Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Syö banaani ja muut helpot keinot vähentää suolan haittoja.

Ruoan lisäaineista on puhuttu viime aikoina paljon. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että lisäaineita suurempi pahis elintarvikkeissa on edelleen liika suola.

Kivikauden ihmiset saivat suolaa päivässä vain 0,5 grammaa. Nykyinen suolan saanti on huimasti enemmän: naiset saavat suolaa keskimäärin 6,5 grammaa ja miehet 8,9 grammaa päivässä.

Tuoreiden ravitsemussuositusten mukaan suolaa pitäisi saada päivässä korkeintaan 5 grammaa.

Suola nostaa tutkitusti verenpainetta – jo yli puoli miljoonaa suomalaista joutuu käyttämään korkean verenpaineen vuoksi lääkitystä. Suolan on raportoitu myös lisäävän esimerkiksi aivoinfarktin ja mahasyövän riskiä sekä munuaisongelmia.

Siksi on harmi, että suolan käytön vähentäminen on niin hankalaa. Suurin syy on se, että selvästi isoin osa suolasta kertyy piilosuolana esimerkiksi valmis- ja ravintolaruoista ja leivistä.

Toinen haaste on, että suolan käyttö vahvistaa ruoan makuja, ja kestää muutaman viikon ennen kuin makuaisti tottuu vähäsuolaiseen ruokaan.

Myönnän, että itsellenikin juuri suolan vähentäminen on kovin vaikeaa. Mutta on muutama helpohko konsti, joita aion kokeilla.

5 keinoa vähentää suolan käyttöä

1. Vaihda leipä vähäsuolaiseen.

Leipä ja muut viljavalmisteet ovat suurin yksittäinen suolan lähde suomalaisten ruokavaliossa. Suolamäärää vielä kasvattaa leivän päälle lastatut leikkeleet. Normaali- ja runsassuolainen leipä kannattaa vaihtaa vähäsuolaiseen. Myös muroissa ja myslissä on paljon suolaa. Runsassuolaisten viljavalmisteiden sijaan kannattaa suosia täysjyväpastaa, puuroja ja tummaa riisiä.

2. Suosi vähäsuolaisia leivänpäällisiä.

Meetvurstissa, ilmakuivatussa kinkussa ja joissakin juustoissa on runsaasti suolaa. Vaihda tönkkösuolatut leikkeleet esimerkiksi vähäsuolaiseen juustoon ja lastaa leivälle paljon kasviksia. Avokado on mainiota leivälläkin. Kokeile levitteinä esimerkiksi maapähkinävoita tai hummustahnaa. Banaani paahdetun ruisleivän päällä on yllättävän hyvää!

3. Vältä eineksiä ja valmisruokia.

Pienessä einesateriassa on suolaa helposti 3–4 grammaa, eli päivän suola-annos jo lähes täyttyy yhdestä muusi-lihapulla-annoksesta. Syö einesten sijasta mieluummin kotiruokaa tai lounasta työpaikkaruokalassa.

4. Vaihda normisuola mineraalisuolaan.

Tavallisen runsaasti natriumia sisältävän suolan vaihtaminen paljon kaliumia sisältävään mineraalisuolaan on ehkä paras keino pienentää suolan käytöstä johtuvia terveysriskejä. Itselleni tämä on vaikein pala purtavaksi, sillä mineraalisuola ei maistu mielestäni yhtä hyvältä kuin normaalisuola. Pitäisi ehkä totutella.

5. Syö paljon kaliumia sisältäviä ruokia.

Verenpainetta nostavan natriumin vastavaikuttaja on kalium. Kalium alentaa verenpainetta ja suojaa muun muassa aivoinfarktilta. Paljon kaliumia on esimerkiksi banaanissa, perunassa, rusinoissa ja maidossa. Kaliumia saa myös ravintolisänä.

Lue lisää:

Vähäsuolainen ruokavalio - Pronutritionist

Testaa suolankäyttösi - Suomen Sydänliitto

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin. Lue lisää palstan juttuja.

Soitimme Yliopiston almanakkatoimistoon ja selvitimme.

Halloweenia on vietetty Suomessa vuodesta 1950 lähtien. Kuitenkin tämä kaikkien vanhempien rakastama (köh, köh) karkkien ja kepposten juhla aiheuttaa joka vuosi saman sekaannuksen: koska halloweenia olisi oikeasti tarkoitus juhlia?

Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen kertoo, että virallisesti halloweenin ajankohdasta ei ole tehty päätöksiä. Päivää ei ole myöskään esitetty almanakkaan kirjattavaksi juhlapäiväksi vaikkapa vapun tapaan.

– Ulkomailla halloweenia vietetään usein pyhäinpäivän aattona, eli 31. lokakuuta. Jos virallista päivää haluaa hakea, niin se olisi silloin tuo, Palviainen toteaa. 

Halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Suomessa pyhäinpäivän vietto vaihtelee kalenterivuosittain. Esimerkiksi tänä vuonna pyhäinpäivä osuu marraskuun ensimmäiselle lauantaille. Palviaisen mukaan meillä halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Mitä tästä voimme päätellä? Että tilaisuuksia halloweenin vietolle on yhtä monta, kuin halloweeniin sopivia pukujakin. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nappaa muksu kainaloon ja houkuttele katsomaan leffa, joka kolahti äitiin tai isään viime vuosituhannella. Nämä elokuvat toimivat yhä.

Valitsimme viisi hittileffaa 90-luvulta, jotka kelpaa katsoa nykylastenkin kanssa. Aloita vaikka kolmosesta, joka sopii perheen pienemmillekin. Kaikki leffat löytyvät Netflixistä.

