Mies osti aikoinaan joululahjat huoltoasemalta, kun kaupat jo olivat kiinni. Kuva: iStockphoto.
Mies osti aikoinaan joululahjat huoltoasemalta, kun kaupat jo olivat kiinni. Kuva: iStockphoto.

Ilahtuisiko, jos saisit mieheltäsi joululahjaksi 10 litran säkin multaa?

Joululahja ei osu aina ihan nappiin, vaikka tarkoitus olisikin hyvä. Tässä 15 oudointa joululahjaa, jotka Vauva.fi:n Aihe vapaa -palstalaiset ovat saaneet.

1. Toiset tohvelit

”Kummallisinta oli saada miesystävältä tohvelit, kun juuri muutamaa kuukautta aiemmin olin saanut häneltä sellaiset syntymäpäivälahjaksi."

2. Farkkulaukku perhosilla

”Isoveljeni asui ulkomailla, ja näimme todella harvoin. Sain häneltä lahjaksi pienen farkkulaukun perhosbrodeerauksin. Muuten hyvä, mutta olin silloin 15-vuotias pahimmassa teini-iässä, niittivöissä, kettingeissä, tukka pystyssä ja bändipaidat päällä kulkeva murkkuliini.”

3. Parturimaksu yhteiseltä tililtä

”Ex-mieheni oli varsinainen törppöjen törppö lahjojen kanssa. Yleensä hän ei ostanut mitään. Paras niistä harvoista lahjoista oli paperilappu, jossa hän kertoi maksavansa minulle parturin. Meillä oli yhteiset rahat, joten se siitä.”

4. Vauvajuttuja lapsettomalle

”Olen saanut anopilta joululahjaksi useamman kerran vauvajuttuja: tuttipulloja, tutteja ja potkuhousuja. Hän ei ole ymmärtänyt, että emme todellakaan ole hankkimassa lasta. Jospa pian ymmärtää, kun minulla alkaa olla ikää sen verran, että ne ajat ovat ohi.”

5. Hinausköysi ja käynnistyskaapelit

”Mies osti aikoinaan joululahjat huoltoasemalta, kun kaupat jo olivat kiinni. Sain hinausköyden, käynnistyskaapelit ja työvalon. Ei siinä mitään, ihan hyviä lahjoja ne olivat. Hinausköysi taitaa olla ainut, jolle on joskus ollut käyttöäkin.”

6. Pitsistringit sukulaismieheltä

”Sain sukulaismieheltä kirkuvanpunaiset pitsistringit. Oli kuulemma vitsi. En ymmärtänyt sitä.”

7. Tyttölahja, vaikka perheessä on vain poikia

”Meillä on kaksi poikaa. Sain joululahjaksi pienen, suloisen 56-senttisen mekon. Sille tytölle, kunhan sen teette, sanoi lahjan antaja. Hämmennyin, koska nuorempi lapsemme oli alle vuoden ikäinen. Toisen lapsilukuun puuttuminen tuntui tunkeilevalta. Ihan kuin pojissa olisi jotain vikaa ja tekisimme liukuhihnalla vauvoja, jotta se tyttö tulisi.”

8. Puntari ja terveyskirja

”Olin hieman ylipainoinen teinityttö ja sain äidiltä lahjaksi puntarin ja keittokirjan terveellisestä ruokavaliosta. Muistan aina, kuinka pahalta tuntui tuntea itsensä lihavaksi jouluna, kun silloin yleensä herkutellaan. Jälkeenpäin olen miettinyt, että mitähän äiti oikein ajatteli.”

9. Tulivyö

”Äitini osti minulle ja miehelleni tulivyöt, ne ovat kai selänlämmittimiä. Äiti kertoi, että hänellä itselläänkin on sellainen ja se on tosi hyvä ulkotöissä talvella, kun ei jää selkä paljaaksi. Äidille se varmaan olikin hyvä, kun hän teki navettatöitä ja joutui lapioimaan lunta. Me asumme kaupungissa kerrostalossa ja teemme siistiä sisätyötä. Käyttämättä jäivät.”

10. Raskauslegginsit ei-raskaana-olevalle

”Sain äidiltäni viininpunaiset raskauslegginsit. En ollut raskaana.”

11. Vessapaperiteline

”Anoppi muisti minua viime jouluna vessapaperitelineellä.”

12. Tyhjät DVD-levyt

”Sain paketin tyhjiä DVD-levyjä silloiselta poikaystävältäni. Melko romanttista!”

13. Säkki multaa

”Sain joskus ex-mieheltä 10 litran säkin multaa. Asuimme kerrostalossa, eikä minulla ollut mitään suurta puutarhavimmaa edes huonekasvien suhteen. Lahja lähinnä nauratti.”

14. Painoindeksilaskuri

”Olen saanut lahjaksi laminoidun BMI-talulukon.”

15. Autoraappa käden lämmittimellä

”Sain lahjaksi autoraapan. Siis sellaisen, millä voi raaputtaa auton ikkunoista jäätä. Raapan kahvan ympärillä oli pehmoeläin, jonka sisään oli tarkoitus laittaa käsi, etteivät sormet jäädy raaputtaessa. Muuten hyvä, mutta minulla ei ollut autoa.”

– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.