Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Kohdussa kasvavan vauvan aivot tarvitsevat kehittyäkseen kolesterolia.

Tiesitkö, että esimerkiksi Becel, Benecol ja Valion kolesterolia alentavat jogurtit eivät sovi odottajille, koska niihin on lisätty kasvisteroleita tai kasvistanoleita.

Kasvisterolit ja kasvistanolit ovat rasvankaltaisia aineita, joita on luonnostaan joissakin kasveissa, kuten pähkinöissä ja siemenissä. Sterolit ja stanolit alentavat veren kolesterolia, kun niitä saa riittävästi päivän mittaan.

Elintarviketeollisuus on lisännyt kasvisteroleita ja -stanoleita joihinkin tuotteisiin, joissa niitä ei luonnostaan ole, kuten juuri margariineihin ja jogurtteihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Terveellinen ruokavalio tehoaa kolesteroliin parhaiten, mutta toki kolesterolinalentajatuotteitakin (mikä sana!) voi nauttia suositusten sallimissa rajoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paitsi siis jos on raskaana.

Saattaa nimittäin olla, että kolesterolia alentavien tuotteiden syöminen alentaa myös sikiön kolesterolipitoisuuksia. Se on huono juttu, sillä kolesteroli ei ole pelkästään pahis, vaan tärkeä aine sikiön kehitykselle. Vauva tarvitsee kolesterolia aivojensa rakennusaineeksi.

Lue lisää: Raskausaikana vältettävät elintarvikkeet, THL

Kirjoittaja on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin. Lue lisää palstan juttuja.

Vierailija

Keiju Alentaja, Becel Proactive ja Benecol lisäävät oleellisesti sydänkuolemia. Niiden väitetään laskevan kolesterolia sisältämiensä kasvistanoleiden ansiosta. Kasvistanolit ovat kasvimaailman kolesteroleita. Stanolit imeytyvät suolistosta syrjäyttäen kolesterolin. Mutta kaiken mainostetun hyvän sijaan on todettu, että stanolit hapettuvat elimistössä 140 kertaa enemmän kuin varsinainen kolesteroli. Hapettunut kasvistanoli on yhteydessä siten sydänkuolemiin. Becel-kolesterolimargariini joutuu oikeuteen Saksassa: Saksalainen elintarvikkeiden turvallisuutta vahtiva kuluttajajärjestö Foodwatch on haastanut elintarvikekonserni Unileverin oikeuteen Becel ProActiv- levitteitä koskevista terveysväitteistä.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/Suomalainen_ravitsemuspolitiikka.htm

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla