Tarvitaanko punkkisyyniä, jos on ottanut punkkirokotteen?

Punkkivaaran takia ei kannata jättää luonnossa liikkumista, mutta muutama perusasia punkeista, niiden aiheuttamista taudeista ja tautien ehkäisemisestä on hyvä tietää.

Ovatko seuraavat väittämät totta vai tarua?

Puutiaisaivotulehduksia oli viime vuonna Suomessa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Totta. Punkkien levittämän puutiaisaivotulehdusten määrä on lisääntynyt. TBE-viruksen aiheuttamaan puutiaisaivotulehdukseen on aikaisemmin sairastunut vuosittain noin 20 suomalaista. Viime vuonna todettuja tapauksia oli 47.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Punkin puremasta saa aina borrelioosin.

Tarua. Arviolta 10–30 prosenttia suomalaisista punkeista kantaa Borrelia-bakteeria ja joka 50–100 punkin pistos tartuttaa borrelioosin ihmiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tartuttavien punkkien määrä vaihtelee eri punkkipopulaatioissa ja maantieteellisillä alueilla.

Punkit vaanivat puissa.

Tarua. Vaaralliset puutiaiset eivät hyppää puusta niskaan – ne eivät osaa lentää eivätkä hypätä – vaan odottavat sopivaa, ohikulkevaa isäntä-eläintä tai ihmistä aluskasvillisuuden joukossa ja tarraavat kiinni.

Punkit viihtyvät parhaiten metsäisillä ja kosteilla alueilla, esimerkiksi havu- ja lehtimetsässä, jossa on tiheä aluskasvillisuus. Punkin elinikä on 2–4 vuotta.

Elääkseen punkki tarvitsee yhden veriaterian vuodessa.

Punkkeja ei esiinny kylminä kesinä.

Tarua. Punkit lähtevät liikkeelle, kun lämpötila ulkona nousee viiteen asteeseen.

Punkkikausi alkaa Suomessa yleensä huhti-toukokuussa ja kestää loka-marraskuuhun asti.

1–2  prosenttia puutiaisista kantaa TBE-virusta.

Tarua. 1–2 prosenttia puutiaisista kantaa TBE-virusta riskialueilla, mutta ei punkeista yleensä.

Riskialueita Suomessa on erityisesti Ahvenanmaa. Sen lisäksi TBE-tapauksia on löytynyt yhä useammin muuallakin Suomessa: Turun saaristossa, länsirannikolla, Etelä-Karjalassa, Kokkolassa, Kuopion ja Varkauden seudulla sekä pääkaupunkiseudulla.

Puutiaisaivokuumeen voi saada myös pastöroimattomasta naudan- tai vuodenmaidosta.

Jo yksi punkin purema voi tartuttaa puutiaisaivotulehduksen tai borrelioosin.

Totta. Jos on todella huono tuuri, samasta punkin puremasta voi saada molemmat taudit.

Puutiaisaivotulehdukseen ei ole lääkettä, mutta sitä vastaan voi suojautua rokotteella.

Totta. Tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta sitä voi ennaltaehkäistä rokottautumalla. Puutiaisaivotulehdus aiheuttaa pahimmillaan pysyviä neurologisia vaurioita kuten muisti- ja tasapainohäiriöitä, päänsärkyä, kuulon heikkenemistä tai halvauksia.

Yleisempää punkkitautia eli borrelioosia ei voi ennaltaehkäistä rokotteella, mutta sitä voidaan hoitaa antibiooteilla.

TBE-rokote kannattaa ottaa, jos lomailee riskialueilla.

Totta ja tarua. Asiantuntijat suosittelevat TBE-rokotusta niille, jotka oleskelevat tai asuvat pysyvästi riskialueilla Suomessa ja muualla Euroopassa.

Rokotusta kannattaa harkita myös, jos lomailee ja liikkuu paljon luonnossa riskialueilla esimerkiksi Ruotsin rannikolla, Baltiassa ja Keski-Euroopassa. Kohderyhmiä ovat muun muassa purjehtijat, golfaajat, suunnistajat ja marjastajat.

Vain kaupungeissa turisteeraavat eivät sen sijasta rokotusta tarvitse.

Rokotetta varten tarvitaan resepti.

Totta ja tarua. TBE-rokotteen voi ottaa yksityisellä lääkäriasemalla, terveyskeskuksessa tai työterveyshuollon kautta, jolloin sitä varten tarvitaan lääkärin resepti.

Rokotebussista rokotetta ei tarvitse ostaa etukäteen. Rokotebussi kiertää riskialueilla touko-kesäkuun aikana.

Lapsille tarkoitettu TBE-rokote voidaan antaa vuoden ikäiselle, mutta Suomessa rokottamista suositellaan vasta kolme vuotta täyttäneille.

KolmivaiheinenTBE-rokote maksaa noin 35 euroa kerta. Uusintarokote otetaan 3–5 vuoden välein.

Ahvenanmaalaiset saavat TBE-rokotteen maksutta eli osana kansallista rokoteohjelmaa.

Jos on ottanut TBE-rokotteen, ei tarvitse tehdä punkkisyyniä.

Tarua. Puutiaisaivotulehdus tarttuu puremasta heti, mutta Borrelia-bakteeri tarttuu vasta, kun punkki on ollut ihoon kiinnittyneenä useita tunteja, jopa vuorokausia.

Jos oleskelet riskialueella, tarkista iho päivittäin. Lapsia punkki puree usein ylävartaloon. Tutki myös päänahka ja korvantaustat.

Pukeudu vaaleisiin, pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin, kun liikut luonnossa riskialueilla. Vaaleasta kankaasta punkin erottaa paremmin.

Muista, että punkit liikkuvat myös syksyllä.

Punkki kannattaa poistaa mahdollisimman pian.

Totta. Poista punkki ihosta mahdollisimman pian, kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Tartu punkin puruosiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Vedä suoraan ihosta poispäin.

Älä purista punkkia tai peitä sitä rasvalla. Puhdista haavakohta.

Jos et saa poistetuksi punkkia kokonaisena, odota muutama päivä, jolloin punkin jäänteet on helppo poistaa pinseteillä tai puhtaalla neulalla.

Tarkkaile ihoa, johon punkki on pureutunut. Jos ihoon kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue, jonka läpimitta on yli 5 senttiä, tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.

Puutiaisaivotulehduksen esiintyvyys Suomessa / filosofian tohtori Anu Jääskeläinen, Helsingin yliopisto

Rokottautuminen TBE:tä vastaan  ja punkkien levittämät taudit / tieteellinen asiantuntija Heidi Åhman ja asiakkuuspäällikkö Nanna Ekman, Pfizer

Lue myös Punkit liikkeellä: rokote vai ei?

Vierailija

Borrelioositartunnasta ei välttämättä tule rengasihottumaa. Ja silloin jää usein myös nopeasti aloitettava antibiootti (eli heti pureman havaittuaan) saamatta. 

Kuinka voi olla mahdollista, että niin harva lääkäri tietää edes faktat borrelioosista? Suomessa, hävettää. Jäädään odottelemaan verikokeiden tuloksia tai rengasihottumia ja silloin ollaan jo auttamattomasti menty pieleen: antibiootti ei pure enää esim. kuukauden-kahden odottelun jälkeen.

Ja lasku tulee maksettavaksi, inhimillisenä kärsimyksenä ja terveydenhuollon kustannuksissa. Välillisesti esim. perheen huoltajan sairastuminen aiheuttaa valtavat kärsimykset ja kustannukset. Aivokuumeelta voi rokotteella suojautua, borrelioosilta ei.

Artikkelissa on myös väärää tietoa: antibiootti auttaa ainoastaan pikaisesti otettuna. Ja näitä kuureja lääkärit panttaavat. Myöhemmin kustannukset kuitenkin moninkertaistuvat.

Terveisin: yleislääkäreillä, erikoislääkäreillä, neurologeilla, reumatologilla, kipulääkärillä, hammaslääkärillä, pään magneettikuvauksessa, selkäydinpunktiossa.. jne. jne. käynyt.

"Eikä maksa paljon", yhteiskunnalle tai potilaallekaan.. 

Faktat kuntoon, jotta kukaan ei kuvittelisi borrelioosin olevan antibiooteilla hoidettava pikkujuttu!

Vierailija

Alumiini on maankuoren yleisimpiä aineita, ja sitä on noin 8% maaperästä. Ihmiset saa sitä pääasiallisesti alumiinioksidina. Sademetsissä alumiinipitoisuudet on maaperässä niin korkeat, että maaperä on sen vaikutuksesta punaista. Kaikki aineet, mitä maaperässä on, päätyy myös alueen kasvillisuuteen. Alumiini on ihan luonnollinen osa maaperää ja eliöstöä, ja jos tällä planeetalla meinaa elää, ei siltä voi välttyä. Vaikka söisi vain luonnosta peräisin olevaa ravintoa, saa alumiinia kymmenisen milligrammaa kehoonsa joka päivä. Verrattuna siihen määrään alumiinia, mitä saa jo normaalista terveellisestä ravinnosta, on rokotteiden apuaineena käytetyn alumiinihydroksidin aiheuttama alumiiniannos merkityksettömän pieni. Mikään lääke ei toki ikinä ole täysin riskitöntä. Huonolla tuurilla voi Buranastakin joku saada yliherkkyyttä tai muita ongelmia. Punkkialueilla on kuitenkin turvallista sanoa, että rokotteen alumiinimäärä on niin paljon pienempi haitta, kuin tappava tai vammauttava TBE, ettei todellakaan alumiinin vuoksi kannata rokotetta jättää ottamatta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla