Uusi kirja raha-asioista panee miettimään onnea ja ajankäyttöä. Siksi se sopii hyvin vanhemmille.

Vapautta, onnea ja hyvää elämää. Tämä uusi kirja lupaa paljon. Pasi Havian, Ville Lappalaisen ja Antti Rinta-Lopin Erilainen ote omaan talouteen (Talentum 2014) kannattaa lukea – ainakin, jos

  • Tili tulee ja tili menee, eikä mitään tunnu jäävän.
  • Tuntuu, että on pakko tehdä töitä, jotta saa maksettua velkansa.
  • Työtä on tehtävä niin paljon, että on aina stressaantunut ja kiireinen.
  • Koti on täynnä tavaraa, mutta tili aina tyhjä.
  • Säästäminen ja sijoittaminen eivät ole tulleet mieleenkään.

Kirja neuvoo, miten ottaa raha-asiat haltuun ja lopettaa ajautuminen. Mitä kirja antaa? Tässä tärppini:

Mikä onneen riittää?

On hyvä miettiä rehellisesti, mikä kulutuksen taso on tarpeen, jotta on onnellinen (ja perhe on).

On helppoa ajautua elämäntapainflaatioon, jossa tulojen lisääntyminen ei kerrytäkään säästöjä, vähennä stressiä tai helpota elämää. Vaikka tulot kasvavat, kaikki raha menee kuin ennenkin.

Sadan tunnin sohva

Hankintojen hintaa kannattaa ajatella myös aikana, ei vain rahana. Laske ensin, paljonko vapaasti kulutettavaa rahaa sinulle jää tekemääsi työtuntia kohden. Vähennä palkastasi asuminen ja muut välttämättömät menot ja jaa loput työtuntien määrällä.

Paljonko on tehtävä töitä, että pakollisten menojen päälle tuleva ostos tulee maksettua?

Tee tämä testi

Kannattaa tehdä taloutensa stressitesti. Kirja tarjoaa yksinkertaisen tavan laskea tuloistaan, menoistaan, varoistaan ja veloistaan onko oma talous tasapainossa.

Kokeilin testiä ja voin luvata, että tulos on mielenkiintoinen.

Pöhö pois

Käy läpi toistuvat maksut ja mieti, mikä on turhaa.

Heti kirjan luettuani muistin taas, että television kanavapaketin päälle tilattuja lisäkanavia ei katso kukaan. Olen tilannut niitä silti kolme vuotta, muutaman euron kuukausihintaan. Nyt muistan perua tilauksen.

Älä juutu näpertelyyn

Kirja puuttuu myös yhteen mieliaiheistani, säästönäpertelyyn.

Näpertelijä näkee paljon vaivaa ja käyttää aikaa säästääkseen pienen summan – mutta ei esimerkiksi kilpailuta sähkösopimustaan, vakuutuksiaan tai asuntolainaansa.

Esimerkiksi sähkösopimuksen vaihtaminen halvempaan vaatii vain vähän vaivaa, muttei näy mitenkään arjessa huonompana laatuna tai jostakin luopumisena. Säästökin on todennäköisesti isompi kuin näpertelemällä voi saada.

Haluatko imperiumin?

Näiden lisäksi mieleen jää kirjan siteeraama brasilialainen tarina vapaudesta.

Tarinassa kalastaja on pyytänyt kalaa perheensä tarpeiksi ja palaa loppupäiväksi perheensä luo, tapaamaan ystäviään ja soittelemaan kitaraa. Hän saa turistilta neuvoja: Voisit kalastaa pidempään, myydä saaliin, ostaa isomman veneen, sitten kokonaisen kalastuslaivaston, neuvotella sopimuksia tehtaiden kanssa, muuttaa New Yorkiin, hallinnoida kokonaista kalastusimperiumia, tulla miljonääriksi. Vaivaisen 25 vuoden työ – ja sinulla olisi aikaa olla perheesi kanssa, tavata ystäviäsi ja soitella kitaraa.

En halua imperiumia. Haluan olla perheeni kanssa jo nyt.

Lue lisää:

9 faktaa isistä ja työstä

Äidit, nuo työmyyrät

Raha ei kasva puissa – ja muut tyhmät hokemani

Anna Ruohonen pyörittää nelihenkisen perheen raha-asioita ja on työskennellyt myös taloustoimittajana. Hänen paras sijoituksensa ovat olleet lasten me&i-velourhaalarit, jotka tuottivat vuoden käytön jälkeen voittoa 30 prosenttia.

Alina käy Hoksaus-kerhossa kerran viikossa. Kuva: Milka Alanen

Siellä on tutkimustakki ja aineita kokeita varten, Alina kertoo.

