Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lapsia kannattaa yrittää suojella kemikaaleilta, sillä kehittyvä elimistö on erityisen altis niiden vaikutuksille.

1. Imuroi ja tuuleta

Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, siivoaminen on parhaita keinoja vähentää lasten kemikaalialtistusta kotona. Palonestoaineita, kosteussuojakemikaaleja ja muovinpehmittimiä on jokaisessa kodissa, jossa on huonekaluja, tietotekniikkaa, ulkoiluvaatteita ja leluja. Kemikaaleja irtoaa esineistä ja päätyy hengitysilmaan sekä huonepölyyn.

– Amerikkalaisissa tutkimuksissa on huomattu, että lapsilla ja lemmikeillä on elimistössään suhteellisesti enemmän näitä kemikaaleja, koska he touhuavat lattianrajassa, jossa on pölyisintä, Suomen ympäristökeskuksen ylitarkastaja Timo Seppälä sanoo.

Antibakteeriset pesuaineet ja muut vahvat puhdistusaineet kannattaa unohtaa. Parhaat konstit ovat ne perinteiset: imurointi, kostealla pyyhkiminen ja hyvä tuuletus.

2. Sisusta luomusti

Lastenhuonetta on ihana sisustaa, mutta entä ne myrkyt? Vaatii melkoista salapoliisityötä selvittää, onko jokin nojatuoli tai pinnasängyn patja käsitelty haitallisilla kemikaaleilla.

– Tässäkin kannattaa noudattaa varovaisuusperiaatetta. Jos tuotetta mainostetaan paloturvalliseksi, likaa hylkiväksi tai homesuojatuksi, on hyvä kysyä, miten nämä ominaisuudet on saatu aikaan, Seppälä neuvoo.

Jos mahdollista, valitse mieluummin luonnonmateriaaleja kuin synteettisiä. Ja jos tavara haisee "uudelta", on syytä epäluuloon. Ruotsin kemikaaliviranomainen Kemikalieinspektionen esimerkiksi suosittaa, että uutta vaahtomuovipatjaa tuuletetaan useita päiviä, ennen kuin lapsi pannaan sille nukkumaan, jotta enimmät kemikaalit ehtivät haihtua.

3. Tietokone pois lastenhuoneesta

Erilaiset tietokoneet kuuluvat yhä useamman lastenhuoneen varustukseen, mutta ne kannattaisi siivota pois ainakin yöksi ja tuulettaa huone hyvin käytön jälkeen. Elektroniikassa on nimittäin palonestoaineita, jotka leviävät huoneilmaan, kun kone lämpiää käytössä.

– Muovisissa suojakuorissa voi olla palonestoainetta jopa 18 prosenttia muovin osuudesta, Seppälä sanoo.

Ruotsin kemikaaliviranomaiset suosittelevat, että uusia laitteita pitäisi käyttää ainakin viikon verran vain hyvin tuuletetuissa tiloissa.

4. Hillitse muovitulvaa

Pehmeissä muovitavaroissa on ftalaatteja, pehmitinkemikaaleja. Osa ftalaateista tiedetään hormonihäiriköiksi, eli ne häiritsevät ihmisten ja eläinten lisääntymistä. Vuodesta 2007 alkaen kolme lisääntymiselle vaarallista ftalaattia on kielletty lasten leluissa, mutta sitä vanhemmissa leluissa niitä saattaa vielä olla. PVC-muovissa ftalaatteja on varmasti.

– Itse yritän pitää muovilelujen määrän minimissä, kertoo Noora Shingler, Kemikaali­cocktail-blogin pitäjä ja kaksivuotiaan lapsen äiti.

Tämä ei tarkoita, että kaikki muovilelut pitäisi heittää pois, mutta uusia hankkiessa kannattaa tarkistaa, missä lelu on valmistettu, ja kysyä sen turvallisuudesta.

