Kevään juhlat lähestyvät. Saako lapsi syödä kekkereillä herkkuja?

Oletko joskus tokaissut herkkuja ahmivalle lapselle saman kuin minä: Nyt kannattaa lopettaa se karkin ahmiminen. Muuten olet pian sokerihumalassa.

Synttäreillä ja muilla kekkereillä herkuttelun seurauksena on yletön riekkuminen ja kotiin lähtiessä mahdollisesti itkupotkuraivarit eteisen lattialla. Selvä sokerihumala ja verensokerin laskua seuraava hepulitila, vai mitä? Vai onko sittenkään? Onko sokerihumalaa olemassa?

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin mukaan sokerihumala on tarua. Tutkimukset eivät ole pystyneet osoittamaan, että sokerin syöminen aiheuttaisi lapsissa hyperaktiiviisuutta. Mistä herkkujen syöntiä seuraava riekkuminen ja sekoilu sitten johtuu?

Yksi selitys on, että hyvät bileet saavat lapsen tavallista riehakkaammalle tuulelle, oli tarjolla sitten makeita herkkuja tai ei. Kavereiden seura ja jännittävä tilanne innostavat.

Toinenkin selitys on: Borg kertoo, että koska aikuiset uskovat sokerin aiheuttavan lapsissa ylivilkkautta, he myös havainnoivat sokerilla herkuttelevan lapsen käytöstä tavallista herkemmin. Ja pistävät merkille vähäisemmätkin riekkumisen merkit.

Asiaa selvitettiin tutkimalla joukkoa lapsia, jotka heidän vanhempansa mielsivät sokeriherkiksi. Joukko jaettiin kahteen ryhmään. Toisen ryhmän vanhemmille kerrottiin, että lapset olivat saaneet sokeriherkkuja. Toisen ryhmän vanhemmille kerrottiin, että lapset eivät olleet saaneet herkkuja.

Tosiasiassa kummankaan ryhmän lapset eivät saaneet sokeria.

Vanhemmat, jotka luulivat lastensa syöneen sokeriherkkuja, raportoivat lasten käyttäytyvän paljon riehakkaammin kuin toisen ryhmän vanhemmat.

Lapsen ylivilkkaus näytti siis olevan pelkästään vanhempien päässä.

Tutkimustulos ei toki poista sitä tosiasiaa, että ylenmäärin syötynä sokeri ei ole terveydelle hyväksi. Mutta synttäreillä ja muilla kekkereillä herkkuja saa syödä hyvällä omallatunnolla sokerihumalaa pelkäämättä.

Superiloisia juhlia!

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Kahvilla on yllättäviä terveysvaikutuksia

Älä pode morkkista herkuttelusta, tiukka dieetti ei toimi

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Vierailija

Onko lapsen sokerihumala totta vai tarua?

Runsas sokerilimujen käyttö oli yhteydessä rasvamaksaan. Tämä kuvio alkaa olla aika selvä: Sokerilimsat raunioittavat ihmisen terveyden. Virvoitusjuomateollisuudella on ankea tilanne edessään. No ei sentään - onhan heillä taitavia juristeja ja vahvat PR-osastot. Tämä ei ollutkaan yllätys, paitsi suurimmalle osalle limsan juojista. Mutta ei hätää, he eivät näitä lue. http://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278%2815%2900240-8/abstract aikka Maailman terveysjärjestö WHO suositteli...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.