1. Teinin kanssa: Clueless (1995)

Vieläkö muistatte Alicia Silverstonen, hetken 90-luvun kirkkaimpana teini-idolina säihkyneen näyttelijä- ja mallitähden? Silverstone jatkaa näyttelijänuraansa edelleen, mutta siitä huolimatta hänet muistetaan yhä parhaiten elokuvasta Clueless. Leffa oli 90-luvulla ilmiö jo varhaisteinien keskuudessa.

Clueless kertoo high schoolin suosituimmasta tytöstä Cherylistä, jonka pinnallinen elämä täyttyy shoppailusta, Nokia-kännykkään lörpöttelystä ja pojista. Kun kouluun tulee uusi ja vähän outo tyttö, keksii Cheryl muovata hänestä suositun, hänellä kun sitä näkemystä asiaan riittää.

Clueless on pinnalta aika tavallinen, hiukan höpsö teinileffa, mutta alta paljastuu ajan hengelle virnuilevaa satiiria. Sivuosissa nähdään nuoret Brittany Murphy ja Paul Rudd – sekä viimeistä huutoa oleva Nokia 232 -kännykkä.

2. Varhaisteinin kanssa: My Girl – Tyttöni mun (1991)

Yksin kotona -leffoista maineeseen ponkaissut lapsitähti Macaulay Culkin teki 90-luvulla koko perheen elokuvia liukuhihnalta. Yksi rakastetuimmista oli varhaisteini-ikää kolkuttelevista ystävyksistä kertova My Girl – Tyttöni mun.

Elokuvassa Culkin näyttelee kaikelle mahdolliselle allergista poikaa, jonka ainoa ystävä on yksinhuoltajaisänsä kanssa asuva tomera Vada-tyttö. He ovat kuin paita ja peppu, mutta pari he eivät ole. Vai olisivatko ehkä sittenkin? My Girl – Tyttöni mun vie katsojan suorinta tietä elämän kevääseen: on ihastumista, taianomainen ensisuudelma, murrosiän ihmeelliset oireet, vaikea vanhempisuhde ja traaginen kuolema.

3. Koko perheen naurutakuu: Mrs. Doubtfire (1994)

Muutama vuosi sitten kuollut näyttelijä Robin Williams jätti jälkeensä valtavan leffaperinnön, josta voi kaivella sopivaa katseltavaa kaikenlaisiin tilanteisiin ja mielentiloihin.  

Varsinkin 90-luvulla Williams teki hyvin menestyneitä koko perheen elokuvia, joiden parhaimmistoa edustaa Mrs. Doubtfire. Se on komedia isästä, joka näkee avioeron vuoksi lapsiaan vain harvoin. Mies päättää tavalla tai toisella päästä takaisin lastensa elämään. Niinpä hän pestautuu vaimonsa kotiapulaiseksi – herttaiseksi  täti-ihmiseksi naamioituneena, totta kai.

Mrs. Doubtfire käsittelee avioeroa ja sukupuolirooleja fiksusti ja lämmöllä – ja on kaiken lisäksi vielä hillittömän hauska!

4. Nostalgista fantasiaa: Jumanji (1995)

Kaipaatko aikaa, jolloin seikkailuelokuvat eivät olleet vielä pelkkää aivot turruttavaa tietokoneanimaatiotykitystä? Siinä tapauksessa Jumanji on sinun elokuvasi.

Fantasiaseikkailu kertoo salaperäisestä Jumanji-lautapelistä, jonka pelaamisessa on omat riskinsä. Elokuvan alussa nuori Alan-poika tulee imaistuksi pelin sisään ja jää sen vangiksi. Vuosikymmeniä myöhemmin peliä pelaavat sisarukset vapauttavat vahingossa aikuiseksi varttuneen Alanin (Robin Williams), mutta pääsevät samalla irti toinen toistaan hirmuisemmat viidakon pedot.

Jumanjissa on mukana jo jonkin verran tietokoneella tehtyjä tehosteita, mutta ne eivät ole varastaneet vielä koko show'ta. Pääosassa on ennen kaikkea jännittävä seikkailu. Williamsin rinnalla näyttelee nuori Hillary Duff.

5. Nyyhkyiltaan: Free Willy – Pelastakaa Willy (1993)

Yksi tunnetuimmista ihmisen ja eläimen ystävyydestä kertovista elokuvista on Free Willy – Pelastakaa Willy. Elokuva kertoo ongelmanuoresta Jessestä, joka jotuu sovittamaan graffitiharrastuksellaan yhteiskunnalle aiheuttamansa mielipahan yhdyskuntapalveluna vesipuistossa. Kaikkien yllätykseksi hankala poika ystävystyy tuittuilevan Willy-miekkavalaan kanssa. Jesse päättää tehdä kaikkensa vapauttaakseen ihmisten vangitseman Willyn.

Todellisuudessa Willyä esittänyt Keiko-valas koki masentavamman kohtalon, vaikka pääsikin maistamaan vapautta vuosien vesipuistoelämän jälkeen. Elokuvan suosion myötä paineet Keikon vapauttamiseksi kasvoivat. Ongelmana tosin oli, että pari vuosikymmentä vankeudessa elänyt valas oli jo ehtinyt unohtaa luontaiset vaistonsa ja saalistustaitonsa. Vuonna 1998 alkaneessa projektissa Keikoa valmisteltiin kuitenkin uuteen elämään vapaana valaana, ja lopulta se todella vapautettiin. Vuonna 2003 Keiko ajautui Norjan rannikolle kuolleena. Se oli kärsinyt aliravitsemuksesta ja ilmeisesti menehtynyt keuhkokuumeeseen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.