Purennan virheet näkyvät jo kuusivuotiaan hampaissa. Myös hoidon voi usein aloittaa jo silloin.

Milloin oikominen kannattaa aloittaa?

Tämä on uutta: aina ei kannata odottaa. Oikomisen tarvetta pystytään nykyään arvioimaan jo lapsen maitohampaista. Purennan kannalta olisi hyvä, että lapsi kävisi hammastarkastuksessa viisi–kuusivuotiaana.

Monien ongelmien hoito voidaan aloittaa jo ennen pysyvien hampaiden puhkeamista. Silloin ei odoteta, että pysyvät hampaat puhkeavat väärään asentoon, vaan ohjataan ne puhkeamaan oikein.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hampaat ovat luussa kiinni säikeistöllä. Kun hammas puhkeaa, säikeet ovat aluksi löyhemmät. Siksi hampaan asentoa on aluksi helpompi korjata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkiksi ristipurentaa voidaan hoitaa jo varhain. Ristipurennassa ylähammaskaari on kapea, ja ylähampaat jäävät osittain alahampaiden sisäpuolelle. Ristipurennan varhaisessa hoidossa käytetään hampaisiin kiinnitettävää oikomislaitetta, joka ohjaa leukojen kasvua niin, että ylähammaskaaresta tulee tarpeeksi leveä.

Ristipurenta on tavallinen pulma, siitä kärsii noin joka kymmenes lapsi. Sen varhainen hoito kestää noin puoli vuotta. Hoito on tehokasta myös teini-iässä, mutta leuan kasvuun vaikuttaminen on siinä vaiheessa paljon vaikeampaa.

Oikomishoidossa on paljon vaihtoehtoja. Osa lääkäreistä esimerkiksi katsoo, että hoito on järkevää tehdä vasta, kun pysyvät hampaat ovat puhjenneet. Silloin hampaita voidaan siirtää raudoilla tai kiinnikkeillä.

Suomessa oikojahammaslääkärit arvioivat ennen kaikkea sitä, miten purenta toimii, ja vähemmän sitä, miltä hampaat näyttävät. Nämä ovat onneksi usein sama asia. Hyvin toimivat hampaat yleensä myös näyttävät hyviltä.

Miten valmistella lasta hoitoon?

Ensin oma pelko pois: menetelmät ovat tehokkaampia ja hoidot lyhyempiä kuin omassa lapsuudessa.

Eskari- tai alakouluikäiset sopeutuvat hoitoon helpoimmin. Teini taas saattaa kyseenalaistaa koko homman. Hammaslääkärien kokemus on, että etenkään teini-ikäiset pojat eivät oikomishoidosta innostu.

Lapsen näkökulmasta hoito kestää kauan. Lisäksi rautojen käytön ajan hampaiden puhdistus on hankalaa – mutta hyvin tärkeää. Vaarana on hampaiden reikiintyminen.

Vanhempi voi varautua siihen, että lasta joutuu kannustamaan. Jos puhdistaminen ei suju, hammashygienisti sekä puhdistaa hampaat että opettaa puhdistamista.

Pahimmillaan huono puhdistaminen johtaa siihen, että hoito pitää keskeyttää.

Pysyvien hampaiden oikominen kestää yleensä vuoden kaksi. Sen jälkeen tarvitaan ylläpitohoitoa, jotta tulos pysyy. Hampaat luuhun kiinnittävä säikeistö muuttuu hitaasti, ja aluksi se vetää hampaita vanhaan asentoon.

Oikominen voi olla epämukavaa, muttei kivuliasta. Hampaat ovat kyllä arat, ja osa lapsista tuntee särkyä. Se kestää yleensä muutaman päivän kerrallaan.

Miksi hampaat kasvavat vinoon ja voiko sitä estää?

Hampaiden kasvaminen vinoon ei ole synnynnäistä. Tutkimusten mukaan suomalaisten purentaongelmat ovat yleistyneet nopeasti. Syy on nykyisessä elämäntavassa, esimerkiksi siinä, että ravinto on pehmeää ja lapset käyttävät pitkään tuttia ja tuttipulloa.

Pitkä imetys, vuoden ikään saakka, puolestaan vähentää purentavirheitä. Rintamaitoa syövän vauvan suun lihastyö ohjaa hammaskaarta kasvamaan oikein.

Tuttia voi kyllä käyttää. Siitä ja peukalon imemisestä pitäisi vain päästä eroon ajoissa, viimeistään kaksivuotispäivänä.

Juttua varten on haastateltu hampaiston kehitys- ja oikomisopin professoria Juha Varrelaa Turun yliopistosta.

Lähde: Kaikki on vinksin vonksin, Meidän Perhe 2/15

Sisältö jatkuu mainoksen alla