Karta myös parfymoituja tai muuten tuoksahtavia leluja. Ruotsin luonnonsuojeluliiton Naturskyddsföreningenin kemikaalioppaassa neuvotaan jopa säilyttämään leluja jossakin muualla kuin lasten makuuhuoneessa, jotta hengitysilma olisi unien ajan mahdollisimman hyvä.

5. Tarkkana vaateostoksilla

Lastenvaatteiden mukana kotiin ja iholle tulee monia epäterveellisiä aineita. Jos mahdollista, osta Joutsen-merkittyjä vaatteita, sillä niiden kemikaalikuorma on mahdollisimman pieni. Pese aina uudet vaatteet ennen käyttöä. Osta vaatteita käytettyinä: niistä enimmät kemikaalit on jo pesty pois.

Nykyään monet lasten ulkovaatteet ja kengät on käsitelty kosteutta hylkiviksi fluorokemikaaleilla, jotka hajoavat luonnossa hyvin hitaasti ja kulkevat ravintoketjussa eliöstä toiseen. Niiden epäillään häiritsevän hormonitoimintaa ja lisääntymistä.

Esimerkiksi Reima on siirtynyt käyttämään ulkovaatteiden viimeistyksissä aiempaa lyhytketjuisempia fluorattuja hiilivetyjä, jotka hajoavat paremmin kuin perinteiset, erittäin pysyvät ja luontoon kertyvät yhdisteet. Kokonaan fluoritonta, biohajoavaa vaihtoehtoa Reima ei kuitenkaan ole löytänyt.

– Fluorittomia yhdisteitä on kartoitettu, mutta ne eivät ole tarpeeksi hyviä suorituskyvyltään. Niiden käyttö tarkoittaisi, että vaatteet likaantuisivat aiempaa nopeammin ja enemmän, Reiman viestintäpäällikkö Riikamaria Paakkunainen kertoo.

Niin kauan kuin tilanne on tämä, Natur­skyddsförening suosittelee kostean sään ulkovaatteiksi mieluummin perinteistä sadetakkia ja kumppareita.

6. Älä hajusta lasta

Varovaisuusperiaatetta on hyvä noudattaa myös kylpyhuoneessa. Leikki-ikäisten hiuksia ei tarvitse pestä joka kerta sampoolla, usein vesipesu riittää. Valitse hajusteettomia ja ympäristömerkittyjä pesuaineita sekä hiuksille että pyykinpesuun.

Lue lisää: naturskyddsforeningen.se, kemi.se

Lähde: Sanna Sommers, Hus pois myrkyt, Meidän Perhe 1/2013

Nappaa muksu kainaloon ja houkuttele katsomaan leffa, joka kolahti äitiin tai isään viime vuosituhannella. Nämä elokuvat toimivat yhä.

Valitsimme viisi hittileffaa 90-luvulta, jotka kelpaa katsoa nykylastenkin kanssa. Aloita vaikka kolmosesta, joka sopii perheen pienemmillekin. Kaikki leffat löytyvät Netflixistä.

1. Teinin kanssa: Clueless (1995)

Vieläkö muistatte Alicia Silverstonen, hetken 90-luvun kirkkaimpana teini-idolina säihkyneen näyttelijä- ja mallitähden? Silverstone jatkaa näyttelijänuraansa edelleen, mutta siitä huolimatta hänet muistetaan yhä parhaiten elokuvasta Clueless. Leffa oli 90-luvulla ilmiö jo varhaisteinien keskuudessa.

Clueless kertoo high schoolin suosituimmasta tytöstä Cherylistä, jonka pinnallinen elämä täyttyy shoppailusta, Nokia-kännykkään lörpöttelystä ja pojista. Kun kouluun tulee uusi ja vähän outo tyttö, keksii Cheryl muovata hänestä suositun, hänellä kun sitä näkemystä asiaan riittää.

