Kuva: Liisa Takala
Kuva: Liisa Takala

Millaista arki on, kun puoliso on töissä USA:n armeijan leivissä Afganistanissa?

Lehdet ovat hiirenkorvilla, kun Alona kävelee töihin. Siellä hän käynnistää tietokoneen ja kirjautuu Myspace-yhteisöpalveluun. Hän napsauttaa auki kaveripyynnön lähettäneen miehen profiilin. Niin hän on tehnyt jo useana päivänä kuullakseen miehen profiilissa soivan kappaleen.

– Olin juuri palannut Myspaceen. Päätin, etten hyväksy kaverikseni ketään, jota en tunne. Aiemmat tuntemattomuudet kun olivat osoittautuneet sen verran omituisiksi. Tämän yhden miehen sivulla soi niin hyvä biisi, että kuuntelin sitä uudestaan ja uudestaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alona päättää kysyä mieheltä, kuka kappaleen esittää. Siitä alkaa chat-keskustelu, joka kestää koko loppupäivän. Työpäivän päätyttyä Alona haluaisi jatkaa tutustumista, mutta töistä on pakko lähteä. Samassa mies pyytää hänen puhelinnumeroaan, jotta he voisivat jatkaa juttelua puhelimitse. Ennen kuin tietokone ehtii sulkeutua, Alonan puhelin soi. Calvinin ääni on miehekäs ja pehmeä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– I like your voice, Calvin toteaa ja molemmat purskahtavat nauruun.
Keskustelu jatkuu siitä, mihin se chatissä jäi. Samalla Alona hakee poikansa Danielin tarhasta. Kotona he siirtyvät Skypeen ja Calvin on läsnä, kun Alona tekee kotitöitä. Neljältä yöllä he lopettavat keskustelun, sillä aamuherätykseen on enää kolme tuntia.

Calvin soittaa heti seitsemältä. Matkalla töihin Alonan jalat pysähtyvät keskelle katua.

– Don’t think I’m crazy, but I’m gonna marry you, Calvin sanoo.

– I know, Alona kuulee itsensä vastaavan.

On toukokuu 2007 Tampereella, ja Alona tietää löytäneensä elämänsä miehen. Hän on sähkömies Calvin, joka työskentelee USA:n armeijassa.
Mutta mitä se tarkoittaa, että hän on työkomennuksella Irakissa?

Huuman hinta: 10 000 euroa

Viikko ensikohtaamisen jälkeen Alona saa paketin. Paketissa on esikihlasormus, josta amerikkalaiset käyttävät nimitystä promise ring. Sormuksen lisäksi paketista paljastuu armeijan harmaa t-paita. Se tuoksuu juuri sille, mille Alona on ajatellut Calvinin tuoksuvan. Mukana tullut cd on täynnä rakkauslauluja. Hetkessä Irakissa työskentelevä mies on todellisempi.

– Puhuimme toisillemme päivittäin Skypessä. Calvinille jutteleminen ei tuntunut omituiselta vaan siltä kuin olisimme tunteneet jo monta vuotta. Lisäksi juttelimme vanhemmillemme ja lopulta vanhempamme puhuivat keskenään. Halusimme läheistemme ymmärtävän, ettei kyse ole kevyestä nettiromanssista.

Pariskunta pitää yhteyttä myös kännykällä. Puhelinlaskut hipovat tuhatta euroa kuussa. Ensihuuman hinnaksi tulee lähes 10 000 euroa.
Skypessä Alona esittelee Calvinille myös poikansa Danielin. Nelivuotias Daniel ei vielä osaa englantia, mutta se ei haittaa heidän jutusteluaan. Kesän jälkeen päätös on valmis. Alona ja Daniel muuttavat Calvinin komennuksen päätyttyä Yhdysvaltoihin.

– Monen mielestä oli järkyttävää, että jätin suoraan työni ja asuntoni ja muutin sinne. Mutta olimme tutustuneet niin hyvin, että tiesin elämäni rakkauden olevan tässä.

Norsu rinnan päällä

Lokakuussa 2011 Tampereella on pimeää ja märkää. Ero on valtava Italian Napoliin, missä on vietetty viimeiset kolme vuotta Calvinin työkomennuksen vuoksi. Amerikkalainen sohvaryhmä näyttää suomalaiskaksiossa jättiläisten huonekaluilta. Seinillä on valokuvia, joissa Calvin, Alona ja lapset hymyilevät.

Kolmevuotias Alyna ja kaksivuotias Lyana eivät halua nukkumaan. Alyna ilmoittaa, että haluaa mennä kotiin daddyn luokse. Alonan sydäntä raastaa. Hän yrittää selittää, ettei daddy ole siellä, mitä Alyna kutsuu kodiksi.

Italia on vaihtunut Tampereeseen, ja isän koti Afganistaniin, jossa hän on seuraavat 1,5 vuotta.

Siihen mahtuu monta ihmeellistä uutta taitoa, itkua ja iloa. Siihen mahtuu sekin hetki, jolloin Alyna oppii tavaamaan oman nimensä. Alona kuvaa sen puhelimella ja lähettää Calvinille.

– Olin aivan äimänä ja ajattelin, että hitsi, jos Calvin näkisi. Hän olisi varmasti sanonut, että that’s my girl. She’s smart like her daddy.

Raskaimpina hetkinä tuntuu siltä kuin norsu istuisi rinnan päällä. Tuolloin kaikki energia menee hengittämiseen.

– Lentokentällä Calvin sanoi Danielille, että pidä huolta tytöistä ja äidistä, sillä olet nyt ainoa mies talossa. Calvin olisi ylpeä, jos näkisi, miten hyvin Daniel on tytöistä huolehtinut.

Alona pyyhkii silmiään. Vaikka miehen työnkuvaan ei kuulu sotiminen, hän ei ole turvassa vaaratilanteilta. Myös sähkömiesten täytyy harjoitella ampumista.

Erään ampumaharjoituskerran jälkeen yksi päälliköistä halusi Calvinin turvamiehekseen. Armeijassa kun ollaan, ei Calvinin auttanut kieltäytyä.
Ikävän lisäksi Alona on opetellut elämään huolen kanssa. Parhaiten se onnistuu pitämällä itsensä kiireisenä.

Eikä Alona lue ulkomaan uutisia. Hän ei pysty.

Arki on samaa päivästä toiseen. Herätys kuudelta, lapset tarhaan ja kouluun, ja sieltä kuntosalitreeneihin. Iltapäivällä on pyykkien vuoro. Kun hiljaisuus pääsee yllättämään, ikävä kuuluu läpi, eikä kaipuuta pääsee karkuun.

Siitä Alona on iloinen, ettei hän joutunut lapsineen takaisin Coloradoon kasarmille. Siellä hän ei olisi tuntenut ketään.

– Lähetimme armeijaan hakemuksen, jossa anoimme päästä Suomeen työkomennuksen ajaksi, sillä perheeni on täällä. Hakemuksemme käsittelyä lykättiin kolme kertaa, kunnes lopulta myöntävä päätös tuli niin nopeasti, että muutimme Suomeen kahdessa viikossa.

Iltasatu daddyn sylissä

Alona treenaa lähes päivittäin ensi vuonna pidettäviin bodyfitness-kilpailuihin. Kilpailusta on tarkoitus saada pontta personal trainerin uralle, joka odottaa tulevaisuudessa. Unelmissa on perustaa oma kuntosali Miamiin. Siellä olisi töitä myös Calvinille, mutta jos mies haluaa jatkaa armeijan leivissä, Alona on päättänyt tukea häntä.

Alona levittää pyykkejä kuivumaan. Ilmassa tuoksuu pyykinpesuaine. Daniel tekee läksyjä, kynä suhisee paperia vasten ja pyyhekumin muruset tippuvat lattialle.

Kun nukkumaanmenoaika koittaa, Alona istuttaa tytöt television eteen. Pian jättimäiselle ruudulle ilmestyy Calvin tytöt sylissään. Video kuvattiin, ennen kuin isä lähti taas uudelle työkomennukselle. Ensin hän lukee Alynan lempisadun 5 little ducks ja sen jälkeen Lyanan lempisadun Hey baby. Tytöt tuijottavat ruutua herpaantumatta.

– Mummy, laita daddy uudestaan, Lyana pyytää heti videon päätyttyä.

Enää muutama kuukausi. Sitten koittaa isän kahden viikon loma. Silloin tytöt saavat kuulla iltasadut isän sylissä. Joka ilta.

Kuva: Liisa Takala

Saara Kärki, Pitkä ero isästä, Meidän Perhe 9/2012

Sisältö jatkuu mainoksen alla