Kustavilainen saaristolaislimppu on perheemme kestosuosikki.

Saaristolaislimpun leipominen saattaa kuulostaa työläältä, mutta puuha onkin yllättävän helppoa. Nopeasti limppu ei kuitenkaan valmistu, vaan kohottamiseen saa varata aikaa pari tuntia ja paistamiseen puolisentoista tuntia.

Lopputulos on vaivan arvoinen. Saaristolaislimppu kauniisti paketoituna on ihana tuliainen tai lahja vaikka tarhan tädille. Kukapa voisi vastustaa itse leivottua leipää! Makea limppu maistuu myös lapsille. Ohje on alunperin Helsingin Sanomista.

Kustavilainen saaristolaislimppu (2–3 kpl)

  • 1 l piimää
  • 75 g hiivaa
  • 3 dl siirappia
  • 1 rkl suolaa
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 1 l vehnäjauhoja

Tee näin:

1.Lämmitä piimä suuressa kulhossa kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon suola ja siirappi. Mittaa kulhoon myös vehnäleseet, ruisjauhot ja kaljamaltaat. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa. Taikina jää melko löysäksi. Anna nousta noin tunnin ajan.

2. Vuoraa leivinpaperilla kaksi isoa tai kolme pienempää suorakaiteen muotoista leipävuokaa. Täytä vuoat puolilleen. Anna nousta noin tunnin ajan, kunnes taikinan tilavuus on tuplaantunut.

3. Paista 175-asteisessa uunissa noin 1,5–2 tunnin ajan.

Graafikko Anu Salo kokkaa koulu- ja eskari-ikäisille lapsilleen arkiruokaa ja aikuisille välillä jotain spesiaalimpaa. Anu rakastaa myös leipomista ja juhlien järjestämistä.

Lue lisää

Perhe keittiössä: halloween-muffinit ja halloween-piparit

Perhe keittiössä: cookiet

Perhe keittiössä: omena-porkkanamuffinit

Perhe keittiössä: suklaakakku

Perhe keittiössä: helpot viipalepikkuleivät