Kuva: Liisa Takala
Kuva: Liisa Takala

Millaista arki on, kun puoliso on töissä USA:n armeijan leivissä Afganistanissa?

Lehdet ovat hiirenkorvilla, kun Alona kävelee töihin. Siellä hän käynnistää tietokoneen ja kirjautuu Myspace-yhteisöpalveluun. Hän napsauttaa auki kaveripyynnön lähettäneen miehen profiilin. Niin hän on tehnyt jo useana päivänä kuullakseen miehen profiilissa soivan kappaleen.

– Olin juuri palannut Myspaceen. Päätin, etten hyväksy kaverikseni ketään, jota en tunne. Aiemmat tuntemattomuudet kun olivat osoittautuneet sen verran omituisiksi. Tämän yhden miehen sivulla soi niin hyvä biisi, että kuuntelin sitä uudestaan ja uudestaan.

Alona päättää kysyä mieheltä, kuka kappaleen esittää. Siitä alkaa chat-keskustelu, joka kestää koko loppupäivän. Työpäivän päätyttyä Alona haluaisi jatkaa tutustumista, mutta töistä on pakko lähteä. Samassa mies pyytää hänen puhelinnumeroaan, jotta he voisivat jatkaa juttelua puhelimitse. Ennen kuin tietokone ehtii sulkeutua, Alonan puhelin soi. Calvinin ääni on miehekäs ja pehmeä.

– I like your voice, Calvin toteaa ja molemmat purskahtavat nauruun.
Keskustelu jatkuu siitä, mihin se chatissä jäi. Samalla Alona hakee poikansa Danielin tarhasta. Kotona he siirtyvät Skypeen ja Calvin on läsnä, kun Alona tekee kotitöitä. Neljältä yöllä he lopettavat keskustelun, sillä aamuherätykseen on enää kolme tuntia.

Calvin soittaa heti seitsemältä. Matkalla töihin Alonan jalat pysähtyvät keskelle katua.

– Don’t think I’m crazy, but I’m gonna marry you, Calvin sanoo.

– I know, Alona kuulee itsensä vastaavan.

On toukokuu 2007 Tampereella, ja Alona tietää löytäneensä elämänsä miehen. Hän on sähkömies Calvin, joka työskentelee USA:n armeijassa.
Mutta mitä se tarkoittaa, että hän on työkomennuksella Irakissa?

Huuman hinta: 10 000 euroa

Viikko ensikohtaamisen jälkeen Alona saa paketin. Paketissa on esikihlasormus, josta amerikkalaiset käyttävät nimitystä promise ring. Sormuksen lisäksi paketista paljastuu armeijan harmaa t-paita. Se tuoksuu juuri sille, mille Alona on ajatellut Calvinin tuoksuvan. Mukana tullut cd on täynnä rakkauslauluja. Hetkessä Irakissa työskentelevä mies on todellisempi.

– Puhuimme toisillemme päivittäin Skypessä. Calvinille jutteleminen ei tuntunut omituiselta vaan siltä kuin olisimme tunteneet jo monta vuotta. Lisäksi juttelimme vanhemmillemme ja lopulta vanhempamme puhuivat keskenään. Halusimme läheistemme ymmärtävän, ettei kyse ole kevyestä nettiromanssista.

Pariskunta pitää yhteyttä myös kännykällä. Puhelinlaskut hipovat tuhatta euroa kuussa. Ensihuuman hinnaksi tulee lähes 10 000 euroa.
Skypessä Alona esittelee Calvinille myös poikansa Danielin. Nelivuotias Daniel ei vielä osaa englantia, mutta se ei haittaa heidän jutusteluaan. Kesän jälkeen päätös on valmis. Alona ja Daniel muuttavat Calvinin komennuksen päätyttyä Yhdysvaltoihin.

– Monen mielestä oli järkyttävää, että jätin suoraan työni ja asuntoni ja muutin sinne. Mutta olimme tutustuneet niin hyvin, että tiesin elämäni rakkauden olevan tässä.

Norsu rinnan päällä

Lokakuussa 2011 Tampereella on pimeää ja märkää. Ero on valtava Italian Napoliin, missä on vietetty viimeiset kolme vuotta Calvinin työkomennuksen vuoksi. Amerikkalainen sohvaryhmä näyttää suomalaiskaksiossa jättiläisten huonekaluilta. Seinillä on valokuvia, joissa Calvin, Alona ja lapset hymyilevät.

