Lapsen toistuvan kurkkukivun syyksi voi paljastua joskus piilevänä vaaniva streptokokki A, kansanomaisesti angiina.

1. Mikä streptokokki A on?

A-ryhmän streptokokki on bakteeri, joka aiheuttaa kuumeisia nielutulehduksia erityisesti 5–15-vuotiaille leikki- ja kouluikäisille lapsille.

Alle viisivuotiaiden kurkkukivut ovat yleensä tavallisia virustulehduksia.

Streptokokki A on syypää myös muutamaan muuhun lasten infektioon kuten tulirokkoon, märkärupeen ja vaippa-alueen ihotulehdukseen.

2. Mitkä ovat streptokokin oireet ja miten ne eroavat flunssan aiheuttamasta kurkkukivusta?

Eron huomaa oireiden voimakkuudesta. Streptokokkitartunnassa nielu ja kaulan alue ovat usein todella kipeitä ja kuume voi nousta nopeasti korkeaksi. Lapsi kannattaa viedä lääkäriin.

Muita merkkejä ovat kurkun kirkas punaisuus, vaaleat peitteet ja nielemisvaikeus. Kaulan imusolmukkeet voivat aristaa, lapsella voi olla päänsärkyä ja pahoinvointia.

Nuhaa ja yskää ei yleensä ole, kuten virustulehduksessa.

Streptokki A voi näkyä lääkärin vastaanotolla pikatestissä, mutta ei aina. Tauti varmistuu bakteeriviljelyllä.

3. Miten streptokokki A:ta hoidetaan?

Hoidon kannalta on tärkeää, että nielutulehduksen syy selvitetään.

Jos streptokokkitartunta on selvä, tulehdukseen tarvitaan antibioottihoito. Ensisijaisesti käytetään penisilliiniä. Kymmenen päivän kuuri puree yleensä hyvin ja lyhentää taudin kestoa.

Streptokokkibakteerin tarttuminen loppuu 24 tunnin kuluttua lääkkeen aloittamisesta. Päiväkotiin ja kouluun lapset voivat mennä sen jälkeen vointinsa mukaan.

Virusperäisiä kurkkukipuja hoidetaan tulehduskipulääkkeillä, ja ne voivat helpottaa antibiootin ohella oireita myös streptokokki-tulehduksessa.

4. Voiko pöpöä kantaa tietämättään ja tartuttaa toisia?

On se mahdollista, sillä noin 10 prosenttia lapsista ja nuorista on bakteerin oireettomia kantajia. Oireettomat kantajat eivät pääsääntöisesti tartuta muita, mutta on poikkeuksiakin.

Jos samassa lapsiryhmässä – tai perheessä – kovin moni sairastuu, on joskus tautikierteen katkaisemiseksi perusteltua tutkia koko ryhmä ja hoitaa kaikki, joilla bakteeri todetaan.

Lääkitseminen ei takaa sitä, että piilevästä bakteerista päästäisiin lopullisesti eroon.

5. Aiheuttaako streptokokki A usein jälkitauteja?

Streptokokin mahdolliset jälkitaudit nielupaise, reumakuume tai munuaistulehdus ovat ikäviä mutta onneksi hyvin harvinaisia.

Väite, että hoitamaton angiina johtaa sydänvaivoihin, ei pidä nykyisin enää paikkaansa.

6. Mitä, jos se iskee aina uudestaan?

Joillakin on taipumus sairastua streptokokin aiheuttamaan nielutulehdukseen aina uudestaan. Jos tauti uusiutuu herkästi, 3–4 kertaa vuodessa, voi lääkäri miettiä nielurisojen poistoa. Se auttaa yleensä hyvin, mutta leikkaus ei ole rutiinitoimenpide.

Kaikkia pöpöjä voi yrittää torjua huolehtimalla hyvin perushygieniasta. Käsiä kannattaa pestä ahkerasti vedellä ja saippualla.

Kysymyksiin vastasi lasten infektiotautien erikoislääkäri Ville Peltola Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Lue lisää

Iskikö flunssa?

Milloin sairaana olleen lapsen voi viedä hoitoon?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.