Lapsen kesäloma kannattaa ilmoittaa päivähoitoon oikein.

Huh, nyt jo! Kesäloma on lyötävä ajoissa lukkoon – päivähoidon takia.

Esimerkiksi Helsingissä päiväkodit keräävät tiedot lasten kesän loma- ja hoitoajoista huhtikuussa.

Kaikki vanhemmat eivät kuitenkaan vielä huhtikuussa tiedä, milloin saavat kesälomaa pitää. Työnantajan on vuosilomalain mukaan ilmoitettava loman ajankohta viimeistään kuukautta ennen sen alkamista.

Siksi kesällä ja joulunaikaan päiväkodeista varataan liikaa paikkoja.

Jopa puolet jää pois

– Loma-aikaan varataan liikaa päivähoitopaikkoja. Turhien varausten osuus vaihtelee kunnittain, Kuntaliiton erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen sanoo.

Suurissa kaupungeissa jopa puolet paikoista jää kesällä ja joulun aikaan käyttämättä, kertoo Suomen Kuntaliiton julkaisema Kuntalehti.

Perheet varaavat päivähoidon varmuuden vuoksi – ja kunnat joutuvat varaamaan päiväkoteihin henkilökuntaa.

Ope saa palkatonta

Kun päiväkodin henkilökunta on töissä, mutta lapsia ei, työvuoroja yritetään muokata vielä tilanteen selvittyä. Henkilökunnalle on esimerkiksi tarjottu mahdollisuutta palkattomiin vapaapäiviin.

Kaupungit laskevat henkilöstön määrää suunnitellessaan, että 30–50 prosenttia yleisenä loma-aikana hoitoon ilmoitetuista lapsista ei tulekaan hoitoon.

Peru ihmeessä

Kuntien toive on, että vanhemmat peruisivat varatun hoidon, jos lapsi ei sitä tarvitsekaan.

– On kaikkien etu, että henkilökunta on lomalla kun lapsetkin ovat lomalla, Lahtinen sanoo.

Ajoissa ilmoitetusta pitkästä poissaolosta saa yleensä alennuksen päivähoitomaksuun.

– Päivähoitomaksu kannattaa ajatella maksuna päivähoitopaikasta ylipäätään. Poissaolo pitää ilmoittaa, vaikka alennusta ei saisi, Lahtinen toteaa.

Lue lisää:

Entistä kalliimpaa 2014: päivähoito, sähkö, mehut...

9 faktaa isistä ja työstä

Voih, miten paljon lapsen urheilu maksaa

 

Anna Ruohonen pyörittää nelihenkisen perheen raha-asioita ja on työskennellyt myös taloustoimittajana. Hänen paras sijoituksensa ovat olleet lasten me&i-velourhaalarit, jotka tuottivat vuoden käytön jälkeen voittoa 30 prosenttia.

Vierailija

Päiväkodin kesä: hoitajat töissä, lapset lomalla

Lasteni päiväkodissa määräaikaisten työntekijöiden työsopimukset päättyvät toukokuun lopussa ja työt jatkuvat taas elo-syyskuussa, kun lapsten palailevat hoitoon. Kaupunki säästää, mutta kun tiedän, mistä se säästö otetaan, niin en ota stressiä siitä, jos joskus tulee varattua enemmän hoitoa, mitä sitten loppuviimeksi tarvetta on.
Lue kommentti
Vierailija

Päiväkodin kesä: hoitajat töissä, lapset lomalla

Meillä tuli yhtenä vuonna ongelmia, kun lomat oli tunnollisesti ilmoitettu ajallaan huhtikuussa. Lapsillamme on kuukausittain muutama säännöllinen vapaapäivä, josta saa alennuksen päivähoitomaksuissa. Kesällä tulikin sitten ongelmia, kun näitä aikaisemmin ilmoitettuja lomapäiviä ei voinutkaan pitää säännöllisinä vapaapäivinä. Töistähän ei ylimääräisiä vapaapäiviä saa (ainakaan palkallisia). Piti sitten ottaa sukulaiset avuksi, jotta lapsille tuli hoitoaikasopimuksen mukaiset vapaapäivät...
Lue kommentti

Suomalaislapsi saa tuhkarokkorokotteen yleensä 12 kuukauden iässä. Tarvittaessa sitä voidaan aikaistaa.

Tuhkarokon leviäminen jatkuu Euroopassa. Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että jo noin 14 000 eurooppalaista on sairastunut tuhkarokkoon runsaan vuoden aikana. Tartuntoja on ollut vuonna 2017 erityisen paljon Romaniassa, Italiassa ja Saksassa, mutta myös esimerkiksi Ranskassa, Kreikassa ja Belgiassa. Tauti on levinnyt myös Ruotsissa.

Suomalaisvauvat saavat tuhkarokkorokotteen yleensä 12 kuukauden iässä annettavassa MPR-rokotteessa. Uskaltaako vielä rokottamattoman lapsen kanssa matkustaa esimerkiksi Italiaan tai Kreikkaan?

Vastaus riippuu siitä, kuinka pienestä vauvasta on kyse, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo. Nohynek työskentelee THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikössä.

Tautiriskin kannalta alle puolivuotiaan kanssa matkustaminen voi olla jopa turvallisempaa kuin isomman vauvan kanssa.

– Ihan pienellä vauvalla on vielä paljon vasta-aineita äidiltä, ja hän on aika hyvässä suojassa. Erityisesti näin on silloin, jos vauva saa pelkkää rintamaitoa, Nohynek sanoo.

