Joulu – tuo yhden naisen projekti.

1. Joulukortit

Pakota perhe poseeraamaan tonttulakeissa korttikuvaa varten jo marraskuun ekaviikolla. Mökötä, jos joku ei suostu. Änge tonttulakki myös koiralle. Tilaa otoksesta joulukortteja kaikille, jotka tunnet. Ylläpidä Excel-taulukkoa lähetetyistä ja saapuneista korteista.Tee syyllistävä merkintä niiden kohdalle, joilta et saanut korttia vaikka olisi pitänyt. Hauku oharin tehneitä ääneen puolisollesi. Älä hyväksy mahdollisia viime tingan sähköposti- ja tekstaritoivotuksia.

2. Kalenterit

Paheksu kaikkia kalentereita, joista saa leluja tai karkkia. Älä suvaitse niitä pilttiesi lähellä. Ainoa oikea kalenteri on juuttikankaasta itseaskarreltu tekele, jonka pussukoista löytyy sinun tekemiäsi yllätyksiä. Älä suotta nuku marraskuussa, vaan askartele kalenteriylläreitä yökaudet. Vaadi lapsiltasi kiitollisuutta vaivannäöstä. 

3. Siivous

Älä hyväksy kenenkään apua. Korosta joulusiivouksen tärkeyttä perheellesi. Mesoa siitä, että sekä jalkalistat että lattiakaivot pitää kuurata hammasharjalla. Sen äitisi opetti jouluna -84, ja olet muistanut sen siitä pitäen. Tee joulusiivouksesta toista viikkoa kestävä, veret seisauttava projekti. On yksi ainoa oikea tapa suoriutua urakasta. Vain sinä osaat sen.

4. Lahjat

Osta lapsillesi vain lahjoja, jotka sinusta ovat tarpeen. Vedä toivomuslistoista yli kaikki turha. Ohita kauppojen krääsähyllyt.
Päätä tehdä puolisosi lahja omin käsin. Muista ajatus itse tehdyistä villasukista aattoaamuna.
Älä anna kenenkään muun paketoida mitään. Yksin sinä tiedät, miten nauhat kiharretaan ja nimilaput tekstataan oikein. Ryhdy puuhaan viime tingassa.

5. Leipominen

Itsetehty piparitalo sen olla pitää. Jos se luhistuu, ala huutaa.

6. Kuusi

Muovikuusi on ihan nolo. Valitse oikea kuusi putoilevine neulasineen. Valjasta perheesi koristelutalkoisiin hyvissä ajoin mutta ota ohjat projektissa. Muistuta kaikkia, että raskaammat koristeet tulevat lähemmäs runkoa, kevyemmät oksien päihin. Näytä oikea tapa kaikille kädestä pitäen. Ylimmäs tulee sinun suvultasi peritty, kauhtunut kultatähti, koska se tuo mieleesi lapsuutesi joulut. Valista puolisoa sukusi joulutavoista mahdollisimman usein.

7. Vieraat

Joulu on juuri oikea hetki muistaa kaikkia sukulaisia. Kutsu kylään joka iikka mahdollisimman moneksi päiväksi. Älä unohda alkoholisoitunutta isosetää äläkä edes veljesi kitkerää ex-vaimoa. On aika istuttaa koko hilpeä joukko samaan pöytään. Delegoi vieraiden hakeminen puolisosi harteille – aattoaamu kuluu siinä rattoisasti.

8. Ruoka

Älä luota lähikaupan ankeaan tarjontaan tai mihinkään puoliksi valmiiseen. Koska joulu on vain kerran vuodessa, kaikki on tehtävä alkuperäisesti ja omin käsin. Tiedät, että oikean joulun maku syntyy edesmenneen Alma-tätisi porkkanalaatikosta. Ala etsiä sen kadonnutta reseptiä päivä ennen aattoa.
Paista kinkkua läpi yön. Herätä puoliso aamuyöllä nilkkaan potkimalla tarkkailemaan kanssasi paistomittaria. Toista kolmesti.

