Jos perheen lapset on jo tehty, yksi ratkaisu ehkäisypulmiin on miehen sterilisaatio.

Onko perheenne lapsiluku jo täynnä? Oletteko sitä mieltä, että ehkäisy voisi olla myös miehen vastuulla?

Jos nainen ei halua käyttää hormonaalista ehkäisyä ja pariskunta toivoo lopullista ehkäisymenetelmää, yksi ratkaisu on miehen sterilisaatio.

Sterilisaatio on miehelle huomattavasti helpompi, halvempi ja turvallisempi toimenpide kuin vastaava naiselle.

Yhä useamman miehen ratkaisu

Yhä useampi mies on tähän ratkaisuun päätynytkin: Jo lähes puolet kaikista sterilisaatioista tehdään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilaston mukaan miehille.

Sterilisaatioiden kokonaismäärä kasvoi vuonna 2012 kolme prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Hienoinen kasvu johtuu nimenomaan miehille tehtyjen sterilisaatioiden lisääntymisestä, sillä naisten osuus on pienentynyt.

Naisten sterilisaatioita tehtiin viime vuonna vajaat 2 500 ja miesten hieman yli 2 000.

Kenelle sterilisaatio?

Lopulliseksi ehkäisyratkaisuksi tarkoitettu sterilisaatio - miehelle tai naiselle - on ehkäisymenetelmistä ainoa, jonka saamista säädellään lailla. Toimenpidettä varten tarvitaan lääkärinlausunto, jonka saa esimerkiksi terveyskeskuksesta.

Sterilisaatio voidaan tehdä, jos sen hakija on täyttänyt 30 vuotta, perheessä on kolme alaikäistä lasta, raskaus olisi vaaraksi naisen terveydelle tai jos muunlainen ehkäisy ei onnistu. Yksi peruste on se, että mahdollisilla lapsilla olisi riski sairastua tai vammautua vaikeasti.

Mitä miehen sterilisaatiossa tapahtuu?

Miehen sterilisaatio eli vasektomia on yksinkertainen toimenpide, joka voidaan tehdä paikallispuudutuksessa sairaalan poliklinikalla tai yksityisellä lääkäriasemalla. Kunnallisella puolella kannattaa varautua pitkäänkin jonotusaikaan. Yksityisillä lääkäriasemilla sterilisaation hinta on noin 600 eurosta ylöspäin.

Toimenpiteessä siemenjohtimista nipsaistaan pienet palat pois ja siemenjohtimien päät suljetaan, jolloin siittiöt eivät enää pääse siemennesteeseen.

Operaatio kestää parikymmentä minuuttia, ja kotiin pääsee jo samana päivänä. Sairaslomaa määrätään yleensä pari päivää.

Miten käy mieskunnon?

Päinvastoin kuten monet miehet pelkäävät, sterilisaatio ei vaikuta seksihaluihin, potenssiin tai siemensyöksyyn. Myöskään kivesten hormonitoimintaan sillä ei ole vaikutusta. Siittiöitä syntyy, mutta ne hajoavat kiveskudoksessa.

Siemennestettä muodostuu silmämääräisesti kuten ennenkin, sillä yli 90 prosenttia spermasta on rauhaseritettä.

Onko ehkäisy varmaa?

Sterilisaation jälkeen siemennesteessä saattaa olla hedelmöittymiskykyisiä siittiöitä vielä parin kuukauden ajan, joten aluksi ehkäisy on hoidettava esimerkiksi kondomilla.

Ehkäisytehon varmistamiseksi tarvitaan 2-3 kuukauden kuluttua siemennestenäyte, jotta varmistetaan ettei eläviä siittiöitä enää ole. Sen jälkeen ehkäisy on varmaa.

Entä jos kaduttaa? Voiko miehen sterilisaation purkaa?

Miehen sterilisaatio on lopullinen, joten päätöstä ennen toimenpidettä kannattaa harkita tarkasti. Purkuleikkauksia tehdään harvoin, eikä hedelmällisyys leikkauksen jälkeenkään palaudu enää ennalleen. Mahdollisen purkuleikkauksen, kuten myös koeputkihedelmöityksen, kulut jäävät itse maksettaviksi.

Suurin osa sterilisaatioon päätyneistä miehistä on ratkaisuunsa tyytyväinen. Vain muutama prosentti, tavallisesti alle 35-vuotiaita miehiä, katuu päätöstään. Syitä voivat olla esimerkiksi avioero ja uuden puolison löytyminen.

Hyvä ratkaisu ennen sterilisaatiota voikin olla siemennesteen säilöminen spermapankkiin mahdollista myöhempää käyttöä varten.

Lähteet

Terveyskirjasto Duodecim

Thl.fi

Vierailija

Piuhat poikki: miehen sterilisaatio

Vierailija 30.11.2013 klo 14:52 No siks se on noin ku sit ne nuorena steriloidut tulee kuitenki jossai vaihees vinkuun, et pitäis saaha piuhat takas yhteen. Se tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Vain noin viisi prosenttia lapsettomista steriloiduista aikuisista tulee katumapäälle, eikä se maksa yhteiskunnalle yhtään mitään, koska kaikki sterilisaation purut täytyy tehdä omalla kustannuksella. Tällaisella perusteella ei voi loukata ihmisen oikeutta päättää omasta kehostaan ja suvunjatkamisestaan.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.