Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

On oikea aika käydä ottamassa rokote, jotta suoja influenssaa vastaan ehtii kehittyä.

Influenssaepidemia ei ole vielä käynnistynyt Suomessa, joten nyt olisi oikea aika käydä ottamassa rokote tautia vastaan. Ajoissa otettu rokote takaa, että suoja kausi-influenssaa vastaan ehtii kehittyä.

Influenssan riskiryhmään kuuluvat erityisesti alle 3-vuotiaat lapset.

Miksi juuri pikkulapset kannattaa rokotuttaa?

Pikkulapset sairastavat influenssaa enemmän kuin muut. Alle 1-vuotiaat joutuvat myös sairaalahoitoon sen takia yhtä usein kuin ikääntyneet.

Pikkulapsista jopa 30 prosenttia saa influenssan jälkeen jonkun jälkitaudin kuten korvatulehduksen. Rokottamalla pikkulapset voidaan estää heidän sairastumisensa sekä influenssaan että sen jälkitauteihin.

Pikkulapset myös erittävät virusta kauemmin ja enemmän kuin muut ikäryhmät ja ovat siksi myös tehokkaimpia taudin levittäjiä.

Viime kauden kausi-influenssarokote vähensi alle 3-vuotiailla influenssaa yli puolella ja influenssasta johtuvia terveyskeskuskäyntejä yli 60 prosenttia. Siitä on ollut siis selvää hyötyä.

Lihakseen pistettävä kausi-influenssarokote suojaa myös sikainfluenssalta.

Koska influenssarokotus kannattaa ottaa lapselle?

Hyvä aika influenssarokotuksen ottamiselle on nyt, kun epidemia ei ole vielä alkanut. Epidemia kestää 1–3 kuukautta, ja sen alkuvaiheessa on vielä järkevä ottaa rokotukset.

Alle 9-vuotiaat tarvitsevat yleensä kaksi rokotusta vähintään kuukauden välein. Lapsille, jotka edellisenä vuonna ovat saaneet kaksi annosta influenssarokotetta, riittää yksi tehosteannos.

Onko kausi-influenssarokote turvallinen?

Kausi-influenssarokotus on tuttu ja turvallinen. Samantapaista rokotetta on käytetty jo 1970-luvulta lähtien. Kausi-influenssarokote on erilainen kuin narkolepsiakohuun liitetty pandemiarokote. Siinä ei esimerkiksi ole lainkaan tehosteainetta.

Influenssarokotuksen yleisin haitta on pistospaikan mahdollinen ärsytys. Yhdessä tapauksessa miljoonasta rokote voi aiheuttaa anafylaktisen sokin, mutta riski on siis hyvin, hyvin pieni.

Influenssarokotteesta ei voi saada itse influenssaa, sillä rokote ei sisällä eläviä viruksia.

Rokotuksen voivat ottaa myös kananmunalle allergiset.

Keille kaikille influenssarokote on ilmainen?

Influenssarokote on ilmainen 6-35 kuukauden ikäisille lapsille eli alle 3-vuotiaille. Se on ilmainen myös raskaana oleville, 65 vuotta täyttäneille, palvelukseen astuville varusmiehille ja sairauden vuoksi riskiryhmiin kuuluville.

Myös influenssalle alttiiden ihmisten läheiset saavat rokotuksen maksutta. Esimerkiksi pienten lasten perheenjäsenten ja hoitajien sekä isovanhempien kannattaa käydä hakemassa rokote.

Mitä raskaana olevan on hyvä tietää influenssarokotuksesta?

Raskaana olevilla on tavallista suurempi riski sairastua vakavaan influenssaan, sillä raskaus heikentää elimistön puolustusjärjestelmää.

Odottavan äidin riski sairastua vakavaan influenssaan viisinkertaistuu, jos hänellä on lisäksi jokin perustauti kuten astma, diabetes tai sydän- munuais- tai maksasairaus.

Rokotuksesta hyötyy myös vauva. Ainakin raskauden viimeisellä kolmanneksella annettu rokote suojaa lasta merkittävästi puolen vuoden ikään saakka.

Rokotettu äiti suojaa vauvaansa myös välillisesti: kun hän ei itse sairastu influenssaan, hän ei tartuta sitä lapselleen.

Rokotetta tarjotaan myös raskaana olevan lähipiirille.

Miten riskiryhmään kuulumaton saa rokotuksen?

Influenssarokotteen voi ostaa reseptillä apteekista. Rokotus voidaan antaa terveysasemalla tai yksityisellä lääkäriasemalla.

Yhden rokotteen hinta on noin 12 euroa. Hinta saattaa vaihdella hieman apteekkikohtaisesti.

Asiantuntijana on ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Rokotusohjelmayksiköstä.

Lue lisää

Thl.fi: Kausi-influenssarokote

Meidänperhe.fi: Lapsille luvassa tehokkaampi influenssarokote

Meidänperhe.fi: Pahentaako flunssa lapsen astmaoireita?