Niskat voivat olla jumissa jo nuorena, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Yhä useampi suomalaislapsi kärsii toistuvista niskakivuista. Jo 9­–12-vuotiailla niskavaivat ovat tavallisia, ja murrosikään tultaessa ne vain yleistyvät.

Kivun taustalla on psyykkisiä ja geneettisiä tekijöitä. Liikunnan vähyyttä ei tässä tapauksessa voi syyttää, selviää Helsingin yliopistossa tehdystä tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Nuoret kroonikot

Väitöstutkimuksen tehneen fysiatrian erikoislääkärin Minna Ståhlin mukaan niskakipua kokeneiden suomalaislasten ja -nuorten määrä on lisääntynyt jatkuvasti vuodesta 1991 lähtien. Niskakipuongelma näyttää tutkimuksen mukaan kroonistuvan jo 9–16-vuotiaana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Murrosikään asti tytöt ja pojat kärsivät niskavaivoista yhtä paljon, mutta sen jälkeen kipeät niskat ovat enemmän tyttöjen riesa. Lähes puolet 16–18-vuotiaista tytöistä potee niskakipua vähintään kerran viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kipulääkkeitä murrosikäisistä niskakipuisista käyttää neljännes.

Taustalla myös stressin oireita

Lasten ja nuorten niskakipuiluun liittyvät usein muutkin tuki- ja liikuntaelinten kivut. Myös stressiin liitetyt oireet kuten unihäiriöt, päänsärky ja vatsavaivat ennustavat niskavaivojen ilmaantumista.

Sen sijaan liikunta-aktiivisuudella ja nivelten yliliikkuvuudella ei tutkimuksessa huomattu olevan vaikutusta niskakivun ilmaantumiseen ja ennusteeseen.

Kännykkäkansan yleistyvä vaiva?

Nuoruusiän niskakipuilun syitä kannattaa miettiä, sillä niskaoireet lapsuuden ja nuoruuden aikana näyttävät ennustavan samoja vaivoja myös aikuisena, Minna Ståhl mainitsee.

Tutkimuksen ulkopuolelta: Voisiko suomalaislasten usein pitkään jatkuvalla kumaralla asennolla kännykän ja tietokoneen äärellä olla tekemistä asian kanssa? Arkijärjellä ajateltuna syy voi löytyä hyvinkin läheltä.

Lue lisää: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/44722

Sisältö jatkuu mainoksen alla