– Äidiltä ennen syntymää saadut vasta-aineet hiipuvat vähitellen, ja tosi alhaisella tasolla ne alkavat olla puolen vuoden iässä. Vasta siitä eteenpäin vauva alkaa vähitellen itse muodostaa vasta-aineita kohtaamiansa taudinaiheuttajia ja rokotteita vastaan.

Isommilla vauvoilla isompi tautiriski

Pienellä vauvalla tuhkarokkoa suuremmat riskit liittyvät hinkuyskään ja RSV-infektioon sekä eksoottisempiin tauteihin kuten malariaan, joita vastaan Suomessa syntyneellä äidillä ei yleensä ole vasta-aineita.

Isommilla vauvoilla ja rokottamattomilla taaperoilla voi olla matkoilla suurempi riski sairastua tarttuviin tauteihin, koska he tutustuvat ympäristöön jo itse. Ripulit, hengitystieinfektiot ja muut virukset tarttuvat herkästi, kun lapsi syö muutakin ravintoa kuin rintamaitoa ja lisäksi ryömii tai konttaa ja poimii maasta kaikkea suuhunsa.

MPR-rokotteen voi ottaa aikaisintaan puolen vuoden iässä.

Tuhkarokko tarttuu herkästi. Tartunnan voi saada ilmateitse, pisara- tai kosketustartuntana.

Nohynek arvioi, että Euroopan tuhkarokkoalueille matkustamista kannattaa vakavasti harkita, jos lapsi ei ole vielä saanut MPR-rokotetta. Lomakohteissa tartuntariskiin vaikuttaa sekin, mistä maista muut turistit ovat ja onko heitä tai heidän lapsiaan rokotettu vai ei. Riski voi olla myös lentokentillä ja väentungoksissa kuten suosituissa turistinähtävyyksissä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Disneylandissa levisi muutama vuosi sitten tuhkarokkoepidemia. 

Jos perhe ehdottomasti haluaa matkustaa alueelle, jolla tiedetään olevan tuhkarokkoepidemia, MPR-rokotteen antamista vauvalle voidaan aikaistaa. MPR-rokote voidaan antaa aikaisintaan puolen vuoden iässä. Varmempi suoja saadaan kuitenkin, jos rokotteen saa hieman myöhemmin, noin 9-11 kuukauden iässä.

Rokotesuoja alkaa tehota noin kahden viikon kuluttua rokotuksesta. Aikaistetun rokoteannoksen jälkeen tarvitaan vielä kansallisen rokoteohjelman mukaiset tehosteet 12 kuukauden ja 6 vuoden iässä.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila haluaisi palauttaa subjektiivisen oikeuden varhaiskasvatukseen. 

Päivähoito-oikeuden rajaaminen työttömien lapsilta vaikeuttaa vanhempien mahdollisuuksia ottaa vastaan tarjottua työtä, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sanoo.

Suunniteltu työttömyysturvan aktiivimalli tekee yhtälöstä entistä vaikeamman: aktiivimallissa työtön menettää osan työttömyysetuudesta, ellei hän ole kolmen kuukauden aikana 18 tuntia töissä riittävällä palkalla, viikon verran työvoimapalveluissa tai tienaa yrittäjänä 241 euroa.

Helsingin Sanomat kertoo jutussaan maanantaina, että keskustelu aktiivimallin toteutustavoista jatkuu vilkkaana. Mallia vastustavaan kansalaisaloitteeseen on kertynyt yli 115 000 allekirjoitusta.

Kurttilan mukaan aktiivimallista päätettäessä ei ole huomioitu lasten varhaiskasvatuksen järjestämistä.

– Nykyisin äkillisestä työllistymisestä johtuen kunnalla on kaksi viikkoa aikaa varhaiskasvatuspaikan järjestämiseen hakemuksen jättöpäivästä laskien. Aktiivimallin voimassa ollessa tämä kahden viikon odotusaika on liian pitkä, Kurttila arvioi.

”Pieniä lapsia ei voi jättää yksin kotiin vanhemman lähtiessä töihin. Tämän ei pitäisi olla kenellekään epäselvää.”

Lapsiasiavaltuutetulla on kaksi ratkaisuvaihtoehtoa: subjektiivinen oikeus päivähoitoon on palautettava kaikille, tai alle kouluikäisten lasten vanhemmat on rajattava kokonaan pois työttömyysturvan aktiivimallista.

– Pieniä lapsia ei voi jättää yksin kotiin vanhemman lähtiessä töihin. Tämän ei pitäisi olla kenellekään epäselvää. Jos yhteiskunta ei pysty järjestämään tarvittavia varhaiskasvatuspalveluita joustavasti, silloin työttömiä vanhempia ei voi rangaista aktiivimallin mukaisesti lapsen hoitamisesta kotona, Kurttila pohtii.

Kurttila on aiemminkin puhunut varhaiskasvatuksen puolesta ja päivähoito-oikeuden rajausta vastaan. Hän on huomauttanut, että kukaan ei hyväksyisi sitä, että lapsilla olisi perhetaustansa perusteella erilainen oikeus käydä koulua.

– Rajaus päivähoito-oikeuteen tarkoittaa käytännössä samaa. Kuitenkin tiedetään, että ne lapset, joiden perheissä on esimerkiksi työttömyyttä tai vähäosaisuutta, hyötyvät varhaiskasvatuksesta eniten.

Keskustele alle: Onko lapsesi oikeutta päivähoitopaikkaan rajattu oman työttömyytesi takia? Miten se on vaikuttanut työnhakuusi?