa. Ennen suurin osa ruuasta meni roskiin kun taas nykyään pyrimme käyttämään kaiken ostetun.

Meidän Perheen ja Vauvan verkkokyselyyn vastasi 125 lukijaa. Kahdessa kolmasosassa perheistä oli yksi tai kaksi lasta, lopuissa enemmän. Lähes kaikki kyselyyn vastanneet asuivat kahden aikuisen taloudessa – yksinhuoltajia oli kuudennes.

Tästä tingitään: herkut, hedelmät, kala

Harva kyselyyn vastanneista kokee, että joutuu pihistelemään ruokamenoissa. Vain kymmenesosa sanoo, että joutuu tinkimään olennaisesta. Puolet ostaa vain perusasiat, ei mitään ylimääräistä.

Loput 40 prosenttia kertoo ostavansa kaupasta, mitä haluaa.

Jos vastanneet joutuvat jostain tinkimään, suurin osa jättää ensimmäiseksi kaupan hyllylle herkut, leivänpäälliset ja alkoholin. Myös erikoishedelmät ja -vihannekset, kalliit jogurtit ja valmiit välipalat, kuten hampurilaiset, jäävät tiukan paikan tullen ostamatta. Moni mainitsee pihistävänsä tarpeen tulleen myös kalliista lihasta ja kalasta.

Herkut ensin listalta pois, paitsi lapselle karkkipäivän herkut ostetaan. Omat jogurtit ja tuoremehut jäävät ostamatta, jos rahat ovat vähissä.

Kalaa en raaski ostaa.

Pesuaineiden yms ostamista voi lykätä tilipäivään.

Maidosta, peruskasviksista ja -vihanneksista, hedelmistä ja laadukkaasta lihasta harva sen sijaan tinkisi, vaikka talous olisi tiukilla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.