Clueless on pinnalta aika tavallinen, hiukan höpsö teinileffa, mutta alta paljastuu ajan hengelle virnuilevaa satiiria. Sivuosissa nähdään nuoret Brittany Murphy ja Paul Rudd – sekä viimeistä huutoa oleva Nokia 232 -kännykkä.

2. Varhaisteinin kanssa: My Girl – Tyttöni mun (1991)

Yksin kotona -leffoista maineeseen ponkaissut lapsitähti Macaulay Culkin teki 90-luvulla koko perheen elokuvia liukuhihnalta. Yksi rakastetuimmista oli varhaisteini-ikää kolkuttelevista ystävyksistä kertova My Girl – Tyttöni mun.

Elokuvassa Culkin näyttelee kaikelle mahdolliselle allergista poikaa, jonka ainoa ystävä on yksinhuoltajaisänsä kanssa asuva tomera Vada-tyttö. He ovat kuin paita ja peppu, mutta pari he eivät ole. Vai olisivatko ehkä sittenkin? My Girl – Tyttöni mun vie katsojan suorinta tietä elämän kevääseen: on ihastumista, taianomainen ensisuudelma, murrosiän ihmeelliset oireet, vaikea vanhempisuhde ja traaginen kuolema.

3. Koko perheen naurutakuu: Mrs. Doubtfire (1994)

Muutama vuosi sitten kuollut näyttelijä Robin Williams jätti jälkeensä valtavan leffaperinnön, josta voi kaivella sopivaa katseltavaa kaikenlaisiin tilanteisiin ja mielentiloihin.  

Varsinkin 90-luvulla Williams teki hyvin menestyneitä koko perheen elokuvia, joiden parhaimmistoa edustaa Mrs. Doubtfire. Se on komedia isästä, joka näkee avioeron vuoksi lapsiaan vain harvoin. Mies päättää tavalla tai toisella päästä takaisin lastensa elämään. Niinpä hän pestautuu vaimonsa kotiapulaiseksi – herttaiseksi  täti-ihmiseksi naamioituneena, totta kai.

Mrs. Doubtfire käsittelee avioeroa ja sukupuolirooleja fiksusti ja lämmöllä – ja on kaiken lisäksi vielä hillittömän hauska!

4. Nostalgista fantasiaa: Jumanji (1995)

Kaipaatko aikaa, jolloin seikkailuelokuvat eivät olleet vielä pelkkää aivot turruttavaa tietokoneanimaatiotykitystä? Siinä tapauksessa Jumanji on sinun elokuvasi.

Fantasiaseikkailu kertoo salaperäisestä Jumanji-lautapelistä, jonka pelaamisessa on omat riskinsä. Elokuvan alussa nuori Alan-poika tulee imaistuksi pelin sisään ja jää sen vangiksi. Vuosikymmeniä myöhemmin peliä pelaavat sisarukset vapauttavat vahingossa aikuiseksi varttuneen Alanin (Robin Williams), mutta pääsevät samalla irti toinen toistaan hirmuisemmat viidakon pedot.

Jumanjissa on mukana jo jonkin verran tietokoneella tehtyjä tehosteita, mutta ne eivät ole varastaneet vielä koko show'ta. Pääosassa on ennen kaikkea jännittävä seikkailu. Williamsin rinnalla näyttelee nuori Hillary Duff.

5. Nyyhkyiltaan: Free Willy – Pelastakaa Willy (1993)

Yksi tunnetuimmista ihmisen ja eläimen ystävyydestä kertovista elokuvista on Free Willy – Pelastakaa Willy. Elokuva kertoo ongelmanuoresta Jessestä, joka jotuu sovittamaan graffitiharrastuksellaan yhteiskunnalle aiheuttamansa mielipahan yhdyskuntapalveluna vesipuistossa. Kaikkien yllätykseksi hankala poika ystävystyy tuittuilevan Willy-miekkavalaan kanssa. Jesse päättää tehdä kaikkensa vapauttaakseen ihmisten vangitseman Willyn.

Todellisuudessa Willyä esittänyt Keiko-valas koki masentavamman kohtalon, vaikka pääsikin maistamaan vapautta vuosien vesipuistoelämän jälkeen. Elokuvan suosion myötä paineet Keikon vapauttamiseksi kasvoivat. Ongelmana tosin oli, että pari vuosikymmentä vankeudessa elänyt valas oli jo ehtinyt unohtaa luontaiset vaistonsa ja saalistustaitonsa. Vuonna 1998 alkaneessa projektissa Keikoa valmisteltiin kuitenkin uuteen elämään vapaana valaana, ja lopulta se todella vapautettiin. Vuonna 2003 Keiko ajautui Norjan rannikolle kuolleena. Se oli kärsinyt aliravitsemuksesta ja ilmeisesti menehtynyt keuhkokuumeeseen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun Lintsi ja Korkeasaari on koettu, paljon on vielä jäljellä! Kokosimme kivat ja edulliset kohteet syyslomapäivien ohjelmaksi.

Ulkona on hyvä seikkailla – eväät mukaan!

1. Keskustassa ehdoton kävelylenkki kulkee Baanaa pitkin. Näe pyörälähetit ja tubettajien ja instaajien suosimat maisemat ja ota #baanapose Love Helsinki -veistoksen luona. 1,3 kilometrin mittainen kevyen liikenteen väylä kulkee entisessä ratakuilussa. Päätepisteet Kiasman ja Musiikkitalon välissä sekä Ruoholahdessa. Kun jatkatte lenkkiä Ruoholahdesta Jätkäsaareen, näette pissaavan pojan eli Bad Bad Boy -patsaan.

2. Lasten liikennepuistossa vietetään 16.–20.10. kaikille avoimia perhepäiviä. Puisto on avoinna kello 9–15, ja puistosta voi lainata polkuauton liikennepuistossa ajelua varten. Vapaa pääsy. Auroranportti 2, Helsinki, liikennekaupunki.munstadi.fi.

3. Junabongarin lempipaikka on hienoista maisemista tunnettu Linnunlaulun silta, joka vie rautatiekiskojen yli Eläintarhantieltä Tokoinrannasta Linnunlauluntielle Töölönlahteen. Töölönlahden puolella sijaitsevat myös vanhat Linnunlaulun huvilat.

Suomenlinnassa odottaa seikkailu vanhassa merilinnoituksessa. Pukeutukaa lämpimästi!
Suomenlinnassa odottaa seikkailu vanhassa merilinnoituksessa. Pukeutukaa lämpimästi!

4. Suomenlinnan historiallisiin ja jylhiin maisemiin pääsee seikkailemaan syksylläkin säännöllisesti kulkevalla lauttayhteydellä Kauppatorin rannasta. Lauttamatka maksaa joukkoliikenteen lipun hinnan, aikataulut HSL:n sivuilla

5. Lammassaareen kuljetaan pitkospuita Vanhankaupunginkoskelta. Jo puinen polku saareen on elämys! Perillä odottavat suojeltu ulkoilu- ja mökkialue ja upeat merimaisemat ihan kaupungin vieressä. Saaressa saa liikkua vain yleisillä poluilla.

6. Kauempana idässä Vuosaaren kupeessa on Uutela, Itä-Helsingin laajin ulkoilualue ja hieno kohde luontoretkelle. Alueelta löytyy kaksi opastettua luontopolkua, joiden pituudet ovat 2,5 ja 1,5 kilometriä. Jylhiä silokallioita ja upeita merimaisemia, rantaniittyjä, soita ja metsiä sekä vanhaa huvila-asutusta ja Skatan tila laidunalueineen. Huom: pyöräily luontopoluilla on kielletty. Lisätietoja vuosaari.fi

7. Pulahda uima-altaaseen Helsingin keskustassa! Allas Sea Poolissa on kaksi lämmitettyä uima-allasta, joista toinen on matala lastenallas. Vähän hyisempää kyytiä tarjoaa merivesiallas. Yli 12-vuotiaat 12 euroa, 2–12-vuotiaat 6 euroa, alle 2 vuotiaat ilmaiseksi. Katajanokanlaituri 2a, allasseapool.fi

Ihan ilmaista sisätiloissa!

8. Lasten kaupunki on leikki-ikäisten suosikkimuseo Senaatintorin laidalla Sederholmin talossa. Hyppää hevoskärryihin, ohjaa vanhaa laivaa, piipahda 1970-luvun mummolassa tai kokeile 1930-luvun kouluelämää. Helsingin kaupunginmuseoon kuuluva Lasten kaupunki kertoo historiasta lapsille sopivalla tavalla. Kaikkeen saa koskea. Vapaa pääsy! Aleksanterinkatu 16, helsinginkaupunginmuseo.fi/lastenkaupunki.

Onkos tullut kesä? Talvipuutarhassa on!
Onkos tullut kesä? Talvipuutarhassa on!

9. Talvipuutarha on sympaattinen, vihreä ja lämmin keidas keskellä kaupunkia. Ihastele eksoottisia kasveja, seuraa lammissa uiskentelevia karppeja ja istahda penkeille piirtelemään tai syömään eväitä. Vapaa pääsy! Hammarskjöldintie 1 A. Katso aukioloajat Helsingin kaupungin sivuilta.

10. Piipahda haahuilemaan kirjastoon. Rikhardinkadun kirjasto Helsingin keskustassa on kiehtova ja suuri kirjastotalo, josta löytyy paljon tutkittavaa. Se on myös taiteen ystävän helppo kohde: kirjaston tiloissa sijaitsee Helsingin Taiteilijaseuran taidelainaamo. 23. ja 30.10 sekä 6.11. kirjastossa järjestetään myös Pulmaario: Keksi ja koodaa -työpajoja lapsille. Rikhardinkatu 3. Katso myös muut kirjastot ja niiden syyslomaohjelma helmet.fi

11. Annantaloon koottu Unikudelmia-näyttelymaailma tutustuttaa suomalaisten kirjojen tarinoihin. Pääpaino ja lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kirjojen maailmojen pohjalta on koottu elämyksellinen näyttely, jonka jokainen esine viittaa taustalla olevaan tarinaan. Vapaa pääsy! Annankatu 30, annantalo.fi

Vai mennäänkö museoon?

12. Ateneumin taidemuseossa pääsee ihailemaan Ankallisgallerian taideaarteita eli Ankkalinnan kokoelman omia versioita tunnetuista taideteoksista. Samalla lipulla pääsee toki näkemään myös teosten innoittajat Ateneumin kokoelmanäyttelyssä. Lapset ilmaiseksi, aikuiset 15 euroa. Kaivokatu 2, ateneum.fi.

13. Dinosaurusfanin suosikkipäivään kuuluu vierailu Luonnontieteellisessä museossa Etu-Töölössä. 17.–20. lokakuuta järjestetään dinosaurusaiheisia opastuksia kello 11 ja 14. Noin 20 minuuttia kestävä opastuskierros sopii kaikenikäisille ja kuuluu lipun hintaan.  Aikuiset 13 euroa, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi, 7–17-vuotiaat 6 euroa. Pohjoinen Rautatiekatu 13, luomus.fi.

14. Tekniikan museo Vanhankaupunginkoskella kertoo tekniikan ja vempainten vaikutuksesta arkeen ennen, nyt ja tulevaisuudessa. 17.–22.10. museossa pidetään Optiikkaa oppimassa -työpajoja alakoululaisille lapsille. Pajassa erilaisiin optisiin laitteisiin: linsseihin, peileihin ja prismoihin sekä rakennetaan oma kaleidoskooppi. Aikuiset 8 euroa, lapset 2/0 euroa, työpajamaksu 5 euroa. Viikintie 1, tekniikanmuseo.fi

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.