Näyttelijä Jenni Kokanderin elämään tuovat vauhtia lapset Saima ja Vilho.

Viime syksy ja työ tv-ohjelma Putouksessa muutti näyttelijä Jenni Kokanderin perheen elämän.

– Olin kiinni Putouksessa viisi päivää viikossa aamusta iltaan. Mieheni Jukka jäi viime syksyllä hoitovapaalle kuopuksemme Vilhon kanssa. Viime kuukaudet ovat olleet minulle hyvä muistutus siitä, ettei töihin mennä lepäämään, Jenni kertoo.

Äitiys toi armollisuutta

Ennen esikoistyttö Saiman syntymää Jenni ja Jukka elivät huoletonta boheemielämää. Usein noustiin vasta puolilta päivin ja mentiin nukkumaan vasta kahdelta yöllä. Silloin Jenni poti huonoa omaatuntoa päivistä, jolloin ei tullut tehtyä mitään. Hänestä tuntui usein siltä, että pitäisi kehittää itseään, vähintäänkin lukea runokirjaa tai käydä uimassa.

– Äitinä olen itselleni armollisempi. Perhearki tuo elämään ryhtiä, vanhemmuus määrittää paikan maailmassa, Jenni sanoo.

Äidin suosio ärsyttää

Syksyn mittaan Jenni Kokander sai huomata, miten iso juttu Putous todella on. Saiman kaverit alkoivat kehua: sä olet ihan läppä!

– Aluksi olin ihan että häh, mutta Saima valisti minua, että tuo on kehu, ei loukkaus. Saima totesi jossain välissä, että on vähän ärsyttävää äiti, kun kaikki ihailevat sua, Jenni summaa vauhdikkaita kuukausia.

Pahinta on univaje

Raskainta perheen elämässä juuri nyt ovat valvotut yöt.

– Univaje on välillä yhtä helvettiä. Vaikeina hetkinä lohdutamme Jukan kanssa toisiamme ajatuksella, että nyt on tämä vaihe. Lapsiperheessä jokin kuvio on meneillään aina.
Meidän Perhe -lehdessä Jenni Kokander paljastaa myös, kuka on perheen karkkirohmu ja kertoo olevansa koukussa siivoamiseen.

Vierailija

Näyttelijä Jenni Kokander: Univaje uuvuttaa

Jenni on syntymäviisas tai sitten se on kodin perintöä.Muistan kuinka hän jo nuorena ilmaisi eräässä haastattelussa toiveekseen "tulla hyväksi ihmiseksi".Arto Nybergille hän vastasi "yhden sanan testissä" sellaisella viisaudella että ihailla täytyy, kun vertaa niitä vuosikymmeniä vanhempien vastauksiin.Yksi sana todellakin paljastaa ihmisen mielen. Upea nainen.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.