Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Mitkä ovat kurkunpääntulehduksen oireet? Miten kurkunpääntulehdus hoidetaan? Lue ohjeet.

Sitä ei voi unohtaa kun sen kerran on kuullut: kumeankuiva, haukkuva yskä kuin merileijonalla ja pelottavan kuuloinen rohina.

Kurkunpääntulehdus eli laryngiitti on pikkulasten tavallinen talviaikainen vaiva, joka alkaa usein äkisti ja ainakin ensimmäisellä kerralla säikäyttää vanhemmat pahanpäiväisesti.

10–15 prosenttia lapsista sairastaa kurkunpääntulehduksen ainakin kerran, ja joillakin vaiva uusiutuu herkästi. Tavallisimmin sen saavat 2–3-vuotiaat taaperot, jostakin syystä pojat tyttöjä herkemmin.

Taipumus kurkunpääntulehdukseen loppuu yleensä onneksi kouluikään mennessä.

Kurkunpääntulehdus: oireet

Kurkunpääntulehdusta aiheuttavat virukset, useimmiten parainfluenssavirus, ja tautia esiintyy usein epidemioina. Päiväkodissa taudin tarttumista on vaikea estää.

Kurkunpääntulehduksen oireet johtuvat äänihuulten tulehtumisesta ja turpoamisesta. Tulehdus voi kehittyä hitaasti muutaman päivän aikana pahenevana yskänä ja käheytenä ja aiheuttaa hengityksen vaikeutumista.

Toinen, tunnetumpi, taudinmuoto on äkillisesti ja usein yöaikaan alkava tulehdus, jolloin oireet ilmaantuvat nopeasti. Illalla terveeltä vaikuttava taapero voi herätä yöllä haukkuvaan yskään.

Hankalin vaihe kestää 2-3 vuorokautta, yskä yleensä yli viikon. Alkupäivinä lapsella voi olla kuumetta.

Kurkunpäätulehdus: hoito-ohjeet

Sisäänhengityksen rohinaa ja vaikeutumista ei esiinny kaikilla, mutta juuri niitä kannattaa tarkkailla, sillä selvä hengityksen vaikeutuminen on syy lähteä lapsen kanssa lääkäriin. 

Kurkunpääntulehdus on virustauti eikä sitä voi hoitaa antibiooteilla.

Pelkkää käheää yskää ei tarvitse lääkitä mitenkään, mutta hengitysvaikeudesta kärsivää naperoa kannattaa hoitaa oheisen ohjeen mukaan:

  • Ota lapsi syliisi istumaan, silloin hengittäminen on hänelle helpointa. Kun lapsi nukkuu sängyssään, kohota sängyn pääpuolta ylemmäs.
  • Vie lapsi hetkeksi (5-10 min.) ulos kylmään ilmaan, esimerkiksi parvekkeelle. Viileä ilma vähentää limakalvoturvotusta ja helpottaa oloa. Mielellään myös lapsen makuuhuoneessa on viileää.
  • Haalea höyryhengityshoito voi myös auttaa. Vie lapsi kylpyhuoneeseen ja suihkuta lämmintä vettä ammeeseen niin että kosteus tiivistyy. Istu lapsen kanssa kylpyhuoneessa hengittelemässä.
  • Rauhoittele lasta, sillä pelko pahentaa hengenahdistusta. Pysy itsekin rauhallisena.
  • Kuume- ja kipulääke voi helpottaa lapsen oloa.

Milloin lapsi pitää viedä lääkäriin?

Jos lapsen hengitys kaikesta huolimatta näyttää työläältä ja tihentyy, vie lapsi päivystävälle lääkärille.

Kurkunpääntulehduksen hoitona käytetään adrenaliinisumutetta ja kortikosteroidilääkettä, jotka vähentävät turvotusta ja hengenahdistus yleensä helpottuu nopeasti.

Kotona voi kortisonitabletteja antaa lääkärin ohjeen mukaan parin päivänä ajan.

Joskus kurkunpääntulehdus on sen verran hankala, että se vaatii muutaman päivän sairaalahoidon.

Lähde: Hannu Jalanko: Pipi – sata kysymystä lastenlääkärille, Duodecim

Lue lisää

Terveyskirjasto.fi: Kurkunpääntulehdus (laryngiitti) lapsella

Vierailija

Kurkunpääntulehdus: näin hoidat sen

Kannattaa antaa heti ensioireiden ilmaannuttua lasten nestemäistä Buranaa (20mg), se laskee kurkun turvotusta -ainakin tehonnut meillä. Saunassa käynti ja höyryttely on vain pahentanut ongelmaa. Huoneen hyvä ilmanvaihto on plussaa. Yöksi sängynpäätyä kirjoilla ylemmäs sekä joku geeli ehkä on jonkin verran auttanut, esim tämä: http://www.apteekkishop.fi/Sniffer-Junior-Baby-geeli-ja-voidepuikko-1-kpl Olemme laittaneet myös tämä laitteen pahimmaksi yöksi, kuivahöyrystin, saa mm. prismoista : http...
Lue kommentti

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.