Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lapsiperhe laski sentilleen kuukauden ruokamenot –?ja sai kokea pari yllätystä.

Kuukausi on täynnä, ja nelihenkinen testiperheeni säästänyt jokaisen ruokakaupan kuitin. Tämän juttusarjan tarkoitus on siis katsoa, paljonko lapsiperheellä menee ruokakauppaan rahaa.

Testiperheessä on kaksi aikuista ja kaksi päiväkoti-ikäistä lasta. Teemme ostokset pääosin isoina ostoskertoina Prismassa, noin puolentoista viikon välein. Isojen ostosten välillä haemme etenkin maitoa lähikaupasta.

Testin vertailukohtana on Tilastokeskuksen laskelma, jonka mukaan nelihenkisellä perheellä menee kuukaudessa ruokakauppaan 832 euroa, sisältäen päivittäistavarakaupasta ostetut arkiset kotitaloustavarat, esimerkiksi talouspaperit ja vaipat.

Näin kävi!

Juttusarjan edellisen osan keskustelussa lukija pyysi, että kertoisin tarkemmin, mihin rahat menevät. Sitä varten olen jaotellut ruokaostokset osiin. Ja kuukauden ruokalasku on tässä:

Maito ja meijerituotteet kuten juusto ja jugurtti 143,09 euroa

Juurekset, vihannekset ja hedelmät 104,83

Kuivatarvikkeet kuten jauhot, pasta ja säilykkeet 100,24

Liha, kala ja kananmunat 85,27

Juomat kuten mehut, kahvi, limonadit, olut 84,20

Käyttötavarat 68,36

Herkut kuten keksit, jäätelö, karkit 46,76

Leipä ja leipomotuotteet 43,60

Valmisruoka, einekset 19,55

Yhteensä 695,90

Miltä summa ja sen jakautuminen sinusta kuulostaa?

Oho, ostinpa kahvia

Joitakin yllätyksiä kuukauden ruokalaskussa on myös itselleni.

Ensinnäkin se, että pääsimme lopulta hiukan alle suomalaisen keskiarvon – ainakin, jos mukaan ei lasketa ruuan hakemista ravintolasta.

Haimme ravintoloista take away -ruokaa 90 eurolla. Summaa nosti se, että kotimme viereen avattiin juuri sushi-ravintola, joka houkutti meidät ostoksille kolmesti.

Toinen yllätys on, miten paljon rahasta meni juomiin ja etenkin kahviin. Juomissa suurin osa rahasta – 40 euroa – meni mielitekooni, tummapaahtoiseen Arvid Nordquist -kahviin, joka maksaa Prismassa 4,69 euroa paketilta. Kahvipaketteja kului melkein kaksi viikossa!

Pieniä yllätyksiä ovat lopulta nekin, kuinka vähän lopulta käytimme eineksiin tai herkkuihin kuten karkkeihin tai jäätelöön. Kesken kuukauden epäilin herkkujen vievän isomman osan.

Entä kun lapset kasvavat?

Leipää perheen isä leipoo kotona. Siksi leivän osuus on niin pieni – ja kuivatarvikkeissa kenties muutama jauhopussi enemmän kuin perheillä ehkä tavallisesti on.

Lihan ja maitotuotteiden hintaa nostaa hiukan se, että kaikki on luomua. Toisaalta syömme lihaa melko harvoin – eivätkä pienten lasten annokset ole kovin isoja.

Käyttötavaroissa on vaippoja, joita vielä kuluu.

Ruokalasku epäilemättä nousee, kun lapset kasvavat. Onko sinulla isompia lapsia, ja oletko huomannut niin käyvän?

Juttu on neljäs ja viimeinen osa perheen ruokamenoja seuraavaa sarjaa. Aiemmat osat voit lukea täältä.


Anna Ruohonen pyörittää nelihenkisen perheen raha-asioita ja on työskennellyt myös taloustoimittajana. Hänen paras sijoituksensa ovat olleet lasten me&i-velourhaalarit, jotka tuottivat vuoden käytön jälkeen voittoa 30 prosenttia.

Vierailija

Perheen ruokalasku: Näin testiperheen kävi

Eli Tilastokeskuksen mukaan ruokakauppaan kulutetaan (lapsi)perheessä 208 €/hlö/kk. Teidän kulutus oli 174 €/hlö/kk eli semmoiset 16 % vähemmän. Ei siis paha -Tilastokeskuksen laskelmiin verrattuna. Tiliotteilta laskin, että me puolitamme vertailusumman -kukin perheenjäsen käytti kuukaudessa noin 104 € ruokakauppaan. Siihen verrattuna kulutitte paljon. Mieleen tulee myös, että koska molemmat kuluti(/a)mme alle keskiarvon, Suomessa on oltava perheitä, joissa ruokaan (=valmiselintarvikkeisiin?)...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Heli Kurjasen maailmanvalloituksen tehnyt bisnesidea sai alkunsa reilu vuosikymmen sitten. Kuukautiskuppifirma tekee hartiavoimin töitä, jotta kuukautista voitaisiin puhua vailla häpeää.

Heli Kurjanen johtaa omaa kuukautiskuppi-imperiumiaan Juupajoelta käsin. Maailmanvalloituksen tehnyt bisnesidea sai alkunsa reilu vuosikymmen sitten. Heli pyöritti kestovaippojen verkkokauppaa ja kiinnostui ekologisista kuukautissuojista.

– Tilasin itselleni pienen epäröinnin jälkeen kuukautiskupin ja olinkin periaatteessa hyvin tyytyväinen siihen. Minulla oli kuitenkin käytössä muutamia haasteita, joista valittelin miehelleni. Hän rohkaisi minua tekemään kupin paremmin ja siitä se idea sitten lähti.

Heli piirsi mallia ihannekuukupista ruutupaperille ja aloitti keskustelut silikonivalmistajan kanssa.

– Kestovaippojen ansiosta olin jo yrittäjänä, ja ajattelin myös kestokuukautissuojien olevan hyvä lisä tuoteperheeseen. Hyvin pian kävi selväksi, että vaippabisnes oli jätettävä ja aika laitettava Lunetteen.

Teemme kovasti töitä rikkoaksemme kuukautisten tabua.

Kuukautiskuppien menekki on kasvanut hurjaa vahtia. Lune Groupin ja sen amerikkalaisen tytäryhtiön yhteisliikevaihto on lähes kolminkertaistunut parin viime vuoden aikana.

– Jälkikäteen katsottuna muutos on ollut huima, mutta siihen on kasvanut pikkuhiljaa eikä se siksi tunnu niin valtavalta. Bisnes oli alkuun hyvin erilaista kuin nyt, toimimme pääasiassa kotimaassa ja todella pienellä porukalla.

Nyt liikevaihdosta suurin osa tulee ulkomailta ja työkieli on vaihtunut sujuvasti englanniksi.

– Nykyiset haasteet ovat sellaisia, mistä en olisi osannut edes kuvitella alkutaipaleella.

Kuukautiskuppifirma tekee hartiavoimin töitä, jotta kuukautista voitaisiin puhua vailla häpeää.

– Teemme kovasti töitä rikkoaksemme kuukautisten tabua. Me uskomme, että koulutuksen ja avoimuuden avulla kuukautisista katoaa häpeä. Meillä on myös laajat nettisivustot, vihkosia kouluille ja olemme mukana erilaisissa projekteissa, jotka herättävät keskustelua aiheesta. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Alina käy Hoksaus-kerhossa kerran viikossa. Kuva: Milka Alanen

Siellä on tutkimustakki ja aineita kokeita varten, Alina kertoo.

”Tiedekerhossa kaikkein kivointa on tutkiminen, koska siinä tapahtuu kaikkea, joka tulee koko maailmasta.

Minulla on siellä tutkimustakki ja aineita kokeita varten.

Viimeksi me laitettiin tötteröön niitä aineita. Sitten laitettiin tötteröön ilmapallo ja sitten se ilmapallo muuttui isoksi.

Seuraavaksi haluan tehdä toisia kokeita.”

Alina, 3

Meidän Perhe 11/2017