9. Aatto

Ohjelmoi päivä tunti tunnilta etukäteen. Herätä perhe jo varhain riisipuurolle. Pakota sen jälkeen kaikki mukaasi viemään kynttilöitä haudoille, koska sinusta oikean joulun tunnelma syntyy vain siellä. Painosta kotiin tultuanne kaikki kuuntelemaan joulurauhan julistusta ja laulamaan joululauluja. Koko perheen on osallistuttava, ettet hermostu.
Tässä vaiheessa sinua alkaa hieman väsyttää. Valittele kaikille ääneen sitä, kuinka joudut aina tekemään täällä kaiken yksin. Juo lohduksi lasi punaviiniä, uinahda sohvalle ja herää vasta seuraavana aamuna. Totea joulun ehtineen ohitsesi.
Mutta ei hätää, seuraava tulee jo ensi vuonna.

Jutun kirjoittaja yrittää suoriutua lapsiperheen äitinä. Aina ei mene ihan putkeen.

Vierailija

Tip tap, äiti: 9 askelta marttyyrijouluun

Vierailija kirjoitti: Voipi olla että tuollaisen joulun jälkeen ei tulisi enää toista yhteistä joulua. Pitää miehen sitten olla aika tossun alla jos ei puutu asiaan tai jos aikoo kestää vielä vuodenkin päästä tuollaista. "Et arvosta minua jos et tue minun tapaani viettää joulua. Jos rakaistaisit minua niin..." "Tämän yhden kerran vuodessa haluan tehdä asiat omalla tavallani. Sinä kun päätät ne 364 muuta päivää." Marttyyrijoulun tekemiseen tarvitaan juuri oikeanlainen asenne. t. mies
Lue kommentti
Virpi1967

Tip tap, äiti: 9 askelta marttyyrijouluun

Juurikin noin ..tai sitten suunnitelma B. 1) Joulukortttikulut korvataan "toisenlaisella lahjalla " kehitysmaan lapsille ja Facen kautta vain hyvän jouluntoivotus jossa kerrotaan asiasta niin kukaan ei kitkeröidy jos ei saa pahvista korttiaan ja sinulta säästyy vaivakin :) 2)Unohda joulusiivous ja lähde jouluksi perheen kanssa laivalle jossa kaikki relaa..siellä joulupukki, joulukuusi ja jouluohjelma valmiina :) Pienemmät viihtyy pallomeressä ja teinit ilmakiekon ym. parissa ja yksikään ei...
Lue kommentti

Nappaa muksu kainaloon ja houkuttele katsomaan leffa, joka kolahti äitiin tai isään viime vuosituhannella. Nämä elokuvat toimivat yhä.

Valitsimme viisi hittileffaa 90-luvulta, jotka kelpaa katsoa nykylastenkin kanssa. Aloita vaikka kolmosesta, joka sopii perheen pienemmillekin. Kaikki leffat löytyvät Netflixistä.

1. Teinin kanssa: Clueless (1995)

Vieläkö muistatte Alicia Silverstonen, hetken 90-luvun kirkkaimpana teini-idolina säihkyneen näyttelijä- ja mallitähden? Silverstone jatkaa näyttelijänuraansa edelleen, mutta siitä huolimatta hänet muistetaan yhä parhaiten elokuvasta Clueless. Leffa oli 90-luvulla ilmiö jo varhaisteinien keskuudessa.

Clueless kertoo high schoolin suosituimmasta tytöstä Cherylistä, jonka pinnallinen elämä täyttyy shoppailusta, Nokia-kännykkään lörpöttelystä ja pojista. Kun kouluun tulee uusi ja vähän outo tyttö, keksii Cheryl muovata hänestä suositun, hänellä kun sitä näkemystä asiaan riittää.

