Kotihoidossa on harvempi lapsi kuin usein väitetään.

Väittelyssä kotihoidontuen uudistamisesta toistellaan, että ”valtaosa” alle kolmevuotiaista lapsista hoidetaan kotona. Väite herättää mielikuvan siitä, että vain hyvin pieni osa lapsista kävisi päivähoidossa.

Todellisuudessa jo kaksivuotiaista lapsista päivähoidossa käy yli puolet, ja päivähoidossa käyminen on yleistynyt.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan päivähoidossa kävi vuonna 2011:

alle 1-vuotiaista 1 %

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

1-vuotiaista 30,5 %

2-vuotiaista 52,4 %

3-vuotiaista 68,5 %

4-vuotiaista 74,2 %

5-vuotiasta 78,2 %

Alle yksivuotiaiden päivähoito on pysynyt vuosia samalla tasolla. Sen sijaan 2–5-vuotiaista päivähoidossa käy nyt useampi kuin kymmenen vuotta sitten.

Entistä vähemmän kotihoidontukea

Kelan tilastot kertovat samaa. Yli 9 kuukauden ikäisistä ja alle 3-vuotiaista lapsista kotihoidontukea maksettiin viime vuonna jotakuinkin tasan joka toisesta, siis 50 prosentista. Kymmenen vuotta sitten osuus oli 57,5 prosenttia.

Kotihoidossa olevien lasten osuus on siis pienentynyt jo nyt. Kotihoidontuen piirissä on 15 000 lasta vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Vierailija

Ja mikäli hallituksen nykysuunnitelma menee läpi, yhä pienempi osa perheistä voi valita lapsensa hoitamisen kotona. Useimmiten töissä käy se puoliso jonka tulot ovat paremmat, eikä liikkumavaraa oikein ole. Keskiviikkona 27.11. klo 11.30 järjestetään mielenosoitus kotihoidontuen säilyttämisestä perheiden itsensä päätettävänä- ei valtiovallan. Paikkana Senaatintori Valtioneuvoston edusta, klo 11.30, ennen hallituksen kokousta. Tule paikalle!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla