Hävitä täit näillä neljällä toimenpiteellä.

1. Täin tunnistaminen

Tunnistat täit parhaiten valkoisista noin millimetrin mittaisista täin munista eli saivareista hiuksissa. Saivarit muistuttavat hilsettä mutta ovat tiukasti kiinni hiuksissa etenkin korvien ja niskan alueella.

Elävät täit voit saada näkyviin, kun kampaat hiuksia tiheällä täikammalla valkoisen paperin päällä. Paljaalla silmällä niitä on vaikea havaita.

Täit imevät verta päänahasta, ja niiden puremat aiheuttavat kutinaa ja punoittavia puremajälkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Täisampoo tai -lios avuksi

Pääset täistä parhaiten eroon apteekista ilman reseptiä saatavilla täisampoilla ja -liuoksilla. Noudata käyttöohjeita erittäin tarkasti, sillä väärin tai huolimattomasti käytettynä aine ei tehoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Täinpoistoon tarkoitetuissa tuotteissa vaikuttavana aineena voivat olla hyönteisten torjunta-aineet permetriini tai malationi. Markkinoilla on myös liuoksia, joissa tehoaineena on silikoniyhdiste, dimetikoni, jonka vaikutus perustuu sen ominaisuuteen estää veden haihtuminen täin elimistöstä.

Silikoniyhdisteet sopivat kaikenikäisille, ja niitä voi käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana.

Uusi hoito valmisteen ohjeen mukaisesti viikon kuluttua. Huomaa: Jotkut täisampoot toimivat niin, että hiukset pitää pestä niillä vain kerran, eikä hoitoa tarvitse enää uusia.

3. Täikammalla saivareet irti

Käy hiukset hoidon jälkeen läpi täikammalla, ja poista kuolleet täit ja saivareet. Kampaa hiuksia täikammalla vielä 1–2 viikon ajan 2–3 päivän välein ja varmista, että kaikki täit ja saivareet ovat hävinneet.

Pese täikampa huolellisesti vedellä ja saippualla käytön jälkeen.

4. Petivaatteet ja päähineet pesuun

Pese kaikki pesua kestävät liinavaatteet, päähineet ja vaatteet 60-asteisessa vedessä. Sulje pesua kestämättömät tekstiilit ja pehmolelut muovipussiin pariksi viikoksi tai laita ne pakastimeen vuorokaudeksi tai 80-asteiseen saunaan pariksi tunniksi.

5. Täitartuntojen ehkäisy

Ohjeista lapsia, että he välttäisivät muun muassa pipojen, harjojen ja kampojen lainaamista kavereilta.

Tarkasta lasten hiukset saivareiden ja täiden varalta vähintään kerran viikossa, jotta saat tartunnan hoidetuksi ennen kuin täit lisääntyvät.

Kysy apteekista täitartunnan ennaltaehkäisyyn tarkoitettuja tuotteita. Niitä olemassa ainakin sampoo- ja spray-muodossa.

Mitä, jos täihoito ei tehoa?

Jos täitä löytyy hiuksista hoidon jälkeenkin, syynä voi olla huolimaton täisampoon tai -liuoksen käyttö, kampaamisen unohtaminen tai uusi tartunta.

Uusien tartuntojen välttämiseksi on tärkeää, että hoidatte koko perheenne samaan aikaan ja ilmoitatte tartunnasta heti päiväkotiin tai kouluun, jotta muut vanhemmat osaavat varautua tartuntaan.

Juttua on päivitetty 18.8.2014, ja se on julkaistu ensimmäisen kerran 28.8.2013.

Lähteet

Terveyskirjasto: Päätäit

Yliopiston apteekki: Päätäit

Vierailija

Noilla luontaistuotteilla ei tosin luotettavaa tutkimusnäyttöä, että oikeasti tehoaisivat. Mutta rahansa voi toki laittaa mihin haluaa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla