Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

6 tehokasta vinkkiä, joilla voit yrittää päästä täistä eroon.

Yök, täi! Päiväkotien ja koulujen alettua on alkanut myös täisesonki, sillä päätäit leviävät parhaiten siellä missä on paljon lapsia. Täitartunnat tuntuvat viime vuosina lisääntyneen.

Oheisia ohjeita noudattamalla voit yrittää inhotuksista eroon.

1. Käytä täisampoota ohjeen mukaan

Lue täiden häätöaineiden eli täisampoiden käyttöohjeet huolella ja noudata niitä. Jos täisampoon laimentaa tai jättää toisen häätökäsittelyn vastoin ohjeita tekemättä, kaikki täit eivät kuole ja aineelle voi kehittyä vastustuskykyisiä kantoja.

Ymmärrettävä syy täisampoiden väärinkäyttöön on niiden kallis hinta. Monilapsisessa perheessä täiden karkotus saattaa maksaa kolminumeroisen summan.

Yksi selitys täiden yleistymiselle on se, että sotien jälkeen täit häädettin lasten päistä tehokkaalla hyönteismyrkyllä DDT:llä. Täit hävisivät silloin maastamme pitkäksi ajaksi lähes kokonaan. DDT:n kieltämisen jälkeen täikannat alkoivat pikkuhiljaa vahvistua ja ovat nyt taas riesanamme.

Uusia täiden karkotusaineita on kehitteillä.

2. Harkitse pallomereen menoa epidemia-aikana

Toisin kuin on uskottu, täit pysyvät yli kaksi päivää hengissä ilman veriateriaansa. Ne selviävät viikonlopun ylitse esimerkiksi päiväkodeissa lasten nukkumatiloissa.

Erityisen ongelmallisia ovat saivareet, täiden munat, jotka säilyvät hengissä ainakin kuukauden ja leviävät pallomeristä ja muista yleisistä leikkitiloista. Älä siis vie lastasi pallomereen, jos perheessä on havaittu täitä.

Täit osaavat valita hiukset, jotka ovat putoamassa, ja näin saivareet kulkeutuvat irtohiusten mukana eteenpäin.

3. Ota siivous puheeksi päiväkodissa

Täit tarttuvat erityisen hyvin päiväkodeissa, joissa lapset nukkuvat päiväunet lähekkäin, päät lähellä toisiaan.

Nukkumatilojen tehokas siivous voi vähentää tartuntoja. Jos lapsesi päiväkodissa on sitkeä täiepidemia, ota asia puheeksi.

Vaikeissa tapauksissa kertakäyttöiset paperimyssyt voisivat ehkä myös auttaa.

4. Laita lapsen tukka kiinni

Täit tarttuvat helpommin pitkiin kuin lyhyisiin hiuksiin. Laita lapsen pitkä tukka kiinni ponnarille tai palmikolle.

Täiden torjuminen ennakolta markkinoilla olevilla, niin sanotuilla ehkäisevillä aineilla ei ole kovin tehokasta.

Muuten, päinvastoin kuin luullaan, täit tykkäävät olla ennemmin puhtaassa kuin likaisessa tukassa. Tämä ei kuitenkaan ole hyvä syy jättää hiuksia pesemättä.

Täit myös tarttuvat helpommin sileään kuin kiharaan hiukseen.

Koirien täit eivät tartu ihmisiin.

5. Hoida koko perheen hiukset

Tarkista lasten hiukset heti, kun tieto päiväkodin tai koulun täitartunnasta tulee kotiin. Täit eivät aiheuta kaikille tyypillistä päänahan kutinaa.

Tee täihäätö apteekista saatavalla täisampoolla koko perheelle samalla kertaa. Tärkeää on hoitaa myös ne, joilla täitä ei näy. Käytä apuna täikampaa.

Siivoa kotona täikäsittelyn aikaan kunnolla. Imuroi sohvat ja pese vuodevaatteet 60 asteessa.

6. Ilmoita täitartunnasta

Tee täitartunnasta ilmoitus päiväkotiin tai kouluun. On reilua myös kertoa täistä, jos lapset ovat menossa kyläilemään tai hoitoon toiseen perheeseen.

Leikkejä muiden lasten kanssa ei kannata kuitenkaan rajoittaa. Päätäit ovat inhottavia, mutta eivät vaarallisia.

Meidän Perhe 9/2015

Asiantuntijana on hyönteistutkija, dosentti Lena Huldén Helsingin yliopiston metsätieteiden laitokselta.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?