Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lääkkeen antaminen venkuroivalle lapselle ei ole aina helppoa. Näistä ohjeista voi olla apua.

Lääke voi maistua pahalta, ja silmätippojen laittaminen saattaa jännittää niin lasta kuin vanhempaakin. Näillä keinoilla voit helpottaa lääkkeiden antamista lapselle.

Silmätipat

Aseta lapsi makuuasentoon. Venytä toisella kädelläsi lapsen silmän alaluomea varovasti siten, että siihen muodostuu tasku. Pudota tipat tähän taskuun. Varo koskettamasta tiputtimen kärjellä silmään.

Kun painat hetkisen silmän sisänurkkaa puhtaalla paperilla, lääke ei valu kyynelkanavaan.

Jos tippa menee ohitse, laita uusi. Joskus silmätippoja laittamaan tarvitaan kahta aikuista.

Nenätipat ja –sumutteet

Aseta lapsi makuuasentoon, laita pipetti sieraimeen ja pudota tippa. Varo raapaisemasta nenän limakalvoa.

Sumuteannos annetaan lapsille istuvassa asennossa. Pikkulasten tulisi istua aikuisen sylissä. Lapselle voi kertoa, että kortisonisumutteet voivat nielussa maistua pahalta.

Tabletit

Tarjoa lapselle suun kautta annettavat lääkkeet siten, että lapsi seisoo tai istuu suorassa eikä lääke mene väärään kurkkuun. Laita tabletti pikkulapsen suuhun kielen takaosaan, jolloin se menee nielaistessa sinne minne pitääkin.

Tablettien nielemistä hankaloittavat joidenkin tablettien suuri koko, paha maku ja karhea, limakalvoihin kiinni tarttuva pinta.

Tavalliset tabletit voivat olla hankalia pikkulapsille, mutta 4-5-vuotiaina tai ainakin kouluiässä pillerien nieleminen jo onnistuu. Markkinoille on luvassa lisää pikkulapsillekin sopivia, hyvin pieniä ja nopeasti suussa sulavia tabletteja.

Suussa sulavat tabletit ja purutabletit ovat isommillekin lapsille hyvä vaihtoehto, sillä nestemäisten lääkkeiden annokset käyvät lapsen kasvaessa suuriksi.

Tablettien nielemistä voi helpottaa apteekista saatavalla Medcoat-suojakalvolla, joka tekee tableteista liukkaita. Sitruksenmakuinen suojakalvo on sokeriton ja sopii yli 4-vuotiaille.

Muista, ettei kaikkia lääketabletteja saa puolittaa tai murskata, jottei vapautuvan lääkeaineen vaikutusnopeus muutu. Kysy asiasta apteekista, josta ostat lapsellesi määrätyn lääkkeen.

Nestemäiset lääkkeet

Ravistele lääkemikstuurapulloa huolellisesti ennen lääkkeen annostelua.

Anna nestemäistä lääkettä mieluiten lääkeruiskulla, jolloin se on helpompi kohdentaa oikeaan kohtaan suuta ja annostelu on tarkempaa kuin lusikalla.

Ohjaa lääkeruisku lapsen suupielestä lähelle kielen keskiosaa, poskea kohti. Varo, ettei lääke joudu keskelle kitalakea ja suoraan nieluun, lapsi yökkää silloin helposti.

Nestemäisten lääkkeiden huono puoli on se, että lääkettä menee usein hukkaan mittaamisen tai oksentamisen takia, ja lääke saattaa loppua kesken.

Pahanmakuiset lääkkeet

Pahanmakuisen lääkkeen makua voi yrittää peittää sekoittamalla lääkettä johonkin maistuvaan syötävään tai juotavaan. Esimerkiksi hillot ja marjakiisselit peittävät melko hyvin pahaa makua.

Älä sekoita lääkettä kuitenkaan ruokaan tai suureen määrään nestettä. Vaarana on väärä annostelu, ja lapsi voi alkaa vierastaa kyseistä ruokaa.

Toinen vinkki on jäähdyttää lääke jääkaapissa viileäksi, jolloin se voi turruttaa makuaistia. Pahanmakuista lääkettä ei kannata jauhaa suussa.

Jos lapsi oksentaa puolen tunnin kuluessa lääkkeenannosta, anna sama annos uudestaan. Jos lapsi voi jälleen heti pahoin, anna vielä puolikas annos. Antibiootista voi antaa toisen koko annoksenkin. Jos lääke pysyy sisällä yli tunnin, uutta annosta ei tarvita.

Anna lapselle pahalta maistuvan lääkkeen jälkeen jotain hyvää juotavaa. Suun voi myös huuhdella vedellä.

Peräpuikot

Peräpuikkojen eli suppojen suosio on laskenut niiden käyttöön liittyvän epämukavuuden vuoksi, mutta pienimmille ja oksenteleville lapsille niitä käytetään vielä jonkin verran.

Peräpuikon asettamista helpottaa, jos liukastat sen ensin perusvoiteella.

Kehu ja halaa lääkkeen jälkeen

Viestitä lapselle rauhallisesti, että lääkkeen ottamiselle ei ole vaihtoehtoa, mutta älä uhkaile tai syyllistä. Muisto väkisin annetusta lääkkeestä hankaloittaa elämää jatkossa.

Ota lapsi mukaan miettimään lääkkeenantoa, kerro miksi lääkettä on määrätty ja miten se vaikuttaa. Anna lapsen pohtia missä lääkkeen voisi ottaa ja mitä hän sen jälkeen haluaisi juoda. Kun lääke on otettu, kehu, kiitä ja halaa.

Jos lapsi haluaa itse annostella lääkettä ruiskuun tai ottaa tabletin, anna hänen tehdä niin. Älä kuitenkaan koskaan jätä lasta yksi lääkkeen kanssa.

Varmista aina, että lääke on mennyt perille sinne minne pitääkin, sillä vain otettu lääke auttaa.

Asiantuntijana LT Péter Csonka, lastentautien erikoislääkäri, lastenallergologi Terveystalo, lastentautien ylilääkäri

Nappaa muksu kainaloon ja houkuttele katsomaan leffa, joka kolahti äitiin tai isään viime vuosituhannella. Nämä elokuvat toimivat yhä.

Valitsimme viisi hittileffaa 90-luvulta, jotka kelpaa katsoa nykylastenkin kanssa. Aloita vaikka kolmosesta, joka sopii perheen pienemmillekin. Kaikki leffat löytyvät Netflixistä.

1. Teinin kanssa: Clueless (1995)

Vieläkö muistatte Alicia Silverstonen, hetken 90-luvun kirkkaimpana teini-idolina säihkyneen näyttelijä- ja mallitähden? Silverstone jatkaa näyttelijänuraansa edelleen, mutta siitä huolimatta hänet muistetaan yhä parhaiten elokuvasta Clueless. Leffa oli 90-luvulla ilmiö jo varhaisteinien keskuudessa.

Clueless kertoo high schoolin suosituimmasta tytöstä Cherylistä, jonka pinnallinen elämä täyttyy shoppailusta, Nokia-kännykkään lörpöttelystä ja pojista. Kun kouluun tulee uusi ja vähän outo tyttö, keksii Cheryl muovata hänestä suositun, hänellä kun sitä näkemystä asiaan riittää.

Clueless on pinnalta aika tavallinen, hiukan höpsö teinileffa, mutta alta paljastuu ajan hengelle virnuilevaa satiiria. Sivuosissa nähdään nuoret Brittany Murphy ja Paul Rudd – sekä viimeistä huutoa oleva Nokia 232 -kännykkä.

2. Varhaisteinin kanssa: My Girl – Tyttöni mun (1991)

Yksin kotona -leffoista maineeseen ponkaissut lapsitähti Macaulay Culkin teki 90-luvulla koko perheen elokuvia liukuhihnalta. Yksi rakastetuimmista oli varhaisteini-ikää kolkuttelevista ystävyksistä kertova My Girl – Tyttöni mun.

Elokuvassa Culkin näyttelee kaikelle mahdolliselle allergista poikaa, jonka ainoa ystävä on yksinhuoltajaisänsä kanssa asuva tomera Vada-tyttö. He ovat kuin paita ja peppu, mutta pari he eivät ole. Vai olisivatko ehkä sittenkin? My Girl – Tyttöni mun vie katsojan suorinta tietä elämän kevääseen: on ihastumista, taianomainen ensisuudelma, murrosiän ihmeelliset oireet, vaikea vanhempisuhde ja traaginen kuolema.

3. Koko perheen naurutakuu: Mrs. Doubtfire (1994)

Muutama vuosi sitten kuollut näyttelijä Robin Williams jätti jälkeensä valtavan leffaperinnön, josta voi kaivella sopivaa katseltavaa kaikenlaisiin tilanteisiin ja mielentiloihin.  

Varsinkin 90-luvulla Williams teki hyvin menestyneitä koko perheen elokuvia, joiden parhaimmistoa edustaa Mrs. Doubtfire. Se on komedia isästä, joka näkee avioeron vuoksi lapsiaan vain harvoin. Mies päättää tavalla tai toisella päästä takaisin lastensa elämään. Niinpä hän pestautuu vaimonsa kotiapulaiseksi – herttaiseksi  täti-ihmiseksi naamioituneena, totta kai.

Mrs. Doubtfire käsittelee avioeroa ja sukupuolirooleja fiksusti ja lämmöllä – ja on kaiken lisäksi vielä hillittömän hauska!

4. Nostalgista fantasiaa: Jumanji (1995)

Kaipaatko aikaa, jolloin seikkailuelokuvat eivät olleet vielä pelkkää aivot turruttavaa tietokoneanimaatiotykitystä? Siinä tapauksessa Jumanji on sinun elokuvasi.

Fantasiaseikkailu kertoo salaperäisestä Jumanji-lautapelistä, jonka pelaamisessa on omat riskinsä. Elokuvan alussa nuori Alan-poika tulee imaistuksi pelin sisään ja jää sen vangiksi. Vuosikymmeniä myöhemmin peliä pelaavat sisarukset vapauttavat vahingossa aikuiseksi varttuneen Alanin (Robin Williams), mutta pääsevät samalla irti toinen toistaan hirmuisemmat viidakon pedot.

Jumanjissa on mukana jo jonkin verran tietokoneella tehtyjä tehosteita, mutta ne eivät ole varastaneet vielä koko show'ta. Pääosassa on ennen kaikkea jännittävä seikkailu. Williamsin rinnalla näyttelee nuori Hillary Duff.

5. Nyyhkyiltaan: Free Willy – Pelastakaa Willy (1993)

Yksi tunnetuimmista ihmisen ja eläimen ystävyydestä kertovista elokuvista on Free Willy – Pelastakaa Willy. Elokuva kertoo ongelmanuoresta Jessestä, joka jotuu sovittamaan graffitiharrastuksellaan yhteiskunnalle aiheuttamansa mielipahan yhdyskuntapalveluna vesipuistossa. Kaikkien yllätykseksi hankala poika ystävystyy tuittuilevan Willy-miekkavalaan kanssa. Jesse päättää tehdä kaikkensa vapauttaakseen ihmisten vangitseman Willyn.

Todellisuudessa Willyä esittänyt Keiko-valas koki masentavamman kohtalon, vaikka pääsikin maistamaan vapautta vuosien vesipuistoelämän jälkeen. Elokuvan suosion myötä paineet Keikon vapauttamiseksi kasvoivat. Ongelmana tosin oli, että pari vuosikymmentä vankeudessa elänyt valas oli jo ehtinyt unohtaa luontaiset vaistonsa ja saalistustaitonsa. Vuonna 1998 alkaneessa projektissa Keikoa valmisteltiin kuitenkin uuteen elämään vapaana valaana, ja lopulta se todella vapautettiin. Vuonna 2003 Keiko ajautui Norjan rannikolle kuolleena. Se oli kärsinyt aliravitsemuksesta ja ilmeisesti menehtynyt keuhkokuumeeseen.

Kun Lintsi ja Korkeasaari on koettu, paljon on vielä jäljellä! Kokosimme kivat ja edulliset kohteet syyslomapäivien ohjelmaksi.

Ulkona on hyvä seikkailla – eväät mukaan!

1. Keskustassa ehdoton kävelylenkki kulkee Baanaa pitkin. Näe pyörälähetit ja tubettajien ja instaajien suosimat maisemat ja ota #baanapose Love Helsinki -veistoksen luona. 1,3 kilometrin mittainen kevyen liikenteen väylä kulkee entisessä ratakuilussa. Päätepisteet Kiasman ja Musiikkitalon välissä sekä Ruoholahdessa. Kun jatkatte lenkkiä Ruoholahdesta Jätkäsaareen, näette pissaavan pojan eli Bad Bad Boy -patsaan.

2. Lasten liikennepuistossa vietetään 16.–20.10. kaikille avoimia perhepäiviä. Puisto on avoinna kello 9–15, ja puistosta voi lainata polkuauton liikennepuistossa ajelua varten. Vapaa pääsy. Auroranportti 2, Helsinki, liikennekaupunki.munstadi.fi.

3. Junabongarin lempipaikka on hienoista maisemista tunnettu Linnunlaulun silta, joka vie rautatiekiskojen yli Eläintarhantieltä Tokoinrannasta Linnunlauluntielle Töölönlahteen. Töölönlahden puolella sijaitsevat myös vanhat Linnunlaulun huvilat.

Suomenlinnassa odottaa seikkailu vanhassa merilinnoituksessa. Pukeutukaa lämpimästi!
Suomenlinnassa odottaa seikkailu vanhassa merilinnoituksessa. Pukeutukaa lämpimästi!

4. Suomenlinnan historiallisiin ja jylhiin maisemiin pääsee seikkailemaan syksylläkin säännöllisesti kulkevalla lauttayhteydellä Kauppatorin rannasta. Lauttamatka maksaa joukkoliikenteen lipun hinnan, aikataulut HSL:n sivuilla

5. Lammassaareen kuljetaan pitkospuita Vanhankaupunginkoskelta. Jo puinen polku saareen on elämys! Perillä odottavat suojeltu ulkoilu- ja mökkialue ja upeat merimaisemat ihan kaupungin vieressä. Saaressa saa liikkua vain yleisillä poluilla.

