Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ruuan hinnassa on isoja eroja: kallein hinta voi olla halvimpaan verrattuna kaksinkertainen.

Lapsiperhe voi säästää ruokamenoissa katsomalla, mistä ostaa. Ruuan hintaa vertailevan Kuluttajatutkimuskeskuksen mukaan yleensä ruoka on halvinta hypermarketeissa ja kalleinta pienissä ruokakaupoissa.

Ero näkyy hyvin esimerkiksi vihanneksissa ja hedelmissä. Korkein hinta voi olla matalimpaan verrattuna kaksinkertainen.

Ruokakorivertailun mukaan eniten edullisia hintoja on Prismoissa ja Citymarketeissa. Lidl ei ole mukana tässä vertailussa.

Kiinnostavasti keskus toteaa, että Pohjois-Suomen Prismoissa ruoka on eteläsuomalaisia Prismoja kalliimpaa. Ero näkyy tutkimuksen mukaan esimerkiksi Oulussa.

Mikä on teidän perheenne ostospaikka? Seuraatteko hintoja ja tarjouksia? Kertokaa ja keskustelkaa!

Tänä vuonna elintarvikkeiden kuluttajahinnat nousevat jotakuinkin viisi prosenttia. Viidessä vuodessa ruuan hinta on noussut Suomessa toiseksi eniten, kun vertaillaan niin kutsuttuja vanhoja EU-maita. Vain brittien ruokalasku on noussut enemmän kuin suomalaisten.

Parmesan, kalleimpani!

Tässä juttusarjassa nelihenkinen testiperhe siis kokeilee, paljonko rahaa menee ruokaan kuukaudessa. Tilastokeskuksen mukaan viikossa menee keskimäärin 208 euroa, eli kuukaudessa 832 euroa.

Haasteesta on nyt kulunut kolme viikkoa ja kolme päivää, ja rahaa on mennyt 622 euroa. Summassa ei ole mukana kotiruuan korvanneita ostoksia ravintoloista: niihin on mennyt 80 euroa.

Kalleimpia ostoksia ovat yleensä kala, liha, juusto, vihannekset ja hedelmät sekä herkut kuten karkit ja jäätelö.

Viimeisimmällä kauppareissulla rahaa kului 133 euroa, ja kallein yksittäinen ostos oli pala parmesan-juustoa: 5,65 euroa.

Siis heräteostokset kuriin!

Sarjan edellisessä jutussa pohdimme, miten saada vähennettyä heräteostoksia.

Meidän Perheen lukijoilla on hyviä vinkkejä:

Käy harvoin kaupassa. Silloin tilaisuuksia heräteostoksiin on vähän.

Tee aina ostoslista, ja pidä siitä kiinni.

Päätä etukäteen, paljonko rahaa saa mennä (jotkut jopa varaavat vain tämän summan rahaa mukaan).

Kun alkaa kaupassa tehdä mieli herkkuja, päätä leipoa kotona. Aina ei tule leivottua.

Älä mene kauppaan nälkäisenä tai väsyneenä, silloin tekee mieli kaikkea.

Malta hetki: osta herkkuja esimerkiksi viikonlopuksi. Silloin niitä pitää ollakin.

Kamala kahvilasku

Heräteostoksia tulee kyllä tehtyä muuallakin kuin ruokakaupassa. Jos pahvimukillinen kahvia maksaa työpaikan kahviossa euron, ja kahvin ostaa joka päivä, vuodessa kahviin menee helposti 230 euroa.

Harva olisi valmis maksamaan summaa kerralla, mutta euro kerrallaan se menee helposti.

Juttu on toinen osa perheen ruokamenoja seuraavaa sarjaa. Ensimmäisen osan voit lukea tästä ja toisen tästä.

Kirjoittaja pyörittää nelihenkisen perheen raha-asioita ja on työskennellyt myös taloustoimittajana. Hänen paras sijoituksensa ovat olleet lasten me&i-velourhaalarit, jotka tuottivat vuoden käytön jälkeen voittoa 30 prosenttia.

Vierailija

Perheen ruokalasku: Huh, mikä hintaero

Meilläkin nelihenkinen perhe ja en kyllä millään saisi pelkkään ruokaan menemään 800 euroa kuussa! MUTTA. Se mihin menee rahaa on lasten laktoosi-intoleranssi... Todella ketuttaa, laktoosittomat tuotteet on erittäin harvoin tarjouksessa. Esim. 1kg maustamaton jogurtti laktoositonta maksaa 2,99€! Elikä meillä kauppalaskua nostaa laktoosittomat tuotteet, joista erityisesti maito on törkeän kallista. Ja lapsethan tarvii maitoa! Ainoa valikoimassa oleva laktoositon maitolitra maksaa meidän...
Lue kommentti

Telttailu metsässä on lapselle mahtava seikkailu. Näillä ohjeilla koko perheen retki onnistuu.

Kirpeä syyssää ei haittaa, kun varusteet on valittu oikein. Valitse patikkareitti nuorimman kulkijan jaksamisen mukaan, jotta kaikille jäisi reissusta mukavat muistot. Jälkikasvua on turha yrittää houkutella metsään toistamiseen, jos heidän mielestään retki oli rämpimistä ikävässä maastossa itku silmässä.

1. Pakkaa oikein

Useimmiten aloittelijat pakkaavat liikaa tavaraa. Maisemat eivät jaksa kiinnostaa, jos kaikki energia hupenee ylipakattua reppua raahatessa. Ota mukaan vain ne asiat, joita oikeasti uskot tarvitsevasi. Pakkaa mukaan vaihtovaatteet kastumisen varalta ja muista, että pimeän tullen on aina kylmä.

2. Kerrospukeudu

Satsaamalla siihen, mitä puet päälle, voit pienentää vaihtovaatteiden kuormaa. Ihoa vasten tuleva vaatekerros on tärkeä, sillä se siirtää kosteutta ja pitää sinut lämpimänä. Kuorikerroksen taas olisi hyvä pitää kosteus ulkopuolella. Valitse ihoa vasten esimerkiksi merinovillaa. Kantorepussa tai -rinkassa matkustava vauva pärjää syyskelissä toppahaalarissa, joka toimii hyvin myös makuupussina päiväuniaikaan.

3. Uudelleen suljettavat muovipussit = paras ystäväsi

Pakkaa kaikki tavarat suljettaviin Minigrip-pusseihin. Jos sataa, reppu putoaa lampeen tai maitotetra menee rikki patikoinnin aikana, koko repun sisältö tulitikkuja myöten ei tuhoudu käyttökelvottomaksi. Lisäksi vaatteet on helppo pakata pusseissa ilmatiiviisti pieneen tilaan.

4. Varaudu kunnon eväillä

Ulkona ruoka maistuu. Pakkaa matkaevääksi keksejä ja pähkinöitä. Kauppojen valmiit smoothie- ja puuropussit ovat käteviä välipaloja. Grillimakkarapaketti pysyy viileänä, kun pakkaat sen jäähdytetyn vesipullon kanssa samaan pussiin. Vesi tietysti juodaan taukopaikalla.

Retkieväitä kannattaa maistattaa ensin kotioloissa. Etenkin retkeilykaupoissa myytävät veteen sekoitettavat pussiruuat saattavat olla lapsesta aluksi epäilyttäviä – ja kotimatka tyhjällä mahalla yhtä tuskaa.

5. Yksi kuppi per nenä riittää

Unohda kertakäyttöastiat ja muu hienostelu! Retkellä kaikki ruokailu tapahtuu kuupasta, josta juodaan kahvit ja maidot sekä syödään retkikeittimellä tai nuotiolla valmistetut mössöt ja makkarat. Muista, että kaikki, mitä viette luontoon, tulee myös mukananne takaisin. Yhden puukon ja parin mukin huuhtominen on huomattavasti helpompaa kuin roskasäkin roudaaminen.

6. Muista otsalamppu

Syksyllä hämärä hiipii leiripaikalle jo alkuillasta, ja kesäyössäkin on kurja suoriutua unisen lapsen puskapissattamisesta pelkän kuun valossa. Majoita retken pituus aina niin, että leiri on pystytetty ennen pimeää. Varaa myös lapsille omat valot – heistä on hauska tutkia kantoja ja koloja omilla lampuilla.

7. Panosta makuualustoihin

Teltan ja makuupussien lisäksi yöpymismukavuuteen vaikuttavat kunnolliset makuualustat. Lasten (ja itsesi) takia sijoita ilmatäytteiseen alustaan, joka on paksumpi ja mukavampi kuin perinteiset solumuovilärpäkkeet. Teltassa nukkuminen on lapsista muutenkin vähän epämukavaa, eikä kannata ottaa sitä riskiä, että kivi patjan alla pilaa koko porukan unet.

