Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Jos suunnittelet kesälomamatkaa alueelle missä punkitkin viihtyvät, ehdit vielä harkita rokotusta puutiaisaivokuumetta vastaan.

Nyt niitä jälleen saa varoa, inhottavia pieniä verenimijöitä ja mahdollisia taudinaiheuttajia – punkkeja. Ulkona liikkuvilta lemmikeiltä puutiaisia on saanut nyppiä irti tänä vuonna harvinaisen aikaisin.

Missä punkit vaanivat?

Puutiaisaivokuumeen, kuten myös toisen punkkitaudin eli borrelioosin, riskialueita Suomessa ovat suositut lomakohteet Ahvenanmaa ja Turun saaristo. Viime vuosina punkkeja ja puutiaisaivokuumetta on löytynyt yhä pohjoisempaa myös sisämaasta.

Ulkomailla rokote voi olla tarpeen Ruotsin rannikolla, Virossa ja muualla Baltiassa reissatessa. Myös Venäjä ja Keski-Euroopassa muun muassa Sveitsi ja Itävalta kuuluvat riskialueisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Punkkiuutiset eivät muutenkaan ole olleet ilahduttavia. Aiemmin otusten sanottiin elävän ruohikossa ja rannikkoseuduilla, mutta nyt niiden on huomattu viihtyvän marjastajien ja sienestäjien harmiksi myös metsässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puutiaisaivokuumeen voi huonolla tuurilla saada myös paarman puremasta tai raakamaidosta. Raakamaitoa ei kuumenneta eli pastöroida tauteja aiheuttavien mikrobien tappamiseksi.

Yksi hyvä uutinenkin löytyy: koirille on kehitetty borrelioosirokote.

Kenelle punkkirokote?

Puutiaisaivokuumetta vastaan on onneksi olemassa TBE-rokote, joka sopii myös lapsille. Lapsilla TBE voi aiheuttaa sekä lyhyt- että pitkäkestoisia neurologisia oireita kuten toistuvaa päänsärkyä ja väsymystä. Tautiin ei ole parantavaa lääkettä.

TBE-rokotteen hankkimista lapsille ja koko perheelle kannattaa harkita, jos oleilette kesällä useita viikkoja riskialueilla ja liikutte paljon luonnossa. Lyhyitä aikoja kaupungissa oleskelevan ei kannata rokotusta ottaa.

Puutiaisaivokuumerokotetta suositellaan 3 vuotta täyttäneille lapsille. Alle 1-vuotiaita ei rokoteta.

Punkkitaudeista tavallisempaan eli borrelioosiin rokotetta ei ihmisille vielä ole, mutta sitä voidaan hoitaa tehokkaasti taudin alkuvaiheessa antibiooteilla.

Koska on paras aika ottaa punkkirokote?

Kolmivaiheinen rokotesarja kannattaa aloittaa mieluiten alkukeväällä jo ennen punkkikauden alkua, sillä rokotteen teho alkaa noin kuukauden kuluttua ensimmäisestä pistoksesta. Suojan jatkumiseksi riittää yksi tehosterokotus kolmen tai viiden vuoden välein.

Jos matkustat ja oleilet riskialueilla, rokotus on järkevää vielä ottaa. Aiemmin keväällä rokotetut saavat nyt toisen rokotteensa.

Punkkirokotteen voi ostaa muun muassa kiertävistä punkkibusseista ja yksityisiltä lääkäriasemilta noin 50 euron hintaan/rokotekerta.

Toistaiseksi vain Ahvenanmaalla asuvilla rokote kuuluu rokotusohjelmaan ja on ilmainen.

Miten suojautua punkeilta?

Suurin osa punkeista ei kanna mitään tautia, joten paniikkiin ei ole aihetta, vaikka punkki purisi ja rokote olisi jäänyt ottamatta.

Varustaudu kesällä punkkipinseteillä ja huolehdi perheen päivittäisestä punkkitarkastuksesta. Mitä pikemmin punkin poistaa, sen pienemmällä todennäköisyydellä se ehtii tartuttaa tauteja.

Tarkista säännöllisesti myös lemmikkieläimet, äläkä päästä niitä sänkyyn.

Punkin puremia voit ehkäistä pukeutumalla saappaisiin sekä pitkälahkeisiin ja -hihaisiin vaatteisiin, kun liikutaan maastossa.

Kaikkia punkinpuremia ei tarvitse hoitaa lääkekuurilla, mutta jos ihoon syntyy rengasmaista, laajenevaa ihottumaa, on syytä lähteä lääkäriin.

Lue lisää:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Rokottajan käsikirja http://www.thl.fi/fi_FI/web/rokottajankasikirja-fi/puutiaisaivotulehdusrokotukset

Sisältö jatkuu mainoksen alla