Kuva: Liisa Takala
Kuva: Liisa Takala

Millaista arki on, kun puoliso on töissä USA:n armeijan leivissä Afganistanissa?

Lehdet ovat hiirenkorvilla, kun Alona kävelee töihin. Siellä hän käynnistää tietokoneen ja kirjautuu Myspace-yhteisöpalveluun. Hän napsauttaa auki kaveripyynnön lähettäneen miehen profiilin. Niin hän on tehnyt jo useana päivänä kuullakseen miehen profiilissa soivan kappaleen.

– Olin juuri palannut Myspaceen. Päätin, etten hyväksy kaverikseni ketään, jota en tunne. Aiemmat tuntemattomuudet kun olivat osoittautuneet sen verran omituisiksi. Tämän yhden miehen sivulla soi niin hyvä biisi, että kuuntelin sitä uudestaan ja uudestaan.

Alona päättää kysyä mieheltä, kuka kappaleen esittää. Siitä alkaa chat-keskustelu, joka kestää koko loppupäivän. Työpäivän päätyttyä Alona haluaisi jatkaa tutustumista, mutta töistä on pakko lähteä. Samassa mies pyytää hänen puhelinnumeroaan, jotta he voisivat jatkaa juttelua puhelimitse. Ennen kuin tietokone ehtii sulkeutua, Alonan puhelin soi. Calvinin ääni on miehekäs ja pehmeä.

– I like your voice, Calvin toteaa ja molemmat purskahtavat nauruun.
Keskustelu jatkuu siitä, mihin se chatissä jäi. Samalla Alona hakee poikansa Danielin tarhasta. Kotona he siirtyvät Skypeen ja Calvin on läsnä, kun Alona tekee kotitöitä. Neljältä yöllä he lopettavat keskustelun, sillä aamuherätykseen on enää kolme tuntia.

Calvin soittaa heti seitsemältä. Matkalla töihin Alonan jalat pysähtyvät keskelle katua.

– Don’t think I’m crazy, but I’m gonna marry you, Calvin sanoo.

– I know, Alona kuulee itsensä vastaavan.

On toukokuu 2007 Tampereella, ja Alona tietää löytäneensä elämänsä miehen. Hän on sähkömies Calvin, joka työskentelee USA:n armeijassa.
Mutta mitä se tarkoittaa, että hän on työkomennuksella Irakissa?

Huuman hinta: 10 000 euroa

Viikko ensikohtaamisen jälkeen Alona saa paketin. Paketissa on esikihlasormus, josta amerikkalaiset käyttävät nimitystä promise ring. Sormuksen lisäksi paketista paljastuu armeijan harmaa t-paita. Se tuoksuu juuri sille, mille Alona on ajatellut Calvinin tuoksuvan. Mukana tullut cd on täynnä rakkauslauluja. Hetkessä Irakissa työskentelevä mies on todellisempi.

– Puhuimme toisillemme päivittäin Skypessä. Calvinille jutteleminen ei tuntunut omituiselta vaan siltä kuin olisimme tunteneet jo monta vuotta. Lisäksi juttelimme vanhemmillemme ja lopulta vanhempamme puhuivat keskenään. Halusimme läheistemme ymmärtävän, ettei kyse ole kevyestä nettiromanssista.

Pariskunta pitää yhteyttä myös kännykällä. Puhelinlaskut hipovat tuhatta euroa kuussa. Ensihuuman hinnaksi tulee lähes 10 000 euroa.
Skypessä Alona esittelee Calvinille myös poikansa Danielin. Nelivuotias Daniel ei vielä osaa englantia, mutta se ei haittaa heidän jutusteluaan. Kesän jälkeen päätös on valmis. Alona ja Daniel muuttavat Calvinin komennuksen päätyttyä Yhdysvaltoihin.

– Monen mielestä oli järkyttävää, että jätin suoraan työni ja asuntoni ja muutin sinne. Mutta olimme tutustuneet niin hyvin, että tiesin elämäni rakkauden olevan tässä.

Norsu rinnan päällä

Lokakuussa 2011 Tampereella on pimeää ja märkää. Ero on valtava Italian Napoliin, missä on vietetty viimeiset kolme vuotta Calvinin työkomennuksen vuoksi. Amerikkalainen sohvaryhmä näyttää suomalaiskaksiossa jättiläisten huonekaluilta. Seinillä on valokuvia, joissa Calvin, Alona ja lapset hymyilevät.

Kolmevuotias Alyna ja kaksivuotias Lyana eivät halua nukkumaan. Alyna ilmoittaa, että haluaa mennä kotiin daddyn luokse. Alonan sydäntä raastaa. Hän yrittää selittää, ettei daddy ole siellä, mitä Alyna kutsuu kodiksi.

Italia on vaihtunut Tampereeseen, ja isän koti Afganistaniin, jossa hän on seuraavat 1,5 vuotta.

Siihen mahtuu monta ihmeellistä uutta taitoa, itkua ja iloa. Siihen mahtuu sekin hetki, jolloin Alyna oppii tavaamaan oman nimensä. Alona kuvaa sen puhelimella ja lähettää Calvinille.

– Olin aivan äimänä ja ajattelin, että hitsi, jos Calvin näkisi. Hän olisi varmasti sanonut, että that’s my girl. She’s smart like her daddy.

Raskaimpina hetkinä tuntuu siltä kuin norsu istuisi rinnan päällä. Tuolloin kaikki energia menee hengittämiseen.

– Lentokentällä Calvin sanoi Danielille, että pidä huolta tytöistä ja äidistä, sillä olet nyt ainoa mies talossa. Calvin olisi ylpeä, jos näkisi, miten hyvin Daniel on tytöistä huolehtinut.

Alona pyyhkii silmiään. Vaikka miehen työnkuvaan ei kuulu sotiminen, hän ei ole turvassa vaaratilanteilta. Myös sähkömiesten täytyy harjoitella ampumista.

Erään ampumaharjoituskerran jälkeen yksi päälliköistä halusi Calvinin turvamiehekseen. Armeijassa kun ollaan, ei Calvinin auttanut kieltäytyä.
Ikävän lisäksi Alona on opetellut elämään huolen kanssa. Parhaiten se onnistuu pitämällä itsensä kiireisenä.

Eikä Alona lue ulkomaan uutisia. Hän ei pysty.

Arki on samaa päivästä toiseen. Herätys kuudelta, lapset tarhaan ja kouluun, ja sieltä kuntosalitreeneihin. Iltapäivällä on pyykkien vuoro. Kun hiljaisuus pääsee yllättämään, ikävä kuuluu läpi, eikä kaipuuta pääsee karkuun.

Siitä Alona on iloinen, ettei hän joutunut lapsineen takaisin Coloradoon kasarmille. Siellä hän ei olisi tuntenut ketään.

– Lähetimme armeijaan hakemuksen, jossa anoimme päästä Suomeen työkomennuksen ajaksi, sillä perheeni on täällä. Hakemuksemme käsittelyä lykättiin kolme kertaa, kunnes lopulta myöntävä päätös tuli niin nopeasti, että muutimme Suomeen kahdessa viikossa.

Iltasatu daddyn sylissä

Alona treenaa lähes päivittäin ensi vuonna pidettäviin bodyfitness-kilpailuihin. Kilpailusta on tarkoitus saada pontta personal trainerin uralle, joka odottaa tulevaisuudessa. Unelmissa on perustaa oma kuntosali Miamiin. Siellä olisi töitä myös Calvinille, mutta jos mies haluaa jatkaa armeijan leivissä, Alona on päättänyt tukea häntä.

Alona levittää pyykkejä kuivumaan. Ilmassa tuoksuu pyykinpesuaine. Daniel tekee läksyjä, kynä suhisee paperia vasten ja pyyhekumin muruset tippuvat lattialle.

Kun nukkumaanmenoaika koittaa, Alona istuttaa tytöt television eteen. Pian jättimäiselle ruudulle ilmestyy Calvin tytöt sylissään. Video kuvattiin, ennen kuin isä lähti taas uudelle työkomennukselle. Ensin hän lukee Alynan lempisadun 5 little ducks ja sen jälkeen Lyanan lempisadun Hey baby. Tytöt tuijottavat ruutua herpaantumatta.

– Mummy, laita daddy uudestaan, Lyana pyytää heti videon päätyttyä.

Enää muutama kuukausi. Sitten koittaa isän kahden viikon loma. Silloin tytöt saavat kuulla iltasadut isän sylissä. Joka ilta.

Kuva: Liisa Takala

Saara Kärki, Pitkä ero isästä, Meidän Perhe 9/2012

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.