Joulu – tuo yhden naisen projekti.

1. Joulukortit

Pakota perhe poseeraamaan tonttulakeissa korttikuvaa varten jo marraskuun ekaviikolla. Mökötä, jos joku ei suostu. Änge tonttulakki myös koiralle. Tilaa otoksesta joulukortteja kaikille, jotka tunnet. Ylläpidä Excel-taulukkoa lähetetyistä ja saapuneista korteista.Tee syyllistävä merkintä niiden kohdalle, joilta et saanut korttia vaikka olisi pitänyt. Hauku oharin tehneitä ääneen puolisollesi. Älä hyväksy mahdollisia viime tingan sähköposti- ja tekstaritoivotuksia.

2. Kalenterit

Paheksu kaikkia kalentereita, joista saa leluja tai karkkia. Älä suvaitse niitä pilttiesi lähellä. Ainoa oikea kalenteri on juuttikankaasta itseaskarreltu tekele, jonka pussukoista löytyy sinun tekemiäsi yllätyksiä. Älä suotta nuku marraskuussa, vaan askartele kalenteriylläreitä yökaudet. Vaadi lapsiltasi kiitollisuutta vaivannäöstä. 

3. Siivous

Älä hyväksy kenenkään apua. Korosta joulusiivouksen tärkeyttä perheellesi. Mesoa siitä, että sekä jalkalistat että lattiakaivot pitää kuurata hammasharjalla. Sen äitisi opetti jouluna -84, ja olet muistanut sen siitä pitäen. Tee joulusiivouksesta toista viikkoa kestävä, veret seisauttava projekti. On yksi ainoa oikea tapa suoriutua urakasta. Vain sinä osaat sen.

4. Lahjat

Osta lapsillesi vain lahjoja, jotka sinusta ovat tarpeen. Vedä toivomuslistoista yli kaikki turha. Ohita kauppojen krääsähyllyt.
Päätä tehdä puolisosi lahja omin käsin. Muista ajatus itse tehdyistä villasukista aattoaamuna.
Älä anna kenenkään muun paketoida mitään. Yksin sinä tiedät, miten nauhat kiharretaan ja nimilaput tekstataan oikein. Ryhdy puuhaan viime tingassa.

5. Leipominen

Itsetehty piparitalo sen olla pitää. Jos se luhistuu, ala huutaa.

6. Kuusi

Muovikuusi on ihan nolo. Valitse oikea kuusi putoilevine neulasineen. Valjasta perheesi koristelutalkoisiin hyvissä ajoin mutta ota ohjat projektissa. Muistuta kaikkia, että raskaammat koristeet tulevat lähemmäs runkoa, kevyemmät oksien päihin. Näytä oikea tapa kaikille kädestä pitäen. Ylimmäs tulee sinun suvultasi peritty, kauhtunut kultatähti, koska se tuo mieleesi lapsuutesi joulut. Valista puolisoa sukusi joulutavoista mahdollisimman usein.

7. Vieraat

Joulu on juuri oikea hetki muistaa kaikkia sukulaisia. Kutsu kylään joka iikka mahdollisimman moneksi päiväksi. Älä unohda alkoholisoitunutta isosetää äläkä edes veljesi kitkerää ex-vaimoa. On aika istuttaa koko hilpeä joukko samaan pöytään. Delegoi vieraiden hakeminen puolisosi harteille – aattoaamu kuluu siinä rattoisasti.

8. Ruoka

Älä luota lähikaupan ankeaan tarjontaan tai mihinkään puoliksi valmiiseen. Koska joulu on vain kerran vuodessa, kaikki on tehtävä alkuperäisesti ja omin käsin. Tiedät, että oikean joulun maku syntyy edesmenneen Alma-tätisi porkkanalaatikosta. Ala etsiä sen kadonnutta reseptiä päivä ennen aattoa.
Paista kinkkua läpi yön. Herätä puoliso aamuyöllä nilkkaan potkimalla tarkkailemaan kanssasi paistomittaria. Toista kolmesti.

9. Aatto

Ohjelmoi päivä tunti tunnilta etukäteen. Herätä perhe jo varhain riisipuurolle. Pakota sen jälkeen kaikki mukaasi viemään kynttilöitä haudoille, koska sinusta oikean joulun tunnelma syntyy vain siellä. Painosta kotiin tultuanne kaikki kuuntelemaan joulurauhan julistusta ja laulamaan joululauluja. Koko perheen on osallistuttava, ettet hermostu.
Tässä vaiheessa sinua alkaa hieman väsyttää. Valittele kaikille ääneen sitä, kuinka joudut aina tekemään täällä kaiken yksin. Juo lohduksi lasi punaviiniä, uinahda sohvalle ja herää vasta seuraavana aamuna. Totea joulun ehtineen ohitsesi.
Mutta ei hätää, seuraava tulee jo ensi vuonna.

Jutun kirjoittaja yrittää suoriutua lapsiperheen äitinä. Aina ei mene ihan putkeen.

Vierailija

Tip tap, äiti: 9 askelta marttyyrijouluun

Vierailija kirjoitti: Voipi olla että tuollaisen joulun jälkeen ei tulisi enää toista yhteistä joulua. Pitää miehen sitten olla aika tossun alla jos ei puutu asiaan tai jos aikoo kestää vielä vuodenkin päästä tuollaista. "Et arvosta minua jos et tue minun tapaani viettää joulua. Jos rakaistaisit minua niin..." "Tämän yhden kerran vuodessa haluan tehdä asiat omalla tavallani. Sinä kun päätät ne 364 muuta päivää." Marttyyrijoulun tekemiseen tarvitaan juuri oikeanlainen asenne. t. mies
Lue kommentti
Virpi1967

Tip tap, äiti: 9 askelta marttyyrijouluun

Juurikin noin ..tai sitten suunnitelma B. 1) Joulukortttikulut korvataan "toisenlaisella lahjalla " kehitysmaan lapsille ja Facen kautta vain hyvän jouluntoivotus jossa kerrotaan asiasta niin kukaan ei kitkeröidy jos ei saa pahvista korttiaan ja sinulta säästyy vaivakin :) 2)Unohda joulusiivous ja lähde jouluksi perheen kanssa laivalle jossa kaikki relaa..siellä joulupukki, joulukuusi ja jouluohjelma valmiina :) Pienemmät viihtyy pallomeressä ja teinit ilmakiekon ym. parissa ja yksikään ei...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.