Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

On oikea aika käydä ottamassa rokote, jotta suoja influenssaa vastaan ehtii kehittyä.

Influenssaepidemia ei ole vielä käynnistynyt Suomessa, joten nyt olisi oikea aika käydä ottamassa rokote tautia vastaan. Ajoissa otettu rokote takaa, että suoja kausi-influenssaa vastaan ehtii kehittyä.

Influenssan riskiryhmään kuuluvat erityisesti alle 3-vuotiaat lapset.

Miksi juuri pikkulapset kannattaa rokotuttaa?

Pikkulapset sairastavat influenssaa enemmän kuin muut. Alle 1-vuotiaat joutuvat myös sairaalahoitoon sen takia yhtä usein kuin ikääntyneet.

Pikkulapsista jopa 30 prosenttia saa influenssan jälkeen jonkun jälkitaudin kuten korvatulehduksen. Rokottamalla pikkulapset voidaan estää heidän sairastumisensa sekä influenssaan että sen jälkitauteihin.

Pikkulapset myös erittävät virusta kauemmin ja enemmän kuin muut ikäryhmät ja ovat siksi myös tehokkaimpia taudin levittäjiä.

Viime kauden kausi-influenssarokote vähensi alle 3-vuotiailla influenssaa yli puolella ja influenssasta johtuvia terveyskeskuskäyntejä yli 60 prosenttia. Siitä on ollut siis selvää hyötyä.

Lihakseen pistettävä kausi-influenssarokote suojaa myös sikainfluenssalta.

Koska influenssarokotus kannattaa ottaa lapselle?

Hyvä aika influenssarokotuksen ottamiselle on nyt, kun epidemia ei ole vielä alkanut. Epidemia kestää 1–3 kuukautta, ja sen alkuvaiheessa on vielä järkevä ottaa rokotukset.

Alle 9-vuotiaat tarvitsevat yleensä kaksi rokotusta vähintään kuukauden välein. Lapsille, jotka edellisenä vuonna ovat saaneet kaksi annosta influenssarokotetta, riittää yksi tehosteannos.

Onko kausi-influenssarokote turvallinen?

Kausi-influenssarokotus on tuttu ja turvallinen. Samantapaista rokotetta on käytetty jo 1970-luvulta lähtien. Kausi-influenssarokote on erilainen kuin narkolepsiakohuun liitetty pandemiarokote. Siinä ei esimerkiksi ole lainkaan tehosteainetta.

Influenssarokotuksen yleisin haitta on pistospaikan mahdollinen ärsytys. Yhdessä tapauksessa miljoonasta rokote voi aiheuttaa anafylaktisen sokin, mutta riski on siis hyvin, hyvin pieni.

Influenssarokotteesta ei voi saada itse influenssaa, sillä rokote ei sisällä eläviä viruksia.

Rokotuksen voivat ottaa myös kananmunalle allergiset.

Keille kaikille influenssarokote on ilmainen?

Influenssarokote on ilmainen 6-35 kuukauden ikäisille lapsille eli alle 3-vuotiaille. Se on ilmainen myös raskaana oleville, 65 vuotta täyttäneille, palvelukseen astuville varusmiehille ja sairauden vuoksi riskiryhmiin kuuluville.

Myös influenssalle alttiiden ihmisten läheiset saavat rokotuksen maksutta. Esimerkiksi pienten lasten perheenjäsenten ja hoitajien sekä isovanhempien kannattaa käydä hakemassa rokote.

Mitä raskaana olevan on hyvä tietää influenssarokotuksesta?

Raskaana olevilla on tavallista suurempi riski sairastua vakavaan influenssaan, sillä raskaus heikentää elimistön puolustusjärjestelmää.

Odottavan äidin riski sairastua vakavaan influenssaan viisinkertaistuu, jos hänellä on lisäksi jokin perustauti kuten astma, diabetes tai sydän- munuais- tai maksasairaus.

Rokotuksesta hyötyy myös vauva. Ainakin raskauden viimeisellä kolmanneksella annettu rokote suojaa lasta merkittävästi puolen vuoden ikään saakka.

Rokotettu äiti suojaa vauvaansa myös välillisesti: kun hän ei itse sairastu influenssaan, hän ei tartuta sitä lapselleen.

Rokotetta tarjotaan myös raskaana olevan lähipiirille.

Miten riskiryhmään kuulumaton saa rokotuksen?

Influenssarokotteen voi ostaa reseptillä apteekista. Rokotus voidaan antaa terveysasemalla tai yksityisellä lääkäriasemalla.

Yhden rokotteen hinta on noin 12 euroa. Hinta saattaa vaihdella hieman apteekkikohtaisesti.

Asiantuntijana on ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Rokotusohjelmayksiköstä.

Lue lisää

Thl.fi: Kausi-influenssarokote

Meidänperhe.fi: Lapsille luvassa tehokkaampi influenssarokote

Meidänperhe.fi: Pahentaako flunssa lapsen astmaoireita?

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.