Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ruuan hinnassa on isoja eroja: kallein hinta voi olla halvimpaan verrattuna kaksinkertainen.

Lapsiperhe voi säästää ruokamenoissa katsomalla, mistä ostaa. Ruuan hintaa vertailevan Kuluttajatutkimuskeskuksen mukaan yleensä ruoka on halvinta hypermarketeissa ja kalleinta pienissä ruokakaupoissa.

Ero näkyy hyvin esimerkiksi vihanneksissa ja hedelmissä. Korkein hinta voi olla matalimpaan verrattuna kaksinkertainen.

Ruokakorivertailun mukaan eniten edullisia hintoja on Prismoissa ja Citymarketeissa. Lidl ei ole mukana tässä vertailussa.

Kiinnostavasti keskus toteaa, että Pohjois-Suomen Prismoissa ruoka on eteläsuomalaisia Prismoja kalliimpaa. Ero näkyy tutkimuksen mukaan esimerkiksi Oulussa.

Mikä on teidän perheenne ostospaikka? Seuraatteko hintoja ja tarjouksia? Kertokaa ja keskustelkaa!

Tänä vuonna elintarvikkeiden kuluttajahinnat nousevat jotakuinkin viisi prosenttia. Viidessä vuodessa ruuan hinta on noussut Suomessa toiseksi eniten, kun vertaillaan niin kutsuttuja vanhoja EU-maita. Vain brittien ruokalasku on noussut enemmän kuin suomalaisten.

Parmesan, kalleimpani!

Tässä juttusarjassa nelihenkinen testiperhe siis kokeilee, paljonko rahaa menee ruokaan kuukaudessa. Tilastokeskuksen mukaan viikossa menee keskimäärin 208 euroa, eli kuukaudessa 832 euroa.

Haasteesta on nyt kulunut kolme viikkoa ja kolme päivää, ja rahaa on mennyt 622 euroa. Summassa ei ole mukana kotiruuan korvanneita ostoksia ravintoloista: niihin on mennyt 80 euroa.

Kalleimpia ostoksia ovat yleensä kala, liha, juusto, vihannekset ja hedelmät sekä herkut kuten karkit ja jäätelö.

Viimeisimmällä kauppareissulla rahaa kului 133 euroa, ja kallein yksittäinen ostos oli pala parmesan-juustoa: 5,65 euroa.

Siis heräteostokset kuriin!

Sarjan edellisessä jutussa pohdimme, miten saada vähennettyä heräteostoksia.

Meidän Perheen lukijoilla on hyviä vinkkejä:

Käy harvoin kaupassa. Silloin tilaisuuksia heräteostoksiin on vähän.

Tee aina ostoslista, ja pidä siitä kiinni.

Päätä etukäteen, paljonko rahaa saa mennä (jotkut jopa varaavat vain tämän summan rahaa mukaan).

Kun alkaa kaupassa tehdä mieli herkkuja, päätä leipoa kotona. Aina ei tule leivottua.

Älä mene kauppaan nälkäisenä tai väsyneenä, silloin tekee mieli kaikkea.

Malta hetki: osta herkkuja esimerkiksi viikonlopuksi. Silloin niitä pitää ollakin.

Kamala kahvilasku

Heräteostoksia tulee kyllä tehtyä muuallakin kuin ruokakaupassa. Jos pahvimukillinen kahvia maksaa työpaikan kahviossa euron, ja kahvin ostaa joka päivä, vuodessa kahviin menee helposti 230 euroa.

Harva olisi valmis maksamaan summaa kerralla, mutta euro kerrallaan se menee helposti.

Juttu on toinen osa perheen ruokamenoja seuraavaa sarjaa. Ensimmäisen osan voit lukea tästä ja toisen tästä.

Kirjoittaja pyörittää nelihenkisen perheen raha-asioita ja on työskennellyt myös taloustoimittajana. Hänen paras sijoituksensa ovat olleet lasten me&i-velourhaalarit, jotka tuottivat vuoden käytön jälkeen voittoa 30 prosenttia.

Vierailija

Perheen ruokalasku: Huh, mikä hintaero

Meilläkin nelihenkinen perhe ja en kyllä millään saisi pelkkään ruokaan menemään 800 euroa kuussa! MUTTA. Se mihin menee rahaa on lasten laktoosi-intoleranssi... Todella ketuttaa, laktoosittomat tuotteet on erittäin harvoin tarjouksessa. Esim. 1kg maustamaton jogurtti laktoositonta maksaa 2,99€! Elikä meillä kauppalaskua nostaa laktoosittomat tuotteet, joista erityisesti maito on törkeän kallista. Ja lapsethan tarvii maitoa! Ainoa valikoimassa oleva laktoositon maitolitra maksaa meidän...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suomalaislapsi saa tuhkarokkorokotteen yleensä 12 kuukauden iässä. Tarvittaessa sitä voidaan aikaistaa.

Tuhkarokon leviäminen jatkuu Euroopassa. Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että jo noin 14 000 eurooppalaista on sairastunut tuhkarokkoon runsaan vuoden aikana. Tartuntoja on ollut vuonna 2017 erityisen paljon Romaniassa, Italiassa ja Saksassa, mutta myös esimerkiksi Ranskassa, Kreikassa ja Belgiassa. Tauti on levinnyt myös Ruotsissa.

Suomalaisvauvat saavat tuhkarokkorokotteen yleensä 12 kuukauden iässä annettavassa MPR-rokotteessa. Uskaltaako vielä rokottamattoman lapsen kanssa matkustaa esimerkiksi Italiaan tai Kreikkaan?

Vastaus riippuu siitä, kuinka pienestä vauvasta on kyse, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo. Nohynek työskentelee THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikössä.

Tautiriskin kannalta alle puolivuotiaan kanssa matkustaminen voi olla jopa turvallisempaa kuin isomman vauvan kanssa.

– Ihan pienellä vauvalla on vielä paljon vasta-aineita äidiltä, ja hän on aika hyvässä suojassa. Erityisesti näin on silloin, jos vauva saa pelkkää rintamaitoa, Nohynek sanoo.

– Äidiltä ennen syntymää saadut vasta-aineet hiipuvat vähitellen, ja tosi alhaisella tasolla ne alkavat olla puolen vuoden iässä. Vasta siitä eteenpäin vauva alkaa vähitellen itse muodostaa vasta-aineita kohtaamiansa taudinaiheuttajia ja rokotteita vastaan.

Isommilla vauvoilla isompi tautiriski

Pienellä vauvalla tuhkarokkoa suuremmat riskit liittyvät hinkuyskään ja RSV-infektioon sekä eksoottisempiin tauteihin kuten malariaan, joita vastaan Suomessa syntyneellä äidillä ei yleensä ole vasta-aineita.

Isommilla vauvoilla ja rokottamattomilla taaperoilla voi olla matkoilla suurempi riski sairastua tarttuviin tauteihin, koska he tutustuvat ympäristöön jo itse. Ripulit, hengitystieinfektiot ja muut virukset tarttuvat herkästi, kun lapsi syö muutakin ravintoa kuin rintamaitoa ja lisäksi ryömii tai konttaa ja poimii maasta kaikkea suuhunsa.

MPR-rokotteen voi ottaa aikaisintaan puolen vuoden iässä.

Tuhkarokko tarttuu herkästi. Tartunnan voi saada ilmateitse, pisara- tai kosketustartuntana.

Nohynek arvioi, että Euroopan tuhkarokkoalueille matkustamista kannattaa vakavasti harkita, jos lapsi ei ole vielä saanut MPR-rokotetta. Lomakohteissa tartuntariskiin vaikuttaa sekin, mistä maista muut turistit ovat ja onko heitä tai heidän lapsiaan rokotettu vai ei. Riski voi olla myös lentokentillä ja väentungoksissa kuten suosituissa turistinähtävyyksissä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Disneylandissa levisi muutama vuosi sitten tuhkarokkoepidemia. 

