Asiantuntijan mukaan lähes kaikki aknesta kärsivät uskovat, että syy on heissä itsessään.

Luin hienon postauksen amerikkalaiselta terveysaiheisiin keskittyvältä nettisivustolta MindBodyGreen. Kirjoittaja oli kosmetologi ja ihoterapeutti Brianne Grebil, ja artikkelin otsikko oli Your Acne Isn't Your Fault.

Heräsin jo luettuani pelkän otsikon. Harvoin psoriasiksesta tai atooppisesta ihottumasta kärsivä ajattelee ihotautinsa johtuvan omasta syystä. Mutta aknea poteva ei muuta ajattelekaan:

Naamani kukkii, koska hoidan ihoani huonosti, syön väärin, käytän vääränlaisia ihonhoitotuotteita, työnnän elimistööni myrkyllisiä kemikaaleja, olen likainen.

Ei. Se että ihmisellä on akne ei johdu siitä, että hän tekee jotakin väärin. Eikä siitä, että hän jättää tekemättä jotakin oikein.

Akne johtuu ennen kaikkea geeneistä. Geenit määräävät sen, että jollakin ihmisellä on vihreät silmät, lyhyet sääret, paksu tukka tai taipumus akneen. Geenejään ei voi valita, eikä aknesta kannata syyttää itseään (vanhempiaan korkeintaan).

Itsekin 15 vuotta aknesta kärsinyt Brianne Grebil kertoo tolkuttavansa kaikille vastaanotolle tulijoilleen: It's not your fault that you have acne. Usein asiakkaat sanovat aluksi tietävänsä sen, mutta sitten myöhemmin myöntävät, että ovat alitajuisesti kuitenkin uskoneet omaan syyllisyyteensä.

Jotkut puhkeavat itkuun, niin helpottavaa on kuulla jonkun vakuuttavan, että sairautesi ei ole sinun syytäsi. Sillä sairaudestahan aknessa on kyse, se määritellään krooniseksi tulehdukselliseksi sairaudeksi.

Grebil antaa aknesta kärsivälle kolme neuvoa: 1. Hoida ihoasi hellävaraisesti. 2. Älä hyökkää ihoasi vastaan. 3. Ole armollinen itsellesi.

Jos tapaat taas itsesi ajattelemasta "vihaan ihoani, vihaan naamaani", lopeta. Ihonsa inhoamisesta ei ole hyötyä, päinvastoin.

Syö terveellisesti, mutta älä ryhdy nipottajaksi.

Liiku ulkona, mutta älä ota liikunnasta paineita. Nuku riittävästi.

Stressin on todettu pahentavan aknea. Opettele rentoutumaan vaikkapa joogan avulla tai vaeltamalla luonnossa.

Grebil vakuuttaa, että rentoutumismenetelmien ja positiivisen ajattelun harjoittaminen tekee iholle parempaa kuin mitkään kosmeettiset keinot.

Parasta on Grebilin mukaan aloittaa siitä, että toistaa itselleen "akneni ei ole minun syytäni" niin kauan, että todella uskoo sen.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Jos on pakko puristaa, niin purista edes oikein

Sokeri vanhentaa ihmisen ennen aikojaan

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Vierailija

Synninpäästö aknesta kärsiville: et tee mitään väärin

Itselläni oli todella hankala akne teini-ikäisestä yli 30 -vuotiaaksi asti. Saksalaisen lääkärin määräämät Stiefel paikallisesti levitettävä liuos ja pesuneste auttoivat. Suomessa lääkäri ei tiennyt tuotteita ja tilasin netistä Stiemycin Solution Topical Antibiotic for Acne 25 ml (Formula: Erythromycin Base 2% w/v in a clear colourless ethanolic solution, Indications: Acne Vulgaris) ja PanOxyl 10 % Benzoyl Peroxide (Acne Foaming Wash). Nyt minun ei tarvitse käyttää tuotteita kuin silloin, kun...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.