Ravintoloitsija Tomi Björckin kolme ajatusta lapsista ja ruoasta.

1. Lapselle pitää opettaa, mistä ruoka tulee.

Mistä ruoka tulee on siisteintä, mitä vanhemmat voivat lapsilleen opettaa. Pieni lapsi on luonnostaan utelias. Kun hän näkee onkijoita: Mitä nuo tekee? Onkii. Miksi? He saavat kalaa. Syödäänkö sitä? Totta kai.

Maaseudulla tällaiset asiat ovat tuttuja, mutta kaupunkilaislapsille eivät. Eivätkä kaikki aikuisetkaan tiedä, mistä mikäkin yrtti ja vihannes on peräisin.

Kunnioitus ruokaa kohtaan lähtee sen ymmärtämisestä, että monet ihmiset ovat tehneet sen eteen tosi paljon työtä – siitä pitäisi puhua enemmän, eikä vain hinnasta. Panostaminen ruokaan kasvattaa sen arvostusta. Ruuanlaitto vaatii vain pientä perusasioiden osaamista ja kädentaitoa, se ei ole rakettitiedettä.

2. Lapset syövät liikaa hiilaria ja kastiketta.

Ruokaympyrää pitäisi fiksata ja korostaa kasviksia ja hedelmiä. Meillä on klassikoita, kuten hernari, stroganoff ja nakkikastike, jotka ovat osa kulttuuriperintöä ja joita tulee itsekin tehtyä. Silti ruokaa on juututtu ajattelemaan liikaa "hiilari ja kastike" -pohjalta. Lasten pitäisi saada enemmän tuoreita kasviksia.

Lapsille on hyvä opettaa, kuinka mahtavia kevät, kesä ja syksy ovat. Mieti, kuinka paljon marjoja ja sieniä metsistä saadaan. Minulla on hippituttuja, jotka elävät pelkästään niillä.

3. Rauhallinen syöminen opitaan kotona.

En ole koskaan ajatellut, ettei lasten kanssa voisi mennä ravintolaan.

Rauhalliseen syömiseen voi yrittää opettaa. Vaikka arki on välillä vähän suttuista, voi kotona luoda viikonloppuillalliselle tilanteen, jossa ollaan kuin ravintolassa. Silloin keskitytään ja lapset ymmärtävät, miten tärkeää on kunnioittaa tilannetta ja muita ihmisiä.

Matkustamme paljon ja vanhempi poikamme on ehtinyt syödä ympäri maailmaa. Yksi lastemme suosikkikeittiöistä on japanilainen.

Raaka kala ei vielä uppoa, mutta riisipallot ja munarullat kyllä. Se on tottumiskysymys ja lähtee vanhemmista. Jokaisella lapsella ja perheellä on oma juttunsa.

Vauva 12/2015

Miten sujuu taaperon kanssa ravintolassa? Keskustele ja kommentoi alle!

Tomi Björck on ravintoloitsija, kokki ja kahden lapsen isä. Hän löytää aikaa ruuanlaitolle myös kotona – lasten takia. Björckin perheessä lapset eivät sokerikarkkeja syö, mutta sushi maistuu kyllä.

Vierailija

Tomi Björck: ”En ole koskaan ajatellut, ettei lasten kanssa voisi mennä ravintolaan”

Aikamoinen neuvola! Meillä ei syödä juuri lainkaan punaista lihaa. Joskus possua tai lammasta. Syödään paljon erilaisia papuja sen sijaan, niistähän saa proteiinia ja on terveellispää kuin punainen liha. Ja tietysti paljon kalaa ja joskus kanaa, sitä yleensä intialaisen tai Thai kastikkeen kanssa. Ja lapsi tykkää siitä artikkelissa mainitusta sushista. Raaka kala uppoaa hyvin. Ikää on tytöllä neljä vuotta.
Lue kommentti
Eeli haluaa pelata ihan oikeaa jalkapalloa. Kuva: Milka Alanen
Eeli haluaa pelata ihan oikeaa jalkapalloa. Kuva: Milka Alanen

Eeli haluaa oppia pelaamaan yhtä hyvin kuin isä.

”Käyn jalkapallotreeneissä Olavin kanssa. Me ollaan molemmat kolme. Äiti ja iskä istuu penkillä ja antaa mulle vettä, kun on tauko. Harkkoihin on kiva mennä. Siellä saa opetella pelaamaan hyvin jalkapalloa.

Treenien alussa mennään alkupiiriin. Siellä pitää kertoa, mikä mun nimi on ja onko juttuja. Jos ei ole juttuja, niin ei ole.

Parasta on se, että saa pelata ihan oikeaa jalkapalloa ja tehdä kikkoja. Mä haluan tehdä pääpuskuja ja harjoitella seinään päin potkuja. Vaikeita on yhdellä jalalla kikat ja takaperin juokseminen. Haluan oppia sellaisia temppuja, että toinen potkaisee tähän otsaan ja mä pusken pallon maaliin.

Joskus alkaa ärsyttää, kun treenit kestää niin pitkän aikaa. Tulee vähän väsynyt olo. Sitten alan potkia lattiaa ja nyrkkeillä.

Haluan harrastaa jalkapalloa myös isona. Käyn katsomassa isin pelejä. Siellä isi potkaisee Oskulle pallon ja Osku puskee maaliin.”

Eeli, 3

Tahranpoistossa nopeus on valttia. Joskus tehokkain aine tahranpoistoon löytyy omasta keittiöstä.

Marttojen koordinaattori Katariina Juurikkala kertoo, että yleinen virhe tahranpoistossa on se, että tahra jätetään vaatteelle liian pitkäksi aikaa. Tärkeää on myös tunnistaa tahra.

– Mustikkatahra pitää puhdistaa eri tavalla kuin tussi. Aina puhdistus kannattaa aloittaa mahdollisimman pian, jolloin onnistumisprosentti on parempi, Juurikkala sanoo. 

Jos tahrassa on proteiinia, se pitää muistaa puhdistaa aluksi kylmällä vedellä. Lämpimässä vedessä proteiini saattaa muuttaa muotoaan, jolloin se jämähtää vaatteeseen kiinni vielä tiukemmin. 

Monet kaupoissa myytävät tahranpoistoaineet sisältävät vahvoja kemikaaleja. Omasta keittiöstä voi löytää tahranpoistoon luonnonmukaisia apuvälineitä, joissa on jo luonnostaan samalla tavalla vaikuttavia emäksisiä ja happamia aineita. 

Aurinkorasvatahraan kannattaa kokeilla soodasta ja vedestä tehtävää tahnaa.

– Soodasta ja vedestä voi tehdä tahnan, jota levitetään paikallisesti tahralle. Tätä kannattaa testata erityisesti rasvatahroihin. Sitruunaakin voi kokeilla tahranpoistajana. 

Puhdistuksen perusperiaatteet:

  • Pese tahra paikallisesti mahdollisimman nopeasti.
  • Älä hankaa tahraa vaan hiero sitä kevyesti.
  • Pese vaate lopuksi pesukoneessa hoito-ohjeiden mukaan.

Aurinkorasvan kohdalla toimitaan samalla tavalla kuin minkä tahansa muun rasvatahran kanssa. Aluksi tahra käsitellään haalealla vedellä ja käsitiskiaineella. Käsitiskiaine poistaa rasvaa, joten siksi se on paras apu vaatteiden rasvatahroihin. Myös nestemäistä pyykinpesuainetta voi kokeilla alkupesuun. 

Rasvatahroihin toimii hyvin myös sappisaippua, joka on kemiallisia puhdistusaineita luonnonmukaisempi.

Askarteluliiman tai tussin saa parhaiten irti haalealla vedellä. Jos liima on vesiliukoista, sen pitäisi lähteä vaatteesta samantien. 

Mustikkatahroihin auttaa kiehuva vesi. Koko vaatetta ei tarvitse kastella, vaan vettä voi kaataa paikallisesti tahralle. Tätä ei tosin kannata ihan herkimmille materiaaleille kokeilla, ettei kiehuva vesi vain tuhoa vaatetta.

Kokeile mustikkatahralle maustamatonta jogurttia.

Mustikkatahroihin on myös olemassa vanhan kansan kikka: kokeile kaataa tahralle hiukan maustamatonta jogurttia tai piimää. Kun nämä ovat vaikuttaneet hetken huuhtele tahra ja pese vaate pesukoneessa.

Mustikan ja muiden marjatahrojen pesussa pitää olla erityisen nopea, sillä marjojen mehu imeytyy hanakasti tekstiilikuituihin. Kuivuessaan mehu kiinnittyy kuituihin vielä tiukemmin ja sitä on hankala saada pois.

Jäätelön ja muiden proteiinipitoisten tahrojen alkupuhdistukseen käytetään kylmää tai viileää vettä. Tahraa voi liottaa viileässä vedessä, johon on sekoittanut käsitiskiainetta.

Erilaisten hedelmätahrojen alkupuhdistukseen kannattaa käyttää kylmää vettä ja käsitiskiainetta.

Porkkanatahraan voi auttaa auringon UV-säteily. Kun vaatteen tahra on käsitelty ja vaate on pesty pesukoneessa, sen voi jättää kuivumaan aurinkoon. UV-säteily haalistaa tahran parhaimmassa tapauksessa kokonaan.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että aurinko haalistaa myös vaatteen omia värejä, joten tummille vaatteille tätä tapaa ei kannata käyttää.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.