Jos perhe ehdottomasti haluaa matkustaa alueelle, jolla tiedetään olevan tuhkarokkoepidemia, MPR-rokotteen antamista vauvalle voidaan aikaistaa. MPR-rokote voidaan antaa aikaisintaan puolen vuoden iässä. Varmempi suoja saadaan kuitenkin, jos rokotteen saa hieman myöhemmin, noin 9-11 kuukauden iässä.

Rokotesuoja alkaa tehota noin kahden viikon kuluttua rokotuksesta. Aikaistetun rokoteannoksen jälkeen tarvitaan vielä kansallisen rokoteohjelman mukaiset tehosteet 12 kuukauden ja 6 vuoden iässä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila haluaisi palauttaa subjektiivisen oikeuden varhaiskasvatukseen. 

Päivähoito-oikeuden rajaaminen työttömien lapsilta vaikeuttaa vanhempien mahdollisuuksia ottaa vastaan tarjottua työtä, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sanoo.

Suunniteltu työttömyysturvan aktiivimalli tekee yhtälöstä entistä vaikeamman: aktiivimallissa työtön menettää osan työttömyysetuudesta, ellei hän ole kolmen kuukauden aikana 18 tuntia töissä riittävällä palkalla, viikon verran työvoimapalveluissa tai tienaa yrittäjänä 241 euroa.

Helsingin Sanomat kertoo jutussaan maanantaina, että keskustelu aktiivimallin toteutustavoista jatkuu vilkkaana. Mallia vastustavaan kansalaisaloitteeseen on kertynyt yli 115 000 allekirjoitusta.

Kurttilan mukaan aktiivimallista päätettäessä ei ole huomioitu lasten varhaiskasvatuksen järjestämistä.

– Nykyisin äkillisestä työllistymisestä johtuen kunnalla on kaksi viikkoa aikaa varhaiskasvatuspaikan järjestämiseen hakemuksen jättöpäivästä laskien. Aktiivimallin voimassa ollessa tämä kahden viikon odotusaika on liian pitkä, Kurttila arvioi.

”Pieniä lapsia ei voi jättää yksin kotiin vanhemman lähtiessä töihin. Tämän ei pitäisi olla kenellekään epäselvää.”

Lapsiasiavaltuutetulla on kaksi ratkaisuvaihtoehtoa: subjektiivinen oikeus päivähoitoon on palautettava kaikille, tai alle kouluikäisten lasten vanhemmat on rajattava kokonaan pois työttömyysturvan aktiivimallista.

– Pieniä lapsia ei voi jättää yksin kotiin vanhemman lähtiessä töihin. Tämän ei pitäisi olla kenellekään epäselvää. Jos yhteiskunta ei pysty järjestämään tarvittavia varhaiskasvatuspalveluita joustavasti, silloin työttömiä vanhempia ei voi rangaista aktiivimallin mukaisesti lapsen hoitamisesta kotona, Kurttila pohtii.

Kurttila on aiemminkin puhunut varhaiskasvatuksen puolesta ja päivähoito-oikeuden rajausta vastaan. Hän on huomauttanut, että kukaan ei hyväksyisi sitä, että lapsilla olisi perhetaustansa perusteella erilainen oikeus käydä koulua.

– Rajaus päivähoito-oikeuteen tarkoittaa käytännössä samaa. Kuitenkin tiedetään, että ne lapset, joiden perheissä on esimerkiksi työttömyyttä tai vähäosaisuutta, hyötyvät varhaiskasvatuksesta eniten.

Keskustele alle: Onko lapsesi oikeutta päivähoitopaikkaan rajattu oman työttömyytesi takia? Miten se on vaikuttanut työnhakuusi?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.