Ero on vaativa laji. Jos suhteessa on vaikeuksia, ero usein kärjistää niitä. Miksi?

1. Miksi hyvät ihmiset voivat erossa käyttäytyä huonosti?

Erossa voi moni asia mennä pieleen. Pariterapiaan hakeutumisesta voi olla apua – mieluummin vähän aikaisemmin kuin asioiden jo kärjistyttyä. Terapiassa tilanteet voivat usein rauhoittua ja eron aiheuttama sokki lientyä. Molempia puolisoita rohkaistaan etsimään tukea ongelmiinsa. Ero voi kuitenkin tulla pariterapiasta huolimatta.
Se on yleensä kova ja vaativa laji. Jos parisuhteessa on vaikeuksia, ero usein vielä kärjistää niitä. Jos päätös ei ole yhteisen pohdinnan tulos, eroavat ovat toisiinsa nähden eri tilanteessa. Toinen on saattanut miettiä asiaa pitkään, toiselle se tulee puskista. Erivaiheisuus tuottaa ahdistusta. Kun erosta tulee totta, alkavat entiset puolisot helposti nähdä toisensa uhkana ja reagoivat sen mukaan. Väkivaltainen käytös on kuitenkin aina väärin ja tekijänsä vastuulla

2. Mistä rajut reaktiot johtuvat?

Ihmisten käyttäytymistä ohjaa karkeasti sanottuna kaksi erilaista "ohjelmaa" tai "moodia". Tavallisessa, turvallisessa maailmassa eletään niin sanotusti sietoikkunan puitteissa. Aikuisilla ihmisillä on käytössä harkintaan eli "järkeen" liittyvät hitaan viisauden resurssit.  Kun ihminen kokee joutuvansa uhatuksi, ulos sietoikkunasta, "moodi" helposti vaihtuu. Harkintaan perustuva viisaus vaihtuu nopeaan "uhan alla toimimisen" logiikkaan. Nopea viisaus sinänsä on ihmiselle tarpeellinen asia. Jos auto syöksyy kohti, verkkaisuus tuottaa kuoleman. Tarvitaan nopeaa ja intuitiivista reagointia, jossa harkinta kytketään ikään kuin tilapäisesti pois päältä. Nopeasta viisaudesta on kuitenkin haittaa, jos sitä käytetään soveltumattomissa tilanteissa. Riitaisat pariskunnat usein traumatisoituvat ja alkavat nähdä toisensa vaarana. Uhattuina he siirtyvät nopean viisauden käyttäjiksi yrittäessään ratkoa välejään. Tämä yleensä pahentaa asiaa, koska tilanteissa tarvittaisiin malttia ja harkintaa. Käyttäytymisestä tulee sekavaa ja poukkoilevaa, kummankin omalta kannaltaan oikeutettu kokemus uhattuna olemisesta pahenee. Se lisää poukkoilua, mikä lisää uhkaa... Kierre voi pahentua todella ilkeäksi puolin ja toisin – kummankin näkökulmasta katsottuna. Jos vielä lapset joutuvat tämän "uhkapelin" nappuloiksi, voivat tilanteet olla tosi ikäviä. Siksi huonojen kierteiden rauhoittaminen ja paluu hitaaseen viisauteen on erittäin tärkeää. Tähän tarvitaan usein ulkopuolista apua.

3. Voiko hyvää eroa olla?

Eroavien aikuisten täytyy tavoitella lasten kannalta hyvää eroa. Näkökulma täytyisi saada vaihdettua aikuisten oikeuksista lasten parhaaseen. Se toteutuu, kun vanhemmat pystyvät keskinäisen suhteensa päättymisestä huolimatta jatkamaan riittävää, vanhemmuuteen liittyvää yhteistyötä lapsiin liittyvissä kysymyksissä. Eron haaste on juuri tässä. Samalla kertaa pitää haudata parisuhdetta ja synnyttää eron jälkeistä vanhemmuuden yhteistyötä. Ei ihme, että monilla on vaikeuksia tässä ristiriitatilanteessa.

4. Miten sopuun päästään?

Olen työssäni perheasioiden sovittelijana nähnyt, että vanhemmat yleensä rakastavat lapsiaan ja haluavat heille hyvää. Useimmat vanhemmat tajuavat eroon liittyvän vihankin keskellä, että lapset tarvitsevat molempia vanhempiaan. He eivät lakkaa rakastamasta näitä, vaikka vanhemmat lakkaisivat rakastamasta toisiaan. Kun kuvakulmaa onnistutaan vaihtamaan ja ihmisiä rauhoittamaan, hyödyntämään hidasta viisautta, monet vanhemmat kykenevät tekemään riittävän hyvää yhteistyötä lastensa parhaaksi. Mikäli eron jälkeisten asioiden selvittely tuntuu vaikealta, kannattaa etsiä tukea perheasioiden sovittelusta. Neutraalin ulkopuolisen apu helpottaa usein tilannetta.

Asiantuntija:
Jari Kekäle, TT, perheterapeutti VET. Perheneuvoja ja perheasioiden sovittelija, Järvenpään perheasioiden neuvottelukeskus.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti