Matoleipä, popparikakku, nallekarkkibooli ja banaanijäätelö maistuvat synttäreillä tai muina herkullisina juhlapäivinä.

Matoleipä

12 kpl

  • 24 palaa täysjyväpaahtoleipää
  • 1 dl valmista pestoa
  • 3 tomaattia
  • 2 dl mozzarellajuustoraastetta

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa juomalasin avulla leivistä pyöreitä. Lado puolet leivistä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Voitele pestolla ja laita jokaiselle leivälle tomaattisiivu. Ripottele päälle juustoraastetta. Paina toinen leipäsiivu päälle. Paista noin 8–10 minuuttia.

Anna jäähtyä. Laita leivät tarjoiluvadille jonoon madoksi. Pää syntyy, kun painat kokonaiseen tomaattiin cocktailtikun ja kiinnität sen viimeiseen leipään. Tee leipämadolle tuntosarvet ruohosipulista ja silmät mustista oliiveista ja kapriksista. Käytä apuna cocktailtikkuja.

Dippivihannekset lasissa

4–6 annosta

  • ½ kurkku
  • 4 porkkanaa
  • 1 punainen paprika
  • 1 oranssi paprika
  • ½ kukkakaali
  • kastike
  • 1 prk kermaviiliä
  • ½ dl majoneesia
  • 2 rkl ketsuppia
  • ½ tl paprikajauhetta
  • ¼ tl chilijauhetta
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

Pese kurkku, halkaise ja leikkaa pitkiksi lohkoiksi. Kuori porkkanat, puolita ja leikkaa pitkiksi lohkoiksi. Pese ja halkaise paprikat, poista siemenet ja leikkaa suikaleiksi. Leikkaa kukkakaalista kukinnot irti. Tee kastike.

Sekoita kermaviilin joukkoon kaikki ainekset. Laita kylmään maustumaan noin 30 minuutiksi. Lusikoi kastiketta juomalasien pohjalle. Asettele vihannekset kastikkeen päälle. Kukkakaalinkukinnot voi laittaa cocktailtikun päähän ja sitten lasiin.

Nallekarkkibooli

  • marjamehua
  • omenamehua
  • sitruunalimonadia
  • nallekarkkeja
  • omena- ja limettilohkoja
  • jäitä

Sekoita kaikki ainekset kannuun ja tarjoile.

Banaani-maapähkinävoijäätelö

4 annosta

  • 4 banaania
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • lisäksi
  • jäätelövohveleita
  • karkkeja
  • keksejä

Kuori banaanit ja laita pakkaseen kovettumaan noin neljäksi tunniksi. Kun banaanit ovat jähmettyneet, paloittele ja laita tehosekoittimeen yhdessä maapähkinävoin kanssa. ­Sekoita massasta tasainen jäätelö ja lusikoi se suoraan vohveliin. Koristele karkeilla ja kekseillä. Jäätelö sulaa nopeasti, joten se on syytä syödä saman tien.

Popcorn-kakku

10–12 annosta

  • 1½ pussia mikropopcornia
  • 4 dl m&m-karkkeja tai muita suklaarakeita
  • 1½ dl paloiteltuja suolatikkuja
  • 1 dl suklaakuorrutettuja keksejä ­murskattuna
  • 75 g voita
  • 300 g pieniä vaahtokarkkeja

Valmista popcornit mikrossa. Kaada ne isoon kulhoon ja poista poksahtamattomat jyvät. Sekoita popcornien joukkoon karkit, pieniksi paloitellut suolatikut ja murskatut keksit. Sulata voi kattilassa. Lisää voisulaan vaahtokarkkeja pieni määrä kerrallaan ja anna sulaa. Sekoita seosta koko ajan. Kaada voi-vaahtokarkkiseos popcor­nien päälle ja sekoita kunnolla. Ole nopea, sillä vaahtokarkki jämähtää nopeasti ja muuttuu venyväksi. Helpoiten sekoittaminen onnistuu öljytyillä käsillä, mutta ole varovainen, seos on kuumaa.

Painele popcornit öljyllä voideltuun rengas- tai kakkuvuokaan. Laita kylmään kovettumaan muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.

Teksti: Kaisa Nieminen

Kuvat: Pia Inberg

Lähde: Kato, mato, Meidän Perhe 4/2015

Lihapullat ja bataattiletut maistuvat isoille ja pienille. Jälkkäriksi on banaaninmakuisia köyhiä ritareita! Kuvat: Panu Pälviä

Kun vauva oppii syömään sormin, samoista aineksista ja samalla vaivalla syntyy lounas myös äidille tai isälle.

1. Lihapullat pienille ja isoille

noin 20 kpl

400 g naudan jauhelihaa (10 %)

1 dl kaurahiutaleita

1 (luomu)kananmuna

1 rkl tuoretta basilikaa tai

1 tl kuivattua basilikaa

1 rkl tuoretta lehtipersiljaa tai

1 tl kuivattua persiljaa

Aikuisten versioon:

suolaa

mustapippuria

paprikajauhetta

Tee näin:

1. Ota jauheliha ajoissa huoneenlämpöön. Sekoita sen joukkoon kaurahiutaleet, muna ja hienonnetut yrtit. Anna tekeytyä 10 minuuttia huoneenlämmössä. Pyöritä osa taikinasta kostutetuin käsin pieniksi pulliksi tai pötköiksi uunipellille leivinpaperin päälle.

2. Tee lopusta taikinasta aikuisten lihapullia. Lisää taikinaan suolaa, mustapippuria ja paprikajauhetta. Pyöritä aikuisten pullat pellille isommiksi tai eri muotoisiksi kuin vauvan pullat, että erotat versiot toisistaan. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

3. Jos kaurahiutaleet tuntuvat vauvalle liian karkeilta, voit jauhaa ne hienoksi tehosekoittimessa. Jos vauvasi on pieniruokainen, säilö osa hänen pullistaan pakastimeen.

2. Bataattiletut

8 lettua

1 bataatti

1-2 (luomu)kananmunaa

rypsiöljyä paistamiseen

Aikuisten versioon:

suolaa

ripaus chiliä

muskottipähkinää

Tee näin:

1. Kuori bataatti ja leikkaa se paloiksi. Keitä vähässä vedessä täysin kypsäksi. Kaada keitinvesi pois, soseuta bataatit sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon muna. Munan voi tarvittaessa korvata yhdellä soseutetulla banaanilla.

2. Kuumenna tilkka öljyä pannulla. Lusikoi 2 ruokalusikallista bataattisosetta pannulle, muotoile pyöreäksi ja paista miedolla lämmöllä noin 7 minuuttia. Käännä ja jatka paistamista vielä 3–4 minuuttia. Jäähdytä ja tarjoa lihapullien kanssa. Tee lopusta taikinasta aikuisten versio lisäämällä siihen suolaa, hiukan chiliä ja muskottipähkinää.

3. Broileri-pastasalaatti

2 vauvan ja 4 aikuisten annosta

400 g (luomu)broilerin rintafilettä tai sisäfilettä

4 dl täysjyväkierrepastaa

½ parsakaali

1 avokado

¼ vesimelonia

pesto

½ ruukkua tuoretta basilikaa

½ ruukkua tuoretta persiljaa

1 dl rypsiöljyä

Aikuisten versioon:

parmesaaniraastetta

pinjansiemeniä

suolaa

mustapippuria

Tee näin: 

1. Ota broilerit ajoissa huoneenlämpöön. Paista öljytyllä pannulla kypsäksi. Laita aikuisten fileisiin ripaus suolaa ja mustapippuria. Jäähdytä ja leikkaa paksuhkoiksi viipaleiksi.

2. Keitä pasta täysin kypsäksi, valuta. Keitä parsakaalin kukinnot kypsiksi. Halkaise avokado, ota kivi pois ja viipaloi hedelmäliha. Leikkaa meloni paksuiksi viipaleiksi.

3. Tee yrttipesto: Laita syvään kulhoon yrtit, lisää öljy ja soseuta. Sekoita pesto salaatin joukkoon tai tarjoa erikseen. Aikuisten pestoon voi lisätä parmesaaniraastetta, pinjansiemeniä, suolaa ja mustapippuria.

4. Köyhät ritarit

2 vauvan ja 4 aikuisten annosta

10 siivua kuivahtanutta paahtoleipää

2 kypsää banaania

2 dl maitoa

¼ tl ceyloninkanelia tai jauhettua

kardemummaa

rypsiöljyä paistamiseen

Lisäksi: 

tuoreita mustikoita ja vadelmia

banaaniviipaleita

Tee näin:

Leikkaa paahtoleipä pitkiksi tikuiksi. Muussaa banaani haarukalla ja lisää maito ja kaneli. Voit käyttää vauvan ritareihin myös äidinmaitoa tai muuta lapsesi käyttämää maitoa. Kuumenna paistinpannu ja lisää tilkka öljyä. Pyöritä leipätikut banaaniseoksessa ja paista ne pannulla kullanruskeiksi. Jäähdytä. Tarjoa marjojen ja hedelmäviipaleiden kanssa välipalaksi tai jälkiruuaksi. Aikuisten ritarit voi paistaa kokonaisina.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.