Perheen koira Anita on oppinut vanhanakin uusia temppuja. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Perheen koira Anita on oppinut vanhanakin uusia temppuja. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Putous-näyttelijä opetteli jämäkäksi uusperheessä bonustyttärensä kanssa.

Putouksesta ja Napapiirin sankareista tuttu näyttelijä Timo Lavikainen, 43, lähti isyyden uudelle kierrokselle viisi vuotta sitten.

Silloin hän sai elämäänsä nykyisen vaimonsa Maikin sekä bonustyttärensä Hetan. Uusperheessä käynnistyi sekä Hetan että Timon kasvuprosessi.

Timosta olisi ollut helpompaa olla leppoisa joo joo -isä, sillä sellainen hän oli omalle tyttärelleen Janicalle, 19. Uusi puoliso ja tytär olivat tottuneet päinvastaiseen.

– Tekisin nyt ensimmäisessä isyydessäni toisin kaiken sen, mitä olen oppinut aikuisena Hetan kanssa. Mutta asiat eivät mene aina niin kuin kuvitteli, Timo sanoo.

”Olin todella lepsu isä”

Janican syntyessä Timo oli 23-vuotias ja odotti isyyttä toiveikkaana. Joensuussa asuva nuorukainen oli mielestään jo konkari elämässä – olihan hän muuttanut kotoa 16-vuotiaana, mennyt naimisiin 18-vuotiaana ja 20-vuotiaana jo eronnut. Lapsi uuden avopuolison kanssa oli vain luonteva jatke elämälle.

– Kuvittelin olevani täysi aikuinen ja tosi kypsä silloin, Timo naurahtaa.

Vuosia myöhemmin, kun Janica oli aloittanut koulun, puhelin soi. Opettaja kysyi, miksi ekaluokkalaisella oli niin paljon poissaoloja.

Timo ei tiennyt. Hän ja Janican äiti olivat eronneet, kun tyttö oli parivuotias, ja Janica oli asunut enemmäkseen äidillään.

”Olin todella lepsu isä.” 

Timo otti tytön luokseen ja alkoi yksinhuoltajaksi. Hän teki jo näyttelijäntöitä iltaisin ja muusikonkeikkoja viikonloppuisin, ja Timon vanhemmista tuli Janicalle kuin toinen perhe. Perjantaisin Timo haki tytön koulusta, jätti hänet mummolaan ja palasi sunnuntaisin hakemaan. Isän ja tyttären laatuaikaa ei ollut.

– Kun Janica muutti luokseni, minusta tuli hänelle korostetun tärkeä. Se oli toki hyvä asia, mutta sai minut toimimaan ehkä huonommin: itse sain kasvaa niin, ettei menemisiäni ja tekemisiäni juuri rajoitettu, ja koska tunsin niin huonoa omaatuntoa kaikesta kokemastamme ja poissaolostani, paikkasin sitä antamalla Janicalle aina periksi. Olin todella lepsu isä.

Miten Timo ja Maikki saivat uusperheen arjen toimimaan? Koko haastattelu Meidän Perheen numerossa 3/2017.