Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tutustu kolmeen kehuttuun itseruskettavaan ja lue ohjeet, miten vältyt ikäviltä laikuilta.

Olen nyt testannut kolmen päivän ajan vanhaa, jo kerran unohtamaani suosikkia, Dove Summer Glow -itseruskettavaa. Suosittelen, jos et ole kovin tottunut itseruskettavien käyttäjä ja pidät maltillisesta rusketuksesta. Voide ruskettaa ihoa asteittain ja antaa iholle samalla kosteutta. Eikä tuoksukaan ole itseruskettavien pahimmasta päästä.

Asteittain ruskettava on hyvä valinta myös, jos pelkää epätasaisen levityksen aikaansaamia tiikerinraitoja ja laikkuja – vähitellen ruskettavilla se vaara on huomattavasti pienempi.

Doven itseruskettavasta on kaksi versiota, toinen vaalealle, toinen tummahkolle iholle. Tuotetta saa marketeista, ja puteli on kohtuuhintainen.

Toinen edullinen itseruskettava, jota olen kuullut monen kehuvan, on St. Morizin itseruskettava vaahto. Yritin saada tuotteen käsiini, laihoin tuloksin. Sitä sai vielä viime vuonna muun muassa Seppälästä, mutta valitettavasti ei enää. Muutama nettikauppa sitä myy, joten jos tuote kiinnostaa, kannattaa googlata.

Luonnonkosmetiikkaa suosiva tuttavani puolestaan suositteli useita kauneustuotepalkintoja kahminutta Laveran itseruskettavaa.

Jos kaipaat välitöntä rusketusta, asteittain ruskettavat voiteet eivät ole sinun valintasi. Välittömän rusketuksen antavien tuotteiden levityksessä kannattaa olla tarkkana. Näillä alun perin Cosmopolitanissa julkaistuilla ohjeilla selviydyt haastavasta tehtävästä.

Laikukas rusketus

Ongelma: Väristä tulee epätasainen, liian tumma tai oranssi.

Ratkaisu: Viimeistään edellisenä päivänä kannattaa kuoria vartalon iho. Erityisen huolellinen on syytä olla kyynärpäiden, polvien ja muiden kuvien kohtien kanssa. Kuorinnan jälkeen rasvaa iho huolellisesti kosteusvoiteella.

Muista myös, että itseruskettava pitää levittää aina puhtaalle ja täysin kuivalle iholle. Jos iho on hiukankin kostea, rusketuksesta voi tulla epätasainen.

Älä lisää tuotetta, vaikka iho ei näyttäisi voiteen levityksen jälkeen yhtään ruskeammalta – lopullinen sävy paljastuu vasta muutaman tunnin kuluttua levityksestä.

Väri jämähtää käsiin

Ongelma: Kädet värjäytyvät oransseiksi.

Ratkaisu: Pese kädet heti itseruskettavan käytön jälkeen, ja tarvittaessa vaikka välissäkin. Voiteen jämähtämistä käsiin ehkäisee myös käsien kuorinta ja kosteutus.

Jos pelkäät värjäytymistä, vedä käsiin kertakäyttöhanskat tai käytä levityskinnasta.

Entä kasvot?

Ongelma: Kasvoista tulee laikukkaat, ja hiusraja sekä suun ja kulmakarvojen seutu paljastavat, että rusketus on peräisin purkista.

Ratkaisu: Kasvojen rusketus on haastavaa. Käytä kasvoille tarkoitettuja tuotteita. Kokeile ainakin aluksi vaalealle iholle tarkoitettua, asteittain ruskettavaa voidetta. Muista kuoria ja kosteuttaa kasvojen iho jo edellisenä päivänä.

Väri tahraa vaatteet

Ongelma: Itseruskettava tahraa lattiat, vaatteet ja lakanat.

Ratkaisu: Jos käytät suihketta, suojaa kylppärin lattia vanhalla pyyhkeellä. Anna ihon kuivua hyvin ennen kuin puet vaatteet tai pujahdat lakanoihin. Käytä löysiä, tummia vaatteita, äläkä petaa sänkyyn parhaita lakanoitasi.

Lue lisää:

Tutustu kesän 2014 uutuustuoksuihin

Hyvää kosmetiikkaa halvalla – tässä toimituksen löydöt

Uusi nettipalvelu etsii sopivat tuotteet kosmetiikka-allergisille

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti