Ravintoloitsija Tomi Björckin kolme ajatusta lapsista ja ruoasta.

1. Lapselle pitää opettaa, mistä ruoka tulee.

Mistä ruoka tulee on siisteintä, mitä vanhemmat voivat lapsilleen opettaa. Pieni lapsi on luonnostaan utelias. Kun hän näkee onkijoita: Mitä nuo tekee? Onkii. Miksi? He saavat kalaa. Syödäänkö sitä? Totta kai.

Maaseudulla tällaiset asiat ovat tuttuja, mutta kaupunkilaislapsille eivät. Eivätkä kaikki aikuisetkaan tiedä, mistä mikäkin yrtti ja vihannes on peräisin.

Kunnioitus ruokaa kohtaan lähtee sen ymmärtämisestä, että monet ihmiset ovat tehneet sen eteen tosi paljon työtä – siitä pitäisi puhua enemmän, eikä vain hinnasta. Panostaminen ruokaan kasvattaa sen arvostusta. Ruuanlaitto vaatii vain pientä perusasioiden osaamista ja kädentaitoa, se ei ole rakettitiedettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Lapset syövät liikaa hiilaria ja kastiketta.

Ruokaympyrää pitäisi fiksata ja korostaa kasviksia ja hedelmiä. Meillä on klassikoita, kuten hernari, stroganoff ja nakkikastike, jotka ovat osa kulttuuriperintöä ja joita tulee itsekin tehtyä. Silti ruokaa on juututtu ajattelemaan liikaa "hiilari ja kastike" -pohjalta. Lasten pitäisi saada enemmän tuoreita kasviksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsille on hyvä opettaa, kuinka mahtavia kevät, kesä ja syksy ovat. Mieti, kuinka paljon marjoja ja sieniä metsistä saadaan. Minulla on hippituttuja, jotka elävät pelkästään niillä.

3. Rauhallinen syöminen opitaan kotona.

En ole koskaan ajatellut, ettei lasten kanssa voisi mennä ravintolaan.

Rauhalliseen syömiseen voi yrittää opettaa. Vaikka arki on välillä vähän suttuista, voi kotona luoda viikonloppuillalliselle tilanteen, jossa ollaan kuin ravintolassa. Silloin keskitytään ja lapset ymmärtävät, miten tärkeää on kunnioittaa tilannetta ja muita ihmisiä.

Matkustamme paljon ja vanhempi poikamme on ehtinyt syödä ympäri maailmaa. Yksi lastemme suosikkikeittiöistä on japanilainen.

Raaka kala ei vielä uppoa, mutta riisipallot ja munarullat kyllä. Se on tottumiskysymys ja lähtee vanhemmista. Jokaisella lapsella ja perheellä on oma juttunsa.

Vauva 12/2015

Miten sujuu taaperon kanssa ravintolassa? Keskustele ja kommentoi alle!

Tomi Björck on ravintoloitsija, kokki ja kahden lapsen isä. Hän löytää aikaa ruuanlaitolle myös kotona – lasten takia. Björckin perheessä lapset eivät sokerikarkkeja syö, mutta sushi maistuu kyllä.

K

Me saatiin neuvolassa noottia,kun sanoin,että lapsi syö enemmän tuoreita kasviksia ja hedelmiä,kuin kastiketta/makaronilaatikkoa tms. ruualla. Ei saa kuulemma proteiinia jos ei syö lihaa. Ei auttanut vaikka sanoin,että esim iltapalaksi paistetaan kananmunaa ja syö välipalaksi rahkaan tehtyä smoothieta.

Vierailija

Aikamoinen neuvola! Meillä ei syödä juuri lainkaan punaista lihaa. Joskus possua tai lammasta. Syödään paljon erilaisia papuja sen sijaan, niistähän saa proteiinia ja on terveellispää kuin punainen liha. Ja tietysti paljon kalaa ja joskus kanaa, sitä yleensä intialaisen tai Thai kastikkeen kanssa. Ja lapsi tykkää siitä artikkelissa mainitusta sushista. Raaka kala uppoaa hyvin. Ikää on tytöllä neljä vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla