Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Niin monta asiaa, jotka voi jättää tekemättä. Se tietää rentoa joulua.

Ahdistavatko jouluvalmistelut?

Suotta. Vilkaisu sosiaaliseen mediaan, ja joulukiire asettuu oikeaan mittakaavaan. Moni tekee paljon, tämä äiti-ihminen ei.

Stressiä helpottaa joulun not to do -lista. Jouluni on stressitön, sillä osaan jättää nämäkin tekemättä.

Ehei, en taaskaan:

Askartele kranssia oveen.

Kasvata amaryllistä tai jouluruusua.

Kokkaa koko suvulle.

Laita uusia jouluvaloja.

Leivo kuivakakkuja (kas, joku tekee kolmekin, yhden kotiin ja yhden kumpaankin mummolaan).

Lue lapsille englanninkielistä joulukirjaa 1800-luvulta.

Muotoile piparitaikinasta Karunan kirkkoa.

Optimoi kyläilyyn minuuttiaikataulua.

Osta kuusta viikkoa ennakkoon.

Ota Facebookiin kuvaa koristellusta kuusesta viikkoa ennakkoon.

Paista itse kinkkua.

Paketoi lahjoja ylijääneellä tapetilla, puuvillalangalla ja kanervanoksilla.

Pese hellaa, sen taustaa tai liesituuletinta.

Pese saunaa.

Siivoa kaappeja, vaatehuonetta tai parveketta.

Sukuloi perheen kanssa useaan erään jakautuneena eri puolilla Suomea.

Taittele origamipaperista  joulutähtiä ikkunaan.

Tamppaa mattoja.

Tee lahjaksi sinappia ja tryffeleitä.

Tee piparinmakuisia kakkutikkareita.

Tee silliä (jota kukaan ei syö).

Vaihda jouluverhoja.

Lue lisää

98 vinkkiä helppoon jouluun

Klara Kivilahti kertoo: Se joululahja ei mennyt nappiin

5 parasta pelisovellusta perheille joululomaksi

Vierailija

"Tätäkään en tee" -lista rentouttaa

Meillä käydään useana vuonna sama keskustelu, eli kukaan ei halua jouluna mitään ihmeellistä syötävää, juuri kukaan ei halua lahjoja, kukaan ei kaipaa itse leivottuja leivonnaisia ja missään nimessä kukaan ei halua viettää jouluaan jonkun takakireän suorittajan valvovan silmän alla, jonka mielestä kuusi on koristeltu väärin ja nyt täytyy tehdä sitä ja tätä. Pikkuhiljaa jouluista on tullut ihan rentouttavia juhlia. Sen jälkeen kun lahjat alettiin jakaa jo ennen joulupäivällistä, näistä on tullut...
Lue kommentti
Vierailija

"Tätäkään en tee" -lista rentouttaa

Jos vietätte joulunne komerossa, niin tietysti siivoatte komerot huolellisesti, vähintään yhtä hyvin kuin ennen anopin vierailua! Koska en vietä jouluani komerossa, jätän niiden siivoamisen härkäviikoille. En myöskään tee perusteellista suursiivousta ENNEN joulua, vaan joulun JÄLKEEN. Kun kuusi on viety pois, niin sitten imuri laulamaan, ettei vielä juhannuksenakin löydy kuivia pisteleviä neulasia sohvan tyynyjen välistä. En vaihda jouluverhoja tai joulumattoja. Koristeetkin ovat vähentyneet...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.