Kotona voi leikkiä yhdessä vaikka mitä, eikä edes maksa mitään.

Etkö keksi, mitä lapsen kanssa voisi tehdä kotona? Unohtuuko napero helposti ruudun ääreen?

Vuoden 2015 lastenhoitajaksi valittu Arja Nykänen vinkkaa vanhemmille, mitä alle kouluikäisten lasten kanssa voi yhdessä puuhata.

Leikkiminen on hauskaa ja siinä oppii. Välineet löytyvät jokaisen kotoa.

1. Etsi parit

Lapset rakastavat lajittelua. Ota siis korillinen sukkia, sormikkaita tai lapasia, kaada lattialle ja anna lapsen etsiä parit. Voit auttaa kyselemällä: mikä olisi tämän sukan pari? Vertailkaa värejä, kuvioita ja kokoja.

Lajitella voi melkein mitä vain: lusikoita, haarukoita, lankarullia tai vaikka isän työkaluboksin muttereita.

Lapsen mielestä lajittelu on hauskinta, kun lajiteltavat ovat oikeita aikuisten tavaroita.

2. Tuo metsä sisälle

Leikkaa ison pahvilaatikon pohjasta tarjotin, johon lapsi voi ulkoa kerätä keppejä, kiviä, kaarnaa ja karahkoja. Anna lapsen tuoda aarteensa sisälle.

Yhdessä pienten muovieläinten tai pehmolelujen kanssa luonnon materiaaleista voi keksiä kiinnostavia leikkejä. Mitä pikkukoira voisi tehdä tällä kepillä?

Ihan koko metsää ei tarvitse tuoda, mutta unohda liika siisteys. Jäljet voi puhdistaa myöhemmin. Kesäaikaan aarteet voi kasata myös pihalle.

Jo itse materiaalin keräily on monelle elämys. Nauti siitä yhdessä lapsen kanssa.

3. Arkiset roolileikit

Rohkaise lasta perinteisiin koti-kauppa-kirjasto-autokorjaamo-leikkeihin. Voit olla itse mukana.

Leikkiessä on tilaisuus rikastaa lapsen kieltä, nimetä ja opetella vaikka käsitteitä: laita laatikko ylähyllylle, pöydän päälle tai alas lattialle, ei vain tosta ja tonne.

Samalla voi harjoitella esimerkiksi käytöstapoja ja sanoa kädestä pitäen päivää.

Anna leikille tilaa äläkä korjaa liian varhain pois. Anna lapsen leikkiä kotona rauhassa niin, ettei leikki aina keskeydy jonnekin lähtemiseen.

4. Leikitään satua: lukekaa yhdessä

Älä valitse liian vaikeita kirjoja vaan esimerkiksi tuttuja satuja, joita voit lukea ensin perinteisesti ääneen ja käydä sitten lävitse yhdessä näyttelemällä.

Anna lapsen myös kertoa kirjan tarinaa omin sanoin.

Erityisesti lapset innostuvat siitä, kun aikuinen kirjoittaa lapsen kertoman tarinan ja sitten lukee sen hänelle ääneen. Tuotin tuon ihan itse! Tätä tarkoittaa saduttaminen.

Rekvisiittaakin, kuten nukkeja ja astioita, voi käyttää tukemaan tarinaa. Vihreästä huivista saa hyvän nurmikon.

5. Kuule ja näe lapsi

Pysähdy, näe ja kuule mitä lapsi kertoo. Älä ohita lasta vastaamalla hajamielisesti vain joo joo, vaan pysähdy, katso silmiin ja kuuntele, mitä hänellä on sanottavaa.

Jo pienen taaperon kanssa voi keskustella. Yhteistä juteltavaa syntyy esimerkiksi valokuvista, jotka olette retkellä ottaneet. Usein eläimistä löytyy aiheita, joiden kautta lapsen on helppo puhua omista tunteistaan, iloista ja suruista.

Kysele lapselta. Joku voi innostua kertomaan vaikka uudesta pyörästään. Kaikenlainen arkijutustelu on arvokasta.

Leikin rikastuttajana palkittu lastenhoitaja Arja Nykänen, 55, työskentelee Juvanpuiston lastentalossa toimivassa päiväkodissa Espoossa.

Vierailija

Palkittu ammattilainen vinkkaa: Parhaat sisäleikit lapsen kanssa

Hyviä vinkkejä, näillä pääsee jo pitkälle. Itsekin saa iloa, kun lapsi tekee mieluisiaan asioita ja aikuinenkin pysyy lapsen kehitystasosta kärryillä, huomaa kuinka fiksuja lapsia onkaan saanut aikaan. Nykyisin vain ei vanhemmilla tunnu olevan aikaa näille perusasioille, koko ajan on kiire jonnekin eikä leikille jää tarpeeksi aikaa tai sekin aika käytetään peleihin. Lasten kanssa keskustelu ei myöskään ole tänä päivänä tavallista, lapset ovat omissa oloissaan ja vanhemmat puhuvat useimmiten...
Lue kommentti
Vierailija

Palkittu ammattilainen vinkkaa: Parhaat sisäleikit lapsen kanssa

Älä opeta tuota metsää sisällä on kiva leikkiä. Opettaisin englantia, tieteitä, lukemistä, piirtämistä, ikkunalauta puutarhan hoitoa. jne. Tai älä minua kuuntele vaan mieti itse... kiviä ja keppejä ja multaa on turha tuoda sisälle on paljon parempi oppi, se nimittäin kuuluu pihalle tai kukkaruukkuun ei lattioille tai rappukäytäviin.
Lue kommentti

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.