”Tiedekerhossa kaikkein kivointa on tutkiminen, koska siinä tapahtuu kaikkea, joka tulee koko maailmasta.

Minulla on siellä tutkimustakki ja aineita kokeita varten.

Viimeksi me laitettiin tötteröön niitä aineita. Sitten laitettiin tötteröön ilmapallo ja sitten se ilmapallo muuttui isoksi.

Seuraavaksi haluan tehdä toisia kokeita.”

Alina, 3

Meidän Perhe 11/2017

Antibiootteja ei aina tarvita, ja hoitoonkin voi mennä, jos kunto sen sallii, kertoo lasten infektiotautien erikoislääkäri.

Lapsella on korvatulehdus. Milloin lähdemme lääkäriin?

Korvatulehdus paranee usein itsestään eikä välttämättä vaadi lääkärikäyntiä.

Lääkäriin pitää lähteä, jos potilas on vauva, korkea kuume ei laske kuumelääkkeellä, jos lapsi on lääkkeestä huolimatta kivulias ja ärtyisä tai jos hänen yleistilansa on muuten selvästi tavallisesta poikkeava.

Joskus tärykalvo voi puhjeta, jolloin korvasta tulee märkää vuotoa. Se on rajun tulehduksen merkki ja syy käydä lääkärissä, mutta siitä ei jää lapselle pysyvää haittaa.

Tarvitseeko lapsi kipulääkettä?

Kipulääkettä kuten parasetamolia pitää antaa aina, jos vanhemmat epäilevät, että lapsi on kivulias.

Jos lapsen vointi muuttuu lääkkeen antamisen jälkeen noin tunnissa, kyse ei todennäköisesti ole mistään korvatulehdusta vakavammasta. Lääkäri toivoo, että lapsi on saanut kipulääkettä kotona ennen vastaanotolle tuloa. Vakavat sairaudet kyllä näkyvät kipulääkkeen läpi.

Kipulääkettä kannattaa antaa yhden tai kahden vuorokauden ajan. Parasetamolin lisäksi voi antaa ibuprofeiinia tai reseptillä saatavaa naprokseenia. Kipuun auttavat myös ilman reseptiä saatavat puudutetipat, joita pitää annostella runsaasti, jotta ne löytävät tiensä tärykalvolle.

Milloin tarvitaan antibiootteja?

Antibiootteja tarvitaan, jos oireet ovat voimakkaat, tai jos ne eivät helpota yhden kahden päivän kipulääkityksen jälkeen.

Korvatulehdus voi kuitenkin parantua ilman antibiootteja miltei yhtä nopeasti kuin antibioottien kanssa.

Kuuri ei edesauta eritteen häviämistä korvista alle 2-vuotiailla pikkulapsilla, eikä se suojaa takuuvarmasti korvien puhkeamiseltakaan.

Mitä lievemmin lapsi oireilee, sitä vähemmän hyötyä antibiooteista on. Kuuri on parin päivän lykkäämisen jälkeen yhtä tehokas kuin heti aloitettuna.

Lapsen korvatulehdukseen antibiootit eivät tuo nopeaa ”ihmeparantumista” kuten esimerkiksi naisten virtsatietulehdukseen. Tämä johtuu siitä, että antibiootit purevat vain bakteereihin, ja korvatulehduksen aiheuttavat yleensä bakteerit ja flunssavirukset yhdessä.

Jos jäämme kipulääkelinjalle, täytyykö lääkäriin mennä uudestaan?

Käytäntöjä on monia. Lääkäri voi kirjoittaa reseptin, jolla vanhemmat voivat käydä hakemassa apteekista antibioottikuurin, jos oireilu jatkuu. Lapsen voinnin seuraamiseksi vanhemmat voivat myös sopia soittoajan lääkärille.

Varmuuden vuoksi -käyntejä ei tarvita. Jos lapsen vointi alkaa parantua, myös korvatulehdus alkaa rauhoittua. Jos yleisvointi heikkenee, on mentävä heti päivystykseen.

Voiko lapsi mennä hoitoon?

Korvatulehdus ei sinänsä ole syy jäädä kotiin. Jos tulehdus on todettu maanantaina, hoitoon voi mennä jo tiistaina, jos yö on sujunut hyvin ja lapsen yleisvointi on hyvä.

Yksi kuumeeton päivä on hyvä sääntö. Toisaalta väsynyt ja itkuherkkä lapsi tarvitsee kotihoitoa, vaikka kuumetta ei olisi ja korvat olisivat terveet.

Asiantuntija: Lastentautien ja lasten infektiotautien erikoislääkäri, dosentti Aino Ruohola, TYKS, Turun yliopisto

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.