Kotona voi leikkiä yhdessä vaikka mitä, eikä edes maksa mitään.

Etkö keksi, mitä lapsen kanssa voisi tehdä kotona? Unohtuuko napero helposti ruudun ääreen?

Vuoden 2015 lastenhoitajaksi valittu Arja Nykänen vinkkaa vanhemmille, mitä alle kouluikäisten lasten kanssa voi yhdessä puuhata.

Leikkiminen on hauskaa ja siinä oppii. Välineet löytyvät jokaisen kotoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Etsi parit

Lapset rakastavat lajittelua. Ota siis korillinen sukkia, sormikkaita tai lapasia, kaada lattialle ja anna lapsen etsiä parit. Voit auttaa kyselemällä: mikä olisi tämän sukan pari? Vertailkaa värejä, kuvioita ja kokoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lajitella voi melkein mitä vain: lusikoita, haarukoita, lankarullia tai vaikka isän työkaluboksin muttereita.

Lapsen mielestä lajittelu on hauskinta, kun lajiteltavat ovat oikeita aikuisten tavaroita.

2. Tuo metsä sisälle

Leikkaa ison pahvilaatikon pohjasta tarjotin, johon lapsi voi ulkoa kerätä keppejä, kiviä, kaarnaa ja karahkoja. Anna lapsen tuoda aarteensa sisälle.

Yhdessä pienten muovieläinten tai pehmolelujen kanssa luonnon materiaaleista voi keksiä kiinnostavia leikkejä. Mitä pikkukoira voisi tehdä tällä kepillä?

Ihan koko metsää ei tarvitse tuoda, mutta unohda liika siisteys. Jäljet voi puhdistaa myöhemmin. Kesäaikaan aarteet voi kasata myös pihalle.

Jo itse materiaalin keräily on monelle elämys. Nauti siitä yhdessä lapsen kanssa.

3. Arkiset roolileikit

Rohkaise lasta perinteisiin koti-kauppa-kirjasto-autokorjaamo-leikkeihin. Voit olla itse mukana.

Leikkiessä on tilaisuus rikastaa lapsen kieltä, nimetä ja opetella vaikka käsitteitä: laita laatikko ylähyllylle, pöydän päälle tai alas lattialle, ei vain tosta ja tonne.

Samalla voi harjoitella esimerkiksi käytöstapoja ja sanoa kädestä pitäen päivää.

Anna leikille tilaa äläkä korjaa liian varhain pois. Anna lapsen leikkiä kotona rauhassa niin, ettei leikki aina keskeydy jonnekin lähtemiseen.

4. Leikitään satua: lukekaa yhdessä

Älä valitse liian vaikeita kirjoja vaan esimerkiksi tuttuja satuja, joita voit lukea ensin perinteisesti ääneen ja käydä sitten lävitse yhdessä näyttelemällä.

Anna lapsen myös kertoa kirjan tarinaa omin sanoin.

Erityisesti lapset innostuvat siitä, kun aikuinen kirjoittaa lapsen kertoman tarinan ja sitten lukee sen hänelle ääneen. Tuotin tuon ihan itse! Tätä tarkoittaa saduttaminen.

Rekvisiittaakin, kuten nukkeja ja astioita, voi käyttää tukemaan tarinaa. Vihreästä huivista saa hyvän nurmikon.

5. Kuule ja näe lapsi

Pysähdy, näe ja kuule mitä lapsi kertoo. Älä ohita lasta vastaamalla hajamielisesti vain joo joo, vaan pysähdy, katso silmiin ja kuuntele, mitä hänellä on sanottavaa.

Jo pienen taaperon kanssa voi keskustella. Yhteistä juteltavaa syntyy esimerkiksi valokuvista, jotka olette retkellä ottaneet. Usein eläimistä löytyy aiheita, joiden kautta lapsen on helppo puhua omista tunteistaan, iloista ja suruista.

Kysele lapselta. Joku voi innostua kertomaan vaikka uudesta pyörästään. Kaikenlainen arkijutustelu on arvokasta.

Leikin rikastuttajana palkittu lastenhoitaja Arja Nykänen, 55, työskentelee Juvanpuiston lastentalossa toimivassa päiväkodissa Espoossa.

Vierailija

Hyviä vinkkejä, näillä pääsee jo pitkälle. Itsekin saa iloa, kun lapsi tekee mieluisiaan asioita ja aikuinenkin pysyy lapsen kehitystasosta kärryillä, huomaa kuinka fiksuja lapsia onkaan saanut aikaan. Nykyisin vain ei vanhemmilla tunnu olevan aikaa näille perusasioille, koko ajan on kiire jonnekin eikä leikille jää tarpeeksi aikaa tai sekin aika käytetään peleihin. Lasten kanssa keskustelu ei myöskään ole tänä päivänä tavallista, lapset ovat omissa oloissaan ja vanhemmat puhuvat useimmiten kielteisesti ja ei-lapsentasoisesti.

Vierailija

Älä opeta tuota metsää sisällä on kiva leikkiä. Opettaisin englantia, tieteitä, lukemistä, piirtämistä, ikkunalauta puutarhan hoitoa. jne. Tai älä minua kuuntele vaan mieti itse... kiviä ja keppejä ja multaa on turha tuoda sisälle on paljon parempi oppi, se nimittäin kuuluu pihalle tai kukkaruukkuun ei lattioille tai rappukäytäviin.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla