Ei mene äidin päivä aina putkeen, mutta se ei haittaa. Huomenna uusiksi!

Havahdut maanantaiaamuna kesken sikeän unen siihen, että lapsi seisoo vuoteesi vieressä ja kysyy unisella äänellä: ”Äiti, kello on viisitoista vaille kahdeksan. Pitääkö jo herätä?”

Katsot peiliin ja päätät laittaa hiukset ponnarille, jälleen kerran. Päätät meikata bussissa, jos ehdit.

Lapsi oksentaa. Kiistelet puolisosi kanssa siitä, kumman vuoro on jäädä kotiin eli kummalla on kiireisempi päivä töissä. Tällä kertaa sinä lähdet töihin.

Viet kuopuksen kiireessä päiväkotiin. Juokset bussipysäkille ja huomaat, että olet unohtanut jalkaasi kenkien siniset suojapussit. Revit niitä kengistä pois samalla, kun viittoilet bussia pysähtymään.

Änget täpötäyteen ruuhkabussiin, jonka viimeinenkin vapaa istuin varataan juuri ennen kuin ehdit sen kohdalle.

Bussissa yrität meikata mutta huomaat, että ripsiväri unohtui eteisen pöydälle. Työavaimien viereen.

Sen sijaan löydät laukustasi sekalaisen kasan legoja, liiskaantuneita rusinoita ja koirankakkapusseja.

Juokset lounastunnilla lähikauppaan eväsostoksille ja hankit samalla lapsille saappaat ja sukkahousut sekä keittiöönne veitsisarjan, kun se on kerrankin alennuksessa. 

Olet syömässä eväitä, kun puolisosi soittaa ja kysyy, kumman piti ilmoittaa lapsen poissaolosta kouluun. Ette muista, mutta puolisosi lupaa tehdä sen nyt.

Tuijotat lapsen piirtämää kuvaa työpöytäsi yläpuolella etkä pääse yli siitä, miten ihana se on.

Tämä kestää kuitenkin vain hetken, koska sinulla on töissä minuuttiaikataulu, sillä et voi joustaa sekuntiakaan vaan sinun pitää poistua rakennuksesta tasan 16.23, jotta ehdit junaan, jotta ehdit ajoissa päiväkotiin, jotta ehditte syödä ennen kuin vanhempainilta alkaa.

Kesken kokousta huomaat, että puhelimeesi on tullut 27 whatsapp-viestiä aiheesta “äiti, moneltako tuut kotiin”. Viimeisimmässä viestissä on spiraalinmuotoinen ruskea hymiö ja teksti ”mikset sä ikinä vastaa”.

Juuri ennen kotiinlähtöä vilkaiset kalenteriasi ja huomaat, että olet anonut tiistaiksi puolikkaan vapaapäivän. Mietit hetken ja muistat syynkin: päiväkodin kasvatuskeskustelu ja koiran eläinlääkäri. Vapaan jälkeen sitten virkeänä iltapäiväksi töihin!

Paluumatkalla töistä soitat äidillesi (2 kertaa), lapsen joukkueen valmentajalle, parhaalle ystävällesi ja operaattorin puhelinpalveluun (et pääse läpi).

Avaat kotioven ja tunnet vähän syyllisyyttä siitä, ettet ole ollut pienen potilaan kanssa kotona, vaikka hän sairasti.

Et kuitenkaan tunne syyllisyyttä siitä, että potilas vaatii sinua jäämään kanssaan kotiin ja puolisosi passitetaan vanhempainiltaan itsekseen.

Katsot potilaan ja pikkusiskon kanssa piirrettyjä ja mietit, että rakastat heitä niin että sattuu. Olet silti äärettömän iloinen, kun saat peiteltyä muksut petiin ja kuulet sängyistä tasaista tuhinaa.

Otetaan huomenna uusiksi.

Alkuperäinen idea: Babble.com

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Heli Kurjasen maailmanvalloituksen tehnyt bisnesidea sai alkunsa reilu vuosikymmen sitten. Kuukautiskuppifirma tekee hartiavoimin töitä, jotta kuukautista voitaisiin puhua vailla häpeää.

Heli Kurjanen johtaa omaa kuukautiskuppi-imperiumiaan Juupajoelta käsin. Maailmanvalloituksen tehnyt bisnesidea sai alkunsa reilu vuosikymmen sitten. Heli pyöritti kestovaippojen verkkokauppaa ja kiinnostui ekologisista kuukautissuojista.

– Tilasin itselleni pienen epäröinnin jälkeen kuukautiskupin ja olinkin periaatteessa hyvin tyytyväinen siihen. Minulla oli kuitenkin käytössä muutamia haasteita, joista valittelin miehelleni. Hän rohkaisi minua tekemään kupin paremmin ja siitä se idea sitten lähti.

Heli piirsi mallia ihannekuukupista ruutupaperille ja aloitti keskustelut silikonivalmistajan kanssa.

– Kestovaippojen ansiosta olin jo yrittäjänä, ja ajattelin myös kestokuukautissuojien olevan hyvä lisä tuoteperheeseen. Hyvin pian kävi selväksi, että vaippabisnes oli jätettävä ja aika laitettava Lunetteen.

Teemme kovasti töitä rikkoaksemme kuukautisten tabua.

Kuukautiskuppien menekki on kasvanut hurjaa vahtia. Lune Groupin ja sen amerikkalaisen tytäryhtiön yhteisliikevaihto on lähes kolminkertaistunut parin viime vuoden aikana.

– Jälkikäteen katsottuna muutos on ollut huima, mutta siihen on kasvanut pikkuhiljaa eikä se siksi tunnu niin valtavalta. Bisnes oli alkuun hyvin erilaista kuin nyt, toimimme pääasiassa kotimaassa ja todella pienellä porukalla.

Nyt liikevaihdosta suurin osa tulee ulkomailta ja työkieli on vaihtunut sujuvasti englanniksi.

– Nykyiset haasteet ovat sellaisia, mistä en olisi osannut edes kuvitella alkutaipaleella.

Kuukautiskuppifirma tekee hartiavoimin töitä, jotta kuukautista voitaisiin puhua vailla häpeää.

– Teemme kovasti töitä rikkoaksemme kuukautisten tabua. Me uskomme, että koulutuksen ja avoimuuden avulla kuukautisista katoaa häpeä. Meillä on myös laajat nettisivustot, vihkosia kouluille ja olemme mukana erilaisissa projekteissa, jotka herättävät keskustelua aiheesta. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Alina käy Hoksaus-kerhossa kerran viikossa. Kuva: Milka Alanen

Siellä on tutkimustakki ja aineita kokeita varten, Alina kertoo.

”Tiedekerhossa kaikkein kivointa on tutkiminen, koska siinä tapahtuu kaikkea, joka tulee koko maailmasta.

Minulla on siellä tutkimustakki ja aineita kokeita varten.

Viimeksi me laitettiin tötteröön niitä aineita. Sitten laitettiin tötteröön ilmapallo ja sitten se ilmapallo muuttui isoksi.

Seuraavaksi haluan tehdä toisia kokeita.”

Alina, 3

Meidän Perhe 11/2017