Asiantuntijan mukaan lähes kaikki aknesta kärsivät uskovat, että syy on heissä itsessään.

Luin hienon postauksen amerikkalaiselta terveysaiheisiin keskittyvältä nettisivustolta MindBodyGreen. Kirjoittaja oli kosmetologi ja ihoterapeutti Brianne Grebil, ja artikkelin otsikko oli Your Acne Isn't Your Fault.

Heräsin jo luettuani pelkän otsikon. Harvoin psoriasiksesta tai atooppisesta ihottumasta kärsivä ajattelee ihotautinsa johtuvan omasta syystä. Mutta aknea poteva ei muuta ajattelekaan:

Naamani kukkii, koska hoidan ihoani huonosti, syön väärin, käytän vääränlaisia ihonhoitotuotteita, työnnän elimistööni myrkyllisiä kemikaaleja, olen likainen.

Ei. Se että ihmisellä on akne ei johdu siitä, että hän tekee jotakin väärin. Eikä siitä, että hän jättää tekemättä jotakin oikein.

Akne johtuu ennen kaikkea geeneistä. Geenit määräävät sen, että jollakin ihmisellä on vihreät silmät, lyhyet sääret, paksu tukka tai taipumus akneen. Geenejään ei voi valita, eikä aknesta kannata syyttää itseään (vanhempiaan korkeintaan).

Itsekin 15 vuotta aknesta kärsinyt Brianne Grebil kertoo tolkuttavansa kaikille vastaanotolle tulijoilleen: It's not your fault that you have acne. Usein asiakkaat sanovat aluksi tietävänsä sen, mutta sitten myöhemmin myöntävät, että ovat alitajuisesti kuitenkin uskoneet omaan syyllisyyteensä.

Jotkut puhkeavat itkuun, niin helpottavaa on kuulla jonkun vakuuttavan, että sairautesi ei ole sinun syytäsi. Sillä sairaudestahan aknessa on kyse, se määritellään krooniseksi tulehdukselliseksi sairaudeksi.

Grebil antaa aknesta kärsivälle kolme neuvoa: 1. Hoida ihoasi hellävaraisesti. 2. Älä hyökkää ihoasi vastaan. 3. Ole armollinen itsellesi.

Jos tapaat taas itsesi ajattelemasta "vihaan ihoani, vihaan naamaani", lopeta. Ihonsa inhoamisesta ei ole hyötyä, päinvastoin.

Syö terveellisesti, mutta älä ryhdy nipottajaksi.

Liiku ulkona, mutta älä ota liikunnasta paineita. Nuku riittävästi.

Stressin on todettu pahentavan aknea. Opettele rentoutumaan vaikkapa joogan avulla tai vaeltamalla luonnossa.

Grebil vakuuttaa, että rentoutumismenetelmien ja positiivisen ajattelun harjoittaminen tekee iholle parempaa kuin mitkään kosmeettiset keinot.

Parasta on Grebilin mukaan aloittaa siitä, että toistaa itselleen "akneni ei ole minun syytäni" niin kauan, että todella uskoo sen.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Jos on pakko puristaa, niin purista edes oikein

Sokeri vanhentaa ihmisen ennen aikojaan

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Vierailija

Synninpäästö aknesta kärsiville: et tee mitään väärin

Itselläni oli todella hankala akne teini-ikäisestä yli 30 -vuotiaaksi asti. Saksalaisen lääkärin määräämät Stiefel paikallisesti levitettävä liuos ja pesuneste auttoivat. Suomessa lääkäri ei tiennyt tuotteita ja tilasin netistä Stiemycin Solution Topical Antibiotic for Acne 25 ml (Formula: Erythromycin Base 2% w/v in a clear colourless ethanolic solution, Indications: Acne Vulgaris) ja PanOxyl 10 % Benzoyl Peroxide (Acne Foaming Wash). Nyt minun ei tarvitse käyttää tuotteita kuin silloin, kun...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.