Kolmevuotias Alyna ja kaksivuotias Lyana eivät halua nukkumaan. Alyna ilmoittaa, että haluaa mennä kotiin daddyn luokse. Alonan sydäntä raastaa. Hän yrittää selittää, ettei daddy ole siellä, mitä Alyna kutsuu kodiksi.

Italia on vaihtunut Tampereeseen, ja isän koti Afganistaniin, jossa hän on seuraavat 1,5 vuotta.

Siihen mahtuu monta ihmeellistä uutta taitoa, itkua ja iloa. Siihen mahtuu sekin hetki, jolloin Alyna oppii tavaamaan oman nimensä. Alona kuvaa sen puhelimella ja lähettää Calvinille.

– Olin aivan äimänä ja ajattelin, että hitsi, jos Calvin näkisi. Hän olisi varmasti sanonut, että that’s my girl. She’s smart like her daddy.

Raskaimpina hetkinä tuntuu siltä kuin norsu istuisi rinnan päällä. Tuolloin kaikki energia menee hengittämiseen.

– Lentokentällä Calvin sanoi Danielille, että pidä huolta tytöistä ja äidistä, sillä olet nyt ainoa mies talossa. Calvin olisi ylpeä, jos näkisi, miten hyvin Daniel on tytöistä huolehtinut.

Alona pyyhkii silmiään. Vaikka miehen työnkuvaan ei kuulu sotiminen, hän ei ole turvassa vaaratilanteilta. Myös sähkömiesten täytyy harjoitella ampumista.

Erään ampumaharjoituskerran jälkeen yksi päälliköistä halusi Calvinin turvamiehekseen. Armeijassa kun ollaan, ei Calvinin auttanut kieltäytyä.
Ikävän lisäksi Alona on opetellut elämään huolen kanssa. Parhaiten se onnistuu pitämällä itsensä kiireisenä.

Eikä Alona lue ulkomaan uutisia. Hän ei pysty.

Arki on samaa päivästä toiseen. Herätys kuudelta, lapset tarhaan ja kouluun, ja sieltä kuntosalitreeneihin. Iltapäivällä on pyykkien vuoro. Kun hiljaisuus pääsee yllättämään, ikävä kuuluu läpi, eikä kaipuuta pääsee karkuun.

Siitä Alona on iloinen, ettei hän joutunut lapsineen takaisin Coloradoon kasarmille. Siellä hän ei olisi tuntenut ketään.

– Lähetimme armeijaan hakemuksen, jossa anoimme päästä Suomeen työkomennuksen ajaksi, sillä perheeni on täällä. Hakemuksemme käsittelyä lykättiin kolme kertaa, kunnes lopulta myöntävä päätös tuli niin nopeasti, että muutimme Suomeen kahdessa viikossa.

Iltasatu daddyn sylissä

Alona treenaa lähes päivittäin ensi vuonna pidettäviin bodyfitness-kilpailuihin. Kilpailusta on tarkoitus saada pontta personal trainerin uralle, joka odottaa tulevaisuudessa. Unelmissa on perustaa oma kuntosali Miamiin. Siellä olisi töitä myös Calvinille, mutta jos mies haluaa jatkaa armeijan leivissä, Alona on päättänyt tukea häntä.

Alona levittää pyykkejä kuivumaan. Ilmassa tuoksuu pyykinpesuaine. Daniel tekee läksyjä, kynä suhisee paperia vasten ja pyyhekumin muruset tippuvat lattialle.

Kun nukkumaanmenoaika koittaa, Alona istuttaa tytöt television eteen. Pian jättimäiselle ruudulle ilmestyy Calvin tytöt sylissään. Video kuvattiin, ennen kuin isä lähti taas uudelle työkomennukselle. Ensin hän lukee Alynan lempisadun 5 little ducks ja sen jälkeen Lyanan lempisadun Hey baby. Tytöt tuijottavat ruutua herpaantumatta.

– Mummy, laita daddy uudestaan, Lyana pyytää heti videon päätyttyä.

Enää muutama kuukausi. Sitten koittaa isän kahden viikon loma. Silloin tytöt saavat kuulla iltasadut isän sylissä. Joka ilta.

Kuva: Liisa Takala

Saara Kärki, Pitkä ero isästä, Meidän Perhe 9/2012

Nappaa muksu kainaloon ja houkuttele katsomaan leffa, joka kolahti äitiin tai isään viime vuosituhannella. Nämä elokuvat toimivat yhä.

Valitsimme viisi hittileffaa 90-luvulta, jotka kelpaa katsoa nykylastenkin kanssa. Aloita vaikka kolmosesta, joka sopii perheen pienemmillekin. Kaikki leffat löytyvät Netflixistä.

1. Teinin kanssa: Clueless (1995)

Vieläkö muistatte Alicia Silverstonen, hetken 90-luvun kirkkaimpana teini-idolina säihkyneen näyttelijä- ja mallitähden? Silverstone jatkaa näyttelijänuraansa edelleen, mutta siitä huolimatta hänet muistetaan yhä parhaiten elokuvasta Clueless. Leffa oli 90-luvulla ilmiö jo varhaisteinien keskuudessa.

Clueless kertoo high schoolin suosituimmasta tytöstä Cherylistä, jonka pinnallinen elämä täyttyy shoppailusta, Nokia-kännykkään lörpöttelystä ja pojista. Kun kouluun tulee uusi ja vähän outo tyttö, keksii Cheryl muovata hänestä suositun, hänellä kun sitä näkemystä asiaan riittää.

Clueless on pinnalta aika tavallinen, hiukan höpsö teinileffa, mutta alta paljastuu ajan hengelle virnuilevaa satiiria. Sivuosissa nähdään nuoret Brittany Murphy ja Paul Rudd – sekä viimeistä huutoa oleva Nokia 232 -kännykkä.

2. Varhaisteinin kanssa: My Girl – Tyttöni mun (1991)

Yksin kotona -leffoista maineeseen ponkaissut lapsitähti Macaulay Culkin teki 90-luvulla koko perheen elokuvia liukuhihnalta. Yksi rakastetuimmista oli varhaisteini-ikää kolkuttelevista ystävyksistä kertova My Girl – Tyttöni mun.

Elokuvassa Culkin näyttelee kaikelle mahdolliselle allergista poikaa, jonka ainoa ystävä on yksinhuoltajaisänsä kanssa asuva tomera Vada-tyttö. He ovat kuin paita ja peppu, mutta pari he eivät ole. Vai olisivatko ehkä sittenkin? My Girl – Tyttöni mun vie katsojan suorinta tietä elämän kevääseen: on ihastumista, taianomainen ensisuudelma, murrosiän ihmeelliset oireet, vaikea vanhempisuhde ja traaginen kuolema.

3. Koko perheen naurutakuu: Mrs. Doubtfire (1994)

Muutama vuosi sitten kuollut näyttelijä Robin Williams jätti jälkeensä valtavan leffaperinnön, josta voi kaivella sopivaa katseltavaa kaikenlaisiin tilanteisiin ja mielentiloihin.  

Varsinkin 90-luvulla Williams teki hyvin menestyneitä koko perheen elokuvia, joiden parhaimmistoa edustaa Mrs. Doubtfire. Se on komedia isästä, joka näkee avioeron vuoksi lapsiaan vain harvoin. Mies päättää tavalla tai toisella päästä takaisin lastensa elämään. Niinpä hän pestautuu vaimonsa kotiapulaiseksi – herttaiseksi  täti-ihmiseksi naamioituneena, totta kai.

Mrs. Doubtfire käsittelee avioeroa ja sukupuolirooleja fiksusti ja lämmöllä – ja on kaiken lisäksi vielä hillittömän hauska!

4. Nostalgista fantasiaa: Jumanji (1995)

Kaipaatko aikaa, jolloin seikkailuelokuvat eivät olleet vielä pelkkää aivot turruttavaa tietokoneanimaatiotykitystä? Siinä tapauksessa Jumanji on sinun elokuvasi.

Fantasiaseikkailu kertoo salaperäisestä Jumanji-lautapelistä, jonka pelaamisessa on omat riskinsä. Elokuvan alussa nuori Alan-poika tulee imaistuksi pelin sisään ja jää sen vangiksi. Vuosikymmeniä myöhemmin peliä pelaavat sisarukset vapauttavat vahingossa aikuiseksi varttuneen Alanin (Robin Williams), mutta pääsevät samalla irti toinen toistaan hirmuisemmat viidakon pedot.

Jumanjissa on mukana jo jonkin verran tietokoneella tehtyjä tehosteita, mutta ne eivät ole varastaneet vielä koko show'ta. Pääosassa on ennen kaikkea jännittävä seikkailu. Williamsin rinnalla näyttelee nuori Hillary Duff.

5. Nyyhkyiltaan: Free Willy – Pelastakaa Willy (1993)

Yksi tunnetuimmista ihmisen ja eläimen ystävyydestä kertovista elokuvista on Free Willy – Pelastakaa Willy. Elokuva kertoo ongelmanuoresta Jessestä, joka jotuu sovittamaan graffitiharrastuksellaan yhteiskunnalle aiheuttamansa mielipahan yhdyskuntapalveluna vesipuistossa. Kaikkien yllätykseksi hankala poika ystävystyy tuittuilevan Willy-miekkavalaan kanssa. Jesse päättää tehdä kaikkensa vapauttaakseen ihmisten vangitseman Willyn.

Todellisuudessa Willyä esittänyt Keiko-valas koki masentavamman kohtalon, vaikka pääsikin maistamaan vapautta vuosien vesipuistoelämän jälkeen. Elokuvan suosion myötä paineet Keikon vapauttamiseksi kasvoivat. Ongelmana tosin oli, että pari vuosikymmentä vankeudessa elänyt valas oli jo ehtinyt unohtaa luontaiset vaistonsa ja saalistustaitonsa. Vuonna 1998 alkaneessa projektissa Keikoa valmisteltiin kuitenkin uuteen elämään vapaana valaana, ja lopulta se todella vapautettiin. Vuonna 2003 Keiko ajautui Norjan rannikolle kuolleena. Se oli kärsinyt aliravitsemuksesta ja ilmeisesti menehtynyt keuhkokuumeeseen.

Kun Lintsi ja Korkeasaari on koettu, paljon on vielä jäljellä! Kokosimme kivat ja edulliset kohteet syyslomapäivien ohjelmaksi.

Ulkona on hyvä seikkailla – eväät mukaan!

1. Keskustassa ehdoton kävelylenkki kulkee Baanaa pitkin. Näe pyörälähetit ja tubettajien ja instaajien suosimat maisemat ja ota #baanapose Love Helsinki -veistoksen luona. 1,3 kilometrin mittainen kevyen liikenteen väylä kulkee entisessä ratakuilussa. Päätepisteet Kiasman ja Musiikkitalon välissä sekä Ruoholahdessa. Kun jatkatte lenkkiä Ruoholahdesta Jätkäsaareen, näette pissaavan pojan eli Bad Bad Boy -patsaan.

2. Lasten liikennepuistossa vietetään 16.–20.10. kaikille avoimia perhepäiviä. Puisto on avoinna kello 9–15, ja puistosta voi lainata polkuauton liikennepuistossa ajelua varten. Vapaa pääsy. Auroranportti 2, Helsinki, liikennekaupunki.munstadi.fi.

3. Junabongarin lempipaikka on hienoista maisemista tunnettu Linnunlaulun silta, joka vie rautatiekiskojen yli Eläintarhantieltä Tokoinrannasta Linnunlauluntielle Töölönlahteen. Töölönlahden puolella sijaitsevat myös vanhat Linnunlaulun huvilat.

Suomenlinnassa odottaa seikkailu vanhassa merilinnoituksessa. Pukeutukaa lämpimästi!
Suomenlinnassa odottaa seikkailu vanhassa merilinnoituksessa. Pukeutukaa lämpimästi!

4. Suomenlinnan historiallisiin ja jylhiin maisemiin pääsee seikkailemaan syksylläkin säännöllisesti kulkevalla lauttayhteydellä Kauppatorin rannasta. Lauttamatka maksaa joukkoliikenteen lipun hinnan, aikataulut HSL:n sivuilla

5. Lammassaareen kuljetaan pitkospuita Vanhankaupunginkoskelta. Jo puinen polku saareen on elämys! Perillä odottavat suojeltu ulkoilu- ja mökkialue ja upeat merimaisemat ihan kaupungin vieressä. Saaressa saa liikkua vain yleisillä poluilla.

