Kevennä arkea ja valmista ruoat etukäteen.

Kevennä arkea ja valmista ruoat etukäteen. Mikä parasta, näiden ruokien maku vain paranee jääkaapissa.

 

Kana-Omenapata

6 annosta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  • 12 kpl (noin 1 kg) kananuijia
  • 1 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 2 rkl öljyä
  • 5 perunaa
  • 2 vihreää omenaa
  • 2 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 2 timjaminoksaa tai 2 tl kuivattua timjamia
  • 2 oksaa rosmariinia tai 2 tl kuivattua rosmariinia
  • 1 dl kanalientä

Ota kananuijat ajoissa huoneenlämpöön lämpiämään. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista nuijat öljytyllä pannulla kullanruskeiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuori perunat, omenat, porkkanat ja sipuli. Leikkaa isohkoiksi lohkoiksi. Laita öljyttyyn uunivuokaan tai pataan juurekset, omenat ja yrtit. Sekoita käsin. Lisää kanat päällimmäiseksi ja kaada kanaliemi päälle.

Paista 175 asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Peitä vuoka foliolla, kun vuoka on ollut uunissa puoli tuntia. Laske samalla lämpötila 150 asteeseen, etteivät kanat kuivu.

Vinkki! Voit käyttää myös kanankoipia, silloin niitä riittää 1–2 kpl/syöjä.

Jauheliha-papukeitto

6 annosta

  • 400 g naudanjauhelihaa
  • 2 rkl öljyä
  • 3–4 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 5 perunaa
  • 2 pientä porkkanaa
  • 1 pieni palsternakka
  • puolikas selleri
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 1 l kasvislientä
  • 1 tlk kidneypapuja
  • 0,5–1 dl makeaa chilikastiketta
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 0,5 dl lehtipersiljaa

päälle

  • smetanaa tai ranskankermaa

Ruskista jauheliha öljytyllä pannulla. Kuori sipulit ja juurekset. Hienonna sipulit ja leikkaa juurekset tasakokoisiksi paloiksi.

Laita kattilaan 1 rkl öljyä ja kuullota sipuleita pari minuuttia. Lisää sipuleiden joukkoon kaikki juurekset. Anna kuullottua pari minuuttia.

Lisää kattilaan tomaattimurska ja kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua, kunnes juurekset ovat melkein kypsiä. Lisää pavut, jauheliha ja chilikastike. Anna keiton kiehua pari minuuttia niin, että juurekset ovat kypsiä. Mausta suolalla, pippurilla ja lisää lopuksi 

hienonnettu lehtipersilja. Tarkista maku.

Tarjoa smetanan ja tuoreen leivän kanssa.

Kasvis-kikhernecurry

6 annosta

  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl currya
  • ripaus paprikajauhetta
  • 1 sipuli
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • 2,5 dl vettä
  • 2 perunaa
  • 200 g kukkakaalia
  • 150 g vihreitä papuja
  • puolikas punainen paprika
  • 1 rkl viherpippureita
  • 1 prk kikherneitä
  • 0,5 dl basilikaa tai thaibasilikaa
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 2 rkl limetinmehua
  • 2 tl fariinisokeria

Kuumenna öljy vokissa tai paistinpannulla. Lisää ohueksi viipaloitu sipuli, curry, paprikajauhe. Kuullota noin 4 minuuttia.

Lisää kookosmaito ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia ilman kantta. Lisää kuutioitu peruna ja kukkakaalin kukinnot. Keitä noin 7 minuuttia.

Murskaa pippurit esimerkiksi morttelissa. Lisää pavut, suikaloitu paprika ja pippurirouhe. Keitä vielä 5 minuuttia. Lisää suikaloitu basilika, kalakastike, limetinmehu ja sokeri. Kokeile kasvisten kypsyyttä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa kalakastiketta ja limetinmehua.

Tarjoa pilahvin kanssa.

Vinkki! Saat currysta vielä ruokaisamman, kun lisäät joukkoon broilerifileesuikaleita.

Mausteinen pilahvi

  • 3 dl basmatiriisiä
  • 5 dl kasvislientä
  • 6 rkl öljyä
  • 5 kardemumman palkoa
  • 1 kanelitanko
  • 6 kokonaista neilikkaa
  • 8 kokonaista mustapippuria
  • 4 laakerinlehteä

Huuhtele riisi kylmässä vedessä. Valuta hyvin. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. ­Kuumenna samaan aikaan 2 rkl öljyä paksupohjaisessa kattilassa. Lisää kardemumma, kaneli, neilikat, pippurit sekä laakerinlehdet. Paista minuutin ajan. Lisää riisi ja paista vielä minuutti.

Lisää kasvisliemi ja hieman suolaa. Kiehauta. Peitä ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Anna riisin seistä kattilassa kannen alla 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Lähde: Parempaa huomenna, Meidän Perhe 1/2014

Kuvat: Pia Inberg

Sisältö jatkuu mainoksen alla