8. Huolehdi hygieniasta

Mukana kannettavaa vettä ei tuhlata käsien pesuun. Pakkaa mukaan käsidesi sekä kunnon tukko kosteuspyyhkeitä, joilla voit puhdistaa sekä kädet, naamat että peput tarvittaessa.

9. Jätä lelut kotiin

Jätä rinkasta pois lelut sekä varsinkin pelikoneet. Lapset ymmärtävät kohtalaisen mukavasti, että keskellä metsää ei ole wifiä – etenkin jos maltat jättää myös oman kännykkäsi reppuun. Kaikenikäiset lapset löytävät tekemistä luonnosta, kunhan he saavat ensin hetken marista, ettei täällä ole mitään tekemistä.

10. Varaa aikaa

Aikuisten retkeä varten on kohtalaisen helppoa laskea, kuinka pitkä matka päivän aikana taittuu tai kauanko leiriytymiseen menee aikaa. Pienten lasten kanssa aika kannattaa tuplata. Metsäpolun varrelta löytyy kiinnostavaa tutkittavaa tai pissalle pitää päästä hieman useammin, mikä metsässä on sekin oma operaationsa. Kiire ei kuulu rentouttavalle retkelle, joten valitse mieluummin lyhyempi reitti ja väljempi aikataulu.

+ Harjoittele telttailua

Jos aiotte yöpyä teltassa, sitä kannattaa harjoitella lasten kanssa etukäteen vaikkapa omalla pihalla tai olohuoneessa. Teltassa nukkuminen on vähän jännää, joten konseptiin kannattaa tutustua lähellä omaa sänkyä. Yöllä kaikki äänet kuulostavat telttakankaan läpi aivan erilaisilta kuin päivällä, eikä metsässä ole koskaan täysin hiljaista. Herkimmille lapsille saattaa olla hyvä idea ottaa mukaan kuulosuojaimet yöunien turvaamiseksi.

Aikuisten kannattaa treenata teltan pystytystä niin, että se tulee selkärangasta. Siinä vaiheessa, kun sadekuuro on kastellut koko porukan ja ilta alkaa hämärtyä, et halua enää tuhlata sekuntiakaan tappelemalla tukivaarnojen ja telttaköysien kanssa.

Puolet suomalaisista ei pese käsiään tarpeeksi hyvin flunssakautena. Kannattaisi, sillä käsienpesu on tehokkain keino ehkäistä tartuntoja.

Vain joka viides suomalainen pesee kätensä niistämisen jälkeen. Loput 80 prosenttia siis levittävät käsissään flunssapöpöjä eteenpäin.

Luvut käyvät ilmi lääkäriasema Mehiläisen ja IROResearchin kyselytutkimuksesta. Sen mukaan yli puolet suomalaisista ei kiinnitä flunssakaudella riittävästi huomiota käsihygieniaan. Kannattaisi, sillä flunssien leviäminen aiheuttaa paljon riesaa. Pikkulapset saattavat sairastaa jopa kymmenen flunssaa vuodessa.

Kädet pitäisi pestä huolellisesti aina niistämisen ja vessassa käymisen jälkeen sekä ennen ruokailua.

Muistisääntö: Tuiki tuiki tähtönen

Mikä tahansa nopea huljautus ei riitä. Kunnolliseen käsienpesuun kuluu noin 20 sekuntia aikaa. Laula samalla kierros Aakkoslaulua, niin tiedät pesseesi tarpeeksi pitkään. Joululaulukaudella voit laulaa samalla sävelellä Tuiki tuiki tähtösen.

Tässä vielä tarkemmat ohjeet:

  1. Huuhtele kädet.
  2. Saippui kunnolla nestesaippualla.
  3. Hiero saippuaa sormien väleihin ja sormenpäihin, jotta myös kynsien aluset puhdistuvat. Muista myös kädenselät ja ranteet.
  4. Huuhtele huolellisesti. Jos olet tehnyt kaiken kunnolla, olet Aakkoslaulussa jo loppuvärssyissä.
  5. Kuivaa kädet puhtaaseen pyyhkeeseen.