Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Kaikki keinot ovat sallittuja, kun tavoitteena on kuntoliikunnan aloittaminen.

Liikunnan aloittaminen on – varsinkin pitkäksi venähtäneen tauon jälkeen – järkyttävän vaikeaa. Vieroittuminen liikunnasta taas on todella helppoa. On pimeää, märkää ja iltaisin väsyttää niin, että ulos tai minnekään raahautuminen torkkupeiton alta on ponnistelun takana.

Houkuttele itsesi liikkeelle

Itse päätin ryhdistäytyä, kun kehoni alkoi ilmoitella liikkumattomuudesta selkävaivoilla ja muilla ikävillä krempoilla.

Erityisesti rapistuneet lihakseni kaipaisivat harjoitusta. Kuntosalille mars, tiedän, mutta kun salilla hikoilu tuntuu niin tylsältä ja laitteet hankalilta. Ja sitä ennen pitäisi totuttautua ylipäänsä jonkinlaiseen säännölliseen liikehdintään.

Oheiset ohjeet mielessäni huijasin itseni liikkumisen alkuun. Vanhastaan muistan, että kun vauhtiin pääsee, ilman päivittäistä sporttiannosta on pian jo suorastaan vaikea olla. Sitä odotellessa!

1. Aloita siitä mistä tykkäät. Mieti, mikä liikuntamuoto on sinusta mukavinta, ja aloita siitä. Jos kaikki muut käyvätkin nyt jooga-tunneilla, mutta itse siellä vain pitkästyt, et kauan jaksa lajia harrastaa.

Itse olen pitänyt aina luistelusta, uinnista ja tanssillisista jumppatunneista. Luistinten kirskahtelu tekojääradalla musiikin soidessa on sen verran kivaa, ettei se tunnu edes liikunnalta. Eikä uidessa tule hikinen olo. Muutama kerta altaassa, ja voin jäädä koukkuun.

2. Helpointa on aloittaa kävelyllä. Kävely ei vaadi erityistaitoja eikä -välineitä, hyvät lenkkarit riittävät. Jos päämäärätön haahoilu tuntuu typerältä, keksi kävelyretkellesi jokin kohde, houkutin.

Olen houkutellut itseni katsomaan kiinnostavaa rakennusta tai sisustusliikkeen näyteikkunaa. Sopivan kaukana sijaitseva kahvila tai luonnonkaunis paikka toimivat myös.

Vähitellen kävelyyn voi lisätä vauhtia ja siirtyä vaikka sauvakävelyyn tai juoksemiseen. Vaihtele reittejä, niin et kyllästy.

Aikaa säästyy, jos voit yhdistää lenkkeilyn ja työmatkat, vaikka pari kertaa viikossa. Sekin jo auttaa, jos jäät bussista pois pari pysäkkiä ennen määränpäätä.

3. Lahjo itsesi. Noloin, mutta ääritapauksessa ainoa keino houkutella itsensä lenkille on liikkua suussa sulavan palkinnon toivossa.

Tunnustan, että olen reippaillut kauempana sijaitsevaan kauppaan vain siksi, että siellä myydään suosikkisuklaatani.

Makeanhimosta on hyötyä, kun se voittaa kynnyksen pungertaa sohvalta ylös ja ulos. Kaloreista ja muusta epäterveellisestä ei tässä kohtaa nyt puhuta.

4. Kokeile mittaamista. Jotkut voivat innostua liikkumaan sykemittarin tai nyt niin trendikkään aktiivisuusrannekkeen avulla. Se mittaa muun muassa askelten ja sykkeen määrää ja patistaa aika ajoin liikkumaan.

Itseäni mittarit ahdistavat, mutta joillakin laitteet tosiaan lisäävät liikuntaa, ja silloinhan ne toimivat.

5. Liiku silloin kun sinusta tuntuu parhaalta. Jos töiden jälkeen et kerta kaikkiaan jaksa kammeta itseäsi bodypump-tunnille, kokeile herätä aikaisemmin aamulla ja liiku silloin.

Itse aion valon lisääntyessä kokeilla aamulenkkiä lintujen laulaessa. Se ja/tai pyörämatka töihin on hyvä startti päivään, uskon.

Joillekin taas pelkkä ajatus aamuliikunnasta on mahdoton, ja virtaa riittää paremmin illemmalla. Liikkeelle siis silloin.

Ruokatunnillakin voi ehtiä tehdä ainakin pienen happihyppelyn ulkona. Se vahvistaa itsellesi vaikutelmaa, että olet reipas ja liikunnallinen ihminen.

6. Älä mieti vaan mene. Laadi itsellesi liikunta-aikataulu ja merkitse sporttituokiot kalenteriin. Jos mietit joka päivä, että lähtisinkö nyt vai en, jätät helposti menemättä.

Tietenkään et aina pääse, mutta älä lopeta kokonaan yhden tai kahden väliin jääneen liikuntakerran takia. Kokonaisuus pitkällä aikavälillä on tärkeää, ei yksittäinen suoritus.

Muista muuten julistaa uutta, liikunnallista elämääsi kaikille, jotka viitsivät kuunnella. Silloin et ehkä ainakaan ihan heti kehtaa sitä lopettaa.

Kohti kuntosalia

Itse päätin järjestää jokaiseen päivään edes jonkinlaisen liikunnantapaisen, jotta tuntuma säilyy. Pienestä tauosta kasvaa muuten helposti pitkä, ja sitten se aloittaminen on taas työlästä. 

Jäljellä on vielä se vaikein paikka, kuntosali. Olen jo kaksi kertaa käynyt katsomassa kidutuspenkkien kaltaisia kuntoilulaitteita, ja luikahtanut pikaisesti turvallisen, ohjatun jumpan pariin.

Mutta vielä minäkin huhkin salilla lihaksiani huoltaen, olen päättänyt.

Se onkin sitten jo toinen juttu.

Lue lisää

Laiskurin tehojumppa - 7 minuutin treeni toimii

Vierailija

Näin huijaan itseni harrastamaan liikuntaa

Punttis on niiiiiiin tylsääää! Kannattaa keksiä joku laji, jonka saa yhdistettyä normaaliarkeen. Jos jonnekin joutuu LÄHTEMÄÄN, se jää. Itselläni toimi lasten ollessa pieniä, rattaiden työntäminen paikkaan kuin paikkaan - aina lapset mukaan ja kävellen, mahdollisimman paljon. Nykyään poljen työmatkat joka päivä, vuoden ympäri. Yhteen suuntaan vähän alle 10 km. Tosin niinkuin jutussa väitettiin, ei siihen muutama kerta riitä, että tulee tavaksi. Nastarenkaat rulettaa talvella, ja kypärä,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.