Tulosta piparitalon kaavat, ne ovat mittakaavassa ja löydät ne jutun lopusta.

Ison ja pienen piparitalon kaavat (pdf) löytyvät jutun lopusta.

Piparitaikina

2 pientä taloa ja 1 iso

Jos teet taloille piparipohjan, valmista taikina 1,5-kertaisena. Tee taikina mieluiten edellisenä päivänä.

Taikina

 • 200 g voita
 • 1,5 dl sokeria
 • 1,5 dl siirappia
 • 2 tl kanelia
 • 2 tl kardemummaa
 • 2 tl neilikkaa
 • 2 tl pomeranssinkuorta
 • 2 munaa
 • 1,5 tl soodaa
 • 0,5 tl suolaa
 • noin 9 dl vehnäjauhoja

koristeluun

 • pikeeriä ks. ohje
 • erilaisia karkkeja
 • suklaata
 • tomusokeria
 • kookoshiutaleita

Laita kattilaan voi, sokeri, siirappi ja mausteet. Anna kiehahtaa ja jäähdytä.

Sekoita jäähtyneen siirappiseoksen joukkoon munat. Lisää sooda ja suola jauhoihin. Yhdistä jauhoseos siirappimuna­seokseen, mutta älä vaivaa taikinaa liikaa. ­Laita taikina kylmään kovettumaan.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Jaa taikina kahteen osaan. Vaivaa taikinaa jauhotetulla työpöydällä niin, että se pehmenee. Kauli taikinasta­ noin 3–4 millimetrin paksuinen levy, älä tee piparkakkutalon osista liian ohuita.

Piirrä kaavojen ääriviivat joko leivinpaperille tai pahville. Leikkaa talon osat taikinasta irti kaavojen mukaan. Laita osat uunipellille väljästi.
Paista pieniä osia (ovet, ikkunanpokat, savupiippu) 5–8 minuuttia, isompia 8–12 minuuttia paksuudesta riippuen. Jäähdytä osat hyvin.

Piparitalon osat kannattaa koristella ensin pikeerillä, ja koota talo vasta sen jälkeen, kun koristelu on kuivunut.

Pikeeri

 • 0,25 dl valkuaista (1 pieni muna)
 • 1,5 dl tomusokeria
 • 3 tippaa sitruunamehua tai etikkaa
 • (elintarvikevärejä)

Vatkaa valkuaista ja 1 dl tomusokeria sähkövatkaimella noin parin minuutin ajan. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja loput tomusoke­rista. Jatka vatkaamista vielä hetki.

Värjää osa pikeeristä elintarvikevärillä. Tarkista, että kuorrute on riittävän paksua ja lisää tarvittaessa tomusokeria.

Koristele talon katto ja seinät ennen kuin kokoat talon. Käytä pienintä mahdollista pursotusterää.

Lumikinostuneen katon saat, kun pursotat runsaasti pikeeriä. Ohuen kerroksen pikeeriä saa, kun käyttää levittämiseen pientä veistä.

Anna osien kuivua mieluiten yön yli, jotta kuorrute ehtii kovettua kunnolla.
Käytä kuorrute mahdollisimman nopeasti, koska se kovettuu helposti. Jos et käytä kaikkea kuorrutetta, teippaa tai kelmuta pursotin­pussin pää. Jos säilytät kuorrutetta kulhossa, laita päälle kostea talouspaperi.

Piparkakkutalon kokoaminen

Laita paistinpannulle noin 2 dl sokeria. Sulata miedolla lämmöllä, sekoita varovasti. Kun sokeri alkaa kiehua ja ruskettua, vähennä lämpöä. Varo polttamasta sokeria.

Kasta talon osat sulaan sokeriin. Laita osat heti paikoilleen, koska sokeri kovettuu nopeasti. Tee yksi kokonaisuus kerrallaan. Huomioi, että sula sokeri on polttavan kuumaa.

Tee tarvittaessa uusi annos sulaa sokeria. Paikkaa raot ja sokerivalumat pikeerillä. Anna lasten viimeistellä talo karkeilla ja koristeilla. Käytä karkkien kiinnittämiseen pikeeriä, kuuma sokeri sulattaa karkit.

Vinkki! Voit myös koota talon paksulla pikeerillä. Laita talon osat nojaamaan kuivumisen ajaksi esimerkiksi juomalasiin.

– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.