Clueless on pinnalta aika tavallinen, hiukan höpsö teinileffa, mutta alta paljastuu ajan hengelle virnuilevaa satiiria. Sivuosissa nähdään nuoret Brittany Murphy ja Paul Rudd – sekä viimeistä huutoa oleva Nokia 232 -kännykkä.

2. Varhaisteinin kanssa: My Girl – Tyttöni mun (1991)

Yksin kotona -leffoista maineeseen ponkaissut lapsitähti Macaulay Culkin teki 90-luvulla koko perheen elokuvia liukuhihnalta. Yksi rakastetuimmista oli varhaisteini-ikää kolkuttelevista ystävyksistä kertova My Girl – Tyttöni mun.

Elokuvassa Culkin näyttelee kaikelle mahdolliselle allergista poikaa, jonka ainoa ystävä on yksinhuoltajaisänsä kanssa asuva tomera Vada-tyttö. He ovat kuin paita ja peppu, mutta pari he eivät ole. Vai olisivatko ehkä sittenkin? My Girl – Tyttöni mun vie katsojan suorinta tietä elämän kevääseen: on ihastumista, taianomainen ensisuudelma, murrosiän ihmeelliset oireet, vaikea vanhempisuhde ja traaginen kuolema.

3. Koko perheen naurutakuu: Mrs. Doubtfire (1994)

Muutama vuosi sitten kuollut näyttelijä Robin Williams jätti jälkeensä valtavan leffaperinnön, josta voi kaivella sopivaa katseltavaa kaikenlaisiin tilanteisiin ja mielentiloihin.  

Varsinkin 90-luvulla Williams teki hyvin menestyneitä koko perheen elokuvia, joiden parhaimmistoa edustaa Mrs. Doubtfire. Se on komedia isästä, joka näkee avioeron vuoksi lapsiaan vain harvoin. Mies päättää tavalla tai toisella päästä takaisin lastensa elämään. Niinpä hän pestautuu vaimonsa kotiapulaiseksi – herttaiseksi  täti-ihmiseksi naamioituneena, totta kai.

Mrs. Doubtfire käsittelee avioeroa ja sukupuolirooleja fiksusti ja lämmöllä – ja on kaiken lisäksi vielä hillittömän hauska!

4. Nostalgista fantasiaa: Jumanji (1995)

Kaipaatko aikaa, jolloin seikkailuelokuvat eivät olleet vielä pelkkää aivot turruttavaa tietokoneanimaatiotykitystä? Siinä tapauksessa Jumanji on sinun elokuvasi.

Fantasiaseikkailu kertoo salaperäisestä Jumanji-lautapelistä, jonka pelaamisessa on omat riskinsä. Elokuvan alussa nuori Alan-poika tulee imaistuksi pelin sisään ja jää sen vangiksi. Vuosikymmeniä myöhemmin peliä pelaavat sisarukset vapauttavat vahingossa aikuiseksi varttuneen Alanin (Robin Williams), mutta pääsevät samalla irti toinen toistaan hirmuisemmat viidakon pedot.

Jumanjissa on mukana jo jonkin verran tietokoneella tehtyjä tehosteita, mutta ne eivät ole varastaneet vielä koko show'ta. Pääosassa on ennen kaikkea jännittävä seikkailu. Williamsin rinnalla näyttelee nuori Hillary Duff.

5. Nyyhkyiltaan: Free Willy – Pelastakaa Willy (1993)

Yksi tunnetuimmista ihmisen ja eläimen ystävyydestä kertovista elokuvista on Free Willy – Pelastakaa Willy. Elokuva kertoo ongelmanuoresta Jessestä, joka jotuu sovittamaan graffitiharrastuksellaan yhteiskunnalle aiheuttamansa mielipahan yhdyskuntapalveluna vesipuistossa. Kaikkien yllätykseksi hankala poika ystävystyy tuittuilevan Willy-miekkavalaan kanssa. Jesse päättää tehdä kaikkensa vapauttaakseen ihmisten vangitseman Willyn.

