Kuva: Jenni Rinkinen
Kuva: Jenni Rinkinen

Makean ja suolaisen yhdistelmä hurmaa.

Focaccia vaatii vaivaamista ja kunnon kohotusajan. Vuoassa paistettu leipä kannattaa syödä heti.

Vuoallinen viikunafocacciaa:

  • 3,5 dl vettä
  • nokare tuorehiivaa
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • pinnalle viipaloitua viikunaa (3 kpl), sormisuolaa, tuoretta rosmariinia, pinjansiemeniä, oliiviöljyä

Sekoita hiiva veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot. Vaivaa taikinaa kunnolla joko käsin tai koneella. Taikina saa jäädä tahmeaksi.

Kohota ainakin puoli tuntia. Painele taikina öljytyn leivinpaperin päälle vuoan pohjalle.

Lisää päälle viipaloidut viikunat, pinjansiemenet, rosmariini, sormisuolaa ja pirskottele lopuksi päälle oliiviöljyä.

Anna kohota vuoassa tunti.

Paista 200 asteessa kunnes leipä on kullanruskea. Nosta vuoasta heti ja jäähdytä ritilän päällä. Voit halutessasi pirskotella pinnalle vielä hiukan öljyä. 

Hyvä focaccia tihkuu painellessa rasvaa ja tahraa ihanasti sormet! Leipä menettää nopeasti kuohkeutensa ja pinnan rapeuden, joten se kannattaa syödä samana iltana.

Toimitussihteeri Jenni Rinkinen kokkaa useimmiten kasvis- ja kalaruokaa. Apuna häärää nelivuotias lapsi.