6. Kauempana idässä Vuosaaren kupeessa on Uutela, Itä-Helsingin laajin ulkoilualue ja hieno kohde luontoretkelle. Alueelta löytyy kaksi opastettua luontopolkua, joiden pituudet ovat 2,5 ja 1,5 kilometriä. Jylhiä silokallioita ja upeita merimaisemia, rantaniittyjä, soita ja metsiä sekä vanhaa huvila-asutusta ja Skatan tila laidunalueineen. Huom: pyöräily luontopoluilla on kielletty. Lisätietoja vuosaari.fi

7. Pulahda uima-altaaseen Helsingin keskustassa! Allas Sea Poolissa on kaksi lämmitettyä uima-allasta, joista toinen on matala lastenallas. Vähän hyisempää kyytiä tarjoaa merivesiallas. Yli 12-vuotiaat 12 euroa, 2–12-vuotiaat 6 euroa, alle 2 vuotiaat ilmaiseksi. Katajanokanlaituri 2a, allasseapool.fi

Ihan ilmaista sisätiloissa!

8. Lasten kaupunki on leikki-ikäisten suosikkimuseo Senaatintorin laidalla Sederholmin talossa. Hyppää hevoskärryihin, ohjaa vanhaa laivaa, piipahda 1970-luvun mummolassa tai kokeile 1930-luvun kouluelämää. Helsingin kaupunginmuseoon kuuluva Lasten kaupunki kertoo historiasta lapsille sopivalla tavalla. Kaikkeen saa koskea. Vapaa pääsy! Aleksanterinkatu 16, helsinginkaupunginmuseo.fi/lastenkaupunki.

Onkos tullut kesä? Talvipuutarhassa on!
Onkos tullut kesä? Talvipuutarhassa on!

9. Talvipuutarha on sympaattinen, vihreä ja lämmin keidas keskellä kaupunkia. Ihastele eksoottisia kasveja, seuraa lammissa uiskentelevia karppeja ja istahda penkeille piirtelemään tai syömään eväitä. Vapaa pääsy! Hammarskjöldintie 1 A. Katso aukioloajat Helsingin kaupungin sivuilta.

10. Piipahda haahuilemaan kirjastoon. Rikhardinkadun kirjasto Helsingin keskustassa on kiehtova ja suuri kirjastotalo, josta löytyy paljon tutkittavaa. Se on myös taiteen ystävän helppo kohde: kirjaston tiloissa sijaitsee Helsingin Taiteilijaseuran taidelainaamo. 23. ja 30.10 sekä 6.11. kirjastossa järjestetään myös Pulmaario: Keksi ja koodaa -työpajoja lapsille. Rikhardinkatu 3. Katso myös muut kirjastot ja niiden syyslomaohjelma helmet.fi

11. Annantaloon koottu Unikudelmia-näyttelymaailma tutustuttaa suomalaisten kirjojen tarinoihin. Pääpaino ja lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kirjojen maailmojen pohjalta on koottu elämyksellinen näyttely, jonka jokainen esine viittaa taustalla olevaan tarinaan. Vapaa pääsy! Annankatu 30, annantalo.fi

Vai mennäänkö museoon?

12. Ateneumin taidemuseossa pääsee ihailemaan Ankallisgallerian taideaarteita eli Ankkalinnan kokoelman omia versioita tunnetuista taideteoksista. Samalla lipulla pääsee toki näkemään myös teosten innoittajat Ateneumin kokoelmanäyttelyssä. Lapset ilmaiseksi, aikuiset 15 euroa. Kaivokatu 2, ateneum.fi.

13. Dinosaurusfanin suosikkipäivään kuuluu vierailu Luonnontieteellisessä museossa Etu-Töölössä. 17.–20. lokakuuta järjestetään dinosaurusaiheisia opastuksia kello 11 ja 14. Noin 20 minuuttia kestävä opastuskierros sopii kaikenikäisille ja kuuluu lipun hintaan.  Aikuiset 13 euroa, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi, 7–17-vuotiaat 6 euroa. Pohjoinen Rautatiekatu 13, luomus.fi.

14. Tekniikan museo Vanhankaupunginkoskella kertoo tekniikan ja vempainten vaikutuksesta arkeen ennen, nyt ja tulevaisuudessa. 17.–22.10. museossa pidetään Optiikkaa oppimassa -työpajoja alakoululaisille lapsille. Pajassa erilaisiin optisiin laitteisiin: linsseihin, peileihin ja prismoihin sekä rakennetaan oma kaleidoskooppi. Aikuiset 8 euroa, lapset 2/0 euroa, työpajamaksu 5 euroa. Viikintie 1, tekniikanmuseo.fi