Todellisuudessa Willyä esittänyt Keiko-valas koki masentavamman kohtalon, vaikka pääsikin maistamaan vapautta vuosien vesipuistoelämän jälkeen. Elokuvan suosion myötä paineet Keikon vapauttamiseksi kasvoivat. Ongelmana tosin oli, että pari vuosikymmentä vankeudessa elänyt valas oli jo ehtinyt unohtaa luontaiset vaistonsa ja saalistustaitonsa. Vuonna 1998 alkaneessa projektissa Keikoa valmisteltiin kuitenkin uuteen elämään vapaana valaana, ja lopulta se todella vapautettiin. Vuonna 2003 Keiko ajautui Norjan rannikolle kuolleena. Se oli kärsinyt aliravitsemuksesta ja ilmeisesti menehtynyt keuhkokuumeeseen.

Kun Lintsi ja Korkeasaari on koettu, paljon on vielä jäljellä! Kokosimme kivat ja edulliset kohteet syyslomapäivien ohjelmaksi.

Ulkona on hyvä seikkailla – eväät mukaan!

1. Keskustassa ehdoton kävelylenkki kulkee Baanaa pitkin. Näe pyörälähetit ja tubettajien ja instaajien suosimat maisemat ja ota #baanapose Love Helsinki -veistoksen luona. 1,3 kilometrin mittainen kevyen liikenteen väylä kulkee entisessä ratakuilussa. Päätepisteet Kiasman ja Musiikkitalon välissä sekä Ruoholahdessa. Kun jatkatte lenkkiä Ruoholahdesta Jätkäsaareen, näette pissaavan pojan eli Bad Bad Boy -patsaan.

2. Lasten liikennepuistossa vietetään 16.–20.10. kaikille avoimia perhepäiviä. Puisto on avoinna kello 9–15, ja puistosta voi lainata polkuauton liikennepuistossa ajelua varten. Vapaa pääsy. Auroranportti 2, Helsinki, liikennekaupunki.munstadi.fi.

3. Junabongarin lempipaikka on hienoista maisemista tunnettu Linnunlaulun silta, joka vie rautatiekiskojen yli Eläintarhantieltä Tokoinrannasta Linnunlauluntielle Töölönlahteen. Töölönlahden puolella sijaitsevat myös vanhat Linnunlaulun huvilat.

Suomenlinnassa odottaa seikkailu vanhassa merilinnoituksessa. Pukeutukaa lämpimästi!
Suomenlinnassa odottaa seikkailu vanhassa merilinnoituksessa. Pukeutukaa lämpimästi!

4. Suomenlinnan historiallisiin ja jylhiin maisemiin pääsee seikkailemaan syksylläkin säännöllisesti kulkevalla lauttayhteydellä Kauppatorin rannasta. Lauttamatka maksaa joukkoliikenteen lipun hinnan, aikataulut HSL:n sivuilla

5. Lammassaareen kuljetaan pitkospuita Vanhankaupunginkoskelta. Jo puinen polku saareen on elämys! Perillä odottavat suojeltu ulkoilu- ja mökkialue ja upeat merimaisemat ihan kaupungin vieressä. Saaressa saa liikkua vain yleisillä poluilla.

6. Kauempana idässä Vuosaaren kupeessa on Uutela, Itä-Helsingin laajin ulkoilualue ja hieno kohde luontoretkelle. Alueelta löytyy kaksi opastettua luontopolkua, joiden pituudet ovat 2,5 ja 1,5 kilometriä. Jylhiä silokallioita ja upeita merimaisemia, rantaniittyjä, soita ja metsiä sekä vanhaa huvila-asutusta ja Skatan tila laidunalueineen. Huom: pyöräily luontopoluilla on kielletty. Lisätietoja vuosaari.fi

7. Pulahda uima-altaaseen Helsingin keskustassa! Allas Sea Poolissa on kaksi lämmitettyä uima-allasta, joista toinen on matala lastenallas. Vähän hyisempää kyytiä tarjoaa merivesiallas. Yli 12-vuotiaat 12 euroa, 2–12-vuotiaat 6 euroa, alle 2 vuotiaat ilmaiseksi. Katajanokanlaituri 2a, allasseapool.fi

Ihan ilmaista sisätiloissa!

8. Lasten kaupunki on leikki-ikäisten suosikkimuseo Senaatintorin laidalla Sederholmin talossa. Hyppää hevoskärryihin, ohjaa vanhaa laivaa, piipahda 1970-luvun mummolassa tai kokeile 1930-luvun kouluelämää. Helsingin kaupunginmuseoon kuuluva Lasten kaupunki kertoo historiasta lapsille sopivalla tavalla. Kaikkeen saa koskea. Vapaa pääsy! Aleksanterinkatu 16, helsinginkaupunginmuseo.fi/lastenkaupunki.

Onkos tullut kesä? Talvipuutarhassa on!
Onkos tullut kesä? Talvipuutarhassa on!

9. Talvipuutarha on sympaattinen, vihreä ja lämmin keidas keskellä kaupunkia. Ihastele eksoottisia kasveja, seuraa lammissa uiskentelevia karppeja ja istahda penkeille piirtelemään tai syömään eväitä. Vapaa pääsy! Hammarskjöldintie 1 A. Katso aukioloajat Helsingin kaupungin sivuilta.

10. Piipahda haahuilemaan kirjastoon. Rikhardinkadun kirjasto Helsingin keskustassa on kiehtova ja suuri kirjastotalo, josta löytyy paljon tutkittavaa. Se on myös taiteen ystävän helppo kohde: kirjaston tiloissa sijaitsee Helsingin Taiteilijaseuran taidelainaamo. 23. ja 30.10 sekä 6.11. kirjastossa järjestetään myös Pulmaario: Keksi ja koodaa -työpajoja lapsille. Rikhardinkatu 3. Katso myös muut kirjastot ja niiden syyslomaohjelma helmet.fi

11. Annantaloon koottu Unikudelmia-näyttelymaailma tutustuttaa suomalaisten kirjojen tarinoihin. Pääpaino ja lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kirjojen maailmojen pohjalta on koottu elämyksellinen näyttely, jonka jokainen esine viittaa taustalla olevaan tarinaan. Vapaa pääsy! Annankatu 30, annantalo.fi

Vai mennäänkö museoon?

12. Ateneumin taidemuseossa pääsee ihailemaan Ankallisgallerian taideaarteita eli Ankkalinnan kokoelman omia versioita tunnetuista taideteoksista. Samalla lipulla pääsee toki näkemään myös teosten innoittajat Ateneumin kokoelmanäyttelyssä. Lapset ilmaiseksi, aikuiset 15 euroa. Kaivokatu 2, ateneum.fi.

13. Dinosaurusfanin suosikkipäivään kuuluu vierailu Luonnontieteellisessä museossa Etu-Töölössä. 17.–20. lokakuuta järjestetään dinosaurusaiheisia opastuksia kello 11 ja 14. Noin 20 minuuttia kestävä opastuskierros sopii kaikenikäisille ja kuuluu lipun hintaan.  Aikuiset 13 euroa, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi, 7–17-vuotiaat 6 euroa. Pohjoinen Rautatiekatu 13, luomus.fi.

14. Tekniikan museo Vanhankaupunginkoskella kertoo tekniikan ja vempainten vaikutuksesta arkeen ennen, nyt ja tulevaisuudessa. 17.–22.10. museossa pidetään Optiikkaa oppimassa -työpajoja alakoululaisille lapsille. Pajassa erilaisiin optisiin laitteisiin: linsseihin, peileihin ja prismoihin sekä rakennetaan oma kaleidoskooppi. Aikuiset 8 euroa, lapset 2/0 euroa, työpajamaksu 5 euroa. Viikintie 1, tekniikanmuseo.fi