Matoleipä, popparikakku, nallekarkkibooli ja banaanijäätelö maistuvat synttäreillä tai muina herkullisina juhlapäivinä.

Matoleipä

12 kpl

  • 24 palaa täysjyväpaahtoleipää
  • 1 dl valmista pestoa
  • 3 tomaattia
  • 2 dl mozzarellajuustoraastetta

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa juomalasin avulla leivistä pyöreitä. Lado puolet leivistä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Voitele pestolla ja laita jokaiselle leivälle tomaattisiivu. Ripottele päälle juustoraastetta. Paina toinen leipäsiivu päälle. Paista noin 8–10 minuuttia.

Anna jäähtyä. Laita leivät tarjoiluvadille jonoon madoksi. Pää syntyy, kun painat kokonaiseen tomaattiin cocktailtikun ja kiinnität sen viimeiseen leipään. Tee leipämadolle tuntosarvet ruohosipulista ja silmät mustista oliiveista ja kapriksista. Käytä apuna cocktailtikkuja.

Dippivihannekset lasissa

4–6 annosta

  • ½ kurkku
  • 4 porkkanaa
  • 1 punainen paprika
  • 1 oranssi paprika
  • ½ kukkakaali
  • kastike
  • 1 prk kermaviiliä
  • ½ dl majoneesia
  • 2 rkl ketsuppia
  • ½ tl paprikajauhetta
  • ¼ tl chilijauhetta
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

Pese kurkku, halkaise ja leikkaa pitkiksi lohkoiksi. Kuori porkkanat, puolita ja leikkaa pitkiksi lohkoiksi. Pese ja halkaise paprikat, poista siemenet ja leikkaa suikaleiksi. Leikkaa kukkakaalista kukinnot irti. Tee kastike.

Sekoita kermaviilin joukkoon kaikki ainekset. Laita kylmään maustumaan noin 30 minuutiksi. Lusikoi kastiketta juomalasien pohjalle. Asettele vihannekset kastikkeen päälle. Kukkakaalinkukinnot voi laittaa cocktailtikun päähän ja sitten lasiin.

Nallekarkkibooli

  • marjamehua
  • omenamehua
  • sitruunalimonadia
  • nallekarkkeja
  • omena- ja limettilohkoja
  • jäitä

Sekoita kaikki ainekset kannuun ja tarjoile.

Banaani-maapähkinävoijäätelö

4 annosta

  • 4 banaania
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • lisäksi
  • jäätelövohveleita
  • karkkeja
  • keksejä

Kuori banaanit ja laita pakkaseen kovettumaan noin neljäksi tunniksi. Kun banaanit ovat jähmettyneet, paloittele ja laita tehosekoittimeen yhdessä maapähkinävoin kanssa. ­Sekoita massasta tasainen jäätelö ja lusikoi se suoraan vohveliin. Koristele karkeilla ja kekseillä. Jäätelö sulaa nopeasti, joten se on syytä syödä saman tien.

Popcorn-kakku

10–12 annosta

  • 1½ pussia mikropopcornia
  • 4 dl m&m-karkkeja tai muita suklaarakeita
  • 1½ dl paloiteltuja suolatikkuja
  • 1 dl suklaakuorrutettuja keksejä ­murskattuna
  • 75 g voita
  • 300 g pieniä vaahtokarkkeja

Valmista popcornit mikrossa. Kaada ne isoon kulhoon ja poista poksahtamattomat jyvät. Sekoita popcornien joukkoon karkit, pieniksi paloitellut suolatikut ja murskatut keksit. Sulata voi kattilassa. Lisää voisulaan vaahtokarkkeja pieni määrä kerrallaan ja anna sulaa. Sekoita seosta koko ajan. Kaada voi-vaahtokarkkiseos popcor­nien päälle ja sekoita kunnolla. Ole nopea, sillä vaahtokarkki jämähtää nopeasti ja muuttuu venyväksi. Helpoiten sekoittaminen onnistuu öljytyillä käsillä, mutta ole varovainen, seos on kuumaa.

Painele popcornit öljyllä voideltuun rengas- tai kakkuvuokaan. Laita kylmään kovettumaan muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.

Teksti: Kaisa Nieminen

Kuvat: Pia Inberg

Lähde: Kato, mato, Meidän Perhe 4/2015