6. Kauempana idässä Vuosaaren kupeessa on Uutela, Itä-Helsingin laajin ulkoilualue ja hieno kohde luontoretkelle. Alueelta löytyy kaksi opastettua luontopolkua, joiden pituudet ovat 2,5 ja 1,5 kilometriä. Jylhiä silokallioita ja upeita merimaisemia, rantaniittyjä, soita ja metsiä sekä vanhaa huvila-asutusta ja Skatan tila laidunalueineen. Huom: pyöräily luontopoluilla on kielletty. Lisätietoja vuosaari.fi

7. Pulahda uima-altaaseen Helsingin keskustassa! Allas Sea Poolissa on kaksi lämmitettyä uima-allasta, joista toinen on matala lastenallas. Vähän hyisempää kyytiä tarjoaa merivesiallas. Yli 12-vuotiaat 12 euroa, 2–12-vuotiaat 6 euroa, alle 2 vuotiaat ilmaiseksi. Katajanokanlaituri 2a, allasseapool.fi

Ihan ilmaista sisätiloissa!

8. Lasten kaupunki on leikki-ikäisten suosikkimuseo Senaatintorin laidalla Sederholmin talossa. Hyppää hevoskärryihin, ohjaa vanhaa laivaa, piipahda 1970-luvun mummolassa tai kokeile 1930-luvun kouluelämää. Helsingin kaupunginmuseoon kuuluva Lasten kaupunki kertoo historiasta lapsille sopivalla tavalla. Kaikkeen saa koskea. Vapaa pääsy! Aleksanterinkatu 16, helsinginkaupunginmuseo.fi/lastenkaupunki.

Onkos tullut kesä? Talvipuutarhassa on!
Onkos tullut kesä? Talvipuutarhassa on!

9. Talvipuutarha on sympaattinen, vihreä ja lämmin keidas keskellä kaupunkia. Ihastele eksoottisia kasveja, seuraa lammissa uiskentelevia karppeja ja istahda penkeille piirtelemään tai syömään eväitä. Vapaa pääsy! Hammarskjöldintie 1 A. Katso aukioloajat Helsingin kaupungin sivuilta.

10. Piipahda haahuilemaan kirjastoon. Rikhardinkadun kirjasto Helsingin keskustassa on kiehtova ja suuri kirjastotalo, josta löytyy paljon tutkittavaa. Se on myös taiteen ystävän helppo kohde: kirjaston tiloissa sijaitsee Helsingin Taiteilijaseuran taidelainaamo. 23. ja 30.10 sekä 6.11. kirjastossa järjestetään myös Pulmaario: Keksi ja koodaa -työpajoja lapsille. Rikhardinkatu 3. Katso myös muut kirjastot ja niiden syyslomaohjelma helmet.fi

11. Annantaloon koottu Unikudelmia-näyttelymaailma tutustuttaa suomalaisten kirjojen tarinoihin. Pääpaino ja lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kirjojen maailmojen pohjalta on koottu elämyksellinen näyttely, jonka jokainen esine viittaa taustalla olevaan tarinaan. Vapaa pääsy! Annankatu 30, annantalo.fi

Vai mennäänkö museoon?

12. Ateneumin taidemuseossa pääsee ihailemaan Ankallisgallerian taideaarteita eli Ankkalinnan kokoelman omia versioita tunnetuista taideteoksista. Samalla lipulla pääsee toki näkemään myös teosten innoittajat Ateneumin kokoelmanäyttelyssä. Lapset ilmaiseksi, aikuiset 15 euroa. Kaivokatu 2, ateneum.fi.

13. Dinosaurusfanin suosikkipäivään kuuluu vierailu Luonnontieteellisessä museossa Etu-Töölössä. 17.–20. lokakuuta järjestetään dinosaurusaiheisia opastuksia kello 11 ja 14. Noin 20 minuuttia kestävä opastuskierros sopii kaikenikäisille ja kuuluu lipun hintaan.  Aikuiset 13 euroa, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi, 7–17-vuotiaat 6 euroa. Pohjoinen Rautatiekatu 13, luomus.fi.

14. Tekniikan museo Vanhankaupunginkoskella kertoo tekniikan ja vempainten vaikutuksesta arkeen ennen, nyt ja tulevaisuudessa. 17.–22.10. museossa pidetään Optiikkaa oppimassa -työpajoja alakoululaisille lapsille. Pajassa erilaisiin optisiin laitteisiin: linsseihin, peileihin ja prismoihin sekä rakennetaan oma kaleidoskooppi. Aikuiset 8 euroa, lapset 2/0 euroa, työpajamaksu 5 euroa. Viikintie 1